Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 26 травня 2021, питання №42856 150₴

Вернуть 1% пенсионного налога при покупке недвижимости студентом

Вернуть 1% налога в пенсионный при покупке недвижимости студентом.
Полное сопровождение. Оплата после получения возврата.

Відповіді юристів (16)

    __________ ___________ ______________
    26.7%

    Для того, щоб повернути грошові кошти сплачені у якості збору до ПФУ пропоную наступний алгоритм дій.

    1. Перш за все, при сплаті збору у відділенні банку потрібно попросити видати два примірники квитанції, оскільки один примірник потрібно буде віддати нотаріусу, а другий знадобиться Вам для повернення сплачених грошових коштів.

    2. отримання в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно інформаційної довідки за ідентифікаційними для підтвердження придбання квартири вперше.

    3. Отримавши інформаційну довідку, потрібно підготувати та направити на адресу відповідного управління пенсійного фонду лист з проханням повернути сплачені грошові кошти з посиланням на норму Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якої Ви звільняєтеся від сплати збору, а також долучити вищевказану довідку до листа.

    4. Отримавши відмову у задоволенні Вашого прохання або ж взагалі за відсутності відповіді управління пенсійного, потрібно звертатися до адміністративного суду з позовом про стягнення безпідставно отриманих грошових коштів.

    Довідково.

    Закон України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування»

    Згідно п.9 ст.1 Закону платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичні особи, які придбавають нерухоме майно, за винятком державних підприємств, установ і організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадян, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.

    Александр Клієнт 2 роки тому

    Возьметесь сопровождать это дело?

    • __________ ___________ ______________

      Как я понимаю территориально это город Одесса?

    • __________ ___________ ______________

      В целом, я представляю группу юристов (адвокатов) мне нужно знать локацию нахождение спора, и согласование с ними.

      • Александр Клієнт 2 роки тому

        Да это Одесса. Сумма налога около 12000 грн. Есть смысл за 12000 затевать эпопею?

        • __________ ___________ ______________

          Конечно есть. Но Вы вернёте сумму сбора исключительно через суд, возвращал так около 3-х раз, все через суд. Время возврата приблизительно варируется от 6 мес. до 12-14 мес. всё зависит от суд процесса.

          • Александр Клієнт 2 роки тому

            Возьметесь? Условия если да?

            Только так, чтобы я никуда не ходил - полное сопровождение нужно.

            • __________ ___________ ______________

              Для полного сопровождение нужно участие адвоката, могу Вас сконтактировать.

            • __________ ___________ ______________

              Было бы неплохо ещё посмотреть на документы, которые у вас имеются, оплата того самого 1% дог К-П недвижимости и тд. вот после этого и возможно описать суть и перспективу дела.

    Гончаренко Константин
    13.3%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    При купівлі нерухомого майна покупець сплачує збір до Пенсійного фонду України у розмірі 1 % від вартості житла, що передбачено Законом України "Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування".

    Згідно частини 9 статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичні особи, які придбавають нерухоме майно, за винятком державних підприємств, установ і організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадян, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.

    Примітка. Без сплати збору до Пенсійного фонду України нотаріуси не посвідчать договір купівлі-продажу нерухомого майна.

    У відповідності до частини 8 ст. 49 Закону України "Про нотаріат" нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотаріальної дії, не внесла встановлені законодавством платежі, пов’язані з її вчиненням.

    ВАЖЛИВО! Проте постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 р. № 866 "Про внесення змін до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій" пункт 15-3 постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1998 року № 1740 "Про затвердження Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій" доповнено абзацом, згідно з яким нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється без документального підтвердження сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна за наявності інформації та документів, що підтверджують звільнення від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

    Такою інформацією та документами для фізичної особи, особа придбаває житло вперше, є її заява про те, що вона не має та не набувала права власності на житло (в тому числі не приватизовувала, не успадковувала, не отримувала у дар, не купувала, зокрема як частку в спільному майні подружжя), та відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (з урахуванням відомостей з невід’ємної архівної складової частини цього Реєстру про набуття, зміну і припинення речових прав на нерухоме майно, про внесені зміни до відповідних записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно) про відсутність зареєстрованих за такою особою прав власності на житло, а також даними про невикористання житлових чеків для приватизації або використання їх для приватизації частки майна державних підприємств і земельного фонду. Документом, що підтверджує невикористання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду, є довідки з місць проживання (після 1992 року)( згідно підпункту “в” пункт 15-2 постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1998 року № 1740 "Про затвердження Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій").

