Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

29 січня 2022, питання №55243 100₴

Можно ли во время весеннего призыва поступить в ВВНЗ вместо службы в армии?

Здравствуйте, в связи с отчислением с ВУЗа, у меня возникла проблема с призывом в армию. Могу ли я ее избежать если во время ВЕСЕННЕГО призыва по собственному желанию захочу поступить на военную кафедру ВВНЗ? Ведь по статье 16, пункт 3 в законе о "Воинской обязаности и воинской службе" если я правильно понял призывник може "виявити бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні". Дадут ли мне там отсрочку если я уже отчислился с одного ВУЗа? Ибо в статье 17 того же закона пункт 8 весьма все размыто: ВВНЗ прописан как бы в отдельном абзаце.

Заранее благодарю за важный для меня ответ!

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12?find=1&text=%D0%B2%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B0#Text

Відповіді юристів (5)

    Адвокат Евгений Александрович
    40%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Wladyslaw!

    Обучение на военной кафедре предоставит отсрочку от призыва на срочную воинскую службу.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "8... Відстрочка від призову на строкову військову службу також надається громадянам України, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти. Така відстрочка надається на весь період проведення військової підготовки та на строк, що триває від завершення такої підготовки до присвоєння громадянину України первинного військового звання офіцерського складу, але не довше ніж до кінця поточного року після завершення підготовки".

    При поступлении на военную кафедру, необходимо предоставить в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (новое название учреждения которое сменило военкомат) заявление о предоставлении отсрочки от призыва на срочную воинскую, вместе со справкой о том, что Вы проходите обучение на военной кафедре.

    При наличии вопросов "Обращайтесь".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Принимаются на военную кафедру граждане Украины, которые имеют или получают степень высшего образования не ниже бакалавра, годные к военной службе по состоянию здоровья и морально-деловыми качествами. Получить офицерское звание могут и мужчины, и женщины. Подготовка осуществляется за средства физических и юридических лиц.

    ДОКУМЕНТЫ ДЛЯ ВСТУПЛЕНИЯ:
    • заявление;
    • ксерокопия паспорта;
    • ксерокопия идентификационного кода;
    • ксерокопия приписного свидетельства;
    • фото (3х4) – 2 шт.

    Заявление должно содержать следующие данные:

    • фамилия, имя отчество студента;
    • название факультета или института, в котором он учится;
    • гражданство;
    • пригодность к прохождению военной службы по состоянию здоровья (по записи в приписном свидетельстве)
    • прохождения срочной военной службы;
    • мотивация студента о прохождении военной подготовки и его обязательства о выполнении требований, предъявляемых к студентам во время прохождения военной подготовки.

    К заявлению подаются ксерокопии (на отдельных листах формата А4):

    • паспорта гражданина Украины (на лицевой стороне листа - первая и вторая страницы, на обратной стороне - страница с пропиской)
    • идентификационного кода;
    • приписного свидетельства.

    Определения пригодности граждан Украины (студентов различных форм обучения) к военной службе по состоянию здоровья (справка).

    Годности к военной службе по состоянию здоровья определяется на основании решения военно-врачебной комиссии военкомата, в котором лицо состоит на учете, результаты комиссии отражается в его приписном свидетельстве.

    Зачисление на военную подготовку

    Зачисление поступающих на обучение осуществляется приказом начальника высшего учебного заведения, куда подавались документы на основании решения и протокола заседания отборочной комиссии. После зачисления на обучение в течение месяца заключается контракт на прохождение военной подготовки.

    Вывод:

    Если Вы отчислены из ВУЗа, то Вас не примут на военную кафедру и соответственно Вы не будете иметь права на отсрочку от службы в армии.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Приведенное Вами положение ч.3 ст.16 Закона:

    "Стаття 16. Призовні комісії...

    3. На районні (міські) призовні комісії покладається:...

    направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні;.."

