Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 11 вересня 2021, питання №48674 100₴

Ребенок на свидетельстве о рождении до получения паспорта образца 1994г

Здравствуйте! У меня дочь, которой в январе исполниться 14 лет, но е-паспорт ( id -карта, по старому уже) я не хочу, чтобы она получала. С 2021 г ввели обязательное ЗНО после 9 класса и как раз там нужно будет предьявить документ, подтверждающий личность, а у нас его не будет, загран-паспорт мог бы быть, но срок заканчивается как раз в 2022. Сейчас уже е-паспорт загран. В положении про паспорт , книжечку можно получить только с 16 лет, а ЗНО сдаём в 15. Выходит замкнутый круг…Слышала, что Ребёнок может быть на свидетельстве о рождении до 18 лет, но ни одного правового документа об это не нахожу. Подскажите, пожалуйста решение этого вопроса. Спасибо!

Відповіді юристів (5)

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Сообщаю следующее:

    Каждый гражданин Украины , получает внутренний паспорт гражданина Украины в 14 лет при наличии:

    Свидетельства о рождении ребенка

    Справки о регистрации места жительства (форма 13)

    Паспорта одного из родителей родителей

    Согласие и документ другого из родителей не обязательно иметь

    Если родители в разводе подайте копию свидетельства или решение суда.

    Паспорт гражданина это обязанность, не зависящая от желаний родителей ребенка

    Сроки получения паспорта в 14 лет и штрафы за нарушение сроков Согласно действующего законодательства, после исполнения 14 лет нужно обязательно успеть получить паспорт в срок до 1 (одного) месяца. ... Размер штрафа в таком случае составляет от 17 до 51 гривны.

    ---

    У разі несвоєчасного звернення для оформлення паспорта громадянина України особа притягується до адміністративної відповідальності за ст. 197 («Проживання без паспорта») Кодексу України про адміністративні правопорушення. Матеріали справ про дане порушення будуть направлятися до районного суду. Також за несвоєчасне подання документів для отримання паспорта Громадянина України, до адміністративної відповідальності притягуються батьки неповнолітнього за ст. 199 («Допущення проживання без паспорта») Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Якщо Ви не згодні на отримання Вашою дитиною паспорту у формі картки з внесенням ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ до ЕДДР, Ві можете звернутись до суду та зобов язати рішенням суду видати дитині паспорт у формі книжечки.

    Наразі діє два нормативних акти: Постанова Верховної Ради України “Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон” №2503-XII від 26.06.1992 та постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України” №302 від 25.03.2015, відповідно до яких особи, що раніше отримали паспорт, не зобов`язані звертатися за його обміном, а при досягненні відповідного віку органи УДМС проводять вклеювання фотографії, тоді як особи, які змінили прізвище, чи у яких відбулися інші зміни персональних даних, зобов`язані отримувати новий паспорт у формі ID-картки, який має обмежувальний термін 10 років, до якого вноситься більше персональних даних та який має унікальний номер запису у Реєстрі. При цьому, у жодному законі не зазначено, з якою метою встановлені такі обмеження, і чи є вони необхідними у демократичному суспільстві.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.2019 № 398 “Про внесення зміни до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 № 302” (набрала чинність 07.06.2019), до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 № 302 внесено зміни, якими передбачається, що Державна міграційна служба до законодавчого врегулювання питання завершення оформлення та видачі паспорта громадянина України зразка 1994 року здійснює оформлення та видачу таких паспортів у порядку, встановленому Міністерством внутрішніх справ, громадянам України, щодо яких прийнято рішення суду, що набрало законної сили, про зобов`язання Державної міграційної служби оформити та видати паспорт громадянина України зразка 1994 року.

    Велика Палата Верховного Суду звернула увагу, що законодавством не врегульовано питання щодо наслідків відмови особи від обробки її персональних даних, тобто фактично відсутня будь-яка альтернатива такого вибору, що в свою чергу обумовлює неякість закону та порушення конституційних прав такої особи.

