Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 січня 2022, питання №54219 350₴

Не отчисляют из военного иститута, что делать?

Хочу отчислиться из Военного института телекоммуникаций и информатизации имени Героев Крут.

Согласно статье 25 (часть 10 подпункт "з") документа "Про військовий обов'язок і військову службу"

з) у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем;

И согласно пункту 35 подпункту "з" документа "Про положення про проходження військової служби".

А именно :

ВІДМОВИ КУРСАНТА, З ЯКИМ УКЛАДЕНО КОНТРАКТ ПРО НАВЧАННЯ, ВІД ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ на посадах осіб сержантського і старшинського складу або офіцерського складу після закінчення вищого навчального закладу.

1. 01.12.2021 был подан рапорт начальнику факультета касательно отчисления (рапорт прилагается), на который он должен был дать ответ в течении 30 суток (согласно документу "Про звернення громадян" Документ 393/96-ВР від 01.01.2022).

2. 12.12.2021 - 01.01.2022 Проходила здача и перездачи сессии, которые были сданы на 2 (FX). После этого я до сих пор нахожусь в институте и мне сообщили что учебный совет, на котором будет решён вопрос по поводу моего отчисления, будет 25 января. Но это меня не устраивает, так как этих советов может быть несколько и они могут таким образом оттягивать срок моего отчисления вплоть до лета, что им выгодно.

Имею ли я право отказываться от выполнения приказов аргументируя это тем, что меня должны отчислитьм или любыми другими способами и, если не имею права, то что будет в этом случае?

Каким образом, учитывая всё вышесказанное, правильно действовать для максимально быстрого отчисления?

Законно ли держать меня в институте при условии не зданной сессии и при этом отправлять на пары или на работы?

Відповіді юристів (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте, Иван!

    Имею ли я право отказываться от выполнения приказов аргументируя это тем, что меня должны отчислитьм или любыми другими способами и, если не имею права, то что будет в этом случае?

    - советую все таки этого не делать, поскольку до тех пор, пока вы имеете действующий контракт, Вы должны соблюдать его условия и соответственно нести воинскую службу в том или ином роде.\

    Чем чревато нарушение?

    Есть часть 10 статьи 25 Закону Украины ""Про військовий обов'язок і військову службу".

    Она говорит, что "курсанти в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість, систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем, невиконання освітньої програми (індивідуального навчального плану - за його наявності) та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу після закінчення закладу вищої освіти, а також особи офіцерського складу, які звільняються з військової служби протягом п`яти років (десяти років - для осіб офіцерського складу, які оволоділи спеціальностями льотного складу авіації) після закінчення вищого військового навчального закладу або військового навчального підрозділу закладу вищої освіти відповідно до підпунктів "д", "е", "є", "з", "и" пункту 1 та підпунктів "д", "е", "є", "ж", "з" пункту 2 частини п`ятої статті 26 цього Закону, відшкодовують Міністерству оборони України та іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці заклади освіти, витрати, пов`язані з їх утриманням у закладі вищої освіти, відповідно до порядку і умов, встановлених Кабінетом Міністрів України. У разі відмови від добровільного відшкодування витрат таке відшкодування здійснюється у судовому порядку.

    Расторжение контракта в Вашем случае - это должно быть обоюдное решение сторон, вызванное не нарушением Вами правил дисциплины, учебы и так далее.

    Советую ознакомится: https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/86...

    Но если Вы готовы платить возмещение средств на Ваше обучение, как указано в рапорте, тогда нужно вопрос решать радикально.

    Советую записаться на личный прием к личности, уполномоченной на решение вопроса об Вашем отчислении, и еще ходатайствовать об Вашем отчислении.

    И заодно сказать, что в случае промедления будете вынуждены жаловаться в вышестоящие структуры.

    Удачи! Если есть вопросы, обращайтесь!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!.

    доки ви навчаєтесь у вас діючий контракт і його порушення має свої наслідки, вам необхідно намагатись за згодою сторін його припинити подаючи офіційні листи поштою з врученням на ім я ректора. Якщо Вас відрахують за невідповідністю за невиконання наказів командування та інше можуть виникнути подальші проблеми .

    Справа в тому що після відрахування вас з ВУЗу ви можете отримати вимогу про відшкодування вартості навчання одразу і на повну суму. Якщо можливості сплатити одразу не має тоді не платите і чекаєте поки вас викличуть до суд, оскільки з 100% вірогідністю ВНЗ подасть позов про стягнення вказаних коштів в судовому порядку. Розгляд справи по закону триває 90 днів + 30 днів на набрання законної сили рішення про стягнення суми коштів (всієї). Після на брання законної сили рішення суд видає виконавчий документ про примусове стягнення суми відшкодування та ВУЗ направляє цей документ до Державної виконачої служби (ДВС). ДВС відкриває виконавче провадження та накладає арешти на банківські рахунки та мано. ДВС буде вимагати сплатити всю суму одразу, але ви может виконувати рішення в тій частини в якій дозволяють ваші можливості, тобто якусь суму гасити кожного місяця. Але арешти на рахунках та майну будуть накладені доки борг не буде погашено повністю, а якщо будете офіційно працевлаштовані то кожного місяця з зарплати буде ДВС стягувати 20 % на погашення боргу. Тому якщо наявність арештів не заважатиме ви так можете розтягнути оплату і на більше ніж 5 років.

