Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 31 января 2022, вопрос №55326 150₴

Налоги при купле-продаже недвижимости

Здравствуйте
Продавцу достался дом по наследству в 2013 г. В прошлом году решили сделать раздел и продали огород. В этом году продают дом с придомовой территорией 8 сот. ( в этом году первая слелка).

Какие налоги при продаже нужно оплачивать в этом случае? Должны ли платить 5% НДФЛ и 1,5 % военного сбора?
Также продавец является инвалидом 2 группы. Предусмотрены ли какие-то льготы при сделке?

Ответы юристов (11)

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Юлія!

    Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) нерухомості передбачений ст. 172 Податкового кодексу України. При здійсненні таких операція фізичні особи зобов'язані задекларувати свої доходи та сплатити податок.

    Так, при продажу нерухомості укладається договір купівлі-продажу, в такому випадку будуть утримуватися наступні податки:

    - податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) - 5%;

    - військовий збір - 1,5%;

    Розрахунок податку при продажу нерухомості визначається від суми доходу, отриманого від продажу такої нерухомості. Дохід визначається виходячи з ціни, котра зазначена в договорі купівлі-продажу, тобто суми, яку покупець передає продавцеві за нерухоме майно, але не нижче оціночної вартості.

    Зверніть увагу, існують винятки:

    - якщо протягом року здійснено одну угоду з об'єктом нерухомості, яким володієш більше трьох років, дохід від продажу такого об'єкта не обкладається податком;

    - якщо об'єкт нерухомості отримано у спадок - умова щодо перебування майна у власності понад три роки в такому випадку не поширюється, тобто можна продавати об'єктом нерухомості відразу. При продажу такої нерухомості дохід також не оподатковується.

    1) Должны ли платить 5% НДФЛ и 1,5 % военного сбора? - ні.

    2) Также продавец является инвалидом 2 группы. Предусмотрены ли какие-то льготы при сделке? - так, він звільняється від сплати державного мита за нотаріальне посвідчення договору. Адже, відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України “Про державне мито” від 21 січня 1993 р. за посвідчення договору відчуження майна сплачується державне мито

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    • Юлия Клиент 2 года назад

      Получается, если деньги не задекларированы тогда оплачивается 5% и 1,5% ?

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 2 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Будинок отримано у спадок, а тому як я вже писав - при продажу такої нерухомості дохід не оподатковується.

        При продажу нерухомого майна фізична особа не зобов'язана подавати декларацію про майновий стан та доходи у разі нотаріального посвідчення договору зі сплатою ПДФО. Також фізична особа не зобов'язана подавати декларацію у разі, якщо дохід від продажу нерухомого майна не підлягає оподаткуванню (ВАШ ВИПАДОК).

        Всього доброго!

        Щасти Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Юлія!

    Відповідно до пункту 18, статті 4 Декрету КМУ «Про державне мито» від сплати державного мита при операціях з нерухомістю звільняються:

    - Громадяни віднесені до 1, 2, 3, 4 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

    - Особи з інвалідністю Великої Вітчизняної війни та сім'ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи.

    - Особи з інвалідністю І та ІІ група.

    Друга сторона угоди з купівлі-продажу нерухомості від сплати держмита не звільняється, якщо тільки не відноситься до перерахованих вище категорій.

    Обов'язковий платіж 1% суми угоди до Пенсійного фонду не повинні платити:

    Особи, що купують квартиру або інше житло вперше

    Особи, що перебувають на квартирному обліку

    Однак фактично нотаріуси не погоджуються завірити договір без надання покупцем документів про сплату цього збору.

    Така ситуація обумовлена тим, що в Україні не існує єдиної інформаційної бази, що дозволяє перевірити факт першої покупки житла. Повернути вже сплачену до бюджету суму можна через звернення до адміністративного суду.

    ПДФО за ставкою 5% та військовий збір за ставкою 1,5% сплачуються у випадках коли:

    • об’єкт нерухомості перебуває у власності відчужувача менш ніж 3 роки;
    • протягом року особа відчужила більш ніж один об’єкт нерухомості;
    • відчужується об’єкт незавершеного будівництва;
    • відчужується земельна ділянка, яка перевищує норми безоплатної передачі, які визначені ст. 121 ЗК України.

    Всього доброго!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    33.3%
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    За первую сделку по продаже недвижимого имущества в году вы должны заплатить налог в размере 5% от стоимости имущества и 1.5% военный сбор. Все остальные платежи при оформлении купли-продажи недвижимого имущества по сложившейся практике оплачивает продавец. Это 1% пенсионный сбор, гос. пошлина и нотариальное услуги.

