Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 18 октября 2021, вопрос №49985 100₴

Как переоформить квартиру,если влладелиц 1\4 живет в Израиле?

Сын уехал на ПМЖ в Израиль.Выяснилось,что при приватизации в 90-х он стал владельцем части квартиры ,Как он может передать свои имущественные права?.Гражданского паспорта у него нет ,и при получении гражданства сын поменял фамилию?

Ответы юристов (5)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрий день!

    Вам необхідно аби ваш син на території Ізраїлю уклав нотаріальну довіреність на вас з правом продажу його частини будинку, а також уповноважив Вас для здійснення процедури зняття його з реєстрації місця проживання у будинку. після чого направив вам довіреність через консульство , поштою в Україну , після того як ви отримали її звертаєтесь до нотаріуса він робить її переклад державною мовою за участі експерта , завіряє переклад нотаріально.

    На основі цих документів ви вчиняєте угоду з продажу частини будинку теж у нотаріуса.

    Та процедуру зняття з реєстрації Вашого сина , якщо він був зареєстрований , для цього вам необхідно буде разом з довіреністю звернутися до державного реєстратора ЦНАПу та подати заяву відповідну.

    Если Ваш сын был гражданином Украины, а затем отказался от гражданства Украины (припинене громадянство України), в связи с принятием принял гражданство Израиля, то необходимо взять справку с миграционной службы о том, что он потерял гражданство Украины и является иностранным гражданином.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Глебова Екатерина Юрьевна
    Глебова Екатерина Юрьевна 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 14 лет опыта

    Предложу ещё один вариант. И одновременно дополню коллегу.

    Можно оформить доверенность и на получение принадлежащей ему части в дар. Просто все зависит от Ваших дальнейших планов на эту квартиру.

    Обязательно, чтоб сын поставил на доверенность апостиль именно в Израиле, потому что без него доверенность нельзя будет использовать в Украине. И потом лучше обращаться не к нотариусу, а в бюро переводов. Нотариус заверяет подпись переводчика на переводе, но переводчик у него не сидит, поэтому лучше будет, чтоб всю работу сделали именно в бюро переводов. Удачи

    Адвокат Евгений Александрович
    50%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Владимир!

    Часть (долю) в приватизированной квартире возможно переоформить только путём заключения у нотариуса договора дарения части (доли) квартиры или договора купли-продажи части (доли) квартиры.

    Вам лучше оформить у нотариуса договор дарения части (доли) квартиры, при этом, налоговая ставка нулевая, так как Вы родственники первой степени родства.

    У вас есть два варианта:

    1) Оформить у нотариуса договор дарения части (доли) квартиры от сына в Ваш адрес, при его приезде в Украину;

    2) либо по доверенности от сына на третье лицо, как уполномоченное от его имени на составление указанного выше договора дарения части (доли) квартиры.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    50%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон Украины "Про міжнародне приватне право" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2709-15#Text):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    1. Для цілей цього Закону терміни вживаються в такому значенні:...

    2) іноземний елемент - ознака, яка характеризує приватноправові відносини, що регулюються цим Законом, та виявляється в одній або кількох з таких форм:

    хоча б один учасник правовідносин є громадянином України, який проживає за межами України, іноземцем, особою без громадянства або іноземною юридичною особою;...

    3) колізійна норма - норма, що визначає право якої держави підлягає застосуванню до правовідносин з іноземним елементом;...

    Розділ V. КОЛІЗІЙНІ НОРМИ РЕЧОВОГО ПРАВА

    Стаття 38. Загальні положення про право, що застосовується до права власності та інших речових прав

    1. Право власності та інші речові права на нерухоме та рухоме майно визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться, якщо інше не передбачено законом...

    Стаття 40. Право власності та інші речові права, відомості про які підлягають внесенню до державних реєстрів

    1. Право власності та інші речові права, відомості про які підлягають внесенню до державних реєстрів, визначаються правом держави, у якій це майно зареєстровано...№

    "Стаття 32. Зміст правочину

    1. Зміст правочину може регулюватися правом, яке обрано сторонами, якщо інше не передбачено законом.

    2. У разі відсутності вибору права до змісту правочину застосовується право, яке має найбільш тісний зв’язок із правочином...".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 717. Договір дарування

    1. За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність...

    Стаття 719. Форма договору дарування...

