Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 18 квітня 2022, питання №62286 150₴

Нахождение автомобиля с украинскими номерами в Польше

Я нахожусь в Польше, не как беженец, 90 дней по без визу. Так как я моряк, то вскоре уйду в рейс, на 90+ дней, потом вернусь. Семья остаётся в Польше, по временной защите. Вопрос если я ввезу сюда авто, то сколько оно может быть в Польше. Как я понял через 6 месяцев (в других источниках пишут 3) его надо или вывезти или перерегистрировать на Польские номера. Отсюда ряд вопросов:

1. Сколько точно времени машина на Украинских номерах может быть в Польше (ЕС) без выездов.
2. По истечению этого срока можно ли ее просто вывести, куда-то за пределы Евросоюза, например в Молдову, и на следующий день въехать обратно. Или как с без визом, нужно быть за пределами ЕС определённый период.
3. Что бы машина была здесь, как я понимаю, нужно обновлять зеленую карту, на весь срок пребывания, местная страховка в таком случае не обязательна?
4. Как быть с ТО? В Украине я прохожу его раз в год но оно не обязательно по закону. Если машина на Укр. Номерах, долго находиться в Польше, то нужно ли проходить ТО здесь, в какой срок,

Відповіді юристів (6)

    Пользователь не активен
    33.3%
    Пользователь не активен 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ

    День добрый, вы проецируете на Польщу нормы нашего законодательства, но там все неколько по другому.

    Законодательство разрешает краткосрочное передвижение по дорогам Польши на украинских номерах, так как мы не страна ЕС, но при условии, что автомобиль соответствует определенным предписаниям.

    • Регистрационные номера должны состоять из букв латинского алфавита и арабских цифр;
    • Автомобиль должен быть отмечен знаком, определяющим страну, в которой он зарегистрирован (в этом случае это знак с буквами „UA”);
    • Водитель должен иметь при себе данные, подтверждающие регистрацию транспортного средства (свидетельство о регистрации);
    • Если в свидетельстве о регистрации нет данных водителя, то лицо, управляющее автомобилем, должно иметь при себе документ, подтверждающий его право собственности или право на пользование автомобилем (счет о покупке, доверенность от владельца);
    • Должен иметься действующий полис страхования гражданской ответственности владельца транспортного средства;

    Помните, что данные правила касаются периодического перемещения на автомобиле из Украины по польским трассам. Если Вы проживаете и работаете в Польше, то Вы должны перерегистрировать свой автомобиль на польские номера, то есть пройти процедуру его ввоза в Польшу.

    Конечно, существует возможность ввоза aвтомобиля из Украины в Польшу, но такая операция будет очень дорогостоящей. Причина этого – Украина не входит в Европейский Союз. В результате, даже если Вы захотите перерегистрировать свой автомобиль на польские номера, Вы понесете значительные расходы.

    Основная оплата – пошлина, которая составляет 10% стоимости автомобиля. Если Вы ее значительно занизите, то таможенное управление оспорит Вашу декларацию и рассчитает рыночную стоимость транспортного средства.

    Следующая оплата – акциз, размер которого зависит от объема двигателя:

    • 3,1% для двигателей до 2000 см3
    • 18,6% для двигателей с объемом, превышающим 2000 см3

    Также еще нужно будет заплатить НДС, ставка которого в Польше составляет 23%.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Нахождение автомобиля с украинскими номерами в Польше

    Я нахожусь в Польше, не как беженец, 90 дней по без визу. Так как я моряк, то вскоре уйду в рейс, на 90+ дней, потом вернусь. Семья остаётся в Польше, по временной защите. Вопрос если я ввезу сюда авто, то сколько оно может быть в Польше. Как я понял через 6 месяцев (в других источниках пишут 3) его надо или вывезти или перерегистрировать на Польские номера. Отсюда ряд вопросов:1. Сколько точно времени машина на Украинских номерах может быть в Польше (ЕС) без выездов.2. По истечению этого срока можно ли ее просто вывести, куда-то за пределы Евросоюза, например в Молдову, и на следующий день въехать обратно. Или как с без визом, нужно быть за пределами ЕС определённый период.3. Что бы машина была здесь, как я понимаю, нужно обновлять зеленую карту, на весь срок пребывания, местная страховка в таком случае не обязательна?4. Как быть с ТО? В Украине я прохожу его раз в год но оно не обязательно по закону. Если машина на Укр. Номерах, долго находиться в Польше, то нужно ли проходить ТО здесь, в какой срок,

    Хххх

    Здравствуйте!

