Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

21 квітня 2022, питання №62554 250₴

Выезд за границу инвалида 3 группы

Мой отец инвалид 3 группы, помимо этого переселенец из Донецка. Может ли он сейчас выехать за границу?
Номер телефона дать не могу, потому что сейчас в Германии, ответьте пожалуйста на почту

Відповіді юристів (13)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Здравствуйте Да, человек имеет право на выезд, что подтверджается следующим:

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    ...

    За інформацією Державної прикордонної служби, згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до осіб:

    ...

    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 724), із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2022 р. № 399,чітко передбачають, що

    “21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально через "Звернутись"!

    Промський Євгеній Сергійович
    20%
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день!

    Инвалид 3 группы имеет право выйти за границу, получать отсрочку от мобилизации в этом случае не нужно. Это подтверждается последними изменениями в закон.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА від 29 березня 2022 р. № 383 Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України https://document.vobu.ua/doc/10964

    ЗМІНИ, що вносяться до Правил перетинання державногокордону громадянами України

    1. Пункти 2-1 , 2-2 викласти в такій редакції:

    “2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності:

    - довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або

    - посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    - пенсійного посвідчення чи

    - посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або

    - довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

    Державна прикордонна служба окремо роз’яснила підстави для пропуску за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років (https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/):

    - які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (відповідно до рішення Уряду про затвердження переліку посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час);

    люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.

    Так же, вы имеете право на отсрочку от мобилизации (для пересечения границы она не обязательна).

    Підстави для отримання відстрочки від призову по мобілізації, що надають право для перетину кордону зазначений у ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text)

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

    Если будут проблемы на границе, рекомендую такой алгоритм.

    1. Вимагайте надання офіційної відмови у перетину кордону від працівників Державної прикордонної служби України, яку ви маєте право оскаржити, як незаконне рішення до начальника пункту пропуску та одночасно до Державної прикордонної служби україни, а також до Окружного адміністративного суду.

    ЗАКОН УКРАЇНИ «Про прикордонний контроль»

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

    1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

    Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

    5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

    1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

    2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

    2. Викликати поліцію!

    3. Письмова скарга керівнику посту!

    4. Скарна до адміністрації Державної прикордонної служби України адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    5. Скарга на Урядову Гарячу лінію 1545

    Как только возникнут вопросы з обращайтесь! Буду рад помочь.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Здравствуйте, Екатерина!

    Да, ваш отец имеет право выехать за границу.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Для выезда за границу на этом основании обращаться у военкомат и получать отсрочку от призыва на военную службу по мобилизации не нужно. Кроме того, ваш отец как инвалид 3 группы вообще освобожден от мобилизации.

    ДОКУМЕНТЫ ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ:

    1) ПАСПОРТ;

    2) ДОКУМЕНТ ОБ ИНВАЛИДНОСТИ 3 ГРУППЫ.

    На практике лиц с инвалидностью, независимо от группы, пропускают на границе без проблем.

    Согласно ст. 19 Конституции Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...): "Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

    В случае отказа в пересечении границы, что у вашем случае маловероятно, потребуйте выдать письменный отказ в пересечении границы в виде решения для его обжалования начальнику отряда Государственной пограничной службы Украины и в суд.
    Само требование о предоставлении официального отказа может оказать психологическое воздействие на сотрудников Государственной пограничной службы Украины и заставить их выполнять закон. Если Вам не выдали отказ, то юридически Вы не совершали попытку пересечь границу, что в дальнейшем не даст возможно отстоять ваши права.

    Також можете звертатися до Адміністрації Державної прикордонної служби України:

    - поштою (на адресу Адміністрації Державної прикордонної служби України: м. Київ, 01601, вул. Володимирська, 26);

    - на електронну пошту: zvernennia@dpsu.gov.ua.

    - на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

    - телефонувати на Урядову Гарячу лінію 1545.

    Закон України "Про прикордонний контроль" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1710-17#Text):

    Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    РІШЕННЯ про відмову в перетинанні державного кордону України громадянину України, який досяг 16-річного віку, затверджене Наказ Адміністрації Державної прикордонної служби України 14.12.2010 N 967(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0031-11#Text):

    "__" ___ 20__ року ___ (назва пункту пропуску через державний кордон ___ України або пункту контролю)

    Згідно з частиною першою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" мною, ___ (посада, найменування підрозділу охорони державного кордону, ___ органу охорони державного кордону, військове звання, прізвище, ім'я, по батькові)

    ___ ___, як уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону:

    1. ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ ПРО ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНАННІ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ НА ВИЇЗД З УКРАЇНИ ГРОМАДЯНИНУ(ЦІ) УКРАЇНИ прізвище ___ (українськими літерами) ім'я ___ (українськими літерами)

    дата, місяць, рік народження ___, паспортний документ: серія ___, N ___ у зв'язку з наявністю однієї з підстав, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", у тому числі у зв'язку з наявністю в базі даних Державної прикордонної служби України відомостей, що зазначену особу рішенням ___ ___ (посилання на рішення суду або прокурора)

    тимчасово обмежено у праві виїзду з України, або відповідно до статті 20 Закону України "Про державну прикордонну службу України" відсутні дійсні документи на право перетинання державного кордону.

