Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Підприємницьке право, 28 січня 2022, питання №55181 100₴

ФОП орендує приміщення без договору

ФОП 2 група єдиний податок, веде підприємницьку діяльність без договору оренди приміщення.
Які наслідки для Фопа при перевірці?
(Договір не може бути укладений, бо власник наразі не зробив документи на це приміщення. Тобто як зазвичай буває збудував, але ще не оформив)
Це питання зараз виникло в зв'язку з обов'язковою подачею форми 20 опп для реєстрації прро.

Відповіді юристів (11)

    Винограденко Антон Анатолійович
    30%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! без 20-опп ви не зможете зареєструвати РРО/ПРРО. А без договору оренди ви також, суто юридично, не маєте права подавати 20-опп за цим об'єктом нерухомості. Подавати 20-опп з завідомо неправдивими даними також не вариант - за це може наставати кримінальна відповідальність (хоча це не обов'язково повинно відбудится).

    Так як на даний час встановлений мораторій на фактичні перевірки - вважаю, що можно ризикнути та вказати в формі 20-опп таку адресу, але потім, після отримання документів арендодавцем, одразу укласти договір оренди "задньою датою". Якщо це буде зроблено швидко - впевнений відповідальність ніяка не настане.

    __________ ___________ ______________
    30%

    Добрый день!

    Ситуация достаточно деликатна.

    ст. 63 ПКУ Об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів. Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом цього Кодексу.

    Платник податків зобов'язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

    Заява про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку подається у відповідний контролюючий орган протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об'єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню.

    Таким чином, підставою для подання форми 20-ОПП є те, що певний об'єкт є Вашою господарьскою одиницею, яка перебуває у вас на праві власності або користуванні (напр. договір оренди).

    Тому, фактично, неукладення договору оренди спричиняє визнання об'єкт НЕ ВАШОЮ господарською одиницею.

    Я не можу оцінити на 100% однак:

    По-перше, податкова може відмовити у реєстрацію форми 20-ОПП.

    По-друге, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0918-16#n160 ось цим актом регулюється питання скасування реєстрації РРО, перед підстав нема такого як, наприклад: "невідповідність господарської одиниці".

    По-третє, Закон фактично зобов'язує подати форму 20-ОПП для фіксування місце використання РРО, без приміток щодо правомочності на ці об'єкти.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Согласно Налоговому кодексу Украины, с 1 января 2022 года плательщики единого налога второй-четвертой групп, которые проводят наличные расчеты, обязаны применять в своей деятельности регистраторы расчетных операций и/или программные регистраторы расчетных операций.

    Санкции за нарушение использования кассовых аппаратов предусматривают штраф в размере 100% стоимости проданных с нарушением товаров, а за последующие — уже 150% стоимости товара.

    23 декабря 2021 года Кабинет министров освободил ФОПов, которые занимаются розничной торговлей в сельской местности, от обязательного использования РРО.

    Рада планирует отменить штрафы для ФОПов за отсутствие кассовых аппаратов до конца 2022 года при условии, что они их до конца года установят. Законопроект представлен 26 января.

    __________ ___________ ______________

    В доповнення відповіді взагалі не рекомендую проводити господарську діяльність в приміщеннях, щодо яких неукладено відповідні договори, оскільки ризики не стільки податкові, скільки господарські.

    Крикун Сергій  Павлович
    40%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 635. Попередній договір

    1. Попереднім є договір, сторони якого зобов'язуються протягом певного строку (у певний термін) укласти договір в майбутньому (основний договір) на умовах, встановлених попереднім договором.

    Законом може бути встановлено обмеження щодо строку (терміну), в який має бути укладений основний договір на підставі попереднього договору.

    Істотні умови основного договору, що не встановлені попереднім договором, погоджуються у порядку, встановленому сторонами у попередньому договорі, якщо такий порядок не встановлений актами цивільного законодавства.

    Попередній договір укладається у формі, встановленій для основного договору, а якщо форма основного договору не встановлена, - у письмовій формі.

    2. Сторона, яка необгрунтовано ухиляється від укладення договору, передбаченого попереднім договором, повинна відшкодувати другій стороні збитки, завдані простроченням, якщо інше не встановлено попереднім договором або актами цивільного законодавства.

    3. Зобов'язання, встановлене попереднім договором, припиняється, якщо основний договір не укладений протягом строку (у термін), встановленого попереднім договором, або якщо жодна із сторін не направить другій стороні пропозицію про його укладення.

    4. Договір про наміри (протокол про наміри тощо), якщо в ньому немає волевиявлення сторін щодо надання йому сили попереднього договору, не вважається попереднім договором.";

    "Стаття 251. Поняття строку та терміну

    1. Строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

    2. Терміном є певний момент у часі, з настанням якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

    3. Строк та термін можуть бути визначені актами цивільного законодавства, правочином або рішенням суду.".

