Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

23 марта 2022, вопрос №59546 150₴

Чи можна звільнитись у воєнний час?

Медсестра, військовозобов'язана зараз у відпустці, закордоном. Хотіла написати заяву на звільнення, на роботі сказали що заяви на звільнення зараз не підписуються. Чи може військовозобов язана медсестра зараз звільнитись чи написати заяву на відпустку за власний рахунок і на який термін?

Ответы юристов (8)

    Промський Євгеній Сергійович
    33.3%
    Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Вітаю!

    Дії Вашого керівництва ПРОТИПРАВНІ! Окрім того, те, що ви знаходитесь за кордоном, є поважною причною для звільнення вас у строк, який ви вкажете у заяві про звільнення! Жодних обмежень стосовно медичних працівників законодавство не містить.

    Відповідно до вимог статті 38 Кодексу законів про працю працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Щоб звільнитися за власним бажанням вам потрібно написати заяву з проханням звільнити вас за власним бажанням і надіслати її поштою рекомендованим листом з описом вкладенням та з повідомленням про вручення або надіслати заяву на електронну адресу суб'єкта господарювання (день отримання такого листа буде вважатись днем подання працівником заяви про звільнення). У заяві слід вказати день, з якого вас звільнити, та адресу, куди потрібно направити вашу трудову книжку та копію наказу про звільнення!

    У випадку відмови просіть роботодавця надати письмову відповідь для її подальшого оскарження!

    Якщо залишились питання - задавайте! Буду радий допомогти!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Добрий день, Тарасе!

    Медсестра має право звільнитись у відповідності із ст. 38 КЗПП України, попередивши про свої керівництво письмово за два тижні. У разі, якщо її заява про звільнення за власним бажанням зумовлена, як у Вашому випадку, неможливістю продовжувати роботу у зв'язку з переїздом на нове місце проживання; переведенням чоловіка на роботу в іншу місцевість; вступом до навчального закладу; неможливістю проживання у даній місцевості, підтвердженнним медичним висновком; вагітністю; доглядом за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; доглядом за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняттям на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин,

    ЇЇ КЕРІВНИЦТВО ЗОБОВ'ЯЗАНО розірвати трудовий договір у строк, про який вона просить.

    ЩДля того лише треба написати заяву з проханням звільнитись за власним бажанням і надіслати поштою рекомендованим листом з описом вкладенням та з повідомленням про вручення або надіслати заяву на електронну пошту організації, де працює медсестра, День отримання листа вважатиметься днем подання заяви про звільнення, від якого треба рахувати 2 тижні.

    відмову можна оскаржити в адмінистративному або ж судовому порядку.

    Вдачи Вам і медсестрі. ))

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Тарасе!

    У випадку, якщо працівник виявив свій намір припинити трудовий договір, укладений на невизначний строк, за власним бажанням, він повинен надати заяву. У випадку неможливості фактичного подання оригіналу документу (заяви) про звільнення роботодавцю у зв’язку із початком військових дій, її необхідно надіслати поштою рекомендованим листом (бажано з описом вкладення) та повідомленням про вручення або надіслати фотокопію заяви на електронну адресу роботодавця. Дата отримання листа буде вважатись днем подання працівником заяви про звільнення. При цьому попереджати роботодавця про звільнення за два тижні необов"язково. В даному випадку Вам необхідно вказати про те, що звільнення зумовлено поважними причинами, а саме неможливістю проживання у зв"язку з війною. Роботодавець має звільнити у строк про який просить працівник (ст. 38 Кодексу законів про працю України).

    Також Ви маєте право взяти відпустку з наступним звільненням. В такому випадку останній день відпустки буде вважатися днем звільнення (стаття 3 Закону України "Про відпустки").

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день!

    "Медсестра, військовозобов'язана зараз у відпустці, закордоном. Хотіла написати заяву на звільнення, на роботі сказали що заяви на звільнення зараз не підписуються. Чи може військовозобов язана медсестра зараз звільнитись чи написати заяву на відпустку за власний рахунок і на який термін"?

    - МАЄТЕ ПРАВО НА ЗВІЛЬНЕННЯ.

    ВИМОГИ КЕРІВНИЦТВА НЕЗАКОННІ.

    МАЄТЕ ПРАВО ПОДАТИ СКАРГУ ДО ДЕРЖПРАЦІ УКРАЇНИ ТА ДО СУДУ.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО ПОДАТИ ЗАЯВУ НА ЗВІЛЬНЕННЯ БЕЗ ВІДПРАЦЮВАННЯ, ЯКЩО:

    Кодекс законів про працю України:

    Кодекс законів про працю Ук... | від 10.12.1971 № 322-VIII (rada.gov.ua)

    "Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, власник або уповноважений ним орган не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

    Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору"

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку зеленого цвета "Звернутися".

    Всего доброго!.

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вам не треба писати жодних заяв - директор самостійно має прийняти наказом на яку форму праці ви перейдете. Зокрема, можна перевести на дистанційку, простій або надати відпустку згідно графіку відпусток ( тарифну), або без збереження заробітної плати(за свій рахунок)

    Через загрозу життя працівники не можуть доїхати до роботи. У такому випадку можна встановити дистанційний варіант роботи, а у разі неможливості – простій. Також можна відправити працівників у відпустки або надати їм відпустку без збереження зарплати на час карантину це можна зробити у строк до 31 березня включно.