    • Юлия Клиент 2 года назад

      Мы делим все расходы пополам. Почему должны платить 5% и 1,5%? Дом достался по наследству и больше 3 лет.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Какие налоги при продаже нужно оплачивать в этом случае?

    У разі першого протягом року відчуження об'єкта житлової нерухомості особа звільняється від ПДФО (оскільки об'єкт нерухомості перебуває у власності більше 3 років + спадщина). Водночас покупець зобов'язаний сплаити 1 % до Пенсійного фонду.

    Військовий збір також сплачувати не потрібно, оскільки він стягується тільки у тих операціях, де ставка ПДФО більше нульової.

    Должны ли платить 5% НДФЛ и 1,5 % военного сбора?

    Ні.

    Также продавец является инвалидом 2 группы.

    Інвалід 2 групи звільняється від сплати державного мита у розмірі 1 %. Тому обов'язково при посвідченні угоди рекомендую взяти із собою відповідне посвідчення.

    Успіхів!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Если в собственности более трёх лет и это первая продажа, тогда вы освобождены от уплаты налогов. А расходы можете нести по договоренности сторон.

    ххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    1.Так як у Вас перший продаж ви звільнені від сплати податків , однак залишається 1% державного збору та 1% на покупцеві + послуги нотаріуса.( враховуючи інвалідність - державний збір не сплачується за наявності документа про інвалідність, що встановлена)

    2. Звітність - якщо нерухомість відноситься до наступного переліку: житловий будинок; квартира; кімната; садовий будинок; земельна ділянка, що не перевищує норми безоплатної передачі, - то такий дохід не оподатковується, якщо перебуває у власності понад три роки.Тому питання подачі декларації про майновий стан та доходи - це право, а не обов'язок. Можете подати з 01 січня по 01 травня наступного року, а можете і не подавати.

    Аргументом щодо доцільності подання фізичною особою декларації про майновий стан і доходи є необхідність формування особистої фінансової історії з документальним підтвердженням джерел одержаних доходів. Така інформація може бути необхідною для фізичної особи як в Україні, так і за кордоном. Наприклад, банківські установи з метою дотримання вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення зобов’язані, зокрема, з’ясовувати джерела походження коштів на рахунках клієнта та документальне підтвердження джерел їх поход­ження. У цьому випадку декларація про майновий стан і доходи є одним із документів, які слугують підтвердженням походження коштів. Тому Вам вирішувати - подавати чи не подавати.

    3. Якщо менше трьох років з моменту придбання до моменту продажу, або нерухомість не входить до вищезгаданого переліку, то додатково до необхідних платежів оплачується 5% ПДФО і 1,5% військового збору.

    4. Незалежно від терміну володіння нерухомістю оплачується 1% держмита (продавцем або покупцем - за домовленістю) і 1% в ПФУ (покупцем). Плюс послуги нотаріуЗагальна сума всіх податків уточнюється у нотаріуса.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    При продаже недвижимости, полученной в наследство, применяются льготные условия налогообложения дохода. Доход от продажи унаследованной квартиры не облагается налогом, даже в случае если вы владеете недвижимостью менее 3-х лет. Об этом сказано в Налоговом кодексе п.172.1 статьи 172 документа. Эта норма касается и продажи частного дома, части недвижимости, дачного домика, хозяйственно-бытовых сооружений, которые относятся к земельному участку с частным или садовым домом.

    Следовательно, наследник после оформления права собственности на жилье, может продать его ранее 3-х лет и не платить налог. Что касается продажи нескольких унаследованных объектов, то здесь есть общая законодательная норма. В кодексе прописано, если это первая продажа на протяжении отчетного периода, то владелец не платит налог. В случае второй продажи за год налог по указанной в НКУ ставке будет оплачиваться продавцом (п.172.1 статьи 172 Налогового кодекса Украины).

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    - Мы делим все расходы пополам. Почему должны платить 5% и 1,5%? Дом достался по наследству и больше 3 лет.

    - как я уже писал при продаже такой недвижимости доход не облагается налогом (то есть, ПДФО и военным сбором). В связи с этим Вам также не нужно проводить оценку дома, сумма которой является базой для расчета суммы налога.

    К тому же, как лицо с инвалидностью 2 группы, Вы освобождены от уплаты государственной пошлины за нотариальное удостоверение договора.

    Таким образом, все ваши расходы – это оплата услуг нотариуса за удостоверение договора купли-продажи.

    И конечно же их можно разделить пополам с покупателем вашего дома.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України