Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 08 червня 2022, питання №66356 150₴

Чи можу отримати грошове забезпечення на неповнолітню дитину, якщо колишній чоловік в полоні, але ми розлученні?

Доброго вечора! Скажіть, будь ласка, мій колишній чоловік зараз знаходиться в полоні, ми з ним розлученні, але у нас є неповнолітня дитина, чи можу я подати заяву на грошове забезпечення, що затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. ✓884 та постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022р. ✓168, чи це право має тільки його мати? Чи обидві сторони можуть подати заяву? І якщо так, які документи додаються до заяви (якщо розлученні)?

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА НА ВИПЛАТИ, ОСКІЛЬКИ ВИ РОЗЛУЧЕНІ З КОЛИШНІМ ЧОЛОВІКОМ!

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 30 листопада 2016 р. № 884

    ПОРЯДОКвиплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/884-2016-%D0%B...

    7. Виплата грошового забезпечення здійснюється таким членам сімей військовослужбовців: дружині (чоловіку), а в разі її (його) відсутності - повнолітнім дітям, які проживають разом з нею (ним), або законним представникам (опікунам, піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства - незалежно від їх віку), а також особам, які перебувають на утриманні військовослужбовців, або батькам рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі і не мають дітей.

    У разі письмової відмови однієї з осіб від виплати грошового забезпечення її частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на його одержання.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день, Інна!

    Згідно із законом в Україні за військовослужбовцями, захопленими в полон або заручниками, а також інтернованими в нейтральних державах або безвісно відсутніми, зберігаються такі види виплат:

    • виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби;
    • в розмірі окладу за військовим званням;
    • надбавки за вислугу років;
    • інші щомісячні додаткові види грошового забезпечення постійного характеру;
    • інші види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення.

    У той же час сім'ям цих військовослужбовців щомісяця виплачують грошове забезпечення. Гроші зараховуються з дня захоплення військовослужбовців у полон або заручники, а також інтернування в нейтральних державах або зникнення безвісти.

    Припиняються виплати точно в той день, коли військовослужбовця виключають зі списків особового складу військової частини.

    Право на отримання такої допомоги мають:

    • дружина (чоловік) військовослужбовця, а за їх відсутності повнолітні діти, які проживають разом із військовослужбовцем;
    • законні представники (опікуни, піклувальники) чи усиновлювачі неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства – незалежно від їх віку) військовослужбовця (за відсутності дружини (чоловіка);
    • особи, які перебувають на утриманні військовослужбовця або його батьки (за відсутності дружини (чоловіка) та дітей).

    Як подати заявку на допомогу

    Члени родини, які мають право отримувати допомогу, повинні звернутися до військової частини та передати заяву на ім'я її командира. Крім того, разом із заявою мають бути такі документи:

    • копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім'ї з даними про прізвище, ім'я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування);
    • довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім'ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
    • копія свідоцтва про шлюб (за наявності);
    • копії свідоцтв про народження дітей (за наявності);
    • копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.

    Після цього командир може 15 днів розглядати заявку і прийняти рішення про виплату чи відмову у виплаті цього виду забезпечення. Про своє рішення він повинен повідомити письмово.

    "Виплати діляться на всіх, хто має на них право, в рівних частинах. У разі письмової відмови одній з осіб від виплати грошового забезпечення її частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на його одержання",

    Важливо пам'ятати, що отримати цю грошову допомогу не можуть сім'ї військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (установи, організації), місця служби чи дезертирували.

    Діти учасників бойових дій також мають право на пільги щодо навчання.

    Ці категорії українців можуть отримати таку допомогу:

    • повну або часткову оплату навчання коштом державного та місцевих бюджетів;
    • пільгові довгострокові кредити для здобуття освіти;
    • соціальні стипендії;
    • безоплатне забезпечення підручниками;
    • безоплатний доступ до інтернет-мережі, систем баз даних у державних та комунальних закладах освіти;
    • безоплатне проживання в гуртожитку.

    Будуть питання, зверніться до менен персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Карпенко Андрей Владимирович
    33.3%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 1 квітня 2022 р. № 400

    ЗМІНИ,що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/400-2022-%D0%BF#:~:text=%E2%84%96%20168%20%E2%80%9C%D0%9F%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%B4%D0%B5%D1%8F%D0%BA%D0%B8%D1%85%20%D0%B2%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82,%D0%B7%2024%20%D0%BB%D1%8E%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%BE%202022%20%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83.

