Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 03 листопада 2021, питання №50739 100₴

Хотят уволить без моего согласия

Добрый день.
Интересуют 2 вопроса
1)Работаю заведующим склада, и вместе с заявлением на принятие на работу было написано заявление на увольнение по собственному желанию без даты с моей подписью. Может ли работодатель сам поставить дату не ставя меня в известность и будет ли оно иметь юр силу? Законно ли это? Стоит ли звонить в отдел кадров и задавать наводящие вопросы по этому поводу(записать разговор)?
2)Единственным вариантом причины по которой меня хотят уволить вижу только мое требование начальнику повысить зп. Я выполнял погрузочно-разгрузочные работы до этого момента бесплатно(хотя моя должность является руководящей), а когда потребовал доплаты за якобы не входящие в мои обязанности действия мне сначало предложили уволится, а спустя неделю ставят перед фактом. Пункт должностной инструкции в который меня тыкают носом носом "Организовывает и исполняет проведение погруз.-разгруз. работ на складе..." Насколько данный пункт отображает мое физическое вмешательство. (Может ли мой отказ от физической работы является причиной увольнения согласно этому пункту?)

Відповіді юристів (8)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    30%
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю, пане Станіславе!

    На мою думку, оскільки таке звільнення на підставі ч.1 ст. 38 КЗпП України не було Вами ініційовано, то можливе звільнення буде порушенням законодавства. В суді необхідно буде доводити, що Ви не мали намірів звільнятися ( можливо, шляхом проведення почеркознавчої експертизи заяви, залучення свідків, які можуть підтвердити, що Ви не мали наміру звільнятися саме зараз та з цієї підстави та інших доказів). Якщо Вас будуть звільняти за порушення посадової інструкції або невикористання посадових обов'язків, але з зазначенням статті 38 КЗпП України, таке звільнення також буде незаконним.

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Здравствуйте.

    Может ли работодатель сам поставить дату не ставя меня в известность и будет ли оно иметь юр силу? - может, к сожалению

    Законно ли это? - незаконно, работодатель не имел право требовать от вас писать такого рода заявление, но вы его сами же написали и подписали

    Стоит ли звонить в отдел кадров и задавать наводящие вопросы по этому поводу(записать разговор)? - лучше всего не звонить и не давать оснований работодателю считать, что вы все понимаете. Считаю, что вам лучше всего попытаться хитростью уничтожить то заявление.

    Может ли мой отказ от физической работы является причиной увольнения согласно этому пункту? - работодатель заведомо продумал варианты, чтобы вас уволить без "головной боли" для него (имею в виду то заявление, которое вы написали без даты). Работодателю не нужны вообще никакие основания, чтобы вас уволить, у него есть ваше заявление на увольнение. Вам нужно уничтожить то заявление.

    Мєньков Андрій Васильович
    40%

    Добрый день Станислав!

    Работодатель нарушает ваши трудовые права.

    Написание заявления об увольнениии без даты при приеме на работу законодательством не предусмотрено. В связи с тем что Вы все же его написали предлагаю Вам его отозвать обратившись к директору с заявлением о том что "прошу заявление об увольнении по собственному желанию без даты, написанное мной при приеме на работу прошу считать отозванным". Передайте его в кадры через канцелярию с отметкой входящей кореспонденции или отправьте на юридический адрес предприятия ценным письмом. Если Вас все же уволят по ранее поданному заявлению, то через суд сможете восстановится. При этом суд обяжет предприятие выплатить вам средний заработок за вынужденный прогул. Компенсировать расходы собственнику должно лицо принявшее решение о незаконном увольнении.

    Касательно должностной инструкции Вы занимаете должность завскладом, поэтому выполнения работ грузчика не может входить в ваши обязанности даже если это прописано в самой должностной инструкции так как эти работы не соответсвуют вашей квалификации.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Станислав!

    "1)Работаю заведующим склада, и вместе с заявлением на принятие на работу было написано заявление на увольнение по собственному желанию без даты с моей подписью. Может ли работодатель сам поставить дату не ставя меня в известность и будет ли оно иметь юр силу? Законно ли это? Стоит ли звонить в отдел кадров и задавать наводящие вопросы по этому поводу (записать разговор)"?