    касается направления призывников в военные училища, а не военных кафедр ВУЗов, т.е., данное положение Вашего случая не касается. Кроме того, обучение на военной кафедре ВУЗа является факультативным, т.е. дополнительным к обучению по основной гражданской специализации обучения - нет, не может быть обучения на военной кафедре ВУЗа без обучения по специализации ВУЗа.

    Поскольку Вы отчислены из ВУЗа, права на отсрочку в связи с обучением:

    "Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу...

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:..." -

    Вы не имеете.

    Если же Вы намерены поступить в военное училище, вправе обратиться в ЦКиСП (военкомат), но это будет не отстрочка, а наоборот - поступление на военную службу.

    Гончаренко Константин
    30%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Вам необхідно вступити на ВІЙСЬКОВУ кафедру та подати довідку встановленої форми , про навчання ,або копію наказу ректора про зарахування до 1 жовтня особисто ,або поштою рекомендованим листом з врученням на адресу комісаріату( ТЦК та СП) разом з заявою.

    ЦЕ надасть право на відстрочку Вам.

    Згідно ЗАКОНУ УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Дадут ли мне там отсрочку если я уже отчислился с одного ВУЗа? Ибо в статье 17 того же закона пункт 8 весьма все размыто: ВВНЗ прописан как бы в отдельном абзаце. - так, адже це різні підстави для отримання відстрочки.

    ПОЛОЖЕННЯ про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/100-2021-%D0%B...):

    7. Надання відстрочки від призову для здобуття освіти проводиться на підставі довідки за формою згідно з додатком 20, яка видається закладом освіти. Призовники, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, подають районному (міському) військовому комісаріату довідку від закладу вищої освіти про проходження цієї підготовки та строк її завершення.

    ПОРЯДОК проведення військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/48-2012-%D0%BF...):

    2. Військову підготовку на добровільних засадах проходять громадяни України (далі - громадяни), які мають або здобувають ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, придатні до військової служби за станом здоров’я та морально-діловими якостями.

    3. Військова підготовка проводиться у військових навчальних підрозділах (у військових інститутах, на факультетах (кафедрах) військової підготовки, кафедрах медицини катастроф та військової медицини) закладів вищої освіти (далі - військові навчальні підрозділи) та у вищих військових навчальних закладах.

    Перелік закладів вищої освіти, на базі яких проводиться військова підготовка, наведений в додатку до цього Порядку.

    22. Громадянам, які пройшли повний курс військової підготовки та атестовані до офіцерського складу, присвоюється первинне військове звання молодшого лейтенанта запасу.

    ІНСТРУКЦІЯ про організацію військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1678-15#Text):

    I. Загальні положення

    2. Військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу (далі - військова підготовка) на добровільних засадах проходять громадяни, які мають або здобувають ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, придатні до військової служби за станом здоров’я та морально-діловими якостями.

    3. Військова підготовка проводиться у військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти (далі - ВНП) або у вищих військових навчальних закладах (далі - ВВНЗ).

    II. Організація відбору громадян для проходження військової підготовки

    1. Зарахування громадян для проходження військової підготовки здійснюється за результатами конкурсного відбору та медичного огляду військово-лікарськими комісіями.

    2. Медичний огляд військово-лікарськими комісіями районних (міських) військових комісаріатів (далі - військові комісаріати) громадяни проходять за місцем перебування на військовому обліку (реєстрації).

    9. Придатність громадян до військової служби за станом здоров’я зазначається у графі 8 відомості проведення конкурсного відбору громадян України для проходження військової підготовки за військово-обліковою спеціальністю (далі - Відомість) (додаток 6).

    Оцінюючи стан здоров’я і фізичного розвитку громадян, військово-лікарські комісії керуються вимогами глави 18 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402 (зі змінами), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за № 1109/15800.

    X. Особливості проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу

    10.1. Громадяни України віком до 43 років, які пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали встановлені іспити, мають вищу освіту за освітнім ступенем не нижче бакалавра та яким присвоєно відповідне первинне військове звання офіцера запасу, відповідно до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" у разі потреби наказом Міністра оборони України підлягають призову на військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

    Строк військової служби для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, становить до 18 місяців.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України