Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 02 березня 2022, питання №56813 1300₴

как оформить опекунство за границей

Я живу в Німеччинні, маю український паспорт і дозвіл на роботу (блу кард).

Я забрав маму з братом до себе в Німеччину. Брату 13 років. Наш тато залишився в Україні.

Мама хоче повертатися в Україну щоб там допомагати, брат залишається в мене.

Що потрібно нам зробити з юридичної точки зору? Чи потрібно на мене оформлювати опіукнство? Чи зможе мама повернутися в Україну без мого брата?

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Оформити опікунство в Німеччині над особою, яка має батьків в Україні, Ви не зможете.

    Тут мова йде про законне перебування дитини закордоном без батьків.

    Потрібно враховувати терміни вибуття дитини за кордон, що передбачені в згоді батька на виїзд дитини за кордон.

    Що повинно бути вказано в нотаріально посвідченій згоді батька на виїзд з України громадянина України, якому не виповнилось 16-ть років? Чи потрібно вказувати серію та номер паспорта чи свідоцтва про народження?

    У змісті згоди достатньо зазначити:

    громадянство, прізвище, ім’я, по-батькові і дата народження батька (тієї особи яка надає згоду);

    громадянство, прізвище, ім’я, по-батькові і дата народження матері (тієї особи якій надається згода);

    громадянство, прізвище, ім’я, по-батькові і дата народження дитини;

    одна держава прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі (наприклад з 01.01.2021 по 01.03.2021).

    Тому потрібно враховувати такий часовий проміжок!

    Те, що дитина буде перебувати з братом, не має спровокувати виникнення певних проблем.

    Мама зможе повернутись в Україну без сина, з цим проблем виникнути не повинно.

    Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Oleh!

    "Я живу в Німеччинні, маю український паспорт і дозвіл на роботу (блу кард).

    Я забрав маму з братом до себе в Німеччину. Брату 13 років. Наш тато залишився в Україні.

    Мама хоче повертатися в Україну щоб там допомагати, брат залишається в мене.

    Що потрібно нам зробити з юридичної точки зору? Чи потрібно на мене оформлювати опікунство? Чи зможе мама повернутися в Україну без мого брата"?

    - Визначення місця проживання дитини, яка досягла 10 років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.

    Якщо Ваш брат не заперечує, то треба Вам разом з братом та матір"ю звернутися до будь-якого Консульського відділу Посольства України у Німеччині, для оформлення опіки над братом, в звязку з тимчасовою відсутністю батьків.

    Ваша мама, може перетнути кордон без Вашого брата, маючи при собі копії документів щодо встановлення опіки з Вашої сторони над братом.

    Встановлення опіки та піклування - влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають, переважно, у сімейних, родинних відносинах з цими дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають, переважно, у сімейних, родинних відносинах з цими дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування, з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку і захисту їх прав та інтересів (стаття 1 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" (далі - Закон).

    Опіка і піклування є особливою формою державної турботи про малолітніх (до 14 років), що встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування. Опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених статтею 60 Цивільний кодекс України.

    Опіка (піклування) над неповнолітніми дітьми може встановлюватись за життя батьків , а саме: виїхали на постійне місце проживання або на постійне місце роботи за кордон або перебувають у тривалому відрядженні.

    Консульство — це установа, яка входить до системи органів зовнішніх зносин держави і представляє її на визначеній угодою території держави перебування, здійснюючи на ній захист прав та інтересів своєї держави, її громадян і юридичних осіб. Джерелами його регулювання - це міжнародні договори і міжнародно-правові звичаї, а також національне законодавство держав. Консульські установи як закордонні органи зовнішніх зносин держави порівняно з дипломатичними представництвами мають свої особливості.

    Функції консульства: захист інтересів юридичних і фізичних осіб держави, яку представляє консул, у державі перебування, зокрема представництво інтересів своїх громадян у суді у справах про спадщину і у разі смерті, а також охорона інтересів неповнолітніх і недієздатних осіб держави в державі перебування, виконання доручень судових органів тощо.

    У К А З ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ Про Консульський статут України ЗАТВЕРДЖЕНО Указом Президента України від 2 квітня 1994 року N 127/94

    КОНСУЛЬСЬКИЙ СТАТУТ УКРАЇНИ Про Консульський статут України | від 02.04.1994 № 127/94 (rada.gov.ua)

    "С т а т т я 32

    Консул вживає заходів для встановлення опіки (піклування) над неповнолітніми, недієздатними або обмеженими в дієздатності громадянами України, які перебувають в його консульському окрузі і залишилися без опіки (піклування).

