Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 08 грудня 2021, питання №52854 150₴

Справка из института для военкомата

Добрый вечер!
Мой сын в этом году поступил в ВУЗ. (Ещё весной у нас началась эпопея с военкоматом, ему уже было 18 лет и он учился ещё в школе. Не хотели выдавать приписное.Тянули два месяца. С большими нервами и стрессов мы приписное забрали. И готовились к поступлению.) Поступили. Институт,вроде сам должен был отправить справку о поступлении. Но нам ничего не сказали и мы этот момент упустили. В начале декабря в деканат института приходит повестка. Сына вызывают в деканат. Дают повестку и справку ,что он учится в ВУЗе.
Подскажите как правильно поступит? По сути я так понимаю , что отсрочки у него нет. Сейчас идёт осенний призыв. Ему эту справку сейчас отнести?
Или может отправить справку, заказным письмом с описью и уведомлением? Или отправить сейчас заказным письмом, а потом сходить лично в январе, когда закончится призыв?
За ранее благодарю!

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Здравствуйте, Мария!

    Немного предыстории: по сути такая справа должна подаваться в военкомат до 01 октября года, и как правило, на практике университеты сами ее передают.

    Но не об этом. На самом деле вы немного неправильно трактуете, у Вашего сына есть отсрочка и под призыв он не попадает.

    То есть спокойно сам может явиться в военкомат и принести эту справку. Лучше все таки это сделать в конце декабря - начале января.

    Но если желания приходить лично нету, можно без проблем отправить такую справку заказным письмом, либо же передать родственником, например Вами.

    Ключевое - у Вашего сына есть отстрочка. Она должна предоставляться в военкомат до 01 октября каждого года. До окончания ВУЗа (миниму) Вашего сына не призовут.

    Удачи! Всего доброго!

    Обращайтесь, если есть вопросы!

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий вечір, Марія!

    1) Подскажите как правильно поступит? По сути я так понимаю , что отсрочки у него нет. - навпаки є.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/conv#n...):

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

    у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    16. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

    ПОЛОЖЕННЯ про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/100-2021-%D0%B...):

    77. Надання відстрочки від призову для здобуття освіти проводиться на підставі довідки за формою згідно з додатком 20, яка видається закладом освіти.

    2) Или может отправить справку, заказным письмом с описью и уведомлением? Или отправить сейчас заказным письмом, а потом сходить лично в январе, когда закончится призыв? -

    оскільки вашого сина викликають по повістці, то краще з'явитися до військкомату в зазначені строки (особливо враховуючи, що ваш син має право на відстрочку для здобуття освіти).

    Інакше вашому сину може загрожувати адміністративна відповідальність за ст. 210 КУпАП.

    Якщо є поважні причини для неявки, що підтверджуються документами відповідно до ст. 15 Закону, то можна замовним листом з описом вкладення надіслати до військкомату довідку з університету та відповідні документи, а після закінчення осіннього призову особисто сходити туди.

    ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...):

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

    перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також у разі тимчасового вибуття за межі України за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України;

    прибувати за викликом районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ)), для взяття на військовий облік та визначення призначення на воєнний час, оформлення військово-облікових документів, приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних;

    Кодек України про адміністративні правопорушення (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text):

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк
    23.3%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Відповідно до статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»:

    Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу; у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти; у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти; у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання; в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва. Відстрочка від призову на строкову військову службу також надається громадянам України, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти. Мають право на відстрочку:

    1. Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав;

    2. Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають;

    3. У разі переведення призовників, які навчаються у закладах вищої чи фахової передвищої освіти з денною формою навчання, для навчання в інший заклад вищої чи фахової передвищої освіти із зазначеною формою навчання право на відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачається

    4. Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку:

    педагогічним працівникам, які здобули вищу освіту, основним місцем роботи яких є заклади загальної середньої освіти, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за спеціальністю, священнослужителям, які закінчили заклади вищої або середньої духовної освіти і займають посаду в релігійних організаціях, що діють на основі статуту (положення), зареєстрованого у встановленому порядку, - на час виконання обов’язків священнослужителя, особам, які мають ступінь доктора філософії (кандидата наук)/доктора мистецтв або доктора наук та працюють на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей за галузями знань (науки)/мистецтв, за якими присуджено науковий/освітньо-творчий ступінь, - на весь період їх роботи за цією спеціальністю.Успіхів
    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляємо наступне:

    Відправте ту довідку з ВУЗу та заяву про надання відстрочки на підстві навчання , від імені сина до комісаріату(ТЦК та СП) Рекомендованим листом з описом валадення та повідомленням про вручення на ім'я начальника комісаріату. Особисто ходити нетреба та повісток не беріть і не давайте підписувати сину. Тільки поштою!

