Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 23 апреля 2022, вопрос №62698 150₴

Переоформить автомобиль из проблем с войной

Ситуация следующая, человек выехал за границу , машина в Украине как можно официально подтвердить что именно ему я перевел средства , и как документально подтвердить что я мог передвигаться

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте!

    Не совсем понятен суть вопроса.

    Если человек есть владельцем машины, и он находится за границей, тогда переоформление автомобиля без его личного присутствия НЕВОЗМОЖНО.

    Но исключением может быть написание и заверение у нотариуса доверенности на совершение переоформления.

    Для законного передвижения Вам главное иметь техпаспорт на автомобиль.

    Удачи!

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Артем!

    Для того, чтобы Вы могли пользоваться автомобилем, ездить на автомобиля в Украине, Вам достаточно свидетельства о регистрации транспортного средства (это дает право пользования, а не право собственности).

    Оплату Вы имеете право подтвердить, банковской квитанцией адресованной на счет получателя, указав , что перечисляете денежные средства за приобретение или получение в пользование автомобиля ( в зависимости от договорённости), пусть скинет Вам расписку о получении денежных средств, как подтверждение.

    С юридической стороны, о приобретении автомобиля, может быть только договор купли-продажи автомобиля, а получение его в аренду, только договор аренды, удостоверенный нотариально.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Для користування авто Вам вистачить техпаспорту та довіреності.

    Для права власності і переформлення на Вас необхідно мати договір купівлі- продажу з усіма умовами підписаний сторонами.

    Переказ грошей особі підтвердить банківська виписка з рахунку про переказ коштів з номером транзакції нададуть у банку.

    Процедура реєстраціі авто:

    Після підписання договору купівлі-продажу власник перереєструє автомобіль одразу на нового власника. Це робиться в регіональних сервісних центрах МВС, а сам порядок закріплений постановою Кабміну від 07.09.1998 №1388.

    Раніше існувала процедура зняття автомобіля з реєстрації, проте вона була скасована у 2018 році. Тепер зняти автомобіль з реєстрації можна тільки в таких випадках:

    - вивезення транспортного засобу за кордон (на постійне місце проживання або при продажу нерезиденту);

    - шлюб, утилізація;

    - за рішенням суду;

    - в зв'язку зі скасуванням реєстрації автомобіля.

    Які документи потрібні для перереєстрації автомобіля:

    - документи, що підтверджують правомірність придбання транспортного засобу (перелік таких документів визначено п. 8 Порядку №1388);

    - заяву, яку заповнюють безпосередньо в сервісному центрі;

    - свідоцтво про реєстрацію автомобіля;

    - документи, що засвідчують особу покупця і продавця (або тільки покупця, якщо автомобіль був придбаний в автосалоні);

    - реєстраційні картки платника податків покупця і продавця (або тільки покупця, якщо автомобіль був придбаний в автосалоні).

    - в разі оформлення договору купівлі-продажу в ТСЦ, необхідно надати оціночну або середньоринкову вартість транспортного засобу і документ про сплату податку на дохід від продажу об'єкта рухомого майна (виняток становлять: легкові автомобілі, мотоцикли, мопеди. Необхідність надання оціночної або середньоринкової вартістю і оподаткування виникає тільки в разі продажу / обміну протягом звітного (календарного) року більш ніж одного легкового автомобіля та / або мотоцикла, і / або мопеда).

    .

    При проведенні державної реєстрації (перереєстрації), транспортні засоби підлягають огляду фахівцями експертної служби МВС з метою звірки ідентифікаційних номерів їх складових частин з номерами, зазначеними у поданих власником для реєстрації документах. За результатами огляду в документах, що подаються для державної реєстрації, робиться відповідна відмітка або складається акт огляду.

    Сервісні центри МВС у деяких регіонах відновлюють роботу, треба уточнити на порталі головного центру МВС.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Здравствуйте, Артем! Христос воскрес!

