Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 09 ноября 2021, вопрос №51072

Увольнение с роботы из за отсутствия вакцины

Добрый день! Меня увольняют с роботы, из-за того что я не вакцинированная, что мне делать в этом случае! Моя профессия не входит в новый список профессий, сотрудники которых должны быть привиты!

Ответы юристов (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 4 года опыта

    Вітаю, пані Тетяно!

    Звільнити Вас роботодавцець не має права (навіть якщо б ви працювали в тих організаціях або установах, які зазначені в переліку), оскільки в Кодексі законів про працю України відсутня такая підстава для звільнення. Відсторонення від роботи наразі визнане законним лише з 08.11.2021 року та щодо працівників тих підприємств, організацій та установ, які зазначені в наказі МОЗ України від 04.10.2021 № 2153 "Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням". Щодо відсторонення від роботи, як вказував нещодавно на пресконференції в Укрінформі Голови Державної служби України з питань праці Ігор Дегнер, повинно бути попередження про відсторонення та необхідно зафіксувати факт відмови працівника від проходження щеплення або фактично ухилення. Крім того, роботодавцю необхідно видати наказ про відсторонення від роботи та довести його до відома працівника під підпис.

    Як варіант, якщо у Вас є протипоказання до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Ви можете отримати Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 за формою № 028-1/о, який нещодавно був затверджений МОЗ України. При наявності такого висновку роботодавець не матиме права Вас відсторонювати від роботи. Також Ви можете здавати тести ПЛР та надавати їх роботодавцю, але строк дії сертифікату, виданого за результатом проходження ПЛР тесту, дійсний лише 72 години.

    Таня Клиент 2 года назад

    Могу ли я потребовать компенсацию?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України