    Відповідно до ч.8 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (надалі - Закон про військову службу), відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (магістерського)у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України

    Вам необхідно до 1 жовтня подати комісаріату заяву, про продовження відстрочки з додаванням довідки з закладу освіти про проходження навчання встановленої форми(у ВНЗ знають яка це форма довідки).

    МОН України вже надало відповідні роз'яснення https://mon.gov.ua/ua/npa/shodo-deyakih-pitan-orga... Приймальним комісіям закладів фахової передвищої та вищої освіти щодо попередньої реєстрації вступників, які планують продовжити своє навчання, але підлягають призову. Попередня реєстрація дозволить таким вступникам отримати документальне підтвердження про свої наміри і на підставі довідки отримати відстрочку

    Вказаний лист - роз яснення є дійсним тому ознайомтесь та повідомте закладу ВНЗ НЕХАЙ НА ОСНОВІ ЛИСТА видадуть Вам довідку для військомату.

    Це лист -роз'яснення він носить інформаційний характер та діє постійно. Поки не буде прописано інші роз'снення.

    ---

    Пункт 10 ст. 17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе" в редакции от 01.01.17 года предусматривала право на отсрочку только один раз. Законом № 2145-VIII от 05.09.2017г. эта норма была исключена из Закона.

    На сегодняшний день, Вы имеете право на отсрочку в связи с обучением на основании п. 8 ст. 17 Закона: Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються: у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    Согласно ст. 17 Закона: Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

    Поскольку Вы поступите на обучение в другое учебное заведении, Вы однозначно и бесспорно имеете право на отсрочку с момента зачисления(приказом ректора)и до окончания обучения.

    Закон гарантирует гражданам призывного возраста отсрочку на весь период обучения для получения (предвышего) высшего образования, а также на период обучения в магистратуре, интернатуре, аспирантуре, и предусматривает такую гарантию в случае восстановления в учебном заведении.

    Для реализации права на отсрочку, Вам нужно предоставить в военкомат до 1 октября справку с ВУЗа и подать соответствующее заявление о предоставлении отсрочки.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Мария!

    На срочную воинскую службу его не призовут, так как он студент дневного отделения.

    Да, у него нет отсрочки от призыва на срочную воинскую службу, так как такое решение принимает призывная комиссия территориального центра комплектования и социальной поддержки (новое название учреждения которое сменило военкомат) и даётся она не сама по себе, а по заявлению призовника на срочную воинскую службу, с предоставлением справки с ВУЗа (одной информации с ВУЗа не достаточно), а с Вашей стороны по этому поводу не было предоставлено указанных документов.

    При этом, данная отсрочка от призыва на срочную воинскую службу, должна быть ему обязательно предоставлена по решению призывной комиссии тцксп (военкомат), после предоставления справки с ВУЗа о том, что является студентом дневного отделения ВУЗа.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу...

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності...

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:...

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;...

    16. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують їх право на відстрочку".

    При этом, ВУЗ должен отправлять информацию о студентах в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (новое название учреждения которое сменило военкомат), а Ваш сын должен предоставлять такую справку до 01 октября каждый год во время учёбы в ВУЗе.

    За неявку по повестке, тоже предусмотрена административная ответственность по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 510 грн. до 850 грн..

    Можно конечно же отправить заявление со справкой с ВУЗа в тцксп (военкомат) по почте заказным письмом с уведомлением и описью вложения, но тогда нужно и перекрыть дату в повестке, отправив почтой заявление о том, что он не может явиться в тцксп (военкомат), по уважительной причине, в виде болезни, с приложением к нему справки с больницы, что предусмотрено частью 11 статьи 15 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе", при таком условии, административной ответственности по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях, за неявку не будет.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу:...

    10. У разі неявки призовника без поважних причин за викликом відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на призовну комісію він несе відповідальність, установлену законом.

    11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    -перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    -смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    После этого, чтобы снова его вызвать должны направить новую повестку с тцксп (военкомата).

    Для Вашего спокойствия, он может прибыть в тцксп (военкомат), после окончания призыва на срочную воинскую службу (призыв на срочную воинскую службу - до декабря текущего года), в январе 2022 года, конечно же перекрыв указанными документами дату явки в повестке.

    При наличии вопросов обращайтесь.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-%D0%B...):

    "..VI. Проведення роботи з призову громадян на строкову військову службу..

    56...Оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів районних (міських) військових комісаріатів за формою згідно з додатком 17. Конкретні строки явки до призовних дільниць установлюються районними (міськими) військовими комісаріатами в повістках за формою згідно з додатком 18, вручення яких проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності, управителів багатоквартирних будинків, власників будинків. Повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) військового комісаріату...