    Откуда ввезете?

    Кто ввезет?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Здравствуйте, Артем!

    1.3. Формально, нужно бы перерегистрироваться на польские номера, но фактически всем - все равно: таких ограничений никто не придерживается, кроме срока действия визы. Ездить на своем авто зарегистрированном в Украине вы можете столько времени, сколько вам позволяет действующая у вас виза.

    Оформить зеленую карту нужно. Однако вам никто не запрещает оформить и польское внутреннее страхование для автомобильного транспорта.

    Одним словом, если Вы не перерегистрируетесь, то никаких штрафов не будет.

    По крайней мере, пока что все именно так и обстоит. Что будет дальше неизвестно.

    2. Можно перестраховаться и пойти таким путем, как предлагаете Вы. Это тоже работает. Но, повторюсь все привязано в таких случаях к визе, а не к авто. Авто для польских чиновников - вопрос второстепенный.

    4. Что касается ТО:

    Первое, что нужно сделать – выбрать лицензированную станцию контроля авто. Обычно их несколько в каждом, даже самом маленьком городке Польши, и все они являются в основном частными.

    На стоимость услуги и методику проведения технического осмотра форма собственности предприятия не влияет.

    Обычно в Польше нет очередей на прохождение техосмотра, поэтому сделать это можно даже в день регистрации или в удобное для вас время.

    После приезда на станцию, контроллеры сопоставляют данные паспортной карты автомобиля с документацией на транспортное средство. После этого обязательно проверят:

    • тормоза;
    • ручник;
    • двигатель;
    • руль;
    • освещение (функционирование и расположение фар);
    • выхлопную систему (уровень шума, состояние, уровень выбросов);
    • кузов;
    • шины.

    Кроме этого, проверяющие могут обратить внимание на то, есть ли внутри авто огнетушитель и знак для аварийной остановки. Если автомобиль на газу, то и это оборудование обязательно проверят на исправность.

    Стоимость прохождения техосмотра легкового автомобиля в Польше остается неизменной уже на протяжении нескольких лет – 99 злотых. Эта сумма не зависит от места расположения станции технического осмотра, ее рейтинга или цен на другие услуги.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Так як україно-польський кордон є зовнішнім кордоном Євросоюзу, перетин цього кордону здійснюється за правилами в'їзду в Шенгенську зону. Це означає, що при в'їзді з території України на територію Польщі кожен, хто проходить прикордонний контроль, зобов'язаний дотримуватися правил перетину, встановлені Регламентом ЄС № 2016/399 від 09.03.2016.

    Не вдаючись в зайві подробиці, відзначимо, що для в'їзду в Польщу, незалежно від способу, фізична особа повинна:

    обґрунтувати мету, терміни і умови свого перебування в Польщі або іншій країні ЄС, в тому числі пред’явити бронь місця проживання, проїзні квитки в обидва боки , а також достатні кошти для забезпечення себе в період знаходження не території чужої країни;

    не перебувати в європейській базі SIS, як небажана для пропуску особа;

    не представляти загрозу для громадського порядку і внутрішньої безпеки країн-членів.

    Крім того, громадянину доведеться представити ряд документів. Те, які документи потрібні для перетину кордону, залежить від способу перетину, а також підстави, на якому особа в'їжджає на територію ЄС. Так, при пішому переході або при перетині на автобусі громадянину потрібно:

    дійсний проїзний документ (закордонний паспорт), виготовлений протягом останніх 10 років, з терміном дії не менше трьох місяців після запланованої дати виїзду;

    дійсна шенгенська віза (робоча, туристична, транзитна або інша) (не потрібно для громадян України з біометричними закордонними паспортами);

    або Карта побиту, Карта поляка або інший документ, що дозволяє безвізовий в'їзд.