    Інформацію про підстави внесення Вас до цієї бази даних Ви можете отримати у розпорядника інформації, що знаходиться ___ ___. (місто, вулиця, будинок, індекс).

    2. Рішення набирає чинності невідкладно.

    3. Про прийняті рішення доповів начальнику ___ ___. (назва органу охорони державного кордону).

    4. Згідно зі статтею 4 Закону України "Про звернення громадян", частиною третьою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити це рішення за належністю до начальника ___, (назва органу охорони державного кордону) що знаходиться ___, або до суду. (місто, вулиця, будинок, індекс)

    Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником ___ ___ (назва органу охорони державного кордону) або скасовано та визнано судом нечинним.

    5. Рішення оформлено у двох примірниках, кожен з них має однакову юридичну силу.

    ___ ___ ___ (військове звання) (підпис) (прізвище, ім'я, по батькові особи, яка прийняла рішення)

    Другий примірник цього рішення отримав ___ ___ (дата) (підпис).

    Если возникнут дополнительные вопросы, обращайтесь через кнопку "Обратиться" и я отвечу на них в индивидуальном порядке.

    При обращении указывайте свой е-mail, по которому с Вами можно связаться.

    ВСЕГО ДОБРОГО!

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ

    Доброго дня, НІ, НЕ МОЖЕ, ОСКІЛЬКИ 01.04.2022 БУЛО ВНЕСЕНО ЗМІНИ, ТА ВИКЛЮЧЕНО ІНВАЛІДІВ 3 ГРУПИ ІЗ ПЕРЕЛІКУ ОСІБ, ЩО МАЮТЬ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ

    Кабінет Міністрів вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    Серед іншого, зміни визначають деякі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану.

    Нововведення, зокрема, затверджені постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399.

    Згідно з цими Постановами, особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності таких документів:

    довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

    Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю І чи ІІ групи — у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);

    особою з інвалідністю І чи II групи або іншою особою, яка потребує постійного догляду,— у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними категоріями осіб (за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, а у разі супроводу особи з інвалідністю І чи ІІ групи — додатково документів, що підтверджують інвалідність);

    особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною, — у супроводі її опікуна (за наявності рішення про призначення опікуном над такою недієздатною особою), а у разі коли опікуна такій особі не призначено, — у супроводі одного з повнолітніх членів сім’ї (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);

    особами з інвалідністю або іншими особами, які потребують постійного догляду, які проживають/перебувають у закладах/установах різних форм власності та підпорядкування і отримують соціальні послуги стаціонарного догляду, паліативного догляду, підтриманого проживання крім певних, визначений постановою КМУ категорій осіб з інвалідністю, — у супроводі осіб, у тому числі працівників закладу догляду, уповноважених директором закладу догляду/ особою, яка його заміщує (за наявності наказу директора закладу догляду або особи, яка його заміщує, про виїзд осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, за межі України та документів, що підтверджують інвалідність). При цьому осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, можуть супроводжувати особи, у тому числі працівники закладу догляду, які не перебувають на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки, або працівники закладу догляду, які перебувають на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки, з розрахунку одна особа на 50 осіб з інвалідністю та інших осіб, які потребують постійного догляду.

    Супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межі України може здійснюватися матір’ю та / або батьком, опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями, які здійснюють такий супровід, за наявності посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено категорію “дитина з інвалідністю”, або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років, а також документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу матір’ю та/або батьком), або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями). Супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межі України також може здійснюватися бабою, дідом, повнолітнім братом, сестрою, мачухою, вітчимом з урахуванням їх приналежності до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки.

    При цьому виїзд за межі України визначених постановою КМУ категорій осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю чи інших осіб, які потребують постійного догляду, разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування.

    Супровід дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, що встановлені МОЗ, здійснюється матір’ю та / або батьком, опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями, які здійснюють такий супровід, за наявності довідки про отримання державної допомоги на дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або документа, виданого лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, що встановлені МОЗ, а також документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу матір’ю та / або батьком), або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує таку дитину (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями)”.

    Уряд також визначив, що особи з інвалідністю І групи та діти з інвалідністю мають першочергове право на проходження передбачених законодавством видів контролю в пунктах пропуску через державний кордон. Разом із зазначеними особами у пріоритетному порядку можуть слідувати особи, які їх супроводжують (не більше ніж дві особи). У пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення пріоритет може надаватися під час слідування в пішому порядку або на легковому автомобілі за умови відсутності у транспортному засобі, в якому прямують зазначені особи, інших осіб.