    74. Відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” відстрочка від призову на строкову військову службу надається громадянам за рішенням призовної комісії: за сімейними обставинами, за станом здоров’я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності, а у випадках, які не передбачені зазначеним Законом, - за рішенням обласної призовної комісії на підставі подання районної (міської) призовної комісії.

    Право на одержання призовниками відстрочки від призову повинно бути підтверджено відповідними документами, які подаються призовниками районному (міському) військовому комісаріату.

    У разі наявності права на відстрочку медичний огляд призовників, придатних до військової служби за станом здоров’я, не проводиться...

    75. Призовник, який має право на відстрочку за сімейними обставинами, повинен через районний (міський) військовий комісаріат подати голові районної (міської) призовної комісії заяву про бажання нею скористатися, до якої повинен додати документи, що підтверджують це право...

    77. Надання відстрочки від призову для здобуття освіти проводиться на підставі довідки за формою згідно з додатком 20, яка видається закладом освіти...

    81. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов’язані подавати щороку до 1 жовтня районним (міським) військовим комісаріатам документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

    Довідка про навчання призовника може безпосередньо надсилатися закладом освіти районному (міському) військовому комісаріату...

    82...Надалі щороку в жовтні районні (міські) військові комісаріати перевіряють наявність документів, які підтверджують право призовників на відстрочку від призову згідно із статтею 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”...";

    "60. Військові комісари районних (міських) військових комісаріатів зобов’язані особисто контролювати прибуття призовників для проходження призовної комісії, а стосовно осіб, які не прибули на призовну комісію, вживати заходів для встановлення причин їх неприбуття і розшуку.

    Призовникам, які не прибули для проходження районної (міської) призовної комісії з поважних причин, визначається інший день для її проходження.

    Про всі випадки неприбуття призовників для проходження районної (міської) призовної комісії без поважних причин військові комісари районних (міських) військових комісаріатів надсилають органам Національної поліції повідомлення за формою, визначеною додатком 13 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921, для розшуку, затримання та доставки до районних (міських) військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку.

    Органи Національної поліції в установленому законом порядку зобов’язані проводити розшук, затримання і доставку до районних (міських) військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку.

    Документи з розшуку зберігаються в особових справах призовників, які ухиляються від призову на строкову військову службу. Якщо дії щодо розшуку цих призовників не дають позитивних наслідків, за рішенням призовної комісії на них оформляються та надсилаються відповідним правоохоронним органам такі документи:

    повідомлення про кримінальне правопорушення за формою, визначеною додатком 12 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921;...

    корінець повістки з підписом призовника про те, що його попереджено про день і час явки до районного (міського) військового комісаріату, або пояснювальні записки осіб, яким доручалося вручити повістки (у разі, коли мала місце відмова від одержання повістки або повістку не вручено з будь-яких причин);...".

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "Стаття 335. Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу

    Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу -

    карається обмеженням волі на строк до трьох років.";

    "Стаття 61. Обмеження волі

    1. Покарання у виді обмеження волі полягає у триманні особи в кримінально-виконавчих установах відкритого типу без ізоляції від суспільства в умовах здійснення за нею нагляду з обов'язковим залученням засудженого до праці..."

    Если сын, получая повестку в деканате, расписался в корешке повестки о ее вручении, не являясь в ЦКСП (военкомат) в указанный срок, имеет с большой долей вероятности быть притянут к уголовной ответственности; с момента вручения повестки сын может быть уличен в уклонении от призыва. То есть рассуждения не явки в ЦКСП, направления справки об учебе почтой или через нарочно (тем более, что вина в просрочке выдачи этой справки, после 1 октября, ложится на ВУЗ - он сам должен был направить справку в ЦКСП) есть, как я считаю, игра с огнем. Кроме того, справку и повестку выдали, вручили сыну в один день - т.е. просрочки по повестке нет и в указанный в повестке срок он предъявит справку об учебе.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 20 років досвіду

    Подскажите как правильно поступит? По сути я так понимаю , что отсрочки у него нет. Сейчас идёт осенний призыв. Ему эту справку сейчас отнести? Или может отправить справку, заказным письмом с описью и уведомлением? Или отправить сейчас заказным письмом, а потом сходить лично в январе, когда закончится призыв?

    лучше пойдите лично в военкомат и подайте заявление вместе со справкой с института на предоставление отсрочки - на Вашем экземпляре заявы - пусть поставят штамп о принятии

    но можете конечно отправить почтой с описью


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України