    Таким чином, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що норми Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус” №5492-VI від 20.11.2012, на відміну від норм Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України №2503-ХІІ від 26.06.1992, не тільки звужують, але фактично скасовують право громадянина на отримання паспорта у вигляді паспортної книжечки без безконтактного електронного носія персональних даних, який містить кодування його прізвища, ім`я та по батькові, та залишають тільки право на отримання паспорта громадянина України, який містить безконтактний електронний носій, що є безумовним порушенням вимог статті 22 Конституції України, яка забороняє при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод, не відповідає вимогам якості закону (тобто втручання не було “встановлене законом”), не було “необхідним у демократичному суспільстві” у тому сенсі, що воно було непропорційним цілям, які мали бути досягнуті, не покладаючи на особу особистий надмірний тягар. Зазначене допускає свавільне втручання у право на приватне життя, у контексті неможливості реалізації права на власне ім`я, що становить порушення статті 8 Конвенції.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Согласно действующего законодательства, после исполнения 14 лет нужно обязательно успеть получить паспорт в срок до 1 (одного) месяца. Превышение указанного срока является нарушением, ответственность за которое предусмотрена статьей 197 Кодекса Украины об административных правонарушениях. Наказание за несвоевременное получение паспорта в возрасте 14 лет первый раз возможно только в форме предупреждения.

    Штраф за отсутствие паспорта по ст. 197 КУоАП может быть наложен в любом возрасте, но только при условии повторного совершения правонарушения на протяжении года (если гражданин уже привлекался к ответственности по указанной статье, но паспорт так и не получил). Размер штрафа в таком случае составляет от 17 до 51 гривны.

    Несвоевременное получение паспорта школьником приводит к невозможности регистрации на Внешнее независимое оценивание и является основанием для отказа в допуске к ВНО из-за отсутствия ID-карты (касается и тех учеников, которые сдают ВНО после 9 класса).

    После достижения возраста 18 лет гражданин Украины должен заменить свой паспорт на новую id-карту не позднее 30 дней (срок замены паспорта начинает исчисляться с момента наступления совершеннолетия).

    19 сентября 2018 года вышло образцовое решение Большой палаты Верховного суда Украины, в котором говорится о том, что действия миграционной службы, отказывающей в выдаче паспорта-книжки, незаконны.

    https://verdictum.ligazakon.net/document/76822787

    Большая палата Верховного суда на первое место поставила права человека.

    По предписаниям ст. 3 Конституции Украины предусмотрено, что человек, его жизнь и здоровье, честь и достоинство, неприкосновенность и безопасность признаются в Украине наивысшей социальной ценностью; права и свободы человека и их гарантии определяют содержание и направленность деятельности государства. Государство отвечает перед человеком за свою деятельность. «Утверждение и обеспечение прав и свобод человека является главной обязанностью государства», —говорится в судебном решении. — Из указанных конституционных норм, в частности, следует, что, устанавливая те или иные правила поведения, государство должно в первую очередь заботиться о нуждах людей, удерживаясь от установления таких правил, которые негативно восприниматься теми или иными группами общества. Установление таких правил может быть оправдано только наличием превосходящих общественных интересов, которые не могут быть удовлетворены другим способом, но и в этом случае должен быть соблюден принцип пропорциональности.

    Большая Палата Верховного Суда отмечает, что в данном случае отсутствует какая-либо угроза национальной безопасности, экономическому благосостоянию или правам человека, а потому сбор, хранение, использование и распространение конфиденциальной информации о лице без его согласия является вмешательством государства в его личную и семейную жизнь.

    Государство не предоставило никакой альтернативы своим гражданам, которые отказываются от обработки персональных данных. И это, по мнению суда говорит о не качественности закона «О защите персональных данных» и нарушении конституционных прав гражданина Украины. Технологии не должны быть безальтернативными и принудительными. Лица, которые отказались от обработки их персональных данных, должны иметь альтернативу — использование традиционных методов идентификации личности. Суд назвал закон Украины «О Едином государственном демографическом реестре и документах, подтверждающих гражданство Украины, удостоверяющих личность или ее специальный статус» неконституционным и дискриминационным.

    Суд обязал миграционную службу выдать истцам паспорт в виде книжки на основании Постановления Верховной Рады Украины от 26 июня 1992 № 2503-ХII, а выводы Большой палаты Верховного суда впредь использовать для рассмотрения типичных дел.

