Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 15 травня 2021, питання №42401

Не виплатили вихідну допомогу.

Добрий день, мене було звільнено 26. 04.2021 року за ст.40 п.1 і по теперішній час не виплачено вихідну допомогу. Бугалтер, який зробив помилку вже також звільнений, а установа реорганізувалась, бугалтер який залишився вже в новоствореній установі пояснив, що вже всі документи здані і на рахунку немає коштів, тому виплатити нічого не може. Чи можу я витребувати свої кошти і які мої дії? Дякую

Відповіді юристів (2)

    Юрій
    Юрій 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

    Доброго дня!

    Бездіяльність колишнього роботодавця, що полягає в невиплаті вихідної допомоги у зв'язку зі звільненням за скороченням штату, незаконна, оскільки відповідно до статті 44 КЗпП, роботодавець у разі припинення трудових відносин за пунктом 1 частини 1 статті 40 цього Кодексу зобов'язаний виплатити працівнику вихідну допомогу.

    При цьому, відповідно до частини 1 статті 47, роботодавець в день звільнення зобов'язаний видати працівнику належним чином оформлену трудову книжку та провести з ним повний розрахунок.

    Відповідно до статті 116, роботодавець зобов'язаний провести повний розрахунок з працівником в день звільнення. У разі, якщо цей обов'язок не виконаний, то роботодавець притягається до відповідальності, що передбачена в статті 117.

    У статті 117 передбачається стягнення з роботодавця на користь працівника компенсації у разі невиконання обов'язку щодо повного розрахунку. Зазначена сума компенсації стягується за період з моменту, коли роботодавець зобов'язаний був виконати обов'язок щодо розрахунку (в день звільнення), по день фактичного розрахунку.

    Зазначена компенсація стягується на підставі позову, поданого відповідно до встановленого Цивільним процесуальним кодексом порядку.

    Позовна заява має відповідати за формою та змістом статті 175 та 177.

    У разі, якщо у Вас відсутній достатній обсяг юридичних знань, рекомендую заручитись правовою допомогою фахівця у галузі права, оскільки у випадку закриття провадження у справі, відмови позивача від позову або залишення позову без задоволення повторне звернення до суду з аналогічними вимогами та підставами проти тієї самої особи недопускається.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    В первую очередь необходимо понимать что произошло с Вашим предприятием - полная ликвидация, ликвидация путем реорганизации в новое предприятие.

    В первом случае - ликвидацией предприятия занимается ликвидатор, к которому Вам и нужно обращаться за решением данного вопроса.

    Во втором случае - правопреемник (новое предприятие) несет ответственность по долгам старого предприятия, все вопросы необходимо разрешать с новым руководством.

    Данную информацию можно получить в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань - необходимо полное название старого предприятия на укр.языке или код ЭДРПОУ.

    В обоих случаях для разрешения данной ситуации Вы можете прибегнуть к помощи Государственной службы по вопросам труда, необходимые контакты по следующей ссылке https://dsp.gov.ua/

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України