Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 11 лютого 2022, питання №55946 150₴

Налог при дарственной.

Добрый день! Квартира в Киеве приватизирована равными долями на пятерых (брат, сестра (родные), муж сестры, двое детей сестры). Я (брат) хочу подарить свою долю сестре. Платится-ли при этом какой либо налог, и обязательна-ли оценка имущества?
Мнения нотариусов по этому поводу различны, по этому хотелось-бы услышать, где это прописано.
Спасибо.

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Доброго дня!

    Сплачується 1 % державного мита, пенсійний збір 1 %. При цьому оскільки мова йде про групу спорідненості, сама ставка оподаткування є нульовою.

    Оцінку робити потрібно.

    Приблизний перелік документів:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер.2. Свідоцтво про шлюб. - Якщо житло набувалось у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на дарування даної нерухомості;3. Правовстановлюючі документи.4. Технічний паспорт на житло.5. Експертна оцінка нерухомості.6. Довідка про склад сім᾽ї.7. Довідка про відсутність заборгованості по оплаті комунальних послуг.8. Свідоцтво про народження дітей та дозвіл від опікунських органів на продаж (якщо діти мають частку в житлі або там зареєстровані).

    Успіхів!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    26.7%
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Если дарение будет происходить между родственниками первой степени родства в том числе и между родными братом и сестрой, то налогов тут нет. Но для оформления сделки надо уплатить 1% госпошлины и 1% сбор в пенсионный фонд. Хотя при таком дарении сбор в ПФ это вопрос довольно спорный, но госпошлина 1%от стоимости квартиры это законно. И для его исчисления придется оценивать квартиру. Тут есть несовершенство законодательства. С одной стороны говориться , что оценка не нужна, налога нет, а с другой стороны как получить 1%для госпошлины если не знать стоимость квартиры

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Дарение родственнику 1 и 2 степени родства

    При дарении родственнику первой и второй степени родства налог платить не нужно.

    • Первая степень родства это – дети, родители, супруги.
    • Вторая степень – это братья, сёстры, внуки, дедушка и бабушка.

    Также в этом случае не нужно проводить оценку недвижимости перед проведением сделки.

    Здесь следует заметить, что не все нотариусы соглашаются на оформление договора дарения без оценки, поэтому этот момент лучше уточнить дополнительно.

    Стоимость дарения родственнику

    Стоимость договора дарения в этом случае минимальная. Единственная статья расходов – это оплата услуг нотариуса.

    По оценкам специалистов, стоимость всех расходов по оформлению договора дарения квартиры родственнику 1 или 2 степени родства находится в пределах 10 тысяч гривен.

    Адвокат Евгений Александрович
    40%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Юрій!

    Є чіткі встановлені законом положення, яких повинні дотримуватися і нотаріуси.

    Податковий кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17?find=1...

    "14.1.263. членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

    Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки".

    "Стаття 164. База оподаткування...

    164.2. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються:...

    164.2.10. дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з цим розділом;...".

    "Стаття 167. Ставки податку...

    167.3. Ставка податку може становити 0 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених цим розділом".

    "Стаття 174. Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав

    174.1. Об'єкти спадщини платника податку поділяються з метою оподаткування на:... а) об'єкт нерухомості;...

    174.2.1. за нульовою ставкою:

    а) об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;...

    174.6. Об’єкти дарування, зазначені в пункті 174.1 цієї статті, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини.

    Якщо об’єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, ринкова вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

    В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість або ринкова вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена відповідно до пункту 172.3 статті 172 цього Кодексу".

    Таким чином, укладення договору дарування родичу першого, другого споріднення оподатковуються за нульовою ставкою, ринкова вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Фінансові витрати для того аби подарувати або заповісти нерухоме майно

    При нотаріальному оформленні як договору дарування, так і заповіту необхідно сплатити державне мито та послуги нотаріуса.

    За нотаріальне посвідчення договору дарування доведеться сплатити державне мито в розмірі 1% суми договору (тобто вартості квартири), але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17 гривень).

    При складанні заповіту необхідно сплатити державне мито за нотаріальне посвідчення заповіту у розмірі 0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян – 0,85 коп., а за видачу свідоцтва про право на спадщину спадкоємцеві доведеться заплатити 2 неоподатковуваних мінімуми доходів громадян. Крім того, як при посвідченні договору дарування, так і при посвідченні заповіту необхідно сплатити послуги нотаріуса. Ціна на такі послуги у кожного нотаріуса різна.

    Крім того, дарувальнику необхідно проводити оцінку об’єкта нерухомості, що передається в якості подарунка одаровуваному.

    Згідно з нормами Податкового кодексу України оподаткування доходу, зокрема майна, отриманого платником податку як подарунок, відбувається в тому ж порядку, що і майна, отриманого в якості спадщини. Таким чином, за отримане майно у спадок чи в подарунок необхідно заплатити податок, при чому за різними ставками.

    Прийняття в дар нерухомого майна від членів сім’ї першого ступеня споріднення (батьків, подружжя і дітей), обкладається податком за нульовою ставкою. Таким же чином оподатковується вартість подарунка і для інвалідів I групи, осіб які мають статус дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей-інвалідів.

    Подарунки від всіх інших родичів, у тому числі, від бабусь і дідусів, дядьком і тіткою, оподатковуються за ставкою 5% від вартості такого подарунка.

    Можливість зміни чи скасування договору дарування або заповіту

    Цивільний кодекс передбачає наступні підстави припинення договору дарування: відмова однієї зі сторін від договору; розірвання договору дарування; визнання договору недійсним. Таким чином, можна розірвати чи визнати недійсним договір дарування в судовому порядку. Проте, довести те, що дарувальник погано розбирається в тонкощах документів і не хотів відразу ж втратити усі права на житло — дуже складно, а іноді – неможливо.

    У цій ситуації можна сподіватися тільки на суддю, який вникне в усі нюанси питання і буде на стороні дарувальника, який заявить, що на момент підписання договору дарування він не усвідомлював власних дій або не міг керувати ними, тому передав нерухомість у дар іншій особі. В доказ своїм словам можна надати документи з медичних установ, свідчення свідків, фото і відеодокументи.

    Ще одна важлива особливість договору дарування – це строк позовної давності. За договором дарування цей термін встановлюється тривалістю в 1 рік на відміну від загальної трирічної позовної давності. Протягом цього року будь-яка особа, не тільки дарувальник і обдаровуваний, може звернутися до суду у разі, якщо його інтереси порушені укладенням договору дарування.

    По-іншому йдуть справи із заповітом, оскільки його можна переписувати хоч щодня, відвідуючи нотаріуса і замінюючи одного спадкоємця іншим.

    Заповідач має право у будь-який час внести до заповіту зміни.

    Крім того, він може у будь-який час скасувати заповіт або скласти новий. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить. Скасування заповіту, внесення до нього змін провадяться заповідачем особисто.

    Важливо, що кожний новий заповіт скасовує попередній і не відновлює заповіту, який заповідач склав перед ним.

    Таким чином, чи укладати договір дарування чи заповідати нерухомість – вирішує кожен сам, зваживши всі ризики і нюанси викладених вище правочинів.

    Момент переходу права власності на житло за договором дарування та заповітом

    Право власності за договором дарування виникає після нотаріального посвідчення договору та його державної реєстрації. Що ж до заповіту, то спадкоємець може отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину, яке видається після закінчення 6 місяців з часу відкриття спадщини.

    Таким чином, у випадку з договором дарування є один невеликий, але досить істотний нюанс, що припускає ризик для самого дарувальника.

    Річ у тім, що після того, як документ підписується та реєструється, майно вмить переходить в розпорядження обдаровуваного, який відразу ж може розпоряджатися їм на власний розсуд. Він може навіть одразу виселити дарувальника з квартири, тому кожен з тих, хто вирішує передати нерухомість за таким договором, втрачає усі права на об’єкт дарування.

    На подароване майно більше ніхто не має права претендувати. Людина, яка подарувала, відразу залишається з порожніми руками. На практиці існують непоодинокі випадки, коли після підписання дарчої відносини між родичами псувалися, старих людей виганяли на вулицю. Юридично людина, яка подарувала нерухомість, є незахищеною, якщо, звичайно, у неї немає іншої квартири чи будинку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Налоговый кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text):

    "РОЗДІЛ IV. ПОДАТОК НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ..

    Стаття 174. Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав

    174.1. Об'єкти спадщини платника податку поділяються з метою оподаткування на:

    а) об'єкт нерухомості;...

    174.2. Об'єкти спадщини оподатковуються:

    174.2.1. за нульовою ставкою:

    а) об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;..";

    "Стаття 14. Визначення понять

    14.1. У цьому Кодексі поняття вживаються в такому значенні:...

    14.1.263...Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.".

    Декрет КМУ "Про державне мито" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/7-93#Text):

    "Стаття 3. Розміри ставок державного мита

    { Установити, що ставки державного мита за нотаріальні дії, вчинювані державними нотаріальними конторами і виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад, встановлені відповідно до пунктів 3 та 4 статті 3 Декрету поширюються на нотаріальні дії, вчинювані приватними нотаріусами, і надходження цього мита зараховуються до відповідних бюджетів згідно із Законом N 404/97-ВР від 27.06.97 }

    Ставки державного мита встановлюються в таких розмірах:

    ———————————————————————————————————————————————————— Найменування документів і дій, | Розміри ставок за які справляється мито | ————————————————————————————————————————————————————

    3. За нотаріальні дії, вчинювані державними

    нотаріальними конторами і виконавчими

    комітетами сільських, селищних, міських Рад

    народних депутатів:

    а) за посвідчення договорів 1 відсоток суми договору,

    відчуження житлових будинків, але не менше одного неоподатковуваного

    квартир, кімнат, дач, садових будинків, гаражів, мінімуму доходів громадян

    а також інших об'єктів нерухомого майна,

    які перебувають у власності громадянина, що

    здійснює таке відчуження ..".

    Закон Украины "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2658-14#Text):

    "Стаття 7. Випадки проведення оцінки майна

    Оцінка майна проводиться у випадках, встановлених законодавством України, міжнародними угодами, на підставі договору, а також на вимогу однієї з сторін угоди та за згодою сторін.

    Проведення оцінки майна є обов'язковим у випадках:

    створення підприємств (господарських товариств) на базі державного майна або майна, що є у комунальній власності, крім випадків, встановлених законом;

    реорганізації, банкрутства, ліквідації державних, комунальних підприємств та підприємств (господарських товариств) з державною часткою майна (часткою комунального майна), крім випадків, встановлених законом;

    виділення або визначення частки майна у спільному майні, в якому є державна частка (частка комунального майна);

    визначення вартості внесків учасників та засновників господарського товариства, якщо до зазначеного товариства вноситься майно господарських товариств з державною часткою (часткою комунального майна), а також у разі виходу (виключення) учасника або засновника із складу такого товариства;

    приватизації та іншого відчуження у випадках, встановлених законодавством, оренди, обміну, страхування державного майна, майна, що є у комунальній власності, а також повернення цього майна на підставі рішення суду;

    переоцінки основних фондів для цілей бухгалтерського обліку;

    оподаткування майна згідно з законом, крім випадків визначення розміру податку при спадкуванні власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою;

    визначення збитків або розміру відшкодування у випадках, встановлених законом;

    в інших випадках за рішенням суду або у зв'язку з необхідністю захисту суспільних інтересів.".

    "ПОЛОЖЕННЯ про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0109-10#n17):

    "23. Орган приватизації приймає рішення про передачу квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках, кімнат у комунальних квартирах у власність громадян. На підставі вказаного рішення орган приватизації видає свідоцтво про право власності та реєструє його у спеціальній реєстраційній книзі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках, кімнат у комунальних квартирах, що належать громадянам на праві приватної (спільної сумісної, спільної часткової) власності...

    Органам приватизації рекомендується проводити видачу свідоцтв про право власності на спеціальних бланках, зразки та описи яких затверджені наказом Міністерства юстиції України від 22.04.2003 № 39/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.04.2003 за № 318/7639.".