    Это решение было принято 19 сентября 2018 года. С того времени суды в Украине, на основании этого решения, начали массово принимать решения о возврате гражданам права на получение паспорта-книжки.

    21 июня 2019 года, через 9 (!) месяцев после появления на свет решения Верховного суда МВД издало приказ «Об утверждении временного порядка оформления и выдачи паспорта гражданина Украины».

    Чтобы реализовать конституционное право гражданина Украины на получение паспорта-книжки украинцы должны иметь на руках вступившее в законную силу решение суда, которое обязывает Государственную миграционную службу выдать этому конкретному человеку паспорт-книжку.

    Вывод:

    Обратитесь в Суд за защитой интересов своего ребенка.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Анжела!

    МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    10.01.2017 № 25

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України27 січня 2017 р.за № 118/29986

    Деякі питання нормативного забезпечення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0118-17#Text

    "Відповідно до статті 45 Закону України «Про вищу освіту», Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1095 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 08 липня 2015 року № 533), НАКАЗУЮ:

    1. Затвердити такі, що додаються:

    1) Порядок проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти;... ".

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерстваосвіти і науки України10.01.2017 № 25

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України27 січня 2017 р.за № 118/29986

    ПОРЯДОКпроведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти:...

    "ІV. Порядок реєстрації осіб, які виявили бажання пройти зовнішнє оцінювання... 2. Особа, яка реєструється для проходження зовнішнього оцінювання, має подати до відповідного регіонального центру у визначений цим Порядком спосіб комплект реєстраційних документів, що містить:...

    2) копію паспорта громадянина України, а в разі його відсутності - один із таких документів:

    копію свідоцтва про народження (для осіб, які не мали можливості отримати паспорт громадянина України у зв’язку з тим, що проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, зазначених у переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, наведених у додатках 1 і 2 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014 року № 1085-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» (у редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2018 року № 79-р), або переселилися з них (далі - особи з неконтрольованої території));

    копію паспортного або іншого документа, що посвідчує особу (для іноземців та осіб без громадянства);

    копію довідки про звернення за захистом в Україні (для особи, яка звернулася за захистом в Україні);

    довідку із закладу освіти; (додаток 2) з фотокарткою (для осіб з неконтрольованої території, які є учнями (слухачами, студентами) закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, розташованих на території, де органи державної влади здійснюють у повному обсязі свої повноваження, та втратили документ, що посвідчує особу, і не мають можливості його відновити);... ".

    Таким образом, замена паспорта гражданина Украины при регистрации на проведение ЗНО, возможна только в исключительных указанных в законе случаях в отношении определённого круга.

    По поводу паспорта в виде книжечки:

    Верховный Суд отмечает, что правовая позиция относительно права лица на получение паспорта в форме паспортной книжечки уже была высказана в постановлении Большой Палаты Верховного Суда от 19 сентября 2018 года в образцовом деле № 806/3265/17.

    В указанном решении Большая Палата Верховного Суда констатировала, что нормы Закона о едином государственном демографическом реестре, в отличие от норм Положения о паспорте, не только сужают, но фактически отменяют право гражданина на получение паспорта в виде паспортной книжечки без бесконтактного электронного носителя персональных данных, который содержит кодирование его фамилии, имени и отчества, и оставляют только право на получение паспорта гражданина Украины, который содержит бесконтактный электронный носитель.

    По убеждению Большой Палаты Верховного Суда, это является безусловным нарушением требований статьи 22 Конституции, которая запрещает при принятии новых законов или внесении изменений в действующие законы сужение содержания и объема существующих прав и свобод.

    Также такой подход не соответствует требованиям качества закона (то есть, такое вмешательство не было «установлено законом»), не является «необходимым в демократическом обществе». Указанное допускает произвольное вмешательство в право на частную жизнь в контексте невозможности реализации права на собственное имя, что является нарушением статьи 8 Конвенции о защите прав человека и основных свобод.

