Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 грудня 2021, питання №52702

Как получить отсрочку от армии по семейным обстоятельствам?

Добрый день, у меня есть много вопросов по поводу отсрочки. Мне сейчас 17 лет, через 5 месяцев 18, я живу с бабушкой в городе Днепр и рассматриваю вариант отсрочки по семейным обстоятельствам, но как мне быть когда придёт повестка и военкомат окончательно будет решать, брать меня или не брать, если у меня не будет соответствующих документов или официальной работы для подтверждения опеки родственника, когда и какие документы готовить, можно ли подготовить документы до 20 или сразу заберут 18 без лишних вопросов?

Відповіді юристів (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Відповідно до ч.2 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

    2) неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

    3) одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;

    4) дитину віком до трьох років або дитину старшу трьох років, яка виховується без матері у зв'язку з її смертю або за рішенням суду;

    5) двох і більше дітей;

    6) дитину з інвалідністю;

    7) дружину з інвалідністю;

    8) вагітну дружину.

    У разі отримання повістки про призов на строкову військову службу та прибуття на призовну дільницю, необхідно скласти заяву на ім’я голови районної (міської) призовної комісії про надання відстрочки від призову на строкову військову службу, з описом підстав для надання відстрочки, а також додати всі наявні письмові докази, що підтверджують дані підстави (наприклад, підставою для надання відстрочки від призову призовнику у зв’язку з вагітністю дружини є свідоцтво про шлюб та медична довідка закладу охорони здоров’я про вагітність дружини, посвідчена головним лікарем закладу охорони здоров’я). Заяву необхідно складати у 2-х екземплярах, один з яких, із позначкою про реєстрацію, залишити собі.

    Проте, підстава для відстрочки, визначена в пункті 1 ч.2 ст. 17 вище вказаного Закону, передбачає наявність судового рішення про встановлення опіки або піклування. Тобто, різниця між просто доглядом за фізичною особою та опікою і піклуванням полягає у різному законодавчо визначеному статусі, оскільки опікун та піклувальник мають визначений перелік прав та обов’язків, яких не має особа, яка здійснює просто догляд за особою похилого віку. Якщо просто догляд може здійснювати будь-яка особа, то опіка і піклування це окремий статус, визначений законом, а статус опікуна або піклувальника особа набуває за визначеною процедурою в судовому порядку із залученням органу опіки та піклування. Так, відповідно до статті 60 Цивільного кодексу України (далі – ЦК) суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

    Суд встановлює піклування над фізичною особою у разі обмеження її цивільної дієздатності і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

    Таким чином, тер.центр комплектування та соц.підтримки скоріше за все буде правомірно вимагати від Вас судового рішення встановлення опіки для надання відстрочки.

    Як варіант, для отримання відстрочки від призову Ви можете звернути увагу на можливість її отримання у зв’язку з навчанням (очна форма). Відстрочка від призову на строкову військову службу також надається громадянам України, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти. Така відстрочка надається на весь період проведення військової підготовки та на строк, що триває від завершення такої підготовки до присвоєння громадянину України первинного військового звання офіцерського складу, але не довше ніж до кінця поточного року після завершення підготовки. Крім того, Ви можете прочитати положення статті 17 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» та визначити, які підстави можуть стати Вам у нагоді.

    Відповідно до положень статті 15 вище вказаного Закону на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Основания для получения отсрочки от призыва на срочную воинскую службу, предусмотрены статьей 17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе".

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через Звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України