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України."

    ---

    Во-первых, операция (сделка) дарения доли в приватизации квартиры в пользу сестры - члена семьи второй степени родства налогообложению не подлежит.

    Во-вторых, оформление дарственной этой доли у нотариуса подлежит оплате госпошлины в размере 1% суммы договора.

    В-третьих, оценка имущества в данном случае приведенным выше Законом об оценке имущества не предусмотрена - т.е. проводить такую оценку не может быть принужден гражданин-даритель по дарственной, а также нотариус не вправе понуждать к оценке дарителя.

    В-четвертых, в ранее действующей форме бланка свидетельства о праве собственности на квартиру в ходе приватизации предусматривалось указание восстановительной стоимости приватизированной квартиры, которая, как я считаю, подлежит применению для расчета размера госпошлины.

    В-пятых, поскольку квартира передается в ходе приватизации в общую, в частности, совместную собственность, то доли каждого из участников считаются равными - т.е. размер госпошлины 1% подлежит расчету не от стоимости квартиры, указанной в свидетельстве, а от 1/5 (количества участников приватизации) этой стоимости - стоимости доли, что дарится.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрый день, Юрий!

    Платится-ли при этом какой либо налог, и обязательна-ли оценка имущества? - нет, налог не платится. Так, согласно норм Налогового кодекса Украины если обе стороны, участвующие в сделке, являются гражданами Украины и находятся в первой/второй степени родства, то налоговая ставка будет нулевой, а военного сбора также не придется оплачивать.

    • І степень родства это – дети, родители, супруги;
    • ІІ степень – это братья, сестры, внуки, дедушка и бабушка.

    В связи с этим Вам также не нужно проводить оценку, сумма которой является базой для расчета суммы налогов.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Квартира в Киеве приватизирована равными долями на пятерых (брат, сестра (родные), муж сестры, двое детей сестры). Я (брат) хочу подарить свою долю сестре. Платится-ли при этом какой либо налог, и обязательна-ли оценка имущества?

    налог платить не надо - ставка - 0

    а по поводу оценки - оценка нужна так как от єтой оценки надо уплатить 1% госпошлины и 1% сбор в пенсионный фонд

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    при даруванні нерухомості далекому родичу або особі, яка не перебуває у родинних відносинах з дарувальником – сплачується 5% - податок на доходи фізичних осіб та 1,5% - військовий збір від оціночної вартості нерухомості;

    якщо подарунок у вигляді нерухомості отримує резидент від нерезидента або нерезидент від резидента, буде потрібно сплатити 18% - податок на доходи фізичних осіб, а також 1,5 % військовий збір від оціночної вартості нерухомості.

    За нульовою ставкою буде оподатковуватись дохід, отриманий від прийняття у дар майна фізичними особами, які є родичами першого або другого ступеня споріднення.

    Членами сім’ї фізичної особи ПЕРШОГО ступеня споріднення вважаються:

    її батьки;

    її чоловік або дружина;

    діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

    Членами сім’ї фізичної особи ДРУГОГО ступеня споріднення вважаються:

    її рідні брати та сестри;

    її баба та дід з боку матері і з боку батька;

    онуки.

    Якщо ж обдаровуваний не є членом сім'ї дарувальника першого або другого ступенів споріднення, то отримана в дар нерухомість оподатковується за ставкою 5% (пп. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПКУ).

    Фізичні особи, які отримали в дар нерухомість, що оподатковується за ставкою 5 %, також зобов’язані сплатити 1,5 % військового збору від вартості майна.

    До того ж на законодавчому рівні розмір податку залежить від резидентського статусу обдаровуваного та дарувальника (тобто, чи є хтось із них іноземцем).

    Якщо подарунок у вигляді нерухомості отримує резидент від нерезидента або нерезидент від резидента, то ставка оподаткування такого подарунку обкладатиметься за ставкою 18% (пп. 174.2.3 п. 174.2 ст. 174 ПК України).

    Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є обдаровані, які отримали подарунок.

    Платник податку, який отримав дохід у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, може сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір до нотаріального посвідчення договору дарування нерухомого майна за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України