    Коллегия судей пришла к выводу, что лишение лица возможности получения паспорта в традиционной форме - в виде книжечки, и вызванные этим опасения отдельной общественной группы о том, что получение паспорта в виде ID-карты может нанести ущерб частной жизни, составляет вмешательство государства, которое не было необходимым в демократическом обществе, и оно является непропорциональным целям, которые должны быть достигнуты без возложения на лицо такого личного чрезмерного бремени.

    Соответствующее постановление по делу № 520/4214/19 ВС принял 31 марта 2020.

    Таким образом, с 14 лет при отсутствии вышеуказанных оснований, представляющих право на предъявление для регистрации в принятии участия в ЗНО иных документов заменяющих паспорт гражданина Украины, на данный момент возможно обратиться и получить паспорт в форме ID-карточки, после чего зарегистрироваться для принятия участия в ЗНО.

    В противном случае, может быть отказ в регистрации на принятие участия в ЗНО .

    В свою очередь, только с 16 лет, возможно инициировать вопрос о получении паспорта гражданина Украины в виде книжечки.

    При обращении в миграционную службу, для получения паспорта гражданина Украины в виде книжечки и получении отказа, есть основания для подачи иска в суд и при получения положительного решения суда, на его основании, получить паспорт гражданина Украины в виде книжечки.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Для реєстрації на ЗНО кожна особа повинна відправити в конверті до свого регіонального ЦОЯО наступні документи.

    Обов’язковий пакет документів:

    Заява-реєстраційна картка (Її знайдете під час реєстрації на сайті УЦОЯО або свого РЦОЯО). Ця заява повинна бути роздрукована та заповнена власноруч. Запам’ятайте, що заява не приймається без двох ідентичних фотокарток 3х4, приклеєних у спеціально відведених на це місцях.

    Копія паспорта. У 2016 році реєстрація за свідоцтвом про народження неможлива.

    Довідка з місця навчання за спеціальним зразком, що зазначений УЦОЯО для осіб, які здобудуть загальну середню освіту в 2016 році, або копія атестата (для тих, хто закінчив школу раніше).

    Якщо виникає потреба, необхідно також додати:

    Свідоцтво про зміну персональних даних (копія документу. Наприклад, копія свідоцтва про шлюб, якщо була зміна прізвища).

    Довідка з медичного закладу, що підтверджує необхідність створення специфічних умов проходження ЗНО.

    При поданні документів іноземною мовою, необхідно надати нотаріально завірений переклад на українську мову.

    На будь-якій копії має бути ваш власноручний напис "Згідно з оргигіналом" (без лапок), дата та ваш підпис.

    Отримати паспорт громадянин України може при досягненні 14-річного віку;

    Для цього необхідно зібрати необхідні документи;

    звернутися до територіального підрозділу ДМС України за зареєстрованим місцем проживання, або до відповідного центру надання адміністративних послуг (ЦНАП)), центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ»;

    Тільки до територіального підрозділу ДМС: оформлення особі паспорта вперше після досягнення 18-річного віку (без подання документів з фотозображенням особи, виданих уповноваженими органами, установами, організаціями);

    оформлення паспорта вперше після досягнення 18-річного віку особі, яка має рішення суду про встановлення особи (для осіб, яких не було встановлено за результатами проведення процедури встановлення особи);

    повернення на проживання в Україну особи, яка постійно проживала за кордоном;

    оформлення паспорта особі, яка не може пересуватися самостійно у зв'язку з тривалим розладом здоров'я, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров'я, оформленим в установленому порядку, якщо така особа не отримувала паспорта, оформленого із застосуванням засобів Реєстру;

    відбування особою покарання в установах виконання покарань або перебування на тривалому стаціонарному лікуванні в закладах МОЗ закритого типу.

    Для громадян, які досягли 14-річного віку, та отримують паспорт громадянина України вперше - адміністративна послуга безоплатна

    Необхідні документи

    свідоцтво про народження;

    оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України); У разі відсутності таких документів або у разі, коли батьки чи один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України;

    паспорт громадянина України для виїзду за кордон (для осіб, які постійно проживали за кордоном, після повернення їх в установленому порядку на проживання в Україну та для осіб, які набули громадянство України за кордоном);

    посвідчення про взяття на облік бездомних осіб (для бездомних осіб);

    довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);

    документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт:

    про місце проживання — довідку органу реєстрації встановленого зразка;

    про народження дітей — свідоцтва про народження дітей;

    про шлюб і розірвання шлюбу — свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

    про зміну імені — свідоцтво про зміну імені, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

    довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття (за наявності). УВАГА! Оформлення цієї довідки можна здійснити одночасно з подачею документів на оформлення ID-картки, повідомивши працівника територіального підрозділу ДМС (послуга ID-14).

