Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 10 травня 2021, питання №42159 400₴

Уклонение от Армии и последствия

Мне 25 лет, живу не по месту прописки, на месте живет бабушка которая получала за меня повестки и говорила, что я тут не бываю, но вчера мне позвонили и сказали "нужно явиться в военкомат в течении 10 дней или передадим ваше дело в прокуратуру",хочу поинтересоваться, могут ли они реально подать в прокуратуру если я ничего не подписывал и единственная связь со мной за все время вот была вчера 2 минуты по телефону или это уловка что бы вручить мне повестку? и какие могут быть последствия?

Відповіді юристів (9)

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Maxim!

    Згідно ст. 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу

    На 2021 рік визначені такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу (https://www.president.gov.ua/documents/712021-3682...):

    1) квітень – червень;

    2) жовтень – грудень.

    ПОЛОЖЕННЯ про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/100-2021-%D0%B...):

    56. У триденний строк після набрання чинності Указом Президента України про проведення призову громадян України на строкову військову службу військові комісари районних (міських) військових комісаріатів видають накази про проведення призову громадян України на строкову військову службу за формою згідно з додатком 16.

    Оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів районних (міських) військових комісаріатів за формою згідно з додатком 17. Конкретні строки явки до призовних дільниць установлюються районними (міськими) військовими комісаріатами в повістках за формою згідно з додатком 18, вручення яких проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності, управителів багатоквартирних будинків, власників будинків. Повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) військового комісаріату.

    60. Військові комісари районних (міських) військових комісаріатів зобов’язані особисто контролювати прибуття призовників для проходження призовної комісії, а стосовно осіб, які не прибули на призовну комісію, вживати заходів для встановлення причин їх неприбуття і розшуку.

    Призовникам, які не прибули для проходження районної (міської) призовної комісії з поважних причин, визначається інший день для її проходження.

    Про всі випадки неприбуття призовників для проходження районної (міської) призовної комісії без поважних причин військові комісари районних (міських) військових комісаріатів надсилають органам Національної поліції повідомлення за формою, визначеною додатком 13 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921, для розшуку, затримання та доставки до районних (міських) військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку.

    Органи Національної поліції в установленому законом порядку зобов’язані проводити розшук, затримання і доставку до районних (міських) військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку.

    Документи з розшуку зберігаються в особових справах призовників, які ухиляються від призову на строкову військову службу. Якщо дії щодо розшуку цих призовників не дають позитивних наслідків, за рішенням призовної комісії на них оформляються та надсилаються відповідним правоохоронним органам такі документи:

    повідомлення про кримінальне правопорушення за формою, визначеною додатком 12 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921;

    копія облікової картки призовника;

    витяг із протоколу засідання призовної комісії з рішенням про надіслання відповідним правоохоронним органам матеріалів на призовника, який ухиляється від призову;

    копія особової справи призовника;

    корінець повістки з підписом призовника про те, що його попереджено про день і час явки до районного (міського) військового комісаріату, або пояснювальні записки осіб, яким доручалося вручити повістки (у разі, коли мала місце відмова від одержання повістки або повістку не вручено з будь-яких причин);

    витяг із списку осіб, яких було викликано до районного (міського) військового комісаріату, з відміткою про неявку призовника;

    пояснювальні записки посадових осіб районного (міського) військового комісаріату, які проводили перевірку причин неявки призовника;

    документи, що підтверджують доведення до відома призовника основних положень Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, встановленої законами відповідальності за їх порушення, застосовані до призовника заходи за ухилення від явки в районний (міський) військовий комісаріат;

    у разі наявності пояснення від особи, яка ухиляється від призову на військову службу;

    супровідний лист районного (міського) військового комісаріату на адресу керівника правоохоронного органу із зазначеними матеріалами та в разі потреби іншими документами.

    Таким чином, повістка має бути вручена призовнику особисто! Виклики по телефону, поштою або підписання повістки іншими особами не вважаються належним врученням повістки.

    Без документального підтвердження вручення повістки (корінець повістки з вашим особистим підписом про те, що Вас попереджено про день і час явки до військового комісаріату або пояснювальних записок осіб, яким доручалося вручити повістки (у разі, коли мала місце відмова від одержання повістки або повістку не вручено з будь-яких причин) військові комісари не мають правових підстав надсилати органам Національної поліції України повідомлення щодо ухилення Вами від виконання військового обов’язку та повідомлення про кримінальне правопорушення.

    Відповідно кримінальне провадження за ст.335 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на строкову військову службу" також не може бути відкрите, а тому кримінальна відповідальність Вам наразі точно не загрожує.

    Однак, зверніть увагу на наступне.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    8. Після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову:

    призовники, яким надійшла повістка відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці;

    у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України;

    ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...):

    2. У разі коли за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку прибувають до призовної дільниці в чотирнадцятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову на строкову військову службу, визначеного указом Президента України.

    Отже, так як Ви є особою призовного віку, то навіть хоча Вам не була вручена повістка, під час призову Ви повинні з'явитися до призовