Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 20 грудня 2021, питання №53427 300₴

Чи може бути декретна відпустка на заміні?

Я працювала на заміні в закладі середньої освіти, зараз я на лікарняному в зв'язку з родами, після цього мені кажуть що я маю писати заяву на звільнення. Скажіть будь-ласка чи потрібно писати заяву на звільнення чи заяву на догляд за дитиною?

Відповіді юристів (17)

    Гончаренко Константин
    16.7%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Стосовно вашого питання повідомляємо наступне

    Звільнити вагітну жінку за власною ініціативою роботодавець не має права. Звільнення допускається лише у разі повної ліквідації підприємства, де працює жінка. При цьому на власника підприємства покладається обов'язок працевлаштування вагітної.

    Вважається незаконним, якщо роботодавець надсилає жінці попередження про звільнення з роботи у період від дати повідомлення нею свого роботодавця про вагітність до закінчення її відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

    Статтею 184 Кодексу законів про працю України визначено гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей.

    Так, відповідно до ч. 3 ст. 184 КЗпП України звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

    Згiдно зi ст. 147 КЗпП за порушення трудової дисциплiни та умов трудового договору до працiвника може бути застосовано такий вид стягнення, як догана. Положенням про премiювання може бути передбачено таку норму: якщо працiвниковi винесено догану за порушення трудової дисциплiни, то розмiр премiї зменшується або працiвник позбавляється права на одержання премiї повнiстю. Тобто, лише заходи попередження, а не звільнення.

    Отже, в данному випадку дії роботодавця незаконні. Якщо пропонується підписати заяву за власним бажанням, цього не слід робити. Якщо буде звільнено за ініціативою роботодавця, то це звільнення можна оскаржити в судовому порядку. Судова практика на боці працівників.

    Згідно із статтею 235 КЗпП підставою для поновлення працівника на роботі є його звільнення без законних підстав. Тому поновити на роботі можна тільки працівника, який звільнений незаконно, з порушенням процедури або за межами підстав, передбачених законом або договором, або за відсутності підстав для звільнення.

    У Вашому випадку вас неможливо звільнити у період вагітності та догляду за дитиною лише, після цього періоду ви можете звільнитись після виходу з догляду за дитиною на робоче місце.

    Можете подати заяву про надання відпустки по догляду за дитиною, звільнити вас неможна.

    ---

    Оплата праці педагогічних працівників здійснюється згідно з Інструкцією, що затверджена Наказо Міністерства освіти № 102 від 15.04.1993 р.

    Згідно з пунктом 68 цієї Інструкції місячна заробітна плата педагогічних працівників, зокрема вчителів навчальних закладів, визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

    Пунктом 73 Інструкції встановлено, що погодинна оплата педагогічних працівників допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх по хворобі або з інших причин вчителів, яке тривало не більше двох місяців, а також при оплаті працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються для педагогічної роботи. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому пунктом 68 цієї Інструкції, тобто за тарифікацією.

    Тому при оплаті праці вчителів необхідно керуватися Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України № 102, відповідно до п. 68 якої оплата праці вчителів та інших педагогічних працівників, які працюють у двох і більше загальноосвітніх чи інших навчальних закладах, здійснюється виключно за тарифікацією, що відбувається у кожному з них з затвердженням відповідному вчителеві обсягу тижневого навантаження та інших виконуваних ним видів педагогічної роботи.

    Стосовно оплати праці педагогічних працівників у канікулярний період, то пунктом 71 Інструкції № 102 встановлено, що за час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників провадиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул.

    Якщо оплата вашої праці провадилась з погодинного розрахунку, потрібно перерахувати заробітну плату на умовах тарифікації за весь період роботи, виходячи зі встановленого обсягу навчального навантаження на тиждень з усіма іншими виплатами, відповідно до покладених на Вас та виконаних Вами завдань та обов’язків.

