Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 17 листопада 2021, питання №51614 100₴

Отпуск и на сколько дней я могу брать

Добрый день. Могу ли я на работе взять отпуск на 2 к.д. , с учётом того, что я брала его в этом году на 14 к.д. Так как на работе уверяют меня, что согласно указу нашего КП я не могу взять отпуск менее чем на 7 к.д.

Відповіді юристів (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Насправді, якщо Вами вже було взято відпустку тривалістю не менше 14 календарних днів, то відповідно до Закону України "Про відпустки" Ви маєте право його ділити на власний розсуд, у тому числі на 2 календарні дні.

    Однак звідки інші міркування у керівництва вашого підприємства? Якщо дійсно є відповідний наказ, то він явно суперечить чинному законодавству, зокрема Кодексу законів про працю та Закону України "Про відпустки".

    Уточніть, де саме встановлено таке обмеження щодо 7 календарних днів: у наказі чи в колективному договорі?.

    Хоча за будь-яких умов таке рішення явно обмежує права працівника.

    Успіхів!

    • Диана Лупанова Клієнт 2 роки тому

      Спасибо за ответ. А согласно какой статье закона?

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        100%

        Стаття 12 Закону України "Про відпустки"

        Стаття 12. Поділ щорічної відпустки на частини. Відкликання з відпустки

        Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

        {Частина перша статті 12 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2073-III від 02.11.2000, № 490-IV від 06.02.2003}

        Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

        Відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства з додержанням вимог частини першої цієї статті та в інших випадках, передбачених законодавством. У разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Діана!

    Відповідно до ст. 10 Закону України «Про відпустки» черговість надання відпусток працівників визначається графіками, які затверджуються роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків враховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

    Графік надання відпусток затверджується наказом роботодавця на початку нового календарного року за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації.

    Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, встановлених графіком, узгоджується між працівником і роботодавцем, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком терміну.

    Відповідно до ст. 10 Закону України «Про відпустки» керівним, педагогічним, науковим і науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів щорічна основна відпустка повної тривалості у перший та наступні роки надається у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

    Забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці.

    Відповідно до ст. 12 Закону України «Про відпустки» на прохання працівника щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості. Чинне законодавство регулює порядок та умови поділу щорічної відпустки.

    Щорічну відпустку може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

    При цьому ця частина відпустки не обов’язково повинна бути першою її частиною. Відповідно до ст. 8 Конвенції Міжнародної організації праці № 132 «Про оплачувані відпустки» розбивка щорічної оплачуваної відпустки на частини може бути дозволена компетентним органом або іншим відповідним органом у кожній країні. Отже, основна безперервна частина відпустки тривалістю не менше 14 календарних днів є однією з частин щорічної відпустки, яку може бути надано працівнику на його прохання. При цьому ця частина відпустки не обов’язково повинна бути першою, другою чи іншою її частиною.

    Нормою ст. 12 Закону України «Про відпустки» передбачено можливість поділу щорічної відпустки на частини, а не обов’язок роботодавця поділити її на частини, як того бажає працівник.

    Тож, якщо працівник звернувся до роботодавця з проханням використати щорічну відпустку частинами роботодавець може:

    → погодитися поділити на частини щорічну відпустку так, як того бажає працівник;

    → запропонувати свій варіант поділу на частини щорічної відпустки;

    → не погодитися на використання щорічної відпустки частинами, тобто наполягати на використанні цієї відпустки одноразово повної тривалості.

    При використанні щорічної відпустки частинами невикористана її частина надається працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

    При цьому педагогічним і науково-педагогічним працівникам невикористана частина щорічної основної відпустки, за умови її поділу, повинна бути надана, як правило, в період літніх канікул, а в окремих випадках, передбачених колективним договором, — в інший канікулярний період.

    Норма щодо поділу відпустки на частини поширюється лише на щорічну основну відпустку та щорічні додаткові відпустки.

    Якщо мова йде про соціальну додаткову відпустку працівникам, які мають дітей, передбачену ст. 19 Закону України «Про відпустки», то, на відміну від щорічної відпустки, вона не підлягає поділу на частини.

