Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 11 січня 2022, питання №54283

Как переоформить приватизированный земельный участок, если есть нотариальная доверенность?

От матери к сыну есть нотариальная доверенность (по состоянию здоровья уже не способна передвигаться). Сын хочет по этому документу сам переоформить на себя земельные участки (2 шт.), которые принадлежат матери. Ситуация усложняется тем, что на эти земельные участки есть завещание матери, по которому после ее смерти по 1 зем.участку переходит сыну и дочке. Возможно ли это и как сделать, какие документы надо?

Відповіді юристів (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    По-перше, щодо довіреності, яка видана матір'ю (як довірителем) своєму сину (як представнику). Якщо довіреність містить положення щодо можливості розпорядження (відчуження) нерухомого майна власника-довірителя, то представник може укладати договори купівлі-продажу, дарування та інші (якщо такі визначені в довіреності). Сам собі продати/ подарувати та іншим чином відчужити нерухоме майно син не може, оскільки,відповідно до ч.3 ст. 238 ЦК України, представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом.

    Щодо заповіту, то в цьому випадку все достатньо просто - відповідно до ч.4 ст.1236 ЦК України чинність заповіту щодо складу спадщини встановлюється на момент відкриття спадщини. Заповіт, складений раніше або пізніше, яким охоплене те ж майно, що і спадковим договором, залишається чинним і лише після настання смерті заповідача (відчужувача) буде з’ясовано, чи може заповіт вважатися нечинним повністю або в частині. Від моменту складання заповіту і до моменту смерті відчужувача за спадковим договором можуть настати такі юридичні факти, які створюватимуть можливість для спадкування спадкоємцям за заповітом в повному обсязі (наприклад, визнання недійсним спадкового договору, його розірвання), адже чинність заповіту щодо складу спадщини встановлюється на момент відкриття спадщини (висновки ВС в постанові від19 грудня 2018 р. у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 766/13648/16.

    Щодо питання переоформлення нерухомого майна з огляду неможливість власника майна особисто прибути до нотаріуса, то дані випадки законодавцем враховані та, згідно пунктів 2, 3 Глави 1 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, в окремих випадках, коли фізична особа не може з'явитися в зазначене приміщення, а також коли того вимагають особливості посвідчуваного правочину, такі нотаріальні дії можуть бути вчинені поза вказаними приміщеннями, але в межах нотаріального округу. Якщо нотаріальна дія вчинюється поза приміщенням державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву, приміщенням, яке є робочим місцем (конторою) приватного нотаріуса, у посвідчувальному написі та в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій зазначається місце вчинення нотаріальної дії (удома, у лікарні, за місцезнаходженням юридичної особи тощо) із зазначенням адреси, а також причин, з яких нотаріальна дія була вчинена поза вказаними приміщеннями.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України