    Во-первых, сама транзакция перехода денег с одного банковского счета на другой является подтверждением отправления денежных средств покупателем продавцу, если речь идет о сделке купли-продажи., и если оба счета принадлежат упомянутым категориям граждан.

    Статья 203. Общие требования, соблюдение которых является необходимым для действительности сделки

    1. Содержание сделки не может противоречить этому Кодексу, другим актам гражданского законодательства, а также интересам государства и общества, его моральным принципам

    2. Лицо, совершающее сделку, должно иметь необходимый объем гражданской дееспособности.

    3. Волеизъявление участника сделки должно быть свободным и отвечать его внутренней воле.

    4. Сделка должна совершаться в форме, установленной законом.

    5. Сделка должна быть направлена на реальное наступление правовых последствий, обусловленных ею.

    6. Сделка, которая совершается родителями (усыновителями), не может противоречить правам и интересам их малолетних, несовершеннолетних или нетрудоспособных детей.

    Если случится что-то непредвиденное банковский перевод во всех случаях принимается судом как факт выплаты денег по сделке.

    В данном случае Вам следует также ознакомиться с

    ПОСТАНОВОЮ КМУ від 21 жовтня 1993 р. N 873 Про затвердження Правил Державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів всіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок,

    п. 8 которой дает четкий алгоритм действий при регистрации транспортного средства.

    Там сказано:

    8. Реєстрація транспортних засобів здійснюється на підставі заяви власника і документів, що засвідчують його особу, правомірність придбання чи одержання транспортного засобу, відповідність конструкції транспортного засобу встановленим вимогам безпеки, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Реєстрація транспортних засобів провадиться за умови сплати передбачених податків, зборів та інших видів платежів.

    Правомірність придбання транспортних засобів, номерних агрегатів стверджується документами, скріпленими печаткою, виданими торговельними організаціями, митними органами та судами, нотаріусами, органами соціального захисту населення, підприємствами-виготовлювачами транспортних засобів, військовими частинами, відділами матеріальних фондів оперативних командувань, підприємствами, підрозділами ДАІ тощо.

    Такими документами можуть бути:

    довідка-рахунок за формою, передбаченою додатком N 1, видана торговельною організацією, на аукціоні, підприємством, що реалізує транспортний засіб;

    договір дарування, купівлі-продажу, міни та інші договори, укладені у встановленому порядку, свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя тощо, посвідчені або видані нотаріусами, якщо це передбачено чинним законодавством;

    копія рішення суду і виконавчого листа про належність транспортного засобу;

    довідка органу соціального захисту населення, який виділив автомобіль з ручним керуванням або мотоколяску;

    приймально-здавальний акт з указанням конкретного одержувача або наряд на одержання транспортних засобів з їх реквізитами, довідка, видана підприємствами-виготовлювачами транспортних засобів або підприємствами, які встановили на транспортний засіб спеціальний пристрій;

    наряд і сплачений рахунок, виданий відділами матеріальних фондів оперативних командувань Міноборони України;

    акт технічного огляду транспортного засобу, оціночний акт і квитанція до прибуткового касового ордера про оплату за транспортний засіб, видані військовими частинами та авторемонтними підприємствами Міноборони України;

    угода, зареєстрована на біржі;

    договір купівлі-продажу або міни, виданий підрозділами ДАІ;

    посвідчення про реєстрацію транспортних засобів у підрозділах ДАІ, вантажна митна декларація, постанова митних органів про конфіскацію транспортного засобу. При реєстрації транспортних засобів, що були в експлуатації і зареєстровані в підрозділах ДАІ, крім названих документів додається свідоцтво про реєстрацію (технічний паспорт) з відміткою підрозділу ДАІ про зняття транспортного засобу з обліку. ( Абзац тринадцятий пункту 8 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 341 ( 341-94-п ) від 31.05.94 )

    Відчуження (реалізація) придбаних транспортних засобів, не зареєстрованих в підрозділах ДАІ, не проводиться.

    Во-вторых, для свободного передвижения машины по Украине Вам достаточно иметь на руках свидетельство о регистрации транспортного средства (или то, что в народе называют "техпаспортом").

