Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Земельне право, 29 травня 2021, питання №43031 250₴

Покупка участка (участок получен в браке по программе от сельрады)

Добрый день, хочу купить земельный участок. Продает его учительница, которая получила землю по программе от сельрады, за количество проработанных лет. На руках у нее Державний акт на право власності на земельну ділянку на ее имя. Никакого указания о том, что это земля получена 'безоплатно' или 'приватизована' нет. Меня смущает тот момент, что участок она получила, будучи в браке (17.08.2007), а развелась в 2010 году. При разводе раздела имущества у них не было.
Бывший муж отказывается писать заявление о том, что не претендует на участок. Документ, на основании которого была получена земля тоже взять проблематично, так как сельрада в данный момент перевозит все архивы.
Не возникнет ли со временем претензий со стороны мужа, о том, что часть участка принадлежит ему? Безопасно ли вступать в эту сделку?

Відповіді юристів (9)

    Гончаренко Константин
    16%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Згідно ст. 257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Відповідно до ч. 2 ст. 72 СК України визначено, що до вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки.

    Якщо колишній чоловік не заявить за 3 роки вимоги ,щодо поділу майна, воно може бути продане чи подароване власником

    Строк позовної давності вираховується від дня, коли один із подружжя дізнався про факт порушення свого права. Але під час судового засідання раджу не зловживати даною нормою, оскільки факт пропуску позовної давності слід чітко документально аргументувати.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Танача Юлія  Антонівна
    18%
    Танача Юлія Антонівна 2 роки тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Добрый день, Юлия!

    Приватизированный земельный участок ( если государственный акт на землю именно на право собственности на земельный участок, а не на какое-либо другое право), является личной собственностью Вашего предполагаемого продавца. Это имущество, полученное нею лично от государства, пусть и в период брака. В законодательстве Украины был период, когда такое имущество считалось общей совместной собственностью супругов - с 08.02.2011 г. по 12.06.2012 г.

    В Вашем случае согласие супруга продавца нет нужно.

    Удачи Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 20 років досвіду

    Бывший муж отказывается писать заявление о том, что не претендует на участок. Документ, на основании которого была получена земля тоже взять проблематично, так как сельрада в данный момент перевозит все архивы. Не возникнет ли со временем претензий со стороны мужа, о том, что часть участка принадлежит ему? Безопасно ли вступать в эту сделку?

    Для продажи его согласия не надо так как она получила участок от государства и приватизировала его .

    Муж не имеет право на раздел участка.

    Так что можете спокойно его покупать

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Все ж таки, я вважаю ,що якщо у документах не вказано,що земля отримана від органу МС, то необхідно взяти довідку від міськоіі ради про те ,яким чином було отримано право власності,аби виключити претензії від чоловіка продавця

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    Земельный участок, право собственности на которую приобретено путем приватизации, является личной частной собственностью того из супругов, кому она безвозмездно передана в собственность, и не является общей совместной собственностью супругов.

    с 17 мая 2012 года Парламентом был принят Закон «О внесении изменений в Семейный кодекс Украины относительно имущества, которое является личной частной собственностью жены, мужа» №4766-VI, который вступил в силу с 18 мая 2012 года. Указанным Законом, в частности, дополнено часть 1 ст. 57 пятым пунктом и определено, что личной частной собственностью супругов являются: земельный участок, приобретенный ею, им за время брака в результате приватизации земельного участка, находящейся в ее, его пользовании, или полученная в результате приватизации земельных участков государственных и коммунальных сельскохозяйственных предприятий, учреждений и организаций, или полученная из земель государственной и коммунальной собственности в пределах норм бесплатной приватизации, определенных Земельным кодексом Украины.

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Юлия!

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135):

    Сімейний кодекс України | від 10.01.2002 № 2947-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 57. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

    1. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    ...

    5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України".

    Разрешение супруга на продажу такого участка не нужно.