    Право на першочергове проходження передбачених законодавством видів контролю в пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення також мають організовані групи осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду та проживають/перебувають у закладах догляду, які слідують автобусом (за умови відсутності у транспортному засобі, в якому прямують зазначені особи, інших осіб, крім осіб з інвалідністю, інших осіб, які потребують постійного догляду та проживають/перебувають у закладах догляду, та наявності не більше ніж двох осіб, що супроводжують кожну особу з інвалідністю).

    Нагадаємо, у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні, за деякими виключеннями заборонено виїзд за межі країни чоловіків віком від 18 до 60 років.

    Крім виключень, зазначених вище, зазначені обмеження, не застосовуються до таких осіб:

    - які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (відповідно до рішення Уряду про затвердження переліку посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час);

    - які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку.

    - на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    - які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

    - на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років.

    - усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

    - зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    Також перетнути державний кордон на виїзд з України можуть громадяни України, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено українськими дипустановами та здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    Крім того, нагадаємо, що перетнути кордон на виїзд з України згідно з вимогами Постанови Уряду № 194 від 3.03.202, можуть особи, які здійснюють перевезення для потреб Сил оборони України, перевезення медичних, гуманітарних вантажів, а також військовозобов’язані працівники підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

    Варто зазначити, що постановою № 399 норма щодо можливості перетину державного кордону під час дії воєнного стану військовозобов’язаним, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, не поширюється на осіб, визначених в абзацах 2-8 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Окремо звертаємо увагу, що всі громадяни, які підпадають під виключення, що мають право на перетинання кордону, повинні мати необхідні документи для підтвердження. При цьому у ході заходів прикордонного контролю перевірятиметься їх дійсність і факт видачі відповідними органами.

    Більш детальну інформацію щодо перетинання кордону під час дії правового режиму воєнного стану радимо шукати у згаданих нормативно-правових документах та інших актах законодавства України.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ОСОБА З ТРЕТЬОЮ ГРУПОЮ ІНВАЛІДНОСТІ МАЄ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    Кабінет Міністрів вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України. Нововведення, зокрема, затверджено постановами КМУ від 29 березня 2022 року № 383 та від 1 квітня 2022 року № 399. Серед іншого, як повідомляє адміністрація Державної прикордонної служби України, ухвалені зміни визначають деякі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану.

    Необхідні документи

    Згідно з цими постановами особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності таких документів:

    • довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о),
    • або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
    • пенсійного посвідчення,
    • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги,
    • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

    В цих документах має бути зазначено групу та причину інвалідності.

    Тримайтесь!!!

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Екатерина!

    ОН ИМЕЕТЕ ПРАВО НА ПЕРЕСЕЧЕНИЕ ГРАНИЦЫ.

    ОН СМОЖЕТ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ, В СВЯЗИ С ТЕМ, ЧТО ОН ИНВАЛИД.

    ДОКУМЕНТЫ:

    - ПАСПОРТ ГР.УКРАИНЫ ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ (ВНУТРЕННИЙ ПАСПОРТ ГР.УКРАИНЫ);

    - СПРАВКА МСЭК О ИНВАЛИДНОСТИ.

    УКАЗАННЫХ ДОКУМЕНТОВ ДОСТАТОЧНО.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону.

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    ИНФОРМАЦИЮ МОЖНО УТОЧНИТЬ ЗДЕСЬ:

    Контакти (dpsu.gov.ua)

    Адміністрація Державної прикордонної служби України розташована за адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ЗІ СТОРОНИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ, ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, А ТАКОЖ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

    ПРО ОБОВ»ЯЗОК ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ТУТ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про прикордонний контроль

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

    1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

    Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

    5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

    1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

    2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Екатерина!

    ДОПОЛНИТЕЛЬНО ЕСЛИ ВАС ИНТЕРЕСУЕТ:

    ОН ИМЕЕТЕ ПРАВО НА ОТСРОЧКУ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:…

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю ….;

    АЛГОРИТМ ДЕЙСТВИЙ ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ:

    ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, ДОВІДКОЮ МСЕК ЩОДО ІНВАЛІДНОСТІ,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    ДОбрий день, Катерина!

    Так він зможе виїхати за кордон, якщо він буде визнаний медичною комісією (ВЛК) як інвалід, який є непридатним для призову під час мобілізації, а також якщо він матимемо довідку МСЕК про те, що він потребує постійного догляду

    4 квітня 2022 року Адміністрацією Державної прикордонної служби України надані вичерпні роз’яснення щодо змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399.

    Серед іншого, зміни визначають деякі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану.

    Згідно з цими Постановами, особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності таких документів:

    довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

    Перетин державного кордону може здійснюватися особою:

    - які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку...

    - з інвалідністю І чи II групи або іншою особою, яка потребує постійного догляду,— у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними категоріями осіб (за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, а у разі супроводу особи з інвалідністю І чи ІІ групи — додатково документів, що підтверджують інвалідність);

    Більш детальну інформацію щодо перетинання кордону під час дії правового режиму воєнного стану радимо шукати у згаданих нормативно-правових документах та інших актах законодавства України.