    Дистанційна робота

    Якщо працівники не можуть доїхати на роботу, але можуть виконувати свою роботу дистанційно можна перевести їх на дистанційну роботу. Поки триває карантин (до 31 березня включно), щоб дозволити працівникам працювати дистанційно, достатньо наказу. Це передбачено ч. 11 ст. 60-2 КЗпП. В наказі також треба вказати контактні номери телефонів відділу кадрів та керівників у разі виникнення екстреної ситуації.

    Ознайомити працівників з наказом можна через електронну-почту.(з підтвердженням доставки)

    Простій

    Для працівників, які не можуть працювати дистанційно, оголосіть простій.

    Оплатіть простій слід буде в розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП).

    Відпустки

    Якщо працівники не можуть працювати дистанційно, але не хочуть втрачати зарплати, їм можна оформити щорічні або соціальні відпустки. Також можна запропонувати працівникам відпустки без збереження зарплати. На час карантину термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати за згодою сторін не обмежується 15 календарними днями. Цю відпустку можна оформити до 31 березня.

    Відсутній зв’язок з працівником

    Якщо не можна зв‘язатись з працівником, який не прийшов на роботу, через відсутність зв’язку або інші причини, — табелюйте відсутність кодом «НЗ» («відсутність з нез’ясованих причин»).

    Мобілізація

    Наразі діє призов резервістів. Але вже є на сайті ВРУ закон про загальну мобілізацію. За ним на мобілізованих працівників поширюються гарантії, встановлені ст. 119 КЗпП. Тобто за ними зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

    Про порушення подайте заяву до Держпраці

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 20 лет опыта

    Медсестра, військовозобов'язана зараз у відпустці, закордоном. Хотіла написати заяву на звільнення, на роботі сказали що заяви на звільнення зараз не підписуються. Чи може військовозобов язана медсестра зараз звільнитись чи написати заяву на відпустку за власний рахунок і на який термін?

    может - для того нужно подать заявление

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану".

    Закон дозволяє роботодавцям укладати з новими працівниками термінові трудові договори на період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

    Документ також надає право роботодавцеві на період дії воєнного стану перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (за винятком переведення на роботу в іншу місцевість, де тривають активні бойові дії).

    Окрім того, роботодавець може в період воєнного стану звільнити працівника в період його тимчасової непрацездатності або відпустки (крім декретної та з догляду за дитиною) з першого дня після завершення непрацездатності або відпустки.

    У свою чергу працівник у зв'язку з веденням бойових дій у районі його роботи може розірвати трудовий договір за власною ініціативою без двотижневого терміну попередження (за винятком примусового залучення до суспільно корисних робіт або на об'єктах критичної інфраструктури), йдеться в законі.

    Документ допускає збільшення нормальної тривалості робочого часу в період воєнного стану до 60 годин на тиждень, а для працівників із скороченою тривалістю робочого часу – до 50 годин на тиждень. Час початку і завершення щоденної роботи визначає роботодавець.

    Окрім того, тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин.

    У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати через бойові дії термін її виплати може бути відстрочений до моменту відновлення діяльності підприємства, зазначено в одній зі статей закону.

    Окрім того, роботодавець звільняється від відповідальності за порушення термінів оплати праці, якщо доведе, що причиною стало ведення бойових дій та інші обставини непереборної сили.

    Закон також дозволяє зупиняти окремі положення колективного договору, відмовити працівникові в наданні будь-якого виду відпусток, окрім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами й відпустки з догляду за дитиною, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах, що належать до критичної інфраструктури.

    Водночас упродовж періоду воєнного стану роботодавець на прохання працівника може без обмежень надавати відпустку без збереження заробітної плати.

    Закон також містить статтю про призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором, яке не передбачає припинення трудових відносин.

    Тому, зазначу, що звільнитись Ви зможете написавши заяву на надіславши її роботодавцю, але також рекомендую не нехтувати можливістю написати заяву без збереження зп на військовий період.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text):

    Стаття 4. Особливості розірвання трудового договору з ініціативи працівника

    1. У зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08/conv#n739):

    Стаття 36. Підстави припинення трудового договору

    Підставами припинення трудового договору є:

    1) угода сторін;

    4) розірвання трудового договору з ініціативи працівника (статті 38, 39), з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (статті 40, 41) або на вимогу профспілкового чи іншого уповноваженого на представництво трудовим колективом органу (стаття 45);

    Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Стаття 47. Обов'язок власника або уповноваженого ним органу провести розрахунок з працівником

    Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 цього Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

    Стаття 116. Строки розрахунку при звільненні

    При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

    В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

    ЗРАЗОК (поважна причина для звільнення, без відпрацювання 2-х тижнів):

    Головному лікарю КНП "КДЦД"

    Бакалінській С.М.

    Лікаря-ендокринолога дитячого

    Кавецької Ю.М.

    Заява

    У зв’язку з введенням воєнного стану, бойовиими діями в м. Боярка Київської області та існуванням загрози для мого життя і здоров’я прошу звільнити мене за власним бажанням з поважних причин 31.03.2022.

    31.03.2022 Підпис ПІБ

    У випадку, якщо працівник виявив свій намір припинити трудовий договір, укладений на невизначний строк, за власним бажанням, він повинен надати заяву. У разі неможливості фактичного подання оригіналу документу (заяви) про звільнення роботодавцю у зв’язку із початком військових дій, її необхідно надіслати поштою рекомендованим листом (бажано з описом вкладення) та повідомленням про вручення або надіслати фотокопію заяви на електронну адресу роботодавця. Дата отримання листа буде вважатись днем подання працівником заяви про звільнення.

    Однак, краще надіслати заяву і на електронну адресу, і на юридичну.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України