    Видані компетентними органами іноземної держави документи засвідчуються в установленому законодавством порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Такі документи подаються з перекладом на українську мову, засвідченим нотаріально.

    Оригінали документів (крім довідки про реєстрацію особи громадянином України та документа, що підтверджує сплату платежу) повертаються особі або її законному представнику/уповноваженій особі після оформлення заяви-анкети.

    Термін розгляду заяви

    Паспорт, який оформлюється вперше, видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його отримання.

    У випадках оформлення паспорта вперше особам, які досягли 18-річного віку, у зв'язку із проведенням процедури встановлення особи строк оформлення паспорта продовжується до двох місяців (пункт 43 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України).

    Успіхів

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день!

    На жаль, оформити паспорту у формі книжечки не вийде. Це пов'язано з тим, що з 01 жовтня 2016 року вступив в дію Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що підтверджують громадянство..." від 14.07.2016 № 1474-VIII., згідно з яким внесено зміни щодо офрмлення паспорта громадянина України.

    Основні зміни, передбачені законом:

    1. видача паспорта здійснюється з 14 років (на 4 роки), з 18-річного віку - на 10 років;

    2. паспорт матиме вигляд пластикової ID картки;

    3. безконтактний електронний носій - буде вбудовано в паспорт особам, які досягли 18-річного віку, та міститиме електронний цифровий підпис;

    4. у паспорті не буде зазначено відомостей про реєстрацію шлюбу та його розірвання;

    5. оцифровані відбитки пальців будуть використовуватись лише за згодою особи (необов'язково);

    Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

    Основні положення щодо оформлення та видачі паспорта регулюютья відповідно до Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України..." від 20.11.2012 № 5492-VI та Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що підтверджують громадянство..." від 14.07.2016 № 1474-VIII.

    Паспорт громадянина України оформляється особам:

    • які не досягли вісімнадцятирічного віку, на 4 роки,
    • які досягли вісімнадцятирічного віку, - на кожні 10 років.

    Оформлення паспорта громадянина України здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах міграції,громадянства, реєстрації фізичних осіб та ін. В Україні таким органом є Державна міграційна служба України (ДМС)

    Оформлення, видача, обмін паспорта громадянина України, його пересилання, вилучення, повернення державі та знищення здійснюються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Паспорт громадянина України видається на термін:

    • оформлений вперше - не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня подачі заяви на його оформлення.
    • оформлений в звичайному порядку - видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня подачі заяви на його оформлення.
    • для термінового отримання - не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня подачі заяви на його оформлення.

    Для оформлення паспорта вперше особа або її законний представник подають:

    • заяву-анкету (заповнюється працівником підрозділу);
    • свідоцтво про народження, а для осіб, які народилися до 01.03.2001, також копії документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу їх батьків;

    У разі потреби додатково подаються документи:

      • довідку про реєстрацію особи громадянином України або інші документи, визначені статтею 5 Закону України "Про громадянство України".
      • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (для осіб, які постійно проживали за кордоном, після повернення їх на постійне проживання в Україну).
      • посвідчення про взяття на облік бездомних осіб (для бездомних осіб);
      • документ, що підтверджує особу законного представника (у разі подання законним представником);
      • документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законним представником є один із батьків (у разі подання законним представником);
      • заяву про відмову від отримання паспорта, що містить безконтактний електронний носій;
      • заяву про внесення до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт, додаткової змінної інформації
      • у разі оформлення паспорта особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, що підтверджується довідкою лікувального закладу, або особі, яка перебуває у місцях позбавлення волі або на тривалому стаціонарному лікуванні в закладах МОЗ закритого типу, в разі потреби одну фотокартку розміром 10 х 15 сантиметрів для внесення відцифрованого образу обличчя особи шляхом сканування.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України