Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 06 февраля 2022, вопрос №55660

Имеет ли дедушка право на квартиру

Имеет ли дедушка право на квартиру если он прожил с бабушкой 25 лет вместе, и её не стало, но они не были расписаны. Совместных детей у них не было, но у бабушки были дети от 1 брака.

Ответы юристов (3)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 5 лет опыта

    Вітаю!

    Відповідно до статті 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини. Тому дідусь має право на спадкування, проте за умови, що попередні черги (1,2 чи 3) не виявили бажання на отримання спадщини. З огляду на надану Вами інформацію у бабусі (спадкодавця), з якою жив дідусь, є діти або онуки (спадкоємці першої черги), які й успадкують майно. Якщо дітей та онуків немає, то слід встановлювати факт проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу (після відмови нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії).

    Танача Юлія  Антонівна

    Добрый день, Ирина!

    Дедушка, если обратится в суд и установит факт совместного проживания с бабушкой, может стать наследником 4 очереди.

    Дети бабушки - наследники 1 очереди. Наследование происходит в порядке очередности. Если дети бабушки претендуют на квартиру, дедушка не наследует ( т.к. наследует более ранняя очередь). Но если дети не наследуют в силу ряда причин, он может унаследовать.

    На текущем этапе - пусть дедушка обратится в нотариальную контору с заявление об открытии наследственного дела, а далее - жизнь покажет.

    Удачи Вам!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Добрий вечір. Дідусь-співжитель спадкодавця матиме право на спадщину лише у випадку якщо спадкоємці першої черги самі юридично допустять його до спадкування. Якщо ні, то спадкувати будуть тільки діти бабусі від першого шлюбу.

    Ви можете звертатись до мене для надання додаткових юридичних послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну правову консультацію з конкретними алгоритмами дій.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України