    Однак працівник, який має право на соціальну відпустку за двома підставами, може використати зазначену відпустку, наприклад, спочатку за однією підставою тривалістю 10 календарних днів, а через деякий час за іншою підставою тривалістю 7 календарних днів.

    За кожний робочий рік працівнику, що виконує свої обов’язки, належить щорічна відпустка певної тривалості. Тому вимога про поділ на частини щорічної відпустки (неподільна частина — не менше 14 календарних днів) застосовується до надання щорічної відпустки за кожен робочий рік окремо.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня !

    Ви маєте таке право на підставі ст. 12 ЗУ Про відпустки. За заявою вам мають її розділити головне , щоб основна безперервна відпустка була саме 14-ть календарних днів.

    Якщо директор проти зверніться до Держпраці області вони знайдуть аргументи для надання вам відпустки і позапланової первірки підприємства

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Для початку необхідно розуміти про який саме вид відпустки йде мова: щорічну, соціальну, без збереження заробітної плати тощо.

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08/conv#n5...):

    Стаття 75. Тривалість щорічної основної відпустки

    Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

    Стаття 79. Порядок і умови надання щорічних відпусток. Відкликання з відпустки

    Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості їх відпочинку.

    Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

    Стаття 84. Відпустки без збереження заробітної плати

    У випадках, передбачених статтею 25 Закону України "Про відпустки", працівнику за його бажанням надається в обов'язковому порядку відпустка без збереження заробітної плати.

    За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

    У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною другою цієї статті.

    Закон України "Про відпустки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%...):

    Стаття 4. Види відпусток

    Установлюються такі види відпусток:

    1) щорічні відпустки:

    основна відпустка (стаття 6 цього Закону);

    додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці (стаття 7 цього Закону);

    додаткова відпустка за особливий характер праці (стаття 8 цього Закону);

    інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;

    2) додаткові відпустки у зв'язку з навчанням (статті 13, 14 і 15 цього Закону);

    3) творча відпустка (стаття 16 цього Закону);

    3-1) відпустка для підготовки та участі в змаганнях (стаття 16-1 цього Закону);

    4) соціальні відпустки:

    відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами (стаття 17 цього Закону);

    відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (стаття 18 цього Закону);

    відпустка у зв'язку з усиновленням дитини (стаття 18-1 цього Закону);

    додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (стаття 19 цього Закону);

    відпустка при народженні дитини (стаття 19-1 цього Закону);

    5) відпустки без збереження заробітної плати (статті 25, 26 цього Закону).

    Законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть установлюватись інші види відпусток.

    Стаття 10. Порядок надання щорічних відпусток

    Право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві.

    У разі надання працівникові зазначених щорічних відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу, за винятком випадків, передбачених частиною сьомою цієї статті.

    Щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника надаються:

    1) жінкам - перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або після неї, а також жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;

    2) особам з інвалідністю;

    3) особам віком до вісімнадцяти років;

    4) чоловікам, дружини яких перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами;

    5) особам, звільненим після проходження строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу або альтернативної (невійськової) служби, якщо після звільнення із служби вони були прийняті на роботу протягом трьох місяців, не враховуючи часу переїзду до місця проживання;

    6) сумісникам - одночасно з відпусткою за основним місцем роботи;

    7) працівникам, які успішно навчаються в навчальних закладах та бажають приєднати відпустку до часу складання іспитів, заліків, написання дипломних, курсових, лабораторних та інших робіт, передбачених навчальною програмою;

    8) працівникам, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не одержали за неї грошової компенсації;

    9) працівникам, які мають путівку (курсівку) для санаторно-курортного (амбулаторно-курортного) лікування;

    10) батькам - вихователям дитячих будинків сімейного типу;

    11) в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.

    Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

    Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

    Щорічні відпустки за бажанням працівника в зручний для нього час надаються:

    1) особам віком до вісімнадцяти років;

    2) особам з інвалідністю;

    3) жінкам перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або після неї;

    4) жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;

    5) одинокій матері (батьку), які виховують дитину без батька (матері); опікунам, піклувальникам або іншим самотнім особам, які фактично виховують одного або більше дітей віком до 15 років за відсутності батьків;

    6) дружинам (чоловікам) військовослужбовців;

    7) ветеранам праці та особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

    8) ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

    9) батькам - вихователям дитячих будинків сімейного типу;

    10) в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    "Стаття 3. Регулювання трудових відносин

    Законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами...