    У Вас наявні ознаки внутрішнього сумісництва посад на одному й тому самому підприємстві. (установі)

    Враховуючи зазначене, необхідно виправити запис трудової книжки, відповідно до наказу, а саме: "Переведено за сумісництвом на посаду асистента вчителя" - в трудову такий запис вноситься окремим рядком з посиланням на номер та дату наказу про переведення.(вказується працювала за сумісництвом з 1 вересня 2019 року по 30 травня 2020 року та номери та дати про початок роботи та завершення)

    Зверніться до відділу кадрів для виправлення помилки. Така робота не повина виконуватися у вільний від основної роботи час, понаднормова робота за сумісництвом повина оплачуватися додатково, пропорційно відпрацьованих годин.

    Вам необхідно виплатити всі суми , як для сумісника в день видання наказу про звільнення з посади сумісника. в такому разі Ви продовжуєте працювати за основною посадою.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Білогай Ігор Петрович
    13.3%
    Білогай Ігор Петрович 2 роки тому

    Юрист, м. Конотоп, 7 років досвіду

    Якщо Ви працюєте за безстроковим трудовим договором, і не бажаєте звільнятися, то Вас роботадавець немає права змушувати. Більше того, звільнення працівника у період тимчасової непрацездатності заборонено. Тому, у Вашій ситуації, дії роботодавця є неправомірними, і Ви можете не звільнятися, а йти у відпустку по догляду за дитиною.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Доброго дня!

    Я так розумію, що Ви були прийняті на час відсутності основного працівника.

    У такому випадку мова про звільнення може йти тільки у тому випадку, якщо основний працівник повертається до роботи. Чи так у Вашій ситуації?

    Навіть якщо так, то Ваше звільнення також має відбуватись із дотриманням норм законодавства. Однак наголошую, що для цього мають бути підстави.

    Успіхів!

    • Марія Клієнт 2 роки тому

      Основний працівник має вийти на роботу 20. 10. 22р. Зараз там працює інший працівник.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        ну тоді не бачу підстав для Вашого звільнення. І якщо навіть мова про звільнення йде, то з обов'язковим Вашим працевлаштуванням і відповідно до чинного законодавства.

        Самостійно заяву на звільнення не пишіть! Однозначно, за жодним умов.

        Успііхв!

      • Адвокат Евгений Александрович
        16.7%
        Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Марія!

        "Основний працівник має вийти на роботу 20.10.22р. Зараз там працює інший працівник"?

        - Інший працівники має право працювати, згідно до умов строкового трудового договору до вихода відпустки Вас або до 22.10.2022 року.

        До 22.10.2022 року, поки Ви у декретній відпустці, за Вами залишається робоче місце, а після звільнення, Вам забов"язані запропонувати нове робоче місце, при цьому, на період працевлаштування за Вами зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору, тому заяву про звільнення не треба подавати, Ви можете подати заяву по догляду за дитиною, якщо до 22.10.2022 року не збираєтесь виходии на роботу, а якщо збираєтесь, то нічого поки не подавайте.

        Всього доброго!

      • Савченко Олександр
        13.3%
        Савченко Олександр 2 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        1. Дана посада зберігається за Вами до 20.10.2022 або до фактичного виходу основного працівника на роботу.

        2. Після закінчення строкового трудового договору роботодавець також не має права звільняти вагітну співробітницю або яка має дітей віком до 3-х років (6-ти років). Він зобов'язаний її працевлаштувати (на цьому або іншому підприємстві) і тільки тоді може припинити з нею трудові відносини на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП. На період працевлаштування такої співробітниці за нею зберігається середня зарплата із дня закінчення строкового трудового договору та до дня працевлаштування, але не більше 3 місяців.

        Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

        Всього доброго!

        Щасти Вам!

    Ангеліна
    13.3%
    Ангеліна 2 роки тому

    Юрист, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день.

    Відповідно до статті 184 Кодексу законів про працю України звільнення вагітних жінок з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням.

