Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 27 августа 2021, вопрос №47793 100₴

Может ли вселиться в квартиру один из наследников имея право собственности на эту квартиру 1/6 часть

Умер муж, оставив в наследство квартиру, которую мы покупали с ним в браке и жили там вдвоем. Кроме меня, еще наследники две дочери от первого и второго брака. Со мной это был третий брак. Нам нотариус огласила про наши права на собственность. Мне жене, 1/2 часть квартиры, супружеская доля, остальная 1/2 квартиры на три части: мне и двум дочерям. Одна из дочерей хочет больше себе. И собирается вселиться в эту квартиру вместе с двумя детьми. Свидетельства о праве собственности мы еще не получили. Имеет ли она право на вселение в квартиру имея всего 1/6 части этой квартиры? Может ли она оспорить в суде мои прааа на супружескую долю квартиры? Смогу ли я продать свою часть квартиры если она вселится?

Ответы юристов (8)

    Шишкин Алексей Юрьевич
    25%
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Теоретически она как собственник, даже такой малой части, имеет право пользоваться своим имуществом. Теперь о практическом решении этого права. Многое зависит от того какая это квартира, какая общая площадь, можно ли на эту часть выделить отдельную жилую комнату. Если этого сделать нельзя, то вселиться, да ещё и с детьми не получится чисто технически. После получения документов вы можете обратиться в суд с иском о прекращении права собственности этой наследницы на основании ст 365 Гражданского кодекса Украины в связи с тем, что ее часть является незначительной, не может быть выделена в натуре, имущество является неделимым, совместное владение и пользование имуществом невозможно, такое прекращение права собственности не причинит существенного вреда интересам собственника. При этом вам придется выплатить ей стоимостью принадлежащей ей части.

    Гончаренко Константин
    25%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо особа володіє цією частиною квартири , вона має право вільного доступу та користування і розпорядження своїм майном згідно правовстановлюючого документа і в межах 1/6 частини.

    Якщо 1/6 передбачає окрему кімнату,то власник може через суд виділити своє майно зі спільної власності у окреме приватне володіння згідно рішення суду у визначених межах чітко. І вільно розпоряджатися.

    Якщо діти неповнолітні її вселять в квартиру.

    Ви можете після отримання свідоцтва на спадщину та переоформивши на себе ,продати Вашу частину квартири згідно свідоцтва , цій особі з дітьми якщо вона виявить бажання придбати у Вас то може зробити це першочергово. Якщо ні , то ви продаєте свою частину третім особам і все.

    Рекомендую виділити вашу частку у окреме майно через суд , а потім продати кому забажаєте.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    30%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Житло (квартира, будинок) може перебувати у власності громадян на праві спільної часткової або спільної сумісної власності, якщо власниками житла є декілька осіб.

    Загальні правила вселення у таку квартиру свідчать про те, що згода інших співвласників квартири таки потрібна, оскільки:

    Згідно ч. 1 ст. 358 ЦК – Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.

    Ст. 369 ЦК – Співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Розпорядження майном, що є спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників.

    При спільній частковій власності і при спільній сумісній власності – згода інших співвласників на право володіння, користування та розпорядження майном потрібна.

    Житловий кодекс визначає обов’язковість згоди всіх співвласників (наймачів) квартири лише у тому випадку, коли квартира відноситься до державного та громадського житлового фонду:

    Ст. 65 ЖК - Наймач вправі в установленому порядку за письмовою згодою всіх членів сім'ї, які проживають разом з ним, вселити в займане ним жиле приміщення свою дружину, дітей, батьків, а також інших осіб. На вселення до батьків їх неповнолітніх дітей зазначеної згоди не потрібно. Особи, що вселилися в жиле приміщення як члени сім'ї наймача, набувають рівного з іншими членами сім'ї права користування жилим приміщенням, якщо при вселенні між цими особами, наймачем та членами його сім'ї, які проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування жилим приміщенням.

    Правила користування жилими приміщеннями у будинках (квартирах) приватного житлового фонду визначаються главою 6 ЖК.

    Ст. 156 ЖК – Члени сім'ї власника жилого будинку (квартири), які проживають разом з ним у будинку (квартирі), що йому належить, користуються жилим приміщенням нарівні з власником будинку (квартири), якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням.

    За згодою власника будинку (квартири) член його сім'ї вправі вселяти в займане ним жиле приміщення інших членів сім'ї. На вселення до батьків їх неповнолітніх дітей згоди власника не потрібно.

    Члени сім'ї власника будинку зобов'язані дбайливо ставитися до жилого будинку (квартири). Повнолітні члени сім'ї власника зобов'язані брати участь у витратах по утриманню будинку (квартири) і придомової території та проведенню ремонту. Спори між власником та членами його сім'ї про розмір участі у витратах вирішуються в судовому порядку.

    Тобто, загальні засади здійснення права власності всіма співвласниками визначені Цивільним кодексом України, а спеціальним нормативним актом, який регулює реалізацію права власності на житло є Житловий кодекс України.