    Вважаю за належне та правомірне у Вашому, Юріє, випадку укласти попередній договір про укладення договору оренди приміщення у термін після прийняття приміщення в експлуатацію. В цьому попередньому договорі буде визначено місцезнаходження приміщення, що достатьньо для реєстрації РРО/ПРРО. Щодо питань оподаткування, пов'язаних з орендою приміщення: по-перше, Ваші податкові зобов'язання обмежені сплатою єдиного податку; по-друге, платником податку в даному випадку є, буде орендодавець приміщення як отримувач доходу.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Вказану форму неможна подавати з фіктивними даними, бо це кримінальне правопорушення.

    Можливо спробуйте знайти приміщення з документами які вже оформлені та існують.

    Або укладіть хоча б попередній договір в якому передбачте орієнтовну дату коли власник має оформити документи та інші умови майбутнього договору оренди згідно ст. 635 ЦК України та підпишіть сторонами і подайте дані цього договору у форму податкової.

    Поки триває мораторій на перевірки , можливо це вихід , проте така ситуація є ризикованою для Вас , тому за період мораторію власник має вирішити питання з документами на офіс і укласти договір оренди з вами. Або ви маєте знайти інший офіс з документами , укласти договір оренди , якщо більше 3и років то з нотаріальним оформленням, а потім подати зміни до форми 20 - опп

    Спробуйте зареєструвати РРО за місцем реєстрції ФОП.

    Взагалі така ситуація є ризикованою для ФОП з орендою без договору!

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Юрій!

    Можете замінити договір оренди в чистому вигляді на іншу форму цивільної угоди (як то користування приміщенням, попередній договір).

    Тобто Вам у вашому випадку, тим більше для реєстрації РРО, потрібно мати все ж таки цивільну угоду.

    І з урахуванням особливостей по будові, яку ви займаєте та неоформлення з боку власника, вихід знайти цілком можливо. Адже щось на будову у власника точно є.

    Звертайтесь.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    У Раді зареєстрували проект Закону №6561 "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо тимчасового незастосування фінансових санкцій та встановлення понижених розмірів фінансових санкцій для платників єдиного податку".

    Законопроектом пропонується тимчасово, до платників ФОП-єдиників другої-четвертої груп, які були звільненні від застосування РРО, ПРРО до 1 січня 2022 року і в яких виник обов'язок щодо застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року, що вчинили правопорушення, визначені статтею 17 цього Закону, до 31 січня 2022 року, фінансові санкції не застосовувати.

    Також пропонується тимчасово, для цих же платників, якщо вони встановили РРО/ПРРО до 1 квітня 2022 року, за вчинення правопорушень, визначених у статті 17 цього Закону, у період з 1 лютого 2022 року до 31 грудня 2022 року, застосовувати санкції у розмірі 10 % розміру фінансових санкцій, встановлених у статті 17 цього Закону за відповідні правопорушення.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Юрій!

    "Які наслідки для Фопа при перевірці"?

    Так, дійсно договір оренди Ви не можете оформити, хоч це не Ваша провина.

    При цьому, Ви можете оформити попередній договір або договір про надання послуг.

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго ДНЯ

    Щодо Вашого питання

    Йдеться про ФОП-орендодавця — єдиноподатника групи 2.

    Для такого платника єдиного податку важливо, щоб договір оренди (основний) був укладений з особою, з якою йому дозволено «співпрацювати». Оренду в цілях ПКУ розглядають як послугу. Тому орендарем в орендодавця — єдиноподатника групи 2 може бути (1) або звичайна фізособа (населення); (2) або платник єдиного податку (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Тоді ви зможете подати 20 ОПП

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    Стаття 793. Форма договору найму будівлі або іншої капітальної споруди

    1. Договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) укладається у письмовій формі.

    ФОП-платник єдиного податку орендує приміщення:

    1) Включення орендної плати до витрат - ні.

    2) Документальне оформлення - договір, Акти, документи по оплатіЦі документи не несуть податкового навантаження та не зменшують об’єкт оподаткування.

    3) Орендодавець — ФОП: ФОП-орендар складає та подає звітність за формою 1ДФ.

    4) Орендодавець — фізична особа: у ФОП виникає роль податкового агента. Потрібно утримути та сплатити з орендної плати ПЛФО та ВЗ, подати звітність за формою 1ДФ.

    5) Форма 20-ОПП - обов’язково подається щодо орендованого об’єкта. По закінченню договору оренди слід також подати форму 20-ОПП про те, що орендованого об’єкта більше немає.

    Корисна інфформація - https://journal.ostapp.com.ua/uk/articles/post/kak...

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України