    КРІМ ТОГО в нього є підстави на відсрочку та відповідно на виїзд з України, які дають йому два закони України:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text) надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    ТА

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Зокрема на його ст. 37

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    Якщо батько підпадаєте хоча б під один з пунктів згаданих законів, вам треба з документами, які підтверджують зазначені вище підстави:

    громадянський паспорт,

    ідентифікаційний код,

    свідоцтво про народження (своє чи родичів - в залежності від категорії відсрочки),

    свідоцтво про брак(в залежності від категорії відсрочки),

    довідка МСЕК (за наявності чи вимоги),

    військовий квиток,

    посвідчення інваліда (за наявності чи вимоги),

    пенсійне посвідчення (за наявності чи вимоги),

    інші необхідні документи,

    звернутись до ТЦКСП (по старому - військомат) та при необхідності пройти ВЛК (воєнно-лікарську комісію). На підставі висновку ВЛК можна отримати відстрочку.

    У разі незгоди з рішенням ВЛК Ви можете оскаржити його до Центральної ВЛК або ж навіть у судовому порядку.

    ВАЖЛИВО!!! Проходження медично-соціальної експертної комісії (МСЕК) має важливе значення для об’єктивного висновку ВЛК, оскільки перша провадиться в звичайному медичному закладі за участі незалежних лікарів і є у великій мірі гарантом правильного визначення стану Вашого здоров’я. Довідка МСЕК береться під увагу членами ВЛК, коли вони приймають рішення про придатність чи непридатність особи до військової служби у період воєнного стану.

    Доречи, маючи на руках рішення ВЛК, військовий квиток з поміткою «звільнений від військової служби під час мобілізації» (чи відповідну довідку за підписом начальник ТЦКСП), Ви можете також виїхати за кордон (див. роз’яснення Держприкордонслужби від 4.04.22 р. щодо змін у Правилах перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399).

    Для перетинання кордону на руках треба мати такі документи:

    1. Висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби у військовий час. Підтверджуючі документи:

    довідка військово-лікарської комісії про непридатність).

    2. Особи інваліди, що потребують постійного догляду

    Підтверджуючий документ:

    довідка про отримання компенсації особі, зайнятій постійним доглядом за особами, що його потребують (може бути видана лише за зареєстрованим місцем проживання),

    рішення суду,

    довідка МСЕК.

    Для детальної відповіді краще звернутись до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись". Жива розмова краще переписки!

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Екатерина.

    Ваш отец имеет право выехать из Украины. Это предусмотрено статьей 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text, а также Правилами пересечения государственной границы https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T....

    При пересечении границы для подтверждения инвалидности ему нужно будет предъявить один из следующих документов:

    - довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою No 157-1/о (форма первинної облікової документації No 157-1/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30 липня 2012 року No 577)

    - або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

    - або пенсійне посвідчення;

    - або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» (зразок затверджено наказом Міністерства соціальної політики України 11 січня 2019 року No 35);

    - або довідку про отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    29 березня 2022 р. Постановою № 383 КМ України прийняті зміни, що вносяться до Правил перетинання державного кордону громадянами України. Та від 01 квітня 2022 р. № 399..

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/uryad-vnis-zmini-do-pr...

    По-перше, там внесені доповнення до переліку громадян-інвалідів, які мають право виїхати з України у супроводі іншої особи. Зокрема:

    "Перетин державного кордону може здійснюватися:

    Особою з інвалідністю 1, 2 груп - у супроводі сина дочки (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);"

    - особою з інвалідністю ІІІ групи — самостыйно, або у супроводі дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);"

    По-друге, в цій же постанові КМУ визначається перелік документів, які для цього потрібні:

    "довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність)".

    Отже, дії прикордонників в даному випадку АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННІ, тому що воєнний квиток не згадується у передіку обов'зкових для перетину кордону документів то му Вам треба ТЕРМІНОВО звернутись письмово до начальнику пропускного пункту з вимогою раз'яснень з приводу незаконного запиту або ж до гарячої лінії Держприкордонслужби:

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Також задля вирішення свого питання Ви можете переговорити в телефонному режимі на кожному пропускному пункті через наступні номери:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);(032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );(067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);(031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);(037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);(043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);(032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    ---

    Або цей закон для осыб з інвалідністю:

    20.03.22 вступив у дію Закону України 7140-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо осіб з інвалідністю» (далі – проект Закону) розроблено з метою визначення на законодавчому рівні спрощеного варіанту звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами з інвалідністю і хворими дітьми.