    Однак, так як Ви працювали на заміні, очевидно, що Ви уклали строковий трудовий договір із закладом середньої освіти. Стаття 184 Кодексу законів про працю України передбачає, що у випадку звільнення вагітних жінок після закінчення строкового трудового договору роботодавець зобов'язаний здійснити їх обов'язкове працевлаштування на цьому ж або іншому підприємстві відповідно до їх спеціальності. На період працевлаштування за вагітними жінками зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

    Таким чином, закінчення строку трудового договору не дає роботодавцю права звільнити вагітну жінку. Він повинен тільки попередити жінку, що:

    • після закінчення строкового трудового договору вона до роботи допущена не буде,
    • на період пошуку підходящої роботи вона може перебувати вдома,
    • повинна буде з’явитися на підприємство, коли буде знайдена можливість її працевлаштувати для продовження роботи на цьому підприємстві або для одержання трудової книжки і розрахунку зі зарплати (при працевлаштуванні на іншому підприємстві)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n1018

    Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Марія!

    "Скажіть будь-ласка чи потрібно писати заяву на звільнення чи заяву на догляд за дитиною"?

    На період перебування основного працівника у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами та у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку роботодавець має право прийняти іншого працівника для заміщення тимчасово не зайнятої посади до фактичного виходу на роботу працівника, який перебуває у відпустці. Тому з таким працівником укладається строковий трудовий договір (п. 2 та п. 3 ч. 1 ст. 23 Кодекс законів про працю).

    Для проведення процедури звільнення, заяви про звільнення від працівника не потрібно, оскільки свою згоду на це він вже висловив у заяві про прийняття на роботу на визначений строк — його звільняють за наказом роботодавця, який, зазвичай, видається в останній день дії строкового трудового договору. Попереджати працівника про майбутнє звільнення у зв’язку із закінченням строку трудового договору немає потреби, адже в заяві та наказі про прийняття на роботу термін трудових відносин обумовлений.

    У разі виходу на роботу основного працівника у зв’язку з припиненням відпустки (достроково або після закінчення терміну відпустки), працівник, якого було прийнято на місце основного працівника за строковим трудовим договором, підлягає звільненню на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП.

    При цьому, має свої особливості припинення строкового трудового договору з окремими пільговими категоріями працівників, а саме з:

    — вагітними жінками;

    — жінками, що мають дітей віком до 3 років (до 6 років, якщо згідно з медичним висновком дитина потребує домашнього догляду);

    — одинокими матерями за наявності дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю.

    Їх звільнення після закінчення строкового трудового договору допускають тільки з обов’язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184 КЗпП).

    Кодекс законів про працю України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text

    "Стаття 184. Гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей...Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору".

    Таким чином, Ви повинні бути звільнені з обов'язковим працевлаштуванням, після закінчення дії строкового трудового договору, при цьому, на період працевлаштування за Вами зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору, тому заяву про звільнення не треба подавати, так як за строковим договором і так повинні бути звільненні, а після Вашого обов'язкового працевлаштування Вы можете подати заяву по догляду за дитиною.

    У разі порушення Ваших прав, Ви маєте право подати скаргу до Державної інспекції праці для проведення перевірки та вжиття заходів реагування до работодавця.

    При наявності запитань "звертайтеся".

    Всього доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Марія!

    Якщо ви перебували в трудовиз відносинах на період декрету основного працівника, і наразі ви самі йдете у декрет, відповідно на вас розповсюджується вже не норма про строковий трудовий договір, а норма про неможливість звільнення вагітної жінки, і такої, яка має дитину до трьох років.

    Тому певно пишіть заяву про догляд за дитиною до трьох років.

    Будуть питання, телефонуйте.

    Карпенко Андрей Владимирович
    11.7%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1.

    Одним из оснований прекращения трудового договора является истечение срока трудового договора, за исключением случаев, когда трудовые отношения фактически продолжаются и ни одна из сторон не потребовала их прекращения, согласно п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗоТ Украины.