    - Действия работодателя незаконные, Вы имеете право подать жалобу в Государственную инспекцию труда для проведения проверки и принятия мер реагирования.

    Также, это является грубым нарушением трудового законодательства, за что предусмотрена уголовная ответственность по статье 172 Уголовного кодекса Украины и служебный подлог документов по статье 366 Уголовного кодекса Украины, поэтому Вы вполне можете вызвать сотрудников полиции по телефону 102, которые вызовут следственно-оперативную группу, изымут заявление на увольнение, а также, Вы имеете подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела в отношении директора (руководителя) о грубом нарушении трудового законодательства по статье 172 Уголовного кодекса Украины и о служебном подлоге документов по статье 366 Уголовного кодекса Украины, о чём в полиции Вам должны выдать два извлечение из Единого реестра досудебных расследований об открытии уголовных дел.

    "2)Единственным вариантом причины по которой меня хотят уволить вижу только мое требование начальнику повысить зп. Я выполнял погрузочно-разгрузочные работы до этого момента бесплатно(хотя моя должность является руководящей), а когда потребовал доплаты за якобы не входящие в мои обязанности действия мне сначало предложили уволится, а спустя неделю ставят перед фактом. Пункт должностной инструкции в который меня тыкают носом носом "Организовывает и исполняет проведение погруз.-разгруз. работ на складе..." Насколько данный пункт отображает мое физическое вмешательство. (Может ли мой отказ от физической работы является причиной увольнения согласно этому пункту?)"?

    - Это не является основанием для Вашего увольнения.

    "Организовывает... проведение погруз.-разгруз. работ на складе", говорит о организации и руководстве, но "...исполняет проведение погруз.-разгруз. работ на складе", говорит о том, что Вы должны исполнять, поводить погруз.-разгруз. работы на складе!

    При этом, даже если Вы нарушили долдностную инструкцию, то как минимум за первое и одно не исполнение должностных обязанностей на Вас должны были наложить дисциплинарное взыскание в виде выговора.

    Таким образом, Ваше увольнение будет незаконным.

    Если уволят, кроме подачи жалобы в Государственную инспекцию труда для проведения проверки и принятия мер реагирования, а также подачи заявления в полицию, сразу же получите копию приказа об увольнении, трудовую книжку и рекомендую подать иск в суд об отмене приказа об увольнении, о восстановлении и взыскании с предприятия среднего заработка за время вынужденного прогула.

    При наличии вопросов обращайтесь.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрий день!

    Якщо працівник написав заяву про звільнення за власним бажанням без дати, та без зазначення того, що він хоче звільнитися до закінчення двотижневого строку після подання заяви (в такому випадку ця заява має бути зареєстрована), то можемо говорити, що така заява не буде мати юридичної сили і таке звільнення можна буде оскаржити в суді.

    Працівник може заявити суду, що на момент звільнення не мав бажання звільнятися, а дату в заяві проставили за нього і заявити клопотання, щоб суд призначив судову почеркознавчу експертизу, звісно така експертиза виявить невідповідність почерку заяви та дати, дату вписала інша особа, а значить таке звільнення не було волевиявленням працівника.

    Відтак, суд прийде до висновку, що така заява незаконна. В залежності від позовних вимог суд може поновити працівника на роботі, а з роботодавця стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу та вартість почеркознавчої експертизи.

    Також працівник може звернутися до органів Держпраці, які здійснюють державний контроль за дотриманням вимог законодавства про працю, зайнятість населення в частині дотримання прав громадян під час прийому на роботу та працівників під час звільнення з роботи.

    Відповідно до ст. 265 КЗпП штраф за порушення інших вимог законодавства про працю, крім передбачених абзацами другим - восьмим цієї частини, - у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

    Також актуально, керівникам, які незаконно звільняють працівників під час карантину, загрожує штраф до 51 тис. грн. Крім штрафу, за незаконне звільнення може загрожувати позбавлення права обіймати певні посади або виправні роботи на строк до 2 років (ст. 172 КК).