    Це означає, що поняття «… якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням» - передбачає узгодження з іншими співвласниками квартири питання вселення і відповідно порядок користування житловими кімнатами, кухнею, коридором, тощо. Оскільки, не можливо обговорити порядок користування приміщеннями не повідомивши інших співвласників квартири про вселення в принципі. А, відтак їх згода потрібна.

    Спірним питанням залишається лише поняття – «повідомлення про вселення» чи «згода на вселення», оскільки порядок користування приміщеннями (ст. 156 ЖК) виникає відповідно після вирішення питання вселення у квартиру.

    А тому, при вирішенні спорів про право користування жилим приміщенням осіб, які вселились до наймача чи співвласника квартири, - суд визначає характер спірних правовідносин; чи не обумовлювалася між сторонами угода про порядок користування житлом; чи виникло у особи право користування житлом і коли, тощо.

    Щодо ваших прав

    Відповідно до статті 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

    Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    Примусове відчуження об'єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього та повного відшкодування їх вартості, крім випадків, встановлених частиною другою статті 353 Цивільного кодексу України.

    Цивільним законодавством встановлені випадки, коли право власності припиняється (стаття 346 ЦК України), а саме:

    1) відчуження власником свого майна;

    2) відмови власника від права власності;

    3) припинення права власності на майно, яке за законом не може належати цій особі;

    4) знищення майна;

    5) викупу пам'яток культурної спадщини;

    6) примусового відчуження земельних ділянок приватної власності, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, з мотивів суспільної необхідності відповідно до закону;

    8) звернення стягнення на майно за зобов'язаннями власника;

    9) реквізиції;

    10) конфіскації;

    11) припинення юридичної особи чи смерті власника.

    Право власності може бути припинене в інших випадках, встановлених законом.

    Крім того, зазначимо, що Ваша сестра є співвласником зазначеного будинку та володіє будинком на праві спільної часткової власності, що тягне за собою певну специфіку таких правовідносин.

    Так, право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду (стаття 365 ЦК України) на підставі позову інших співвласників, якщо:

    1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі;

    2) річ є неподільною;

    3) спільне володіння і користування майном є неможливим;

    4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.

    Власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

    Відповідно до статті 358 ЦК України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.

    Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю.

    Кожен зі співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

    Якщо договір між співвласниками про порядок володіння та користування спільним майном відповідно до їхніх часток у праві спільної часткової власності посвідчений нотаріально, він є обов'язковим і для особи, яка придбає згодом частку в праві спільної часткової власності на це майно.

    Згідно зі статтями 361 – 362 ЦК України співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності.

    У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

    Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.

    Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна – протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.

    Якщо бажання придбати частку у праві спільної часткової власності виявили кілька співвласників, продавець має право вибору покупця.

    У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець.

    До таких вимог застосовується позовна давність в один рік.

    Передача співвласником свого переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності іншій особі не допускається.

    Крім того, зазначимо, що відповідно до статті 405 ЦК України члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону.

    Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником.

    Член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

    Також статтею 156 Житлового кодексу України члени сім'ї власника жилого будинку (квартири), які проживають разом з ним у будинку (квартирі), що йому належить, користуються жилим приміщенням нарівні з власником будинку (квартири), якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням.

    За згодою власника будинку (квартири) член його сім'ї має право вселяти в займане ним жиле приміщення інших членів сім'ї. На вселення до батьків їх неповнолітніх дітей згоди власника не потрібно.

    Члени сім'ї власника будинку (квартири) зобов'язані дбайливо ставитися до жилого будинку (квартири). Повнолітні члени сім'ї власника зобов'язані брати участь у витратах по утриманню будинку (квартири) і придомової території та проведенню ремонту. Спори між власником та членами його сім'ї про розмір участі у витратах вирішуються в судовому порядку.

    Отже, для вселення інших родичів Ваші родичі повинні погоджувати з Вами це питання. Якщо ж спадкоємці бажають виселити в примусовому порядку, це можна зробити виключно в судовому порядку, проте шанси перемогти в цьому судовому процесі невисокі, оскільки відповідно до статті 172 Сімейного кодексу України дитина, повнолітні дочка, син зобов'язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу. Повнолітні дочка, син мають право звернутися за захистом прав та інтересів непрацездатних, немічних батьків як їхні законні представники, без спеціальних на те повноважень.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго вечора, Наталія!

    1) Имеет ли она право на вселение в квартиру имея всего 1/6 части этой квартиры? - так.

    ПРАВИЛА реєстрації місця проживання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    18. Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:

    4) документи, що підтверджують:

    право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім’ї (зазначені документи або згода не вимагаються при реєстрації місця проживання неповнолітніх дітей за адресою реєстрації місця проживання батьків/одного з батьків або законного представника/представників);

    2) Может ли она оспорить в суде мои прааа на супружескую долю квартиры? - ні. Ви як і вона є спадкоємцем першої черги за законом.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n1...):

    Стаття 1261. Перша черга спадкоємців за законом

    1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Стаття 1267. Розмір частки у спадщині спадкоємців за законом

    1. Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

    2. Спадкоємці за усною угодою між собою, якщо це стосується рухомого майна, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

    3. Спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

    3) Смогу ли я продать свою часть квартиры если она вселится? - так. Відповідно до статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти в моєму профілі.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    20%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Наталья!