    Согласно ч. 3 ст. 184 КЗоТ Украины, увольнение беременных женщин и женщин, имеющих детей в возрасте до трех лет (до шести лет - ч. 6 ст. 179 КЗоТ Украины), одиноких матерей при наличии ребенка в возрасте до четырнадцати лет или ребенка-инвалида по инициативе собственника или уполномоченного им органа не допускается, кроме случаев полной ликвидации предприятия, учреждения, организации, когда допускается увольнение с обязательным трудоустройством. Обязательное трудоустройство указанных женщин осуществляется также в случаях их увольнения по окончании срочного трудового договора. На период трудоустройства за ними сохраняется средняя заработная плата, но не более трех месяцев со дня окончания срочного трудового договора. При решении вопроса о прекращении с беременной женщиной срочного трудового договора на основании п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗоТ Украины необходимо соблюсти порядок прекращения срочного трудового договора. Работодатель должен своевременно предупредить Вас, как беременную женщину о прекращении трудового договора, и сделать это стоит е у сделать в письменной форме. Следует учитывать, что увольнение производится с обязательным трудоустройством.

    Чтобы исполнить обязанность по трудоустройству работодатель должен предоставить работнице в той же или в другой организации другую работу.

    Однако прекращение отношения с беременной сотрудницей со дня окончания срока трудового договора имеют свою специфику:

    - на период трудоустройства за ней сохраняется средняя заработная плата, но не более трех месяцев со дня окончания срочного трудового договора.

    - Существенным является то, что трехмесячный срок исчисляется не со дня увольнения, а со дня окончания срочного трудового договора.

    Истечение срока трудового договора не дает оснований для автоматического освобождения. Работодатель должен предупредить беременную женщину, после окончания срока трудового договора она к работе допущена не будет и при поиске подходящей для нее работы может находиться дома. А когда возможность для трудоустройства будет найдено, работница должна появиться по требованию работодателя.

    Что будет, если работодатель уволит сотрудницу, которая находится в отпуске по беременности и родам, без последующего трудоустройства?

    В таком случае на работодателя могут наложить финансовые санкции согласно абзацу восьмому ч. 2 ст. 265 КЗоТ (штраф в размере 1 МЗП, сейчас это 4 173 грн.). А должностных лиц предприятия или работодателя-предпринимателя могут привлечь к административной ответственности по ч. 2 ст. 41 КУоАП. Штраф за такое нарушение составляет от 100 до 300 НМДГ (от 1 700 до 5 100 грн.).

    Кроме того, сотрудница может обратиться в суд с требованием о восстановлении на работе. Однако, как показывает судебная практика, суд может принять решение не о восстановлении сотрудницы на работе, а об исполнении работодателем обязательства по ее трудоустройству.

    2.

    У постанові від 21.10.2020 р. по справі № 640/11441/17 (провадження № 61-9019св19) Верховний Суд зробив правовий висновок: звільнення на підставі пункту 2 статті 36 КЗпП України, зокрема, вагітних жінок провадиться з обов`язковим працевлаштуванням. Не може бути визнано, що власник або уповноважений ним орган виконав цей обов`язок по працевлаштуванню, якщо звільненій працівниці не була надана на тому ж або іншому підприємстві (в установі, організації) інша робота або запропонована робота, від якої вона відмовилась з поважних причин (наприклад, за станом здоров`я).

    Таким чином, частиною 3 статті 184 КЗпП України встановлено гарантії для окремих категорій працівників, а саме: заборонено звільнення, зокрема, вагітної жінки та передбачено обов`язкове працевлаштування у випадках її звільнення після закінчення строкового трудового договору.

    У разі якщо працівника звільнено обґрунтовано, з додержанням процедури звільнення, підстав для поновлення працівника немає.Однак, при невиконанні власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом протягом трьох місяців обов`язку по працевлаштуванню звільненого працівника за пунктом 2 статті 36 КЗпП України, зокрема вагітної жінки, за заявою такої особи може вирішуватися спір не про поновлення на роботі, а про виконання зобов`язання по працевлаштуванню.

