Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 07 серпня 2021, питання №46587 250₴

Поділ майна після розлучення

Доброго дня!
Коротко опишу ситуацію по датах:

2014 - зареєстрований шлюб між мною та дружиною
2021 - іде процес розлучення через суд
=
Квартира жінки була куплена у забудовника на етапі будівництва будинку:
2012 - (ще до шлюбу) жінка внесла кошти забудовнику за квартиру, отримала "Свідоцтво про участь у фонді фінансування будівництва", "Договір відступлення майнових прав", "Договір про участь у Фонді фінансування будівництва"
2016 - оформлена "Додаткова угода до договору про участь у Фонді фінансування будівництва", "Акт прийому-передачі квартири в житловому будинку за адресою...", "Витяг із списку інвесторів", "Довідка про фінансування 100% загальної площі Об'єкта фінансування"
2020 - Оформлення права власності на квартиру жінки
=
З 2016 і до тепер жінка різом з дітьми прописана у іншій квартирі (у моїй квартирі).
=

Чи можу я подати до суду на половину квартири жінки як майно, придбане в шлюбі?
Які шанси такого позову?
Дякую

Відповіді юристів (9)

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1. Все имущество приобретенное в браке является совместной собственностью супругов и подлежат разделу в равных долях в случае развода, в не зависимости от того на кого оно оформлено.

    2. Та сумма, которая была оплачена за покупку квартиры до брака, при разделе имущества, отойдет тому, кто покупал квартиру. Сумма выплаченная за квартиру в период брака, будет просчитана и поделена в равных долях.

    Костромина Виктория
    20%
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 20 років досвіду

    Ви написали, що 2012 - (ще до шлюбу) жінка внесла кошти забудовнику за квартиру

    так як всі кошти були внесені до реєстрації шлюбу в повному осязі - така квартира - розподілу не підлягає.

    Чи можу я подати до суду на половину квартири жінки як майно, придбане в шлюбі? так

    Які шанси такого позову? 0 % при умові що всі кошти були сплачені до шлюбу

    Пересада Богдан Олександрович
    4%
    Доброго дня. Частка квартири, пропорційна сумі внесеній до шлюбу, відійде дружині.Інша частина буде ділитись порівну.Це загальне правало відповідно до Сімейного кодексу України, всі інші нюанси потрібно аналізувати при вивчені документів.
    Кирда Вячеслав Володимирович
    4%

    Доброго дня!

    Шанси позову все таки вбачаю не дуже високими. Однак потрібно чітко розуміти, коли і в який час вносились платежі за нерухомість. Якщо квартира повністю була оплачена ще в 2012 році, то перспективи цієї справи, на мій погляд, не дуже високі.

    Справа в тому, що сам факт придбання спірного майна в період шлюбу не є безумовною підставою для віднесення такого майна до об’єктів права спільної сумісної власності подружжя.

    Відповідно до пункту 3 частини першої статті 57 СК України особистою приватною власністю дружини, чоловіка є майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй (йому) особисто.

    Належність майна до спільної сумісної власності подружжя визначається не тільки фактом придбання його під час шлюбу, але й спільною участю подружжя коштами або працею в набутті майна.

    Верховний суд зазначає, що застосовуючи норму статті 60 СК України та визнаючи право спільної сумісної власності подружжя на майно, суд повинен установити не тільки факт набуття майна під час шлюбу, але й той факт, що джерелом його набуття були спільні сумісні кошти або спільна праця подружжя.

    Тому шанси на отримання половини квартири, на мій погляд, все ж мінімальні!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо всі кошти за квартиру було внесено до моменту шлюбу та про це є документи , то вона не підлягає поділу.

    якщо частину коштів було внесено до шлюбу, а іншу у момент перебування у шлюбі, то ту частку яку внесли під час перебування у шлюбі ви можете отримати подавши позов до суду, про поділ майна.

    Майно , що набуте чи вкладені кошти подружжя під час шлюбу підлягає поділу у рівних частинах - це загальне правало Сімейного кодексу України.

    частка внесена до шлюбу буде належати дружині - та не підлягає поділу. Інша частка внесена у шлюбі підлягає поділу у рівних частинах.

    Відповідно до статті 69 Сімейного кодексу України поділу підлягає лише майно, яке належить чоловікові та дружині на праві спільної сумісної власності. за час шлюбу.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Виктор!

    Подать иск в суд Вы имеете право, шансов немного, только при наличии условий и доказательств, указанных в ст.62 Семейного кодекса Украины.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135):

    Сімейний кодекс України | від 10.01.2002 № 2947-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 62. Виникнення права спільної сумісної власності подружжя на майно, що належало дружині, чоловікові

    1. Якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    2. Якщо один із подружжя своєю працею і (або) коштами брав участь в утриманні майна, належного другому з подружжя, в управлінні цим майном чи догляді за ним, то дохід (приплід, дивіденди), одержаний від цього майна, у разі спору за рішенням суду може бути визнаний об'єктом права спільної сумісної власності подружжя".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    20%
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Правовий висновок Верховного суду України з питань поділу майна подружжя такий. В першу чергу суд повинен встановити не тількі дату придбання майна подружжям та реєстрації права власності на нього, а і джерела походження грошових коштів за які було придбано майно. Сімейним кодексом України, зокрема ст. 57 встановлено, що особистою приватною власністю дружини, чоловіка є майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй (йому) особисто. А тому, якщо усі гроши були внесені вашою дружиною до реєстрації шлюбу, то це будуть гроши, які особисто належали вашій дружині. Якщо ви зможете довесту суду, що майно яке належало вашій дружині до реєстрації шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, то ви маєте розраховувати на частину цього майна. Для того вам потрібно мати офіційні джерала доходів, та документи які підтверджують використання грошей на ремонт квартири інші поліпшення і т.п. В іншому випадку ваші шанси на визнання за вами частини квартири відсутні.

    Віктор Клієнт 2 роки тому

    Щиро дякую за відповіді!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    12%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Віктор!

    Судом будуть оцінюватись по цій квартирі саме період внесення жінкою платежів у фінансуванні будівництва.

    Це звісно за умови, що жінка звернеться за фаховою допомогою, їй буде пояснено останню судову практику, та раскажуть за яких документів та підстав вона зможе віднести цю квартиру саме до особистого набутого, а не спільно сумісного.

    Але якщо ви акцентували увагу на всіх цих угодах, певно питання вже піднято, и про це заявляється.

    Телефонуйте, за контактами на сайті.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України