Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 01 червня 2021, питання №43148 150₴

Військово обліковий документ (оновив платне)

Доброго дня.
В 2013 році у військоматі видали документ під назвою "Замість військового квитка в зв'язку з відсутністю бланків" форма №6, "обліково-послужна картка", де є помітка "знятий з військового обліку".
Запитання наступне, чи чинний на даний момент це документ, чи потрібна його заміна і чи потрібно знову проходити медичну комісію?


Відповіді юристів (7)

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Олег!

    Даний документ, прирівнюється до військового квитка і якщо не містить зазначеного в ньому терміну дії, то є діючим.

    У разі наявності строку дії і його закінчення, Вам треба звернутися в территоріальний центр комплектування та соціальної підтримки (нова назва військкомату), надати копії документів, фотознімки, пройти медкомісію та отримати військовий квиток.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    23.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    1. Разделом 3 абз. 3 п.3.2. Приказа Министерства обороны Украины «Об утверждении Положения о военно-врачебной экспертизе в Вооруженных Силах Украины» предусмотрено, что повторный медицинский осмотр военнообязанных, находящихся в запасе 1 и 2 разрядов, ранее признанных годными к военной службе или негодными к военной службе в мирное время по состоянию здоровья, а также военнообязанных плавсостава ВМС Украины проводится один раз в 5 лет ВВК военных комиссариатов, а лётного состава - ЛЛК военных комиссариатов.

    2. Ваше удостоверение действительно. В нем указывается время прохождения следующей медкомиссии.

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    21.11.2017 № 610

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України14 грудня 2017 р.за № 1511/31379

    Про тимчасове посвідчення військовозобов’язаного

    Відповідно до пункту 7 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2016 року № 921, НАКАЗУЮ:

    2. Тимчасові посвідчення, виготовлені та видані військовозобов’язаним до набрання чинності цим наказом, вважаються дійсними.

    Гончаренко Константин
    23.3%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Якщо в ньому не вказано дата терміну дііі ,то такий військово - обліковий документ є дійсним та може бути пред'явлений в установах і організаціях.

    Якщо Вам вже виповнилося 27 років Вас не призвуть на службу.

    Можете звернутись до органу комплектування та отримати військовий квиток ,пройшовши медичну комісію ВЛК

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора, Олег!

    Вам на роботі все правильно сказали, так як обліково-послужна картка згідно положень чинного законодавства не вважається військово-обліковим документом.

    ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...):

    37. З метою ведення персонального обліку призовників і військовозобов’язаних на державні органи, підприємства, установи та організації покладається виконання таких заходів:

    перевірка у громадян під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікових документів (у військовозобов’язаних - військових квитків або тимчасових посвідчень, а у призовників - посвідчень про приписку до призовних дільниць). Приймання на роботу (навчання) призовників і військовозобов’язаних здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах, а також у разі перебування на військовому обліку в СБУ та Службі зовнішньої розвідки;

    Якщо Ви перебуваєте (тобто, вже взяті) на військовий облік військовозобов'язаних, то Вам замінять обліково-послужну картку на військово-обліковий документ без проходження медкомісії.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/conv#n...):

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі;

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    "Якщо Ви перебуваєте (тобто, вже взяті) на військовий облік військовозобов'язаних, то Вам замінять обліково-послужну картку на військово-обліковий документ без проходження медкомісії."

    Не зовсім зрозумів це речення, мені 29 років, службу не проходив, в 2013 році визнаний не придатний в мирний час та отримав цю обліково-послужну картку, де є штамп "знятий з військового обліку". Це означає, що потрібно проходити мед. комісію чи ні?

    Хххххххххх

    Медкомиссию проходят раз в пять лет.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Олег!

    З приводу медкомиссії, то при зверненні до территоріального центру комплектування та соціальної підтримки (нова назва військкомату), за отриманням військового квитка, чи тимчасового посвідчення, перед його видачею Вас обов'язково направлять на проходження медкомісії, так як:

    - до військового квитка, чи тимчасового посвідчення, треба внести оновлені результати медкомиссії;

    - Вы зняті з військового обліку, а не виключені з нього, що є різними речами;

    - медкомісію Вам треба проходити 1 раз на 5 років, після останньої проведеної відносно Вас медкомісії, яку рахуючи з крайньої у 2013 року, Вы повинні були проходити ще у 2018 році.

    Порядок в строки проходження медкомісії регламентовано:

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказМіністра оборони України14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    ПОЛОЖЕННЯпро військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

    З приводу наявного у Вас документу, то він не скасований постановою КМУ # 921, будь-яким іншим нормативно-правовими актом, тому є діючим.

    Даний документ прирівнюється до військового квитка і не суперечить постанові КМУ # 921, так як його видано Вам замість військового квитка із-за відсутності бланків, про що він сам говорить за себе, так як має таку назву - "Замість військового квитка в зв'язку з відсутністю бланків", тому його можливо пред'являти замість військового квитка, тим більше він не має терміну дії.

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Олеже!

    Можливо, відповідь вже не актуальна, але висловлю свою думку яким чином потрібно діяти.

    Вам на роботі сказали все правильно!

    Справа в тому, що громадяни, у яких в наявності довідки (замість військового квитка), обліково-послужні картки, приписні посвідчення та інше – не мають встановлених військово-облікових документів і повинні невідкладно прибути до районного (міського) військового комісаріату за місцем перебування на військовому обліку для їх отримання.

    Вам потрібно однозначно звернутись до військомату та отримати тимчасове посвідчення. Нічого страшного у візиті немає, адже на строкову службу Вас точно не призовуть, але медичну комісію пройти доведеться.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України