    Невиконання підприємством (установою, організацією), яке провело звільнення, обов`язку по працевлаштуванню протягом трьох місяців є підставою для покладення на нього відповідно до частини 2 статті 232 КЗпП України обов`язку надати на цьому або іншому підприємстві роботу, яку може виконувати працівниця, а не про поновлення на попередній роботі.

    Зазначена правова позиція висловлена в постанові Верховного Суду України від 15.10.2013 р. по справі № 21-303а13, та у постанові Великої Палати Верховного Суду від 16.05.2018 р. по справі № 759/19440/15 (провадження № 14-105цс18).

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Марія!

    Вас просять написати заяву на звільнення, тому що без неї (тобто, з власної ініціативи) роботодавець не має права Вас звільнити, адже Ви вагітні. Тому не робіть цього, а пишіть заяву про надання Вам відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами та додайте до неї медичний висновок/листок непрацездатності.

    Фактично Ви були прийняті для заміщення іншого працівника за строковим трудовим договором.

    Проте, слід зазначити, що відповідно до ст. 184 КЗпП звільнення, зокрема вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — ч. 6 ст. 179 КЗпП) з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Вищевказану категорію працівників також не можна звільнити з ініціативи роботодавця (наприклад, за прогул, за скороченням штатів), крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

    Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору.

    На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору. Однак, звільнення жінок, зазначених у ч. 3 ст. 184 КЗпП, у зв’язку із закінченням строку трудового договору має особливості.

    Таке звільнення можливе, однак власник зобов’язаний при цьому працевлаштувати жінку на цьому ж або іншому підприємстві відповідно до її спеціальності. Розрив у часі між звільненням і працевлаштуванням у цьому випадку також не допускається. Однак, відносини між власником (підприємством) і працівницею з дня закінчення строку трудового договору мають істотну специфіку.

    Передбачено збереження за жінкою на період працевлаштування середньої заробітної плати, однак не більше ніж на три місяці «з дня закінчення строкового трудового договору» (а не з дня звільнення). Узята в лапки фраза дає підстави для висновку про те, що закінчення строку трудового договору не дає власникові права звільнити жінку. Він повинен тільки попередити жінку, що після закінчення строкового трудового договору вона до роботи допущена не буде, що вона на період пошуку підходящої роботи може перебувати вдома, що вона повинна буде з’явитися на підприємство, коли буде знайдена можливість її працевлаштувати для продовження роботи на цьому підприємстві або для одержання трудової книжки і розрахунку по заробітній платі (при працевлаштуванні на іншому підприємстві). За наявності зазначеного попередження можливий і інший варіант: продовження жінкою тієї ж (або, за її згодою, — іншої) роботи на цьому ж підприємстві до вирішення питання про її працевлаштування.

    ВИСНОВКИ: Ви не повинні писати заяву на звільнення, а маєте право написати заяву про надання Вам відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Це право не залежить від того основна у Вас посада чи строкова/тимчасова. Воно гарантоване кожній працівниці нормами чинного законодавства України (КЗпП України, ЗУ "Про відпустки").

    Роботодавець не має права Вас звільнити з власносної ініціативи та не має права змушувати звільнитися за власним бажанням. Подача працівником заяви про розірвання трудового договору повинна бути добровільною і виражати його волевиявлення щодо звільнення з роботи.

    Якщо роботодавець буде чинити на Вас тиск - повідомте, що подасте на нього скаргу в Держпраці України та заяву до поліції, так як такі дії з його сторони будуть грубим порушенням законодавства про працю.

    Після закінчення строкового трудового договору (строки повинні бути зазначені у наказі про ваше прийняття на заміну) роботодавець також не має права звільняти вагітну співробітницю або яка має дітей віком до 3-х років (6-ти років). Він зобов'язаний її працевлаштувати (на цьому або іншому підприємстві) і тільки тоді може припинити з нею трудові відносини на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП. На період працевлаштування такої співробітниці за нею зберігається середня зарплата із дня закінчення строкового трудового договору та до дня працевлаштування, але не більше 3 місяців.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Марія!

    "Основний працівник має вийти на роботу 20.10.22р. Зараз там працює інший працівник"?