    1. Пункт 1 постанови доповнити абзацами такого змісту:

    “Відповідно до наказів про виплату додаткової винагороди, збільшеної до 1000 гривень, включати осіб, зазначених у цьому пункті, у тому числі тих, які:

    захоплені в полон (крім тих, які добровільно здалися в полон) або є заручниками, а також інтерновані в нейтральні держави або безвісно відсутні (у разі, коли зазначені події сталися як до введення воєнного стану, так і після його введення);

    Хххх

    Виплата такої додаткової винагороди здійснюється на підставі наказів командирів (начальників).

    Ваша дитина має право на частину ДОДАТКОВОЇ винагороди.

    Сімейний кодекс України

    Стаття 3. Сім'я.

    Дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    За такими військовими зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, інші щомісячні додаткові види грошового забезпечення. Також їхнім сім’ям щомісячно виплачується грошове забезпечення, згідно з постановою Кабінету міністрів № 884 від 30 листопада 2016 року.

    Для того, щоб отримувати виплату, члени родини мають звернутися із заявою на ім’я командира військової частини. До заяви додаються:

    • копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування);
    • довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
    • копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);
    • копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);
    • копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків.

    Командир (начальник, керівник) військової частини (установи, організації) розглядає протягом 15 днів подані документи та ухвалює рішення про виплату або відмову у виплаті грошового забезпечення, про що повідомляється заявнику в письмовій формі.

    Право на отримання виплат мають такі категорії:

    • дружина (чоловік) військовослужбовця, а за їх відсутності повнолітні діти, які проживають разом із військовослужбовцем; законні представники (опікуни, піклувальники) чи усиновлювачі неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства — незалежно від їх віку) військовослужбовця (за відсутності дружини (чоловіка);
    • особи, які перебувають на утриманні військовослужбовця або батьки військовослужбовця (за відсутності дружини (чоловіка) та дітей).

    Виплата цим членам сімей здійснюється до повного з’ясування обставин захоплення військовослужбовців у полон або визнання їх у встановленому законом порядку безвісно відсутніми чи померлими.

    Виплати діляться на всіх, хто має на них право, в рівних частинах. У разі письмової відмови однієї з осіб від виплати грошового забезпечення її частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на його одержання.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Інна!

    Сім’ям зазначених військовослужбовців щомісячно виплачується грошове забезпечення, в тому числі додаткові та інші види грошового забезпечення, у порядку та в розмірах, що встановлюються Кабінетом Міністрів України. Механізм виплати визначається постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 884.

    Для того, щоб отримувати виплату, члени родини мають звернутися із заявою на ім’я командира військової частини. До заяви додаються:

    • копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування);
    • довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
    • копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);
    • копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);
    • копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.

    Командир (начальник, керівник) військової частини (установи, організації) розглядає протягом 15 днів подані документи та приймає рішення щодо виплати або відмови у виплаті грошового забезпечення, про що повідомляється заявнику в письмовій формі.

    Право на отримання грошового забезпечення військовослужбовців мають наступні категорії:

    • дружина (чоловік) військовослужбовця, а за їх відсутності повнолітні діти, які проживають разом із військовослужбовцем; законні представники (опікуни, піклувальники) чи усиновлювачі неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства – незалежно від їх віку) військовослужбовця (за відсутності дружини (чоловіка);
    • особи, які перебувають на утриманні військовослужбовця або батьки військовослужбовця (за відсутності дружини (чоловіка) та дітей).

    Виплата грошового забезпечення цим членам сімей здійснюється до повного з’ясування обставин захоплення військовослужбовців у полон або заручниками, інтернування військовослужбовців або їх звільнення, або визнання їх у встановленому законом порядку безвісно відсутніми чи померлими.

    У всіх випадках виплата грошового забезпечення здійснюється не більше ніж до дня виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

    Виплати діляться на всіх, хто має на них право, в рівних частинах. У разі письмової відмови однієї з осіб від виплати грошового забезпечення її частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на його одержання.

    Юристка Алла Бєлошенко також додала, що сім’ї військовослужбовців також мають право на отримання додаткової винагороди згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168.

    Йдеться про виплату додаткової винагороди під час дії воєнного стану в розмірі 30 000 гривень щомісячно та збільшеної винагороди до 100 000 гривень.

    Важливий момент – виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (установи, організації), місця служби або дезертували, не здійснюється.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо батько не позбавлений батьківських прав він є батьком і дитина є на його утриманні , спробуйте подати таку заяву у інтересах дитини як мати , кошти , зарахують на рахунок дитини , як члна сім ї , а розпорядником коштів будете ви як представник члена сім ї неповнолітнього.

    За військовослужбовцями, захопленими в полон або заручниками, а також безвісно відсутніми, зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби. Також зберігається оклад за військовим званням, надбавки за вислугу років тощо.