    Дії, необхідні для повернення збору

    Порядок дій щодо повернення сплаченого до Пенсійного фонду збору на купівлю квартири:

    1. Звернутись до Пенсійного фонду України з заявою про повернення сплачених грошових коштів з посиланням на норму Закону України "Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування", відповідно до якої особа звільняється від сплати збору (Зразок заяви);
    2. Отримавши відмову від Пенсійного фонду України або ж взагалі у разі відсутності відповіді, потрібно звертатися до адміністративного суду з позовом щодо повернення сплаченого збору.
    3. При задоволенні позову Пенсійний фонд України формує та подає до управління Державної казначейської служби України подання про повернення сплаченого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.
    Порядок звернення до судуПідсудність справи

    Згідно з частиною 1 статті 19 Кодексу адміністративного судочинства України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема у спорах фізичних чи юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

    Строк звернення до суду

    Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

    Перелік необхідних документів

    До позовної заяви необхідно подати наступні документи:

    • Паспорт, ідентифікаційний код;
    • Квитанція про сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування;
    • Інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що підтверджує придбання квартири вперше;
    • відмова від Пенсійного фонду України про повернення сплачених грошових коштів;
    • Квитанція про сплату судового збору.
    Вартість

    За подачу позовної заяви сплачується судовий збір у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Судовий збір перераховується у безготівковій або готівковій формі, у тому числі з використанням електронного платіжного засобу або за допомогою платіжних пристроїв.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рочняк  Татьяна Сергеевна
    16.7%
    Рочняк Татьяна Сергеевна 2 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    Добрый день, Александр!

    Для возврата пенсионного сбора не имеет значения Ваш статус студента. Главное - чтобы недвижимость приобреталась впервые!

    Для подготовки письменного обращения в органы ПФ, а также подготовки искового заявления можете обращаться через личные сообщения.

    • Александр Клієнт 2 роки тому

      Возьметесь? Условия если да?

      Только так, чтобы я никуда не ходил - полное сопровождение нужно.

    Адвокат Евгений Александрович
    13.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Александр!

    Согласно постановлению Кабинета Министров украины №1740 “Про затвердження Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій” нотариус не имел права регистрировать сделку без подтверждения оплаты 1% пенсионного сбора.

    "15-3. Нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється за наявності документального підтвердження сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна".

    В то же время, согласно ст. 1 п. 9 закона Украины «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» вы не должны оплачивать пенсионный сбор при покупке первой квартиры.

    "Стаття 1. Платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування є:

    9) підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичні особи, які придбавають нерухоме майно, за винятком державних підприємств, установ і організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадян, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше".

    Нужно сначала обратиться в ГУ ПФУ в Одесской области: Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області (pfu.gov.ua), чтобы они направили представление о возврате сбора в Управление Государственной казначейской службы Украины в определенном районе г.Одессы в а после получив отказ, подавать административный иск, в порядке КАС Украины, в Одесский окружной административный суд (65062, м.Одеса, вул.Фонтанська дорога, 14): Одеський окружний адміністративний суд (court.gov.ua)

    Всего доброго!

    Александр Клієнт 2 роки тому

    Возьметесь? Условия если да?

    Только так, чтобы я никуда не ходил - полное сопровождение нужно.

    Крикун Сергій  Павлович
    13.3%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством...".

    Закон Украины "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12):

    Стаття 21. Відповідальність державного нотаріуса

    Шкода, заподіяна особі внаслідок незаконних або недбалих дій державного нотаріуса, відшкодовується в порядку, передбаченому законодавством України...

    Стаття 27. Відповідальність приватного нотаріуса

    Шкода, заподіяна особі внаслідок незаконних дій або недбалості приватного нотаріуса, відшкодовується в повному розмірі...".

