Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 24 грудня 2021, питання №53612

Можно ли давать свои личные данные

Добрый день! Я заказал товар на сайте Эпицентра c доставкой Meest.При получении посылки оплата была произведена на счет Meest . Но вместо посылки до 8 кг пришел конверт с детской книжечкой! Был оформлен отказ и сообщено на гарячую линию Эпицентра который принес извинения и уведомил что посылка будет обменяна согласно накладной заказа!Но через некоторое время сообщили что возврат они получили но с оплатой я сам должен разбираться с Meest.При обращении к ним мне сообщили - Вам необхідно заповнити заяву на повернення коштів (зразок у вкладенні). Підпис у заяві, повинен співпадати з підписом у паспорті. До заяви необхідно додати фото/копію першої, другої сторінки паспорту та ідентифікаційного коду.Правильно ли это и чем я рискую ?

Відповіді юристів (1)

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про захист персональних даних" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2297-17#Text):

    "Стаття 6. Загальні вимоги до обробки персональних даних

    1...Обробка персональних даних здійснюється відкрито і прозоро із застосуванням засобів та у спосіб, що відповідають визначеним цілям такої обробки...

    4. Первинними джерелами відомостей про фізичну особу є: видані на її ім'я документи; підписані нею документи; відомості, які особа надає про себе.

    5. Обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством...

    6. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    7. Якщо обробка персональних даних є необхідною для захисту життєво важливих інтересів суб'єкта персональних даних, обробляти персональні дані без його згоди можна до часу, коли отримання згоди стане можливим.

    8. Персональні дані обробляються у формі, що допускає ідентифікацію фізичної особи, якої вони стосуються, не довше, ніж це необхідно для законних цілей, у яких вони збиралися або надалі оброблялися.

    Подальша обробка персональних даних в історичних, статистичних чи наукових цілях може здійснюватися за умови забезпечення їх належного захисту.

    Стаття 8. Права суб'єкта персональних даних

    2. Суб'єкт персональних даних має право:...

    4) отримувати не пізніш як за тридцять календарних днів з дня надходження запиту, крім випадків, передбачених законом, відповідь про те, чи обробляються його персональні дані, а також отримувати зміст таких персональних даних;

    5) пред’являти вмотивовану вимогу володільцю персональних даних із запереченням проти обробки своїх персональних даних;

    6) пред'являти вмотивовану вимогу щодо зміни або знищення своїх персональних даних будь-яким володільцем та розпорядником персональних даних, якщо ці дані обробляються незаконно чи є недостовірними;

    Стаття 14. Поширення персональних даних

    1. Поширення персональних даних передбачає дії щодо передачі відомостей про фізичну особу за згодою суб'єкта персональних даних.

    2. Поширення персональних даних без згоди суб'єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначених законом, і лише (якщо це необхідно) в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    3. Виконання вимог встановленого режиму захисту персональних даних забезпечує сторона, що поширює ці дані.

    4. Сторона, якій передаються персональні дані, повинна попередньо вжити заходів щодо забезпечення вимог цього Закону.

    Стаття 15. Видалення або знищення персональних даних...

    2. Персональні дані підлягають видаленню або знищенню у разі:...

    2) припинення правовідносин між суб'єктом персональних даних та володільцем чи розпорядником, якщо інше не передбачено законом;...

    Стаття 24. Забезпечення захисту персональних даних

    1. Володільці, розпорядники персональних даних та треті особи зобов’язані забезпечити захист цих даних від випадкових втрати або знищення, від незаконної обробки, у тому числі незаконного знищення чи доступу до персональних даних...".

    Во-первых, возврат стоимости товара (заказа) носит индивидуальный,т.е. с привязкой с именем получателя средств, характер; кроме того, требования бухгалтерского учета операций требуют сведений об идентификационном коде лица; кроме того, безналичный расчет требует реквизитов получателя.

    Во-вторых, от Вас требуется копия первой и второй страниц паспорта - без страницы о месте регистрации места жительства

    Во-третьих, в заявлении о возврате средств изложит.е ходатайство об уничтожении Ваших персональных данных завершением расчетных операций и отношений.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України