    3. Загальна характеристика і основні положення законопроекту Проектом Закону вносяться зміни до статтей 17, 18 та 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» та статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», якими звільняються від військової служби (строкової, під час особливого періоду та мобілізації) окремі категорії військовозобов’язаних із числа осіб з, а також тих, які доглядають за особами з інвалідністю та недієздатними, чи утримують дітей з інвалідністю, дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітей, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги, при перетині ними держаного кордону України за умов правового режиму надзвичайного або воєнного стану а також посилення контролю за виїздом за межі України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, дітей, які не мають такого статусу, дітей, які виховуються в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, під опікою, піклуванням в умовах введення на території України надзвичайного або військового стану.

    4. Правові аспекти У відповідній сфері суспільних відносин діють: Конституція України, законів України «Про військовий обов'язок і військову службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також інші законодавчі акти.

    5. Фінансово-економічне обґрунтування Реалізація проекту Закону не потребуватиме додаткових видатків з державного чи з місцевого бюджетів України. 6. Прогноз соціально-економічних наслідків законопроекту Реалізація Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо осіб з інвалідністю» сприятиме посиленню захисту прав та забезпеченню належного догляду за повнолітніми і неповнолітніми особами з інвалідністю і хворими дітьми.

    відстежити можна тут- https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39234

    закон вступил в силу, Вы сможете выехать за границу на основании таких документов:

    1) паспорта;

    2) ИНН;(РНОКПП)

    4) документ об инвалидности вашего отца МСЕК (справка, удостоверение). форма 157 -1/о

    на этом основании ТЦК СП должен выдать Вам справку об полном исключении с воинского учета и проставить штамп в военный билет

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Екатерина!

    Может, если у него есть все подтверждающие документы его группы инвалидности в оригинале (справка МСЕК + реабилитационный план) и документы для выезда за границу.

    Набирайте, если будут вопросы.

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Особи з інвалідністю звільняються від мобілізації. Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю…» від 15.03.2022 розширили перелік осіб з інвалідністю, які звільняються від військової служби.

    Зокрема, до цих осіб належать особи з інвалідністю усіх груп, тобто І, ІІ і ІІІ.

    Адже порядок перетину визначається Правилами перетинання державного кордону України, затв. постановою КМ України #57 від 27.01.1995 (зі змінами від 12.03.2022).

    Згідно з п. 2-1 Правил право перетинання під час воєнного стану мають особи з інвалідністю І і ІІ груп.

    Це означає, що особи з ІІІ групою інвалідності не мають права перетинання кордону, хоча і звільняються від мобілізації.

    Майже всі категорії осіб, які звільняються від мобілізації, мають право за власним бажанням ставати на військовий облік, тобто йому необхідно з документами що підтверджують інвалідність:

    - довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією,

    - або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”,

    - або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

    Відвідати військомат та отримати посвідчення про відстрочку з яким зможе перетнути кордон.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Екатерина!

    Обратите внимание, что Кабинет Министров Украины внес изменения в Правила пересечения государственной границы гражданами Украины, утвержденных постановлением Кабинета Министров Украины от 27.01.1995 № 57 (дальше - Правил).

    С целью осуществления мероприятий правового режима военного положения ограничен выезд из Украины граждан Украины мужского пола в возрасте от 18 до 60 лет. Однако, такой запрет не является абсолютным.

    Так, граждане Украины мужского пола в возрасте от 18 до 60 лет могут выехать за границу:

    1. Признанные установленным порядком непригодными к военной службе по состоянию здоровья с исключением из военного учета (временное удостоверение военнообязанного или военный билет с отметкой, извлечение из приказа об увольнении из военной службы и исключения из списков личного состава);

    2. Постоянно проживающие за рубежом (отметка миграционной службы в паспортном документе "Постоянное проживание в "___"/печать "Оформлен выезд на постоянное проживание" или отметка дипломатического учреждения Украины в паспортном документе "Постоянное проживание "___"/"Принят на консульский учет");

    Есть вопросы об условиях военного положения? Закажи LIGA360 со скидкой 40%. Получи аналитику и консультации по "горячим" темам: налоги, учет, пошлина, лицензии, выплаты, алгоритмы действий для бизнеса.

    3. Являются получателями профессионального предвысшего и высшего образования за рубежом (студенческий билет или студенческая виза; переведены и нотариально заверенные документы о зачислении/обучении лица в заграничном вузе; военно-учетные документы с записью относительно предоставления им отсрочки от призыва (призыва по мобилизации), справка выдана территориальным центром комплектования и социальной поддержки для выезда за границу для получателей профессионального предвысшего и высшего образования, ассистентов-стажеров, аспирантов и докторантов, которые учатся за рубежом по дневной или дуальной формами получения образования);

    4. Которые являются уполномоченными представителями мониторинговой группы, созданной в соответствии с приказом Минсоцполитики, и следуют для мониторинга условий пребывания детей за пределами Украины;