    Если же Вы собрались выезжать на этом автомобиле из Украины, необходимо оформить доверенность на право распоряжения транспортным средством с указанным в ней правом выезда за рубеж. Переводить его не обязательно, т.к. неизвестны случаи, когда подобный документ интересовал бы правоохранительные органы другой страны, которым достаточно наличия в руках водителя свидетельства о регистрации. А вот украинские сотрудники погранслужб время от времени интересуются, имеете ли Вы право выезжать из страны на этом автомобиле.Таким же подтверждающим документом служит и временное регистрационное свидетельство на Ваше имя, в то время как техпаспорт собственника остается в Госавтоинспекции. Последнее рекомендуется во избежание проблемных ситуаций с сотрудниками погранслужб. Такая услуга оформляется на протяжении недели, а стоит около 300 грн. По возращении из-за границы документы необходимо обменять в обратном порядке в течение 10 дней.В случае отсутствия права собственности на транспортное средство, оформление документации для заграничной поездки может происходить только по заявлению собственника автомобиля (п. 51 Постановления КМУ).

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Артем!

    Собственник авто, пребывающий за границей, должен выдать доверенность на ваше имя. Это вполне можно сделать в консульских установах Украины за границей. Или же если очередь в консульские установы большая, то у местных нотариусов в стране пребывания.

    Вам же, переводя средства, важно указать в назначении платежа что это оплата за автомобиль. Это возможно при формировании платежного поручения.

    Если остались вопросы, набирайте.

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрый день!

    1) Ели расчеты производились в наличной форме, то для подтверждения передачи денег за автомобиль нужна расписка от собственника. Если в безналичной (на банковский счет) - в назначении платежа должна быть указана цель платежа.

    2) Если собственник авто передал Вам свидетельство о регистрации транспортного средства (техпаспорт), то этого документа достаточно для подтверждения вашего право на использование данного автомобиля.

    ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів..., затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF):

    51. Власник транспортного засобу може передавати цей транспортний засіб у користування іншій особі, яка має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй свідоцтво про реєстрацію.

    ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1306-2001-%D0%...):

    2.2. Власник транспортного засобу, а також особа, яка використовує такий транспортний засіб на законних підставах, можуть передавати керування транспортним засобом іншій особі, що має при собі посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії.

    Власник транспортного засобу може передавати такий засіб у користування іншій особі, що має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй реєстраційний документ на цей транспортний засіб.

    2.1. Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі:

    а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

    б) реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - технічний талон);

    в) у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків та (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв - дозвіл, виданий уповноваженим органом МВС, а у разі встановлення проблискового маячка оранжевого кольору на великогабаритних та великовагових транспортних засобах - дозвіл, виданий уповноваженим підрозділом Національної поліції, крім випадків встановлення проблискових маячків оранжевого кольору на сільськогосподарській техніці, ширина якої перевищує 2,6 м;

    г) на маршрутних транспортних засобах - схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, - документацію відповідно до вимог, встановлених Законами України “Про автомобільний транспорт”, “Про дорожній рух” та “Про перевезення небезпечних вантажів” (далі - спеціальні правила);

    ґ) чинний страховий поліс (страховий сертифікат “Зелена картка”) про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії), відомості про який підтверджуються інформацією, що міститься в єдиній централізованій базі даних, оператором якої є Моторне (транспортне) страхове бюро України. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення);

    д) у разі встановлення на транспортному засобі розпізнавального знака “Водій з інвалідністю” - документ, що підтверджує інвалідність водія або пасажира (крім водіїв з явними ознаками інвалідності або водіїв, які перевозять пасажирів з явними ознаками інвалідності).

    Если возникнут дополнительные вопросы, обращайтесь через кнопку "Обратиться" и я отвечу на них в индивидуальном порядке.

    При обращении указывайте свою е-почту, по которой с Вами можно связаться.

    ВСЕГО ДОБРОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України