    Опіка (піклування), встановлена над громадянами України, що проживають за межами України, визнається дійсною в Україні, якщо щодо встановлення опіки (піклування) або її визнання немає заперечень консульської установи, в консульському окрузі якої проживають такі громадяни".

    У разі наявності уточнюючих, додаткових запитань "Звертайтеся".

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Нажаль оформити зарез в Україні ваші батьки зможуть лише нотаріальні згоду, яку не факт що зможуть вам віддати

    Бажано, щоб пр перебуванні з вами неповнолітнього у вас була Згода має бути оформлена у вигляді формальної заяви з нотаріальним засвідченням підпису.

    Як правило, у заяві також вказується, протягом якого проміжку часу діє ця заява та яка мета подорожі ( “до трьох місяців”, “з метою відпочинку”, “у гості”, “на постійне місце проживання”).

    Також у цій заяві має бути вказано, хто буде супроводжувати дитину під час її перебування закордоном (наприклад, “у супроводі брата Х”, “без супроводу...).

    При цьому мається на увазі, що з метою захисту прав особи, що має право опіки над дитиною, заява про її згоду на виїзд за кордон неповнолітніх дітей має знаходитись у часовій відповідності до запланованої поїздки.

    Тому Посольство приймає під час співбесіди заяви про згоду на виїзд дитини за кордон із датою видачі не раніше, ніж за 6 місяців до подання візової заяви.

    Якщо особа, яка має право опіки, мешкає за межами України, то заяву про згоду на виїзд дитини за кордон необхідно оформити:

    - в українському закордонному представництві або

    - в німецькому відомстві або

    - в німецькому закордонному представництві або

    - в іноземного нотаріуса з апостилем або леґалізацією (http://www.konsularinfo.diplo.de/Vertretung/konsularinfo/de/Downloads/05/Urkunden__Auslaendische__oeffentliche__inDeutschland,property=Daten.pdf)

    Для всіх документів необхідно подавати ориґінал та копію.

    Також рекомендую проконсультуватися з працівниками Посольства України в Німеччині так як у даній ситуації пріоритетним вважатимуться інтереси дитини так як можливо в подальшому дитині необхідно буде продовжит навчання в школі в Німетчині.

    Успіхів

    Гончаренко Константин
    23.1%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Ваша мама, може перетнути кордон без Вашого брата, маючи при собі копії документів щодо встановлення опіки з Вашої сторони над братом.

    Якщо Ваш брат не заперечує, то треба Вам разом з братом та матір"ю звернутися до будь-якого Консульського відділу Посольства України у Німеччині, для оформлення опіки над братом, в звязку з тимчасовою відсутністю батьків.

    Також можна визначити місце проживання через суд ,але краще зараз тимчасова опіка ,консульство допоможе оформити.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    76.9%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Oleh!!

    Я забрав маму з братом до себе в Німеччину. - а на яких підставах та як довго вони знаходяться в Німеччині?

    Адже, у Вас є дозвіл на роботу (блу кард).

    Чи потрібно на мене оформлювати опіукнство? - це неможливо.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n...):

    Стаття 243. Діти, над якими встановлюється опіка, піклування

    1. Опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування.

    2. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування - над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

    3. Опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених Цивільним кодексом України.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n3...):

    Стаття 58. Фізичні особи, над якими встановлюється опіка

    1. Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

    Стаття 59. Фізичні особи, над якими встановлюється піклування

    1. Піклування встановлюється над неповнолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

    Правила опіки та піклування - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0387-99#Text

    У даному випадку необхідно, щоб ваша мама, як законний представник своєї малолітньої дитини, оформила в Посольстві України в Німеччині довіреність, згідно якої ваш 13-річний брат на період воєнного стану в Україні (або довше) буде проживати разом із Вами, а Ви будете представляти його права, свободи та інтереси; займатися його вихованням та піклуватися про його здоров'я, фізичний, психічний, духовний розвиток. Або Вам хоча б потрібно мати документи, які підтверджують родинні зв'язки з вашим братом.

    Посольство України у Федеративній Республіці Німеччина - https://germany.mfa.gov.ua/

    Чи зможе мама повернутися в Україну без мого брата? - так.

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04#Text):

    1.2. Вчинення нотаріальних дій покладається на консульських посадових осіб (далі - консул), які працюють в дипломатичних представництвах та консульських установах України.

    1.3. Консулами вчиняються такі види нотаріальних дій:

    1) посвідчуються правочини (договори, заповіти, довіреності та ін.), крім іпотечних договорів, договорів про відчуження та заставу житлових будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, іншого нерухомого майна, що знаходиться в Україні;

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    ВСЬОГО ДОБРОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України