    5. Являются лицами с инвалидностью (независимо от группы) (при наличии одного из таких документов, которые подтверждают инвалидность: справки к акту осмотра медико-социальной экспертной комиссией (форма первичной учетной документации № 157-1/о); удостоверение, которое подтверждает соответствующий статус; пенсионного удостоверения или удостоверения, которое подтверждает назначение социальной помощи в соответствии с Законом Украины "О государственной социальной помощи лицам с инвалидностью с детства и детям с инвалидностью", "О государственной социальной помощи лицам, которые не имеют права на пенсию, и лицам с инвалидностью", в которых указана группа и причина инвалидности; справки для получения льгот лицами с инвалидностью, которые не имеют права на пенсию или социальную помощь, по форме, утвержденной Минсоцполитики);

    6. Для сопровождения:

    1) лица с инвалидностью I или II группы - в сопровождении одного или обоих родителей, на содержании которых находится такое лицо с инвалидностью, жены/мужа, совершеннолетних сына/ дочки, их жены/мужа (при наличии документов, которые подтверждают семейные связи и инвалидность);

    2) лица с инвалидностью I или II группы или другого лица, которое требует постоянного присмотра, - в сопровождении лица, которое осуществляет постоянный уход за указанными категориями лиц (при наличии документов (удостоверения, справки) о получении компенсации (помощи, надбавки) на присмотр, а в случае сопровождения лица с инвалидностью I или II группы - дополнительно документов, которые подтверждают инвалидность);

    3) лица с инвалидностью, признанного судом недееспособным, - в сопровождении его опекуна (при наличии решения о назначении опекуном над таким недееспособным лицом), а в случае когда опекуна такому лицу не назначенно, - в сопровождении одного из совершеннолетних членов семьи (при наличии документов, которые подтверждают семейные связи и инвалидность);

    4) лицами с инвалидностью или другими лицами, которые требуют постоянного присмотра, которые проживают/находятся в заведениях/учреждениях разных форм собственности и подчинения и получают социальные услуги заведений присмотра (кроме лиц с инвалидностью, указанных в абзацах третьем - шестом этого пункта), - в сопровождении лиц, в том числе работников заведения присмотра, уполномоченных директором заведения присмотра/лицом, которое его замещает (при наличии приказа директора заведения присмотра или лица, которое его замещает, о выезде лиц с инвалидностью или других лиц, которые требуют постоянного присмотра, за пределы Украины и документов, которые подтверждают инвалидность). При этом лиц с инвалидностью или других лиц, которые требуют постоянного присмотра, могут сопровождать лица, в том числе работники заведения присмотра, которые не находятся на военном или специальном учете в Минобороны, СБУ или Службе внешней разведки, или работники заведения присмотра, которые находятся на военном или специальном учете в Минобороны, СБУ или Службе внешней разведки, из расчета одно лицо на 50 лиц с инвалидностью и других лиц, которые требуют постоянного присмотра.

    5) детей с инвалидностью для выезда за пределы Украины может осуществляться матерью и/или отцом, опекуном, попечителем, одним или обоими приемными родителями, родителями-воспитателями, которые осуществляют такое сопровождение, при наличии удостоверения, которое подтверждает назначение социальной помощи в соответствии с Законом Украины "О государственной социальной помощи лицам с инвалидностью с детства и детям с инвалидностью", в котором указана категория "ребенок с инвалидностью", или справки о получении государственной социальной помощи детям с инвалидностью, выданной структурным подразделением по вопросам социальной защиты населения районной, районной в г. Киеве госадминистрации, исполнительным органом городского совета, в территорию территориального общества которого входит территория города областного значения, районного в городе (в случае его образования) совета (независимо от того, кто назначен получателем помощи), или индивидуальной программы реабилитации ребенка с инвалидностью, выданного врачебно-консультативной комиссией лечебно-профилактического заведения, или медицинского заключения о ребенке с инвалидностью до 18 лет, а также документов, которые подтверждают семейные связи (в случае осуществления сопровождения матерью и/или отцом), или документов, которые подтверждают соответствующие полномочия лица, которое сопровождает ребенка с инвалидностью (в случае осуществления сопровождения опекуном, попечителем, одним или обоими приемными родителями, родителями-воспитателями). Сопровождение детей с инвалидностью для выезда за пределы Украины также может осуществляться бабушкой, дедом, совершеннолетним братом, сестрой, мачехой, отчимом с учетом их принадлежности к перечню категорий лиц, которые освобождены от военной службы и мобилизации, при наличии у них соответствующих одтверждающих документов и документов, которые подтверждают семейные связи.

    Выезд за пределы Украины лиц для сопровождения может осуществляться не более чем один раз со времени введения на территории Украины чрезвычайного или военного положения до его прекращения или отмены.

