Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 23 червня 2022, питання №67555

Вступить в права наследства сроки в военное время

Здравствуйте! какие сроки в военное положение по поводу выступления наследства?и можно ли вступить без свидетельство о смерти?я дочь

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Строки для прийняття спадщини наразі зупинені, однак це не позбавляє Вас можливості зараз подати заяву про вступ до спадщини!

    Вам все таки обов'язково потрібно мати при собі свідоцтво про смерть. Для цього зверніться до РАДС або до суду про встановлення факту смерті особи.

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Сердюк  Владислава  Андріївна
    Сердюк Владислава Андріївна рік тому

    Юрист, м. Харків, 2 роки досвіду

    Доброго дня!

    1. Щодо строків прийняття спадщини в умовах воєнного стану.

    Згідно із положеннями цивільного кодексу України прийняття спадщини - 6 місяців від її відкриття (від дня смерті спадкодавця(

    ПРОТЕ, згідно з положеннями постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» на час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється.

    Тобто, починаючи з 24.02.2022 строк прийняття спадщини зупиняється.

    2. Щодо прийняття спадщини у разі відсутності свідоцтва про смерть:

    Факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребовування від спадкоємця свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану.У разі неможливості пред’явлення спадкоємцями свідоцтва про смерть спадкодавця нотаріус повинен витребувати від органу державної реєстрації актів цивільного стану копію актового запису про смерть спадкодавця або повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть.

    У випадку додаткових питань - звертайтесь особисто, на все добре!

    Юлия Клієнт рік тому

    Спасибо вам большое!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. Загальний термін для прийняття спадщини, точніше-подання заяви нотаріусу-6 місяців з дня смерті спадкодавця. На час воєнного стану перебіг таких строків для прийняття спадщини призупиняється. В умовах воєнного стану садкоємець може в разі необхідності звернутись не тільки до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, а й до будь-якого іншого нотаріуса України.

    Щодо свідоцтва про смерть, то розрізняють медичне та юридичне свідоцтва про смерть. Юридичне свідоцтво про смерть видають в органі РАЦС.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань.

    Юлия Клієнт рік тому
    Дуже Дякую

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України