    Що до зменшення суми відшкодування вартості навчання. ВНЗ при поданні позову повинно надати докази понесених фінансових витра за період вашого навчання, належність та допустимість таких доказів краще перевірити фахівцю, оскільки досить часто ВНЗ до суду гають лише розрахунок середньорічних витрат на підготовку фахівця, а не дійсні документально підтверджені витрати. Тому раджу скористатись послугами адвоката у випадку отримання позову про стягнення.

    Вам необхідно вирішувати питання з начальником закладу який реально приймає рішення щодо навчання та інших питань діяльності закладу.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Иван!

    Действия сотрудников Военного института телекоммуникаций и информатизации имени Героев Крут,так как при таких условиях, Вас должны отчислить.

    Чтобы ускорить процесс и решить его положительно, рекомендую подать жалобы на имя ректора и в Министерство обороны Украины, как на электронную почту, так и через Укрпочту ценным письмом с уведомлением и описью вложения:

    https://www.mil.gov.ua/kontakti/

    Также, Вы имеете право обратиться на гарячую линию Министерства обороны Украины:

    https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...

    Кроме того, Вы имеете право воспользоваться телефоном доверия Министерства обороны Украины:

    https://www.mil.gov.ua/kontakti/telefoni-doviri.ht...

    При наличии вопросов обращайтесь.

    Всього доброго, удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    1. Вы подали рапорт по команде и на него идет реакция Ваших командиров и начальников(это видно из приведенного Вами рапорта) - т.е. нет оснований говорить о нарушении закона "Об обращении граждан".

    2. Далее начальник факультета должен действовать согласно Приказа МО Украины и подготовить документы на ученый совет.

    Ученый совет собирается согласно утвержденного плана и его не обязаны созвать из-за Вашего рапорта.

    Если 25.01 Ваш вопрос не будет рассмотрен, Вы будете иметь право жаловаться вышестоящему командованию.

    3. Пока Вы военнослужащий - неисполнение приказа, это уголовное преступление.

    Вы должны соблюдать Уставы и распорядок дня.

    Пока Вы не отчислены Вам необходимо ходить на пары, работы и в наряды.

    Вы будете находиться в институте пока Вас не отчислят - это законно.

    Статья 402 Уголовного кодекса Украины. Неповиновение

    1. Неповиновение, то есть открытый отказ выполнить приказ начальника, а также иное умышленное неисполнение приказа -

    наказывается служебным ограничением на срок до двух лет или содержанием в дисциплинарном батальоне на срок до двух лет, или лишением свободы на срок до трех лет.

    2. То же деяние, если оно совершено группой лиц или повлекшее тяжкие последствия, -

    наказывается лишением свободы на срок от трех до семи лет.

    3. Неповиновение, совершенное в условиях особого периода, кроме военного положения, -

    наказывается лишением свободы на срок от пяти до семи лет.

    4. Неповиновение, совершенное в условиях военного положения или в боевой обстановке, -

    наказывается лишением свободы на срок от пяти до десяти лет.

    Примечание. Под боевой обстановкой в разделе XIX настоящего Кодекса следует понимать обстановку наступательного, оборонительного или иного общевойскового, танкового, противовоздушной, воздушного, морского и т.д. боя, то есть непосредственного применения военного оружия и техники в отношении военного противника или военным противником. Обстановка боя, в котором участвует военное соединение, часть (корабль) или подразделение, начинается и заканчивается по приказу о вступлении в бой (прекращение боя) или фактического начала (завершения) боя.

    Статья 403 Уголовного кодекса Украины. Невыполнение приказа

    1. Невыполнение приказа начальника, совершенное при отсутствии признаков, указанных в части первой статьи 402 настоящего Кодекса, повлекшее тяжкие последствия, -

    наказывается служебным ограничением на срок до двух лет или содержанием в дисциплинарном батальоне на срок до одного года, либо лишением свободы на срок до двух лет.

    2. То же деяние, совершенное в условиях особого периода, кроме военного положения, -

    наказывается лишением свободы на срок от двух до пяти лет.

    3. Деяние, предусмотренное частью первой настоящей статьи, совершенное в условиях военного положения или в боевой обстановке, -

    наказывается лишением свободы на срок от трех до семи лет.

    Сейчас в Украине особый период.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0089-98#Text

    Затверджено Наказ Міністра оборони України від 24.12.97 N 490 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10 лютого 1998 р. за N 89/2529Інструкція про порядок переведення, відрахування та поновлення курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів Міністерства оборони України

    3.2. Курсант (слухач) може бути відрахований з вищого військового навчального закладу: за академічну неуспішність; за недисциплінованість; за станом здоров'я, на основі висновку військово-лікарської комісії; через сімейні обставини та інші важливі причини, перелік яких визначений Кабінетом Міністрів України; у зв'язку зі скороченням штатів або організаційними заходами, в разі неможливості використання на військовій службі; через небажання продовжувати навчання (для курсантів перших курсів); у зв'язку з розірванням контракту; у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили. 3.8. Підставою для відрахування курсанта (слухача) через небажання продовжувати навчання є його рапорт, поданий у встановленому порядку. 3.10. З метою запобігання необ'єктивності в розгляді питань, відрахуванню кожного курсанта (слухача) повинна передувати особиста бесіда керівників ВВНЗ та факультету. І тільки тоді, коли ця робота не дала позитивних результатів, приймається рішення про відрахування курсанта (слухача). 3.11. При вирішенні питання про відрахування курсантів (слухачів) кожен випадок відрахування (крім відрахування за станом здоров'я, сімейними обставинами, звинувачувальним вироком суду) обов'язково розглядається на вченій раді ВВНЗ. Готують всі необхідні документи і матеріали для розгляду на засіданні вченої ради начальники відповідних факультетів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України