    Для того, щоб отримувати виплату, члени родини мають звернутися із заявою на ім’я командира військової частини. До заяви додаються:

    • копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування);
    • довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
    • копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);
    • копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);
    • копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.

    Командир (начальник, керівник) військової частини (установи, організації) розглядає протягом 15 днів подані документи та приймає рішення щодо виплати або відмови у виплаті грошового забезпечення, про що повідомляється заявнику в письмовій формі.

    право на отримання грошового забезпечення військовослужбовців мають наступні категорії:

    • дружина (чоловік) військовослужбовця, а за їх відсутності повнолітні діти, які проживають разом із військовослужбовцем; законні представники (опікуни, піклувальники) чи усиновлювачі неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства – незалежно від їх віку) військовослужбовця (за відсутності дружини (чоловіка);
    • особи, які перебувають на утриманні військовослужбовця або батьки військовослужбовця (за відсутності дружини (чоловіка) та дітей).

    “Виплата грошового забезпечення цим членам сімей здійснюється до повного з’ясування обставин захоплення військовослужбовців у полон або заручниками, інтернування військовослужбовців або їх звільнення, або визнання їх у встановленому законом порядку безвісно відсутніми чи померлими.

    У всіх випадках виплата грошового забезпечення здійснюється не більше ніж до дня виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

    Виплати діляться на всіх, хто має на них право, в рівних частинах. У разі письмової відмови однієї з осіб від виплати грошового забезпечення її частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на його одержання.

    Юристка Алла Бєлошенко також додала, що сім’ї військовослужбовців також мають право на отримання додаткової винагороди згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168.

    Йдеться про виплату додаткової винагороди під час дії воєнного стану в розмірі 30 000 гривень щомісячно та збільшеної винагороди до 100 000 гривень.

    Важливий момент – виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (установи, організації), місця служби або дезертували, не здійснюється.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Інно!

    1) чи можу я подати заяву на грошове забезпечення, що затверджено постановою - можете подати від імені та в інтересах вашої спільної дитини, як її законний представник. Адже, неповнолітня дитина має право на таке забезпечення.

    Закон України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#n108:

    Стаття 9. Грошове забезпечення військовослужбовців

    6. За військовослужбовцями, захопленими в полон або заручниками, а також інтернованими в нейтральних державах або безвісно відсутніми, зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення постійного характеру та інші види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення. Сім’ям зазначених військовослужбовців щомісячно виплачується грошове забезпечення, в тому числі додаткові та інші види грошового забезпечення, у порядку та в розмірах, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

    Грошове забезпечення виплачується таким членам сімей військовослужбовців:

    дружині (чоловіку), а в разі її (його) відсутності - повнолітнім дітям, які проживають разом з нею (ним), або законним представникам (опікунам, піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (осіб з інвалідністю з дитинства - незалежно від їх віку), а також особам, які перебувають на утриманні військовослужбовців, або батькам військовослужбовців рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі і не мають дітей. Виплата грошового забезпечення цим членам сімей здійснюється до повного з’ясування обставин захоплення військовослужбовців у полон або заручниками, інтернування військовослужбовців або їх звільнення, або визнання їх у встановленому законом порядку безвісно відсутніми чи померлими. У всіх випадках виплата грошового забезпечення здійснюється не більше ніж до дня виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    Стаття 51. Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов'язки у шлюбі та сім'ї.

    Батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text):

    Стаття 141. Рівність прав та обов'язків батьків щодо дитини

    2. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини, крім випадку, передбаченого частиною п’ятою статті 157 цього Кодексу.

    Стаття 180. Обов'язок батьків утримувати дитину

    1. Батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

    ХХХ

    2) Чи обидві сторони можуть подати заяву? І якщо так, які документи додаються до заяви (якщо розлученні)? - Ви не маєте права на грошове забезпечення, лише ваша неповнолітня дитина. Тому заяву Ви будете подавати від її імені та в її інтерсах, як законний представник.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n1...):

    Стаття 242. Представництво за законом

    1. Батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей.

    ПОРЯДОК виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками... (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/884-2016-%D0%B...):

    4. Виплата грошового забезпечення здійснюється з дня захоплення військовослужбовців у полон або заручниками, а також інтернування в нейтральних державах або зникнення безвісти, членам сімей військовослужбовців за їх заявою на ім’я командира (начальника, керівника) військової частини (установи, організації).

    До заяви додаються:

    копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування);

    довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);

    копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);

    копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);

    копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це контролюючому органу і мають відмітку в паспорті, - копія сторінки паспорта з такою відміткою).

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України