    У разі проходження митниці разом з неповнолітньою дитиною, законному представнику, що супроводжує її також необхідно мати:

    закордонний паспорт на дитину - за умови, що у батька біометричний закордонний паспорт і дитина не може бути в нього вписана або дитина досягла віку в 14 років;

    свідоцтво про народження дитини;

    нотаріально завірена згода другого з батьків (якщо дитина подорожує з одним з батьків) або згода від обох батьків, коли дитина перетинає кордон з родичами або іншими особами, які не є законними представниками.

    Якщо перетинати пункти пропуску через кордон на автомобілі, крім вищеописаного пакета документів на кожного з пасажирів, водієві також буде потрібно:

    водійське посвідчення міжнародного зразка - для українців підійдуть національні водійські права, так як відповідно до Віденської конвенції 1968 року ці фірми визнаються за кордоном, в тому числі і в Польщі;

    свідоцтво про реєстрацію ТЗ;

    страховка міжнародного зразка, що діє на території ЄС;

    довіреність, якщо керування транспортним засобом здійснює не власник і його немає в салоні автомобіля.

    Які вимоги до машини пред'являє польська сторона

    Вимоги до технічного стану автомобілів в Євросоюзі єдині. При цьому в Польщі особливо трепетно відносяться до тонування, використання освітлювальних приладів і станом скління.

    Плівка на лобовому, передніх стеклах і фарах не допускається ні в якому вигляді. Пересування навіть вдень дозволено тільки з включеним ближнім світлом.

    Від тріщин на лобовому склі слід позбутися завчасно. Гума повинна відповідати сезону, а висота протектора бути не менше 1,6 мм. Шипована гума заборонена.

    Антирадар краще залишити вдома, а ось дитяче крісло (якщо з вами подорожують діти) і ремені безпеки на всіх сидіннях повинні бути обов'язково.

    Автомобіль потрібно укомплектувати:

    ліхтарем;вогнегасником;світловідбиваючим жилетом;знаком аварійної зупинки;європейської аптечкою.

    Проходження польського кордону

    Передбачається проходження двох паспортних та митних контролів: в Україні і в Польщі. Починається все з банального очікування в пробці. Коли підійде ваша черга, все буде виглядати приблизно так:

    Прикордонник в Україні поцікавиться кількістю пасажирів і оформить контрольний талон. У цьому документі співробітники переходу відзначають проходження всіх етапів контролю.

    Доведеться відстояти ще одну чергу - на цей раз для того, щоб пройти паспортний і митний контроль по зеленому або червоному коридору. Спочатку водій, а потім і всі інші пасажири по черзі пред'являють паспорти. Після заповнення декларацій здійснюється перевірка багажу, вмісту салону і багажника машини. На цьому все - в талон ставиться відповідна відмітка. В цілому процес займає хвилин 20-30.

    Очікування в нейтральній зоні. Така ж черга, тільки тут можна простояти довше, оскільки польські служби працюють не настільки швидко.

    Паспортний контроль і польська митниця. Тут все так само, як і в Україні: два коридора, перевірка документів, заповнення декларацій, огляд машини і відмітка в талоні. Тільки процес буде більш ретельним, плюс можуть задати деякі питання. Можуть також запропонувати здати відбитки пальців. На це йде близько години.

    Після всіх перевірок обов'язково потрібно перевірити наявність штампів у паспортах і деклараціях.

    Дуже важливо знати про те, що дозволяється, а що категорично заборонено ввозити в країну, а також про те, як часто можна перетинати польський кордон. Все залежить від того, яка у вас віза. Одноразова говорить сама за себе; якщо у вас мультивіза, то кількість перетинів кордону не обмежена.

    При цьому щодо транспорту польські митники встановлюють власні обмеження, викликані боротьбою з контрабандою палива, яке в Польщі коштує істотно дорожче.

    Так, згідно з діючими правилами, з повним баком без мита можна в'їхати в країну один раз в 72 години.

    Саме від кількості бензину в баку залежить те, скільки разів можна з'їздити до Польщі, скажімо, в місяць (виходить десять). Якщо ж у вас залито не більше 20 літрів, обмежень немає.

    Звичайні питання митників

    Робота митних служб всіх країн в принципі ідентична. Тому перелік найбільш поширених запитань до прибуваючих громадян інших держав наступний:

    мета поїздки;терміни перебування;маршрут слідування;плановане місце проживання.

    Відповідаючи на них, придумувати нічого не треба - говорите все як є. Якщо точно не знаєте, вкажіть хоча б приблизний напрямок, де вас шукати в разі потреби.

