Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 14 января 2022, вопрос №54474 100₴

Знятя з реєстрації машини

Добрий день! Цікавить таке питання. Мене звати Володимир! Я перший власник машини. 7 років назад я по генеральному доручені продав машину Віктору. Віктор продав машину Ігореві. Декілька роців назад моє генеральне доручення на Віктора закінчилось. Зв'язку з Ігорм зараз немаєа. Получається що машина по документах зараз моя, і в додатку "Дія" підтягує що машина моя, а їздить на даній машині інша людина, не зрозуміло де і з нею зв'язку немає.
Запитанння:
Як мені зняти дану машину з реєстрації з себе? Які є шляхи вирішення?

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Доброго вечора, Володимире!

    Аби не перераховувати всі нюанси, раджу ознайомитись із наступною інформацією.

    Посилання:

    https://auto.ria.com/uk/news/autolaw/236099/kak-snyat-s-sebya-prodannye-ranee-po-doverennosti-avtomobili-posh.html

    Можливо відкриєте для себе якісь нові варіанти.

    Щодо зняття з обліку зазначу наступне:

    Зняти з обліку транспортний засіб можна у випадках:

    • вивезення транспортного засобу за кордон (на постійне проживання, при продажу нерезиденту тощо);
    • за рішенням суду;
    • у зв’язку зі скасуванням реєстрації;
    • у зв’язку з вибракуванням;
    • у зв’язку зі зміною органу реєстрації.

    Добровільного зняття автомобіля з обліку бути не може!

    Успіхів! Якщо є питання, звертайтесь.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Володимир!

    Треба через Віктора зв'язатися з Ігорем і попередити про необхідність зняття автомобіля з реєстрації.

    У іншому випадку, треба подавати заяву до поліції щодо розшуку автомобіля, а потім вирішувати питання про зняття автомобіля з реєстрації.

    Всього доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня, Володимир!

    Зняття з реєстрації авто (і з вам по суті, як власника) через договір відчуження за згодою двох сторін (продавця авто та покупця).

    У випадку якщо фактичний користувач авто на зв'язок не виходить, оголошення авто в розшук.

    Зверніть увагу, що всі ПДР штрафи саме на власника авто за даними реєстрації.

    Телефонуйте, якщо будуть питання

    Гончаренко Константин
    30%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Це авто юридично все ще належить Вам, Ви несете відповідальність за дії з ним.

    Вам необхідно звернутись до поліції та до суду з позовом , "про негайне витребування майна з чужого незаконного володіння" суд встановить місце проживання користувача повідомивши його письмово про відкриття провадження.

    Ви отримуєте рішення суду ,органи ДВС ,знаходять Ваше авто , повертають Вам.

    Ви укладаєте з особою договір купівлі - продажу нотаріальний. Все у авто новий власник.

    Або знову укладаете генеральну довіреність з правом перереєстрації і особа реєструє авто на себе. під вашим контролем

    Краще все ж таки ,витребувати через суд ,а потім укласти купівлю-продаж, або дарування у нотаріуса-це позбавить вас від проблем з авто.

    зараз треба знайти пана Віктора і дізнатися контакти особи , якщо ж контакту не буде оголошення у розшук, або через судовупроцедуру.

    Бажано по доброму знайти особу та рекомендувати їй переоформити авто , видавши нову довіреність з правом переоформлення.

    інакше , щоб не нести відповідальність доведеться через суд.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ткач Альона  Володимирівна
    40%
    Ткач Альона Володимирівна 2 года назад

    Юрист, г. Винница, 10 лет опыта

    Доброго дня, Володимир.

    Спочатку, щоб знайти Ігора та автомобіль:

    1. Зверніться до нотаріуса.

    Зверніться в нотаріальну контору, де ви оформили генеральну довіреність, з паспортом, і запросіть витяг з реєстру.

    2. Або зверніться до обєднання страхових компаній.

    На сторінці МТСБУ за номером автомобіля можна перевірити наявність поліса ОСЦВ, оформленого на автомобіль, та контакти страхової компанії. Координат людини, яка оформляла страховий поліс система не покаже, але видасть контакти фірми, з якою укладено договір. Зверніться до страховиків, залишивши свої контакти, з проханням зв'язатися з власником поліса.

    Після цього:

    Якщо ви знайшли Ігоря і він погодився стати офіційним власником автомобіля, то вам знімати автомобіль з обліку не потрібно, а лише потрібно скористатись послугою перереєстрації транспортного засобу. Для цього надати пакет документів і сплатити збір.