    2. Договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню...

    Стаття 722. Прийняття дарунка

    1. Право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття...

    3. Якщо дарунок направлено обдаровуваному без його попередньої згоди, дарунок є прийнятим, якщо обдаровуваний негайно не заявить про відмову від його прийняття.

    4. Прийняття обдаровуваним документів, які посвідчують право власності на річ, інших документів, які посвідчують належність дарувальникові предмета договору, або символів речі (ключів, макетів тощо) є прийняттям дарунка.".

    Закон Украины "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12/page#T...):

    "Стаття 1. Поняття нотаріату. Органи і особи, які вчиняють нотаріальні дії...

    Вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на дипломатичні представництва України...".

    Закон Украины "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15#Text):

    "Стаття 2. Визначення термінів

    1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:...

    3) заявник:

    власник, інший правонабувач, сторона правочину, у яких виникло, перейшло чи припинилося речове право, або уповноважені ними особи - у разі подання документів для проведення державної реєстрації набуття, зміни або припинення права власності та інших речових прав;...".

    Считаю надлежащим и целесообразным для Вашего сына обратиться в Посольство Украины в Государстве Израиль (https://israel.mfa.gov.ua/) для заключения и оформления договора дарения своей доли собственности на квартиру в Вашу (например) пользу с последующей регистрацией этой доли за одариваемым (также консулом) в Государственном реестре имущественных прав на недвижимое имущество. При этом, во-первых, договор дарения по сути является односторонней сделкой (не требует согласия, подписи одариваемого), во-вторых, консул имеет доступ к указанному Реестру.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    У ч.1 ст.317 ЦК передбачено, що власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

    Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов’язків власник зобов’язаний додержуватися моральних засад суспільства (чч.1, 2 ст.319 ЦК).

    Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні (ч.1 ст.321 ЦК).У ч.1 ст.356 ЦК визначено, що власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю. У чч.1—3 ст.358 ЦК передбачено, що право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації. Статтею 365 ЦК визначено, що право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо: 1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі; 2) річ є неподільною; 3) спільне володіння і користування майном є неможливим; 4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім’ї. Право власності співвласника на частку в спільному майні може бути припинено, але за умови, що завдана внаслідок такого припинення шкода не буде істотною. Саме ця обставина є визначальною при вирішенні позову про припинення права на частку у спільному майні за вимогою інших співвласників.

    У постанові Великої палати ВС від 18.12.2018 у справі №908/1754/17 зроблено висновок про те, що відсутність у ст.365 ЦК конструкції «за наявності одночасно» свідчить про можливість припинення права особи на частку у спільному майні за рішенням суду на підставі позову інших співвласників за наявності хоча б однієї з перелічених законодавцем у ч.1 цієї статті обставин (зокрема, в пп.1—3). Водночас необхідно зважати, що правова норма, закріплена п.4 ч.1 ст.365 ЦК, не може вважатися самостійною обставиною для припинення права особи на частку у спільному майні за рішенням суду, оскільки фактично встановлює неприпустимість такого припинення (таке припинення є неможливим у разі, якщо воно завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім’ї). Припинення права особи на частку у спільному майні за рішенням суду на підставі положень цієї статті можливе за наявності хоча б однієї з обставин, передбачених пп.1—3 ч.1 ст.365 ЦК, за умови, що таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника, та попереднього внесення позивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду, а не за наявності всіх обставин, передбачених цією статтею, в їх сукупності.

    з варіантів вирішення

    Звісно найпростіший і дешевший це оформити у нотаріуса на вас довіреність і по ній здійснювати реєстраційні дії в Україні,

    Оформити довіреність на вас за кордоном у іноземного нотаріуса зареєструвати в посольстві та передати її в Україну тут її перевести та завірити,

    Простіший варіант, укласти договір дарування, або договір купівлі продажу, Передача співвласником свого переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності іншій особі не допускається.

    Або ж у судовому порядку припиняти право власності відповідно до Стаття 365. Припинення права на частку у спільному майні за вимогою інших співвласників

    1. Право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:

    1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі;

    2) річ є неподільною;

    3) спільне володіння і користування майном є неможливим;

    4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.

    2. Суд постановляє рішення про припинення права особи на частку у спільному майні за умови попереднього внесення позивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України