    - Інший працівники має право працювати, згідно до умов строкового трудового договору до вихода відпустки Вас або до 22.10.2022 року.

    До 22.10.2022 року, поки Ви у декретній відпустці, за Вами залишається робоче місце, а після звільнення, Вам забов"язані запропонувати нове робоче місце, при цьому, на період працевлаштування за Вами зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору, тому заяву про звільнення не треба подавати, Ви можете подати заяву по догляду за дитиною, якщо до 22.10.2022 року не збираєтесь виходии на роботу, а якщо збираєтесь, то нічого поки не подавайте.

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. До 22.10.22 года Вы будете устроены по нынешнему месту работы.

    2. После 22.10.22 года Вам работодатель может произвести увольнение с обязательным Вашим трудоустройством.

    Ххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України "Про відпустки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%...):

    "Стаття 18. Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

    Після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Підприємство, установа, організація за рахунок власних коштів може надавати одному з батьків дитини частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

    Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

    За бажанням матері, батька дитини або осіб, зазначених у частині третій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома...

    Стаття 20. Порядок надання соціальних відпусток..

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою матері, батька дитини або осіб, зазначених у частині третій статті 18 цього Закону, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

    Особам, зазначеним у частині третій статті 18 цього Закону (крім осіб, які усиновили чи взяли дитину під опіку у встановленому законодавством порядку, прийомних батьків і батьків-вихователів), відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) одного з батьків дитини про те, що він (вона) вийшов (вийшла) на роботу до закінчення терміну цієї відпустки...

    Стаття 23. Кошти на оплату відпусток...

    В установах та організаціях, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, оплата відпусток провадиться із бюджетних асигнувань на їх утримання...

    Фінансування допомоги по вагітності та пологах, а також по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку провадиться з коштів державного соціального страхування.".

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами надається на підставі медичного висновку. Такий лікарняний оформлюється у медичному закладі, де спостерігали за вагітністю жінки, вже з 30-го тижня.

    Тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами зазвичай становить 126 календарних днів, а саме:

    70 календарних днів - до пологів ;

    56 календарних днів - після пологів , починаючи з дня пологів.

    Однак законодавством передбачено два винятки:

    при народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів жінка матиме 70 календарних днів декретної відпустки після пологів, починаючи з дня пологів;

    у випадку, коли жінка належить до 1-3 категорії постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, тривалість декретної відпустки становитиме 180 календарних днів (90 календарних днів - до пологів і 90 календарних днів - після пологів , починаючи з дня пологів).

    Після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, яку теж часто-густо називають декретною відпусткою.

    Для того щоб скористатися правом на цю відпустку працівниця повинна подати роботодавцеві такі документи:

    заяву з проханням про надання відпустки по догляду за дитиною до 3 років, з зазначенням дати початку відпустки і періоду протягом якого вона планує перебувати у відпустці (до досягнення дитиною трьох років чи іншої тривалості);

    копію свідоцтва про народження дитини.

    Роботодавець на підставі цих документів повинен видати відповідний наказ про надання працівниці такого виду відпустки.

    Збереження місця роботи (посади) за працівником, який перебуває у будь-якій відпустці, у тому числі й відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами і відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, гарантує ч. 3 ст. 2 Закону № 504.

    Працівниця має право оформити відпустку для догляду за дитиною до 3 років як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. На період використання такої відпустки їй гарантується збереження місця роботи (посади).

    Трудовий договір припиняється, якщо строк, встановлений за погодженням сторін або укладений на час виконання певної роботи, закінчився, крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не вимагає їх припинення (п. 2 ст. 36 КЗпП), тобто підстав для припинення трудових правовідносин у вас немає, окрім вашого особистого бажання, а механізм примусу відсутній у роботодавця.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Добрый вечер!

    Вы работаете по срочному договору ( декретное место) а значит будете уволены когда выйдет основной сотрудник

    На данный момент не пишите заявление на увольнение - а подайте больничный а потом заяву на декрет.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України