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#n2563):

    "Стаття 365-2. Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги

    1. Зловживання своїми повноваженнями аудитором, нотаріусом,...з метою отримання неправомірної вигоди, якщо це завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам або інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам юридичних осіб, -

    карається штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до десяти років...".

    Как я считаю, надлежащим ответчиком по возмещению, возврату уплаченного сбора является не Пенсионный фонд, а нотариус. Если в действиях нотариуса цель получения неправомерной выгоды (чтобы предполагать еще и уголовную ответственность) судить не берусь. Предполагая вопрос: "Возьметесь?..." - нет, не практикую, только консультирую.

    Савченко Олександр
    16.7%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Здравствуйте, Александр!

    В каком году была куплена квартира?

    ЗМІНИ, що вносяться до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/866-2020-%D0%B...):

    1. Пункт 15-2 доповнити підпунктами “в” і “г” такого змісту:

    “в) особа придбаває житло вперше, що підтверджується заявою фізичної особи про те, що вона не має та не набувала права власності на житло (в тому числі не приватизовувала, не успадковувала, не отримувала у дар, не купувала, зокрема як частку в спільному майні подружжя), та відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (з урахуванням відомостей з невід’ємної архівної складової частини цього Реєстру про набуття, зміну і припинення речових прав на нерухоме майно, про внесені зміни до відповідних записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно) про відсутність зареєстрованих за такою особою прав власності на житло, а також даними про невикористання житлових чеків для приватизації або використання їх для приватизації частки майна державних підприємств і земельного фонду. Документом, що підтверджує невикористання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду, є довідки з місць проживання (після 1992 року);

    Все, кто впервые покупают недвижимость, могут вернуть уплаченный в Пенсионный фонд 1% от суммы сделки. Такому человеку необходимо обратиться в территориальное управление Пенсионного фонда и написать заявление в произвольной форме, описать сделку по покупке жилья (приложить договор купли-продажи), подтвердить факт уплаты пенсионного сбора (приложить копию квитанции), добавить информационную справку из Государственного реестра прав на недвижимое имущество, которое подтвердит, что приобретенное жилье является первым приобретенным недвижимым имуществом.

    После визита в территориальное управление Пенсионного фонда и подачи заявления вы с вероятностью 100% получите отказ.

    Так произойдет, поскольку ПФ не владеет информацией относительно прав собственности граждан на недвижимое имущество. Соответственно, фонд лишен возможности установить факт приобретения жилья конкретным лицом впервые.

    Отказ необходимо обжаловать в административном суде. Срок исковой давности составляет шесть месяцев с момента получения отказа.

    С вероятностью, близкой к 100%, суд встанет на сторону истца. Судьи опираются на решение Верховного суда, который постановил: именно государство (Пенсионный фонд), обязано доказать, что истец приобрел жилье не впервые (https://verdictum.ligazakon.net/document/83647637?...).

    После вступления решения в силу соответствующее территориальное управление Пенсионного фонда делает представление в Госказначейство, к которому приобщаются копия решения суда, оригинал квитанции и заявление, в котором указываются реквизиты для возврата средств.

    Осенью 2020 Кабмин урегулировал вопрос установления факта приобретения жилья впервые и изменил механизм реализации права граждан на возвращение этого сбора. Теперь при покупке первого жилья платить сбор не нужно (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/866-2020-%D0%B...).

    При оформлении сделки у нотариуса покупатель пишет заявление, что он не имеет права собственности на жилье и не приобретал его раньше (не приватизировал, а не наследовал, не получал в дар, не покупал долю в общем имуществе супругов).

    К заявлению прилагаются ведомость из Государственного реестра прав на недвижимое имущество об отсутствии зарегистрированных прав собственности на жилье, а также данные о неиспользовании жилищных чеков для приватизации.

    Документом, подтверждающим неиспользование жилищных чеков для приватизации государственного жилищного фонда, являются справки из городских, районных или сельских советов.

    Если речь идет о личности, которая находилась в очереди на получение жилья, то необходимо предоставить документ от органа, к компетенции которого относится ведение учета "очередников".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України