    Якщо Вам потрібна додатково допомога, звертайтесь!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    "16...За бажанням власника транспортного засобу - фізичної особи надати право керування таким засобом іншій фізичній особі чи за бажанням фізичної або юридичної особи, якій власник транспортного засобу передав у встановленому порядку право користування і (або) розпорядження транспортними засобами, сервісний центр МВС видає за зверненням такого власника тимчасовий реєстраційний талон на строк, зазначений у його заяві, або документах, які підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортним засобом...

    33. Перереєстрація транспортних засобів проводиться в разі ..., зміни їх власників,...".

    "ПОРЯДОК внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1197-2018-%D0%...):

    "1. Цей Порядок визначає процедуру внесення до Єдиного державного реєстру транспортних засобів (далі - Реєстр) відомостей про належного користувача транспортного засобу (далі - належний користувач)

    2. У цьому Порядку наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    1) електронна заява - заява про внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, яка формується через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг із застосуванням кваліфікованого електронного підпису за формою згідно з додатками 1-6;

    2) заява - заява про внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, оформлена в територіальному органі з надання сервісних послуг МВС за формою згідно з додатками 1 - 6;

    3) належний користувач - фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить,...

    3. Підставами для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є:

    1) визначення належного користувача безпосередньо власником транспортного засобу у зв’язку з передачею фізичній особі транспортного засобу в користування;...

    6) оформлення на фізичну особу, щодо якої вносяться відомості як про належного користувача, тимчасового реєстраційного талона.

    5. Відомості про належного користувача до Реєстру вносяться через:

    1) територіальні органи з надання сервісних послуг МВС (далі - сервісні центри МВС);

    2) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС;

    3) Єдиний державний вебпортал електронних послуг...

    6. Сервісними центрами МВС відомості про належного користувача вносяться до Реєстру за принципом екстериторіальності (незалежно від місцезнаходження або реєстрації місця проживання/перебування особи, реєстрації транспортного засобу)...

    18. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, здійснюється автоматично після заповнення та підписання із застосуванням кваліфікованого електронного підпису або із застосуванням кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та електронного підпису користувача відповідної електронної заяви, проведення автоматичної перевірки зазначених у ній відомостей за відповідними реєстрами та базами даних, доступ до яких має МВС, та за умови відсутності визначених цим Порядком підстав для відмови у внесенні відомостей...

    21. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, якого визначив безпосередньо власник транспортного засобу, здійснюється у сервісному центрі МВС у присутності власника транспортного засобу (його представника за довіреністю) та належного користувача...

    23. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, якого визначив безпосередньо власник транспортного засобу, здійснюється також через:

    1) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, шляхом заповнення електронної заяви за формою згідно з додатком 1 із застосуванням кваліфікованого електронного підпису власника транспортного засобу та належного користувача;

    2) Єдиний державний вебпортал електронних послуг, шляхом заповнення електронної заяви у довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, відповідно до відомостей, передбачених додатком 1, із застосуванням кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, електронних підписів або кваліфікованих електронних підписів власника транспортного засобу та належного користувача..."

    Во-первых, необходимо разыскать Игоря способами, изложенными коллегами или с помощью полиции (сервисного центра МВД). Во-вторых, оформить в СЦ МВД на Игоря временный регистрационный талон, а также внести в Реестр транспортных средств Игоря как надлежащего пользователя авто или заключить с Игорем договор купли-продажи в СЦ МВД или нотариально (без проведения расчетов) с последующей перерегистрацией авто на Игоря.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Окрім того, що ви є власником усі штрафи про порушення ПДР також будуть приходити на вас

    тому вам необхідно зв'язатися з тим хто зарез використовує авто та призначити належного користувача

    Для цього необхідно:

    1. Авторизуватися в Електронному кабінеті водія за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП, раніше ЕЦП), BankID або MobileID.

    2. Обрати з переліку послугу «Керування належним користувачем».

    3. Ввести VIN-код автомобіля, для якого особа хоче стати належним користувачем. Система видасть деперсоніфіковану інформацію про автомобіль, не про його власника.

    4. Обрати підставу для належного користування:

    домовленість із власником;

    довіреність на право користування ТЗ;

    договір оренди, найму чи позики;

    договір фінансового або оперативного лізингу.

    5. Ввести e-mail і телефон власника авто.

    6. Перевірити свої дані та за необхідності прикріпити скан-копії довіреності чи договору, що є підставою для належного користування.

    7. Підписати створену заявку за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

    Після чого власник отримує листа з посиланням на онлайн-заяву.

    Як захід впливу використовуйте лист з вимогою повернення авто законому власнику, та вказівкою, що заявите в поліцію для розшуку авто.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України