    Останнє контрольне питання зазвичай стосується того, що ви везете. Деякі обмеження існують, але стосуються вони тільки ввезення алкоголю і сигарет, про що слід дізнатися заздалегідь.

    Що можна перевозити через україно-польський кордон

    Митні правила, встановлені Регламентом ЄС 2016/399, визначають для мандрівників ряд обмежень при перетині кордону. Зокрема, проходячи КПП, вони можуть мати побутових виробiв не більше ніж на 300 євро - все інше обкладається ввізним митом.

    Більш детально описано в статі: «Що не можна ввозити до Польщі українцям, а що можна».

    Висновки

    Резюмуючи вищесказане, ще раз звертаємо увагу, що Польща і Україна мають величезний відрізок спільного кордону, що перевищує 500 км. На цій території розташовано 14 пунктів, в яких можна в'їхати на територію Євросоюзу, 8 з яких - пішохідно-автомобільні.

    Правила і вимоги до в'їзду в Польщу на автомобілі такі ж, як і в будь-якій європейській країні. Через великий потік громадян, які перетинають кордон ЄС, на КПП часто утворюються величезні черги, в яких іноді доводиться стояти по 6-8 годин. Відсутність черги на під'їзді до переходу ще не означає, що його можна пройти швидко. Якщо на нейтральній території зібралася маса транспортних засобів, до тих пір, поки всі вони не перетнуть кордон, нову партію не запустять.

    Тому краще поцікавитися у прикордонників станом справ і вирішити, чи варто рухатися в бік іншого пропускного пункту. Або скористатися спеціальними електронними сервісами, що дозволяють відслідковувати ситуацію на митниці і вибирати найменш завантажений КПП для перетину україно-польського кордону.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Артем!

    Если бы вы на себя, как владелец авто оформили статус временной защиты, можно было бы говорить про право пребывания машины на территории Польши.

    Но в вашем случае этих 6 месяцев нет. До 90 дней, как и у вас во временному ввозу.

    Переезд в другую страну ЕС вопрос не решит.

    Свыше- оформляете импорт авто, по правилам страны пребывания.

    Набирайте.

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрый день, Артем!

    1) Вам нужно поставить ваше авто на учет (пройти процедуру иностранной регистрации).

    2) 90 дней пребывания в ЕС в течение 180 дней – правило безвиза, которое должны поддерживаться украинцы находясь в странах Европейского Союза без оформления статуса временной защиты. Некоторые страны предоставляют возможность продлить срок пребывания за рубежом.

    Четыре страны ЕС дают возможность поездок для украинцев вне условий шенгена. Эти страны предоставляют дополнительные дни до европейсого безвиза.

    Среди государств, которые позволяют украинцам находиться в Европе дополнительно до 90 дней безвиза, — Хорватия, Болгария, Кипр, Румыния.

    Если вы не планируете оформить статус временной защиты в одной из стран Европейского Союза, можно переехать в одну из перечисленных стран и находиться там по биометрическому паспорту еще 90 дней в течение 180 дней. Эти дни добавляются к 90 дням пребывания в странах Шенгена. То есть, вы можете находиться в Хорватии, Болгарии, Румынии или на Кипре 90 дней в туристических целях, это считается отдельно от стран ЕС, подписавших шенгенское соглашение.

    К примеру, вы жили 3 месяца в Чехии, и пока не хотите возвращаться в Украину, можно поехать еще на 90 дней в Болгарию. Срок пребывания украинцев с биометрическим паспортом в Хорватии, Болгарии, Румынии, Кипре не будет учитываться при подсчете периода в 90 дней, а правило 90/180 дней работает для каждого государства отдельно. Поэтому, например, можно находиться сначала 90 дней в Хорватии, затем 90 дней в Румынии, а оттуда поехать на три месяца в Италию, что не будет считаться нарушением сроков пребывания за границей, поскольку по этому принципу учитываются только поездки в страны шенгенской зоны.

    Если возникнут дополнительные вопросы, обращайтесь через кнопку "Обратиться" и я отвечу на них в индивидуальном порядке.

    При обращении указывайте свою е-почту, по которой с Вами можно связаться.

    ВСЕГО ДОБРОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України