    Вы можете проверить данный участок в Публичной кадастровой карте, по кадастровому номеру в Государственном земельном кадастре:

    Публічна кадастрова карта України (land.gov.ua)

    Всего доброго!

    Мєньков Андрій Васильович
    12%

    Доброго дня Юлія!

    Земельна ділянка, набута внаслідок безоплатної передачі її одному з подружжя із земель державної або комунальної власності, в тому числі приватизації, лише у період з 8 лютого 2011 року до 12 червня 2012 року включно, вважається спільною сумісною власністю подружжя. У інших випадках таке майно належить до особистої приватної власності чоловіка або дружини, яка використала своє право на безоплатне отримання частини земельного фонду.

    Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 12 серпня 2020 року у справі № 626/4/17.

    Оскільки земельна ділянка отримана у власність у 2007 році вона не є спільною сумісною власністю подружжя.

    Зверніться у сільраду (райадміністрацію) офіційно із письмовим запитом з проханням надати копію рішення сільради (розпорядження голови райдержадміністрації) про затвердження проекту земелеустрою та передачу земельної ділянки у власність. Також отримайте витяг з Державного земельного кадастру на сайті https://map.land.gov.ua/?cc=3461340.1719504707,617... В цих документах буде вказано, по перше, що земельна ділянка є сформованою, а по друге, що вона отримана внаслідок безоплатної передачі із земель державної або комунальної власності.

    Фараон Катерина Леонідівна
    16%
    Фараон Катерина Леонідівна 2 роки тому

    Юрист, м. Кам'янець-Подільський, 8 років досвіду

    Доброго дня, Юлія.

    Не возникнет ли со временем претензий со стороны мужа, о том, что часть участка принадлежит ему? Безопасно ли вступать в эту сделку?

    1) Колишній чоловік Продавця не має права на цю земельну ділянку, тому що поділ майна не здійснювався, а строк позовної давності для подання заяви до суду про поділ майна вже збіг. (загальна позовна давність розраховується у 3 роки з дня, коли один із подружжя дізнався про факт порушення свого права.

    Також, статтею 57 Сімейного кодексу передбачено, що майно, яке є особистою приватною власністю дружини, чоловіка є земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України".

    2) Вважаю, що цілком безпечно оформляти дану угоду. Тим паче нотаріус при укладенні такої угоди буде перевіряти усі реєстри на рахунок даної земельної ділянки (чи вона не є паєм, чи вона не знаходиться під забороною, яким чином вона була передана у власність і чи наявні співвласники на дану земельну ділянку). І при наявності будь яких розбіжностей дану угоду просто не посвідчить.

    Щасти Вам.

    Савченко Олександр
    18%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Юлія!

    Згідно з частиною першою статті 126 Земельного кодексу України в редакції, яка діяла до 01 січня 2013 року, документом, що посвідчує право власності на земельну ділянку, є державний акт на право власності. Форму державного акту на право власності на земельну ділянку затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2002 р. N 449 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/449-2002-%D0%B...).

    Згідно з частиною шостою статті 126 Земельного кодексу України у разі набуття права власності на земельну ділянку кількома набувачами або у разі відсутності на відповідному державному акті місця для проставлення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку набувачеві або відчужувачеві земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня подання ним до органу, який здійснює видачу зазначеного акта, документів, передбачених законодавством, видається державний акт на право власності на земельну ділянку.

    На руках у нее Державний акт на право власності на земельну ділянку на ее имя. - це означає, що вчителька є єдиним набувачем права власності на цю земельну ділянку. Тому така земельна ділянка є її особистою приватною власністю, якою вона має право розпоряджатися на власний розсуд (згідно ст. 41 Конституції України та ст. 319 Цивільного кодексу України)

    Не возникнет ли со временем претензий со стороны мужа, о том, что часть участка принадлежит ему? - поділу підлягає лише майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. А ця земельна ділянка є особистою приватною власністю його дружини.

    Безопасно ли вступать в эту сделку? - так!

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України