    Стаття 9. Недійсність умов договорів про працю, які погіршують становище працівників

    Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними...

    Стаття 221. Органи, які розглядають трудові спори

    Трудові спори розглядаються:

    1) комісіями по трудових спорах;

    2) районними, районними у місті, міськими чи міськрайонними судами.

    Такий порядок розгляду трудових спорів, що виникають між працівником і власником або уповноваженим ним органом, застосовується незалежно від форми трудового договору...

    Стаття 224. Компетенція комісії по трудових спорах

    Комісія по трудових спорах є обов'язковим первинним органом по розгляду трудових спорів, що виникають на підприємствах, в установах, організаціях, за винятком спорів, зазначених у статтях 222, 232 цього Кодексу.

    Трудовий спір підлягає розглядові в комісії по трудових спорах, якщо працівник самостійно або з участю профспілкової організації, що представляє його інтереси, не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах з власником або уповноваженим ним органом...

    Стаття 232. Трудові спори, що підлягають безпосередньому розглядові у районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах

    Безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються трудові спори за заявами:.."

    1) працівників підприємств, установ, організацій, де комісії по трудових спорах не обираються;...".

    Подайте на имя руководителя Вашего предприятия заявления (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре) о предоставлении отпуска необходимой продолжительности, что приказ (распоряжение) о продолжительности не 7 дней согласно ст.9 КЗоТ является недействительным, не подлежит применению, о передаче вопроса, в случае отказа, на рассмотрение комиссии по трудовым спорам, о Вашем обращении, в случае отказа, в областное Управление Службы по вопросам труда.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Мінімальна тривалість відпустки — 24 календарних дні. Відпустку надають за відпрацьований робочий рік, який відлічують із дня укладення трудового договору. Сезонним і тимчасовим працівникам відпустку надають пропорційно до відпрацьованого часу. Її тривалість може бути меншою за 24 календарних дні. Список сезонних робіт і сезонних галузей затверджено постановою КМУ від 28.03.1997 № 278. Не застосовуйте норму пункту 10 Указу Президента України від 24.09.1974 № 311-IX: «Тимчасові робітники і службовці правом на відпустку або на заміну її грошовою компенсацією не користуються». Вона суперечить законодавству України. Якщо тривалість відпустки встановлена працівнику не Законом про відпустки, а іншим актом законодавства, положення статті 6 Закону про відпустки щодо тривалості відпустки на працівника не поширюються. Однак тривалість відпустки не може бути меншою за:

    • мінімальну (24 календарних дні);
    • 30 календарних днів особам з інвалідністю I і II груп, 26 календарних днів особам з інвалідністю III групи;
    • 31 календарних днів особам віком до 18-ти років.

    Законом України "Про відпуски" встановлено, що щорічні відпустки складаються з основної та додаткових відпусток.

    Основна відпустка - це така відпустка, право на яку мають всі працівники. Це є відмінністю основної відпустки від усіх інших. Для одержання інших видів відпусток необхідні спеціальні підстави для їх одержання.

    Зокрема, Законом України „Про відпустки" визначено, що за бажанням працівника щорічні відпустки надаються в зручний для нього час:

    особам віком до вісімнадцяти років;

    інвалідам;

    жінкам перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї;

    жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда;

    одинокій матері (батьку), які виховують дитину без батька (матері); опікунам, піклувальникам або іншим самотнім особам, які фактично виховують одного або більше дітей віком до 15 років за відсутності батьків;

    дружинам (чоловікам) військовослужбовців;

    ветеранам праці та особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

    ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

    батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу;

    в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.

    Чинне законодавство встановлює право працівника на поділ щорічної відпустки.

    Так, на прохання працівника щорічну відпустку може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

    При цьому невикористана частина щорічної відпустки надається працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

    Також слід зазначити, що законодавством передбачена можливість відкликання працівника з щорічної відпустки.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України