    Если мы говорим про законные права - то да, на вселение у нее есть право после регистрации права собственности на квартиру на ее имя.

    Оспорить вашу долю -она не может, оснований нет (исходя из того, что вы описали).

    Продать - да, но процесс будет проблемным. В целом продажа доли как у нее, так и у вас усложнится в связи с тем, что квартира же не разделена. Здесь или война или мир.

    Лучше мир- выгодно для всех.

    Набирайте, если останутся вопросы.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Пост. Пленума ВСУ "Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0007700-91#Te...):

    "6. При вирішенні справ про виділ в натурі часток жилого будинку, що є спільною частковою власністю, судам належить мати на увазі, що, виходячи зі змісту ст.115 ЦК, це можливо, якщо кожній із сторін може бути виділено відокремлену частину будинку з самостійним виходом (квартиру). Виділ також може мати місце при наявності технічної можливості переобладнати приміщення в ізольовані квартири.

    Якщо виділ частки будинку в натурі неможливий, суд вправі за заявленим про це позовом встановити порядок користування відособленими приміщеннями (квартирами, кімнатами) такого будинку. У цьому разі окремі підсобні приміщення (кухня, коридор тощо) можуть бути залишені в загальному користуванні учасників спільної часткової власності. Порядок користування жилим будинком може бути встановлено також і між учасниками спільної сумісної власності.

    При неможливості виділу частки будинку в натурі або встановлення порядку користування ним, власнику, що виділяється, за його згодою присуджується грошова компенсація. Розмір грошової компенсації визначається за угодою сторін, а при відсутності такої угоди - судом по дійсній вартості будинку на час розгляду справи.

    Під дійсною вартістю будинку розуміється грошова сума, за яку він може бути проданий в даному населеному пункті чи місцевості. Для її визначення при необхідності призначається експертиза.

    В окремих випадках суд може, враховуючи конкретні обставини справи, і при відсутності згоди власника, що виділяється, зобов'язати решту учасників спільної власності сплатити йому грошову компенсацію за належну частку з обов'язковим наведенням відповідних мотивів. Зокрема, це може мати місце, якщо частка у спільній власності на будинок є незначною й не може бути виділена в натурі чи за особливими обставинами сумісне користування ним неможливе, а власник в будинку не проживає і забезпечений іншою жилою площею.".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 228. Правові наслідки вчинення правочину, який порушує публічний порядок, вчинений з метою, що суперечить інтересам держави і суспільства

    1. Правочин вважається таким, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, знищення, пошкодження майна фізичної або юридичної особи, держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади, незаконне заволодіння ним...

    2. Правочин, який порушує публічний порядок, є нікчемним...

    "Стаття 358. Здійснення права спільної часткової власності

    1. Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.

    2. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю.

    3. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.".

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 30. Кожному гарантується недоторканність житла.

    Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи,...

    Стаття 47. Кожен має право на житло...

    Стаття 48. Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло."

    Во-первых, вселение дочери с детьми, владеющей 1/6 частью квартиры требует согласия всех остальных сособственников квартиры - без согласия вселение будет незаконным и противоправным. Во-вторых, распоряжение (продажа) Вами принадлежащей части (4/6) возможна после выдела этой части, доли в натуре согласно условиям, приведенных в изложенном пост. Пленума ВСУ. В-третьих, продажа Вами своей части, в частности, и сособственниками квартиры-членами семьи, вообще, третьим лицам противоречит назначению жилья, делает невозможным проживание в нем чужими людьми, противоречит Конституции Украины, нарушает публичный порядок, совершается с целью, противной интересам общества, является, будет, как я я считаю, ничтожной, не имеющей юридической силы и последствий.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Наталия!

    "Имеет ли она право на вселение в квартиру имея всего 1/6 части этой квартиры"?

    -Да, имеет.

    "Может ли она оспорить в суде мои права на супружескую долю квартиры"?

    - Для этого нет оснований.

    "Смогу ли я продать свою часть квартиры если она вселится"?

    - Это Ваше право, можете, только сначала необходимо будет предложить право выкупа в письменной форме совладельцам.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 20 лет опыта

    Мне жене, 1/2 часть квартиры, супружеская доля, остальная 1/2 квартиры на три части: мне и двум дочерям. Одна из дочерей хочет больше себе. И собирается вселиться в эту квартиру вместе с двумя детьми. Свидетельства о праве собственности мы еще не получили.

    все зависит от многих обстоятельств - напр. вы не указали площадь квартиры , количество комнат и т.д.

    есть разница квартира - 5 комнат и 250 м2 и однокомнатная 40 м2

    так что ответы будут абстрактные по максимуму

    Имеет ли она право на вселение в квартиру имея всего 1/6 части этой квартиры? - да

    Может ли она оспорить в суде мои права на супружескую долю квартиры? да

    Смогу ли я продать свою часть квартиры если она вселится? да

    Обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты - проконсультирую и при необходимости подготовлю документы

    С уважением Виктория Костромина


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України