    Згідно ст. 40 КЗпП , під час скорочення Вас мають попередити письмово за 2 місяці до запланованого скорочення в повідомленні має бути запропоновано аналогічна посада до Вашої та надано Вам право погодитись або відмовитись від переведення під підпис.

    Рекомендую Вам: з наявними доказами порушень з боку роботодавця звернутися до міської комісії з вирішення трудових спорів та контролю за виплатою заробітної плати роботодавцями конкретного регіону.

    Такі комісії створені , як постійнодіючий дорадчо-контрольний орган при виконавчих комітетах міських , селещних або районних радах.

    Ефективним також буде письмове звернення до територіального управління Держпраці з описом порушених прав робітника та проханням провести перевірку роботодавця на предмет додержання законодавства про працю.

    Рекомендую : не писати жодних заяв за власним бажанням , краще за п. 1 ст.40 КЗпП Скорочення штату - це дозволить Вам отримати всі належні виплати та звернутись на облік до центру зайнятості для отримання допомоги по безробіттю.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Наявність у Вашого роботодавця заяви на звільнення без дати вказує на те, що він дійсно має можливість вас звільнити, тому необхідно уберегти себе потенційними доказами а саме фотографувати графік роботи та табель внутрішнього розпорядку, при можливості не підписувати зайвих документів тощо.

    Також зарез наявна норма що у день звільнення працівник має отримати на руки наказ на звільнення, тому контролюйте зазначене.

    Щодо відмови від виконання робіт, то у вас наявна посадова інструкція та визначено перелік ваших обов'язків та робіт за які Вам проводиться оплата.

    Також якщо ви усвідомлюєте, що Ваш роботодавець хоче вас звільнити зберігайте докази неправомірних дій які в подальшому допоможуть вам при звернення до Управління Держпраці та суду.

    Успіхів

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна 2 роки тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Добрый день, Станислав!Без Вашего желания увольняться по собственному желанию было бы не удобно:).

    Отзывайте свое заявление об увольнении без даты - Вы имеете на это право. Письменно, ценным письмом с описью вложения направьте в адрес работодателя, заявление о том, что отзываете свое заявление об увольнении.

    По пункту ДИ - ее нужно анализировать в целом и понимать название должности. Из того, что Вы цитируете - взялись и исполнять, но где написано, что лично?

    Удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    30%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Гражданский кодекс Украины (ГК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 27. Запобігання обмеженню можливості фізичної особи мати цивільні права та обов'язки

    1. Правочин, що обмежує можливість фізичної особи мати не заборонені законом цивільні права та обов'язки, є нікчемним..."

    КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    "Стаття 9. Недійсність умов договорів про працю, які погіршують становище працівників

    Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними...

    Стаття 31. Заборона вимагати виконання роботи, не обумовленої трудовим договором

    Власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.".

    Уголовный кодекс Украины (УК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "Стаття 358. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів...

    2. Складання чи видача працівником юридичної особи незалежно від форми власності, який не є службовою особою, ... завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення...

    караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

    караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    4. Використання завідомо підробленого документа -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років...".

    "НАЦІОНАЛЬНИЙ КЛАСИФІКАТОР УКРАЇНИ КЛАСИФІКАТОР ПРОФЕСІЙ ДК 003:2010" (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/va327609-10#Te...):

    "Приложение А: код профессии 9333 - грузчик";

    "Приложение Б,В: код профессии 1226.2 - заведующий складом".

    Во-первых, составленное Вами заявление об увольнении в момент принятия на работу, без указания даты его составления, без указания даты увольнения согласно приведенной ст.27 ГК является ничтожной, не имееет юридической силы и последствий. Во-вторых, это заявление согласно ст.9 КЗоТ является недействительным. В-третьих, составление (указание даты в этом Вашем заявлении), его применение будет содержать признаки преступления, предусмотренного ст.358 УК как для руководителя, так и для других сотрудников (отдела кадров).

    В-четвертых, касательно должностной инструкции и понуждения к погрузо-разгрузочным работам - согласно приведенного Национального классификатора профессий заведующий складом и грузчик являются разными, самостоятельными профессиями - администрация не имеет права от Вас выполнения работы, не предусмотренной трудовым договором.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України