    6) детей, больных тяжелыми перинатальными поражениями нервной системы, тяжелыми врожденными пороками развития, редкими орфанными заболеваниями, онкологическими, онкогематологическими заболеваниями, детский церебральный паралич, тяжелые психические расстройства, сахарный диабет I типа (инсулинозависимый), острые или хронические заболевания почек IV степени, дети, получившие тяжелую травму; обоими приемными родителями, родителями-воспитателями, осуществляющими такое сопровождение, при наличии справки о получении государственной помощи на ребенка, больного тяжелыми перинатальными поражениями нервной системы, тяжелыми врожденными пороками развития, редкими орфанными заболеваниями, онкологическими, онкогематологическими онкологическими, онкогематологическими заболеваниями, детский церебральный паралич, тяжелые психические расстройства, сахарный диабет I типа (инсулинозависимый), острые или хронические заболевания почек IV степени, на ребенка, получившего тяжелую травму, нуждается в трансплантации органа, нуждается в паллиативной помощи, которым не установлена инвалидность, выданная структурным подразделением по вопросам социальной защиты населения районной, районной в г. Киеве госадминистрации, исполнительным органом городского совета, на территорию территориальной общины которой входит территория города областного значения, районного в городе (в случае ее образования) совета (независимо от того, кто назначен получателем помощи) , или документа, выданного врачебно-консультативной комиссией заведения здравоохранения в порядке и по форме, установленным Минздравом, а также документов, подтверждающих родственные связи (в случае осуществления сопровождения матерью и/или отцом), или документов, которые подтверждают соответствующие полномочия лица, сопровождающего такого ребенка (в случае осуществления сопровождения) опекуном, попечителем, одним или обоими приемными родителями, родителями-воспитателями);

    7) дети-сирот, дети, лишенные родительской опеки, которые не достигли 18-летнего возраста и проживают или зачислены в заведения разних типов, формы собственности и подчинения на круглосуточное пребывание (дальше - дети),- законного представителя или другого уполномоченного им лица и при наличии:

    - паспорта гражданина Украины или свидетельства о рождении ребенка (при отсутствии паспорта гражданина Украины)/документов, которые содержат сведения о лице, на основании которых Госпогранслужба разрешит пересечение государственной границы;

    - приказа директора заведения/учреждения, где проживали/находились дети, или лица, которое его замещают, о выезде детей за пределы Украины;

    - письменного согласования при подписи председателя или заместителя областной военной администрации (засвидетельствованного печатью) о разрешении на выезд за пределы Украины детей, согласованного из Госсоцслужбою. Такое согласование может предоставляться с помощью электронных средств связи. В случае невозможности получить такое согласование областной военной (военно-гражданской) администрации разрешение на выезд за пределы Украины детей по запросу директора заведения/учреждения, где проживали/находились дети, предоставляет Госсоцслужба, о чем сообщает Минсоцполитики в течение одного рабочего дня с предоставлением сведений о детях, сопровождающих лицах/лицо, государстве окончательного пребывания;

    - приглашение учреждений, организаций разных типов и форм собственности, которые уполномоченные государством окончательного пребывания детей или органами местного самоуправления такого государства на осуществление мероприятий относительно приема и сопровождения детей из других стран. В приглашении указывается государство окончательного пребывания детей, количество и категория детей, условия их пребывания, ответственная организация, которая будет сопровождать детей в течение всего периода их пребывания за пределами Украины, гарантии относительно возвращения детей на территорию Украины.

    8) детей, которые не достигли 18-летнего возраста и не принадлежат к категории детей-сирот, детей, лишенных родительской опеки, но которые зачислены в заведения разных типов, форм собственности и подчинения на круглосуточное пребывание, устроенные в семьи патронатниых воспитателей, осуществляется - лицом, уполномоченным руководителем соответствующего заведения/работником заведения, который его замещает или органом опеки и попечительства или областной военной администрацией, в сопровождении патронатного воспитателя, который осуществляет уход за детьми, при наличии:

    - паспорта гражданина Украины или свидетельства о рождении ребенка (при отсутствии паспорта гражданина Украины)/документов, которые содержат сведения о лице, на основании которых Госпогранслужба позволит пересечение государственной границы;

    - приказа директора заведения/учреждения, где проживали/находились дети, или лицо, которое его замещает;

    - письменного согласования при подписи председателя или заместителя областной военной администрации (засвидетельствованного печатью) о разрешении на выезд за пределы Украины детей, согласованного Госсоцслужбой. Такое согласование может предоставляться с помощью электронных средств связи. В случае невозможности получить такое согласование областной военной (военно-гражданской) администрации разрешение на выезд за пределы Украины детей по запросу директора заведения/учреждения, где проживали/находились дети, предоставляет Госсоцслужба, о чем сообщает Минсоцполитики в течение одного рабочего дня с предоставлением сведений о детях, сопровождающих лицах, государстве окончательного пребывания;

    - решение органа опеки и попечительства об устраивании ребенка в семью патронатного воспитателя и письменное согласование по подписи председателя или заместителя областной военной (военно-гражданской) администрации (засвидетельствованного печатью) о разрешении на выезд за пределы Украины такой семьи или детей, которые устроены в семью патронатного воспитателя, с указанием государства их окончательного пребывания;

    - приглашение учреждений, организаций разных типов и форм собственности, которые уполномочены государством окончательного пребывания детей или органами местного самоуправления такого государства на осуществление мероприятий относительно приема и сопровождения детей из других стран. В приглашении указано государство окончательного пребывания детей, количество и категория детей, условия и§ пребывания, ответственная организация, которая будет сопровождать детей в течение всего периода их пребывания за пределами Украины, гарантии относительно возвращения детей на территорию Украины.

    7. Выезд за пределы Украины детей, которые не достигли 16-летнего возраста, в сопровождении одного из родителей, бабы, деда, совершеннолетних брата, сестры, мачехи, отчима или других лиц, уполномоченных одним из родителей письменным заявлением, заверенным органом опеки и попечительства, осуществляется без нотариально удостоверенного согласия второго из родителей и при наличии паспорта гражданина Украины или свидетельства о рождении ребенка (при отсутствии паспорта гражданина Украины)/документов, которые содержат сведения о лице, на основании каких Госпогранлужба позволит пересечение государственной границы. При этом в случае введения на территории Украины чрезвычайного или военного положения решения относительно предоставления разрешения на выезд за пределы Украины лицу мужского пола, которое сопровождает ребенка, который не достиг 16-летнего возраста, принимается с учетом принадлежности сопровождающего лица к перечню категорий лиц, которые освобождены от военной службы и мобилизации, при наличии у него подтверждающих документов.

    8. Пункт 2-6 Правил предусматривает возможность выезда за пределы Украины других обязанных, которые не отнесены к выше перечисленным категориям:

    1) забронированные на период мобилизации и на военное время за органами государственной власти, другими государственными органами, органами местного самоуправления, а также за предприятиями, учреждениями и организациями;

    2) признаны в соответствии с заколючением ВЛК временно непригодными к военной службе по состоянию здоровья на срок до шести месяцев (со следующим прохождением военно-врачебной комиссии):

    заключение ВЛК;

    военно-учетный документ с соответствующей отметкой.

    3) мужчины, на содержании которых находятся т­ое и больше детей в возрасте до 18 лет;

    Подтверждающие документы:

    1) свидетельства о рождении детей (трех и больше);

    2) свидетельство о регистрации брака с матерью детей (трех и больше

    или

    решение суда о расторжении брака и определении местожительства детей с отцом

    или

    решение суда о расторжении брака и решении органа опеки и попечительства об определении местожительства детей с отцом.

    3) удостоверения отца многодетной семьи.

    4) мужчины, которые самостоятельно воспитывают ребенка (детей) в возрасте до 18 лет.

    Подтверждающие документы: 1) свидетельство о рождении ребенка (детей); 2) свидетельство о смерти матери ребенка или решения суда о лишении матери родительских прав или решения суда об отобрании ребенка у матери без лишения ее родительских прав или решения суда о признании матери без вести отсутствующей или решение суда об объявлении матери умершей.

    5) женщины и мужчины, которые имеют несовершеннолетнего ребенка (детей) и мужа (жену), который (которая) проходит военную службу по одному из видов военной службы, определенных частью шестой статьи 2 Закона Украины "О военной обязанности и военной службе", :

    Подтверждающие документы: 1) свидетельство о рождении ребенка (детей); 2) свидетельство о браке; 3) справка из военной части о прохождении вторым из супружеской пары военной службы.

    6) работники органов военного управления (органов управления), военных частей (подразделений), предприятий, учреждений и организаций Министерства обороны Украины, Вооруженных Сил Украины, Государственной службы специальной связи и защиты информации Украины, Службы безопасности Украины, Службы внешней разведки Украины, Национальной гвардии Украины, Государственной пограничной службы Украины, Национальной полиции Украины, налоговой милиции, Национального антикоррупционного бюро Украины, Государственного бюро расследований, Государственной исполнительной службы Украины, Управления государственной охраны Украины - документы о служебной командировке или предоставлении отпуска.

    9. Выезд лиц из составных сил обороны и сил безопасности, пострадавших в связи с военной агрессией рф против Украины, на лечение за границу осуществляется при наличии:

    1) паспорта гражданина Украины для выезда за границу или паспорта гражданина Украины (при их отсутствии - документы, которые содержат сведения о лице, на основании которых Госпогранслужба разрешит пересечение государственной границы);

    2) заключение о необходимости направления лица на лечение за границу;

    3) письмо Минздрава о согласовании с иностранной стороной перечня лиц, которых заведения здравоохранения иностранных государств могут принять на лечение за рубежом.

    Выезд таких лиц разрешен в сопровождении одного из членов семьи первой степени родства- родителей, мужа или жены, детей, в том числе усыновленных (в значении, приведенном в подпункте 14.1.263 пункта 14.1 статьи 14 Налогового кодекса Украины) ( 2755-17 ).

    Если понадобиться моя помощь, обращайтесь через кнопку "Обратиться".

    При обращении указывайте свой e-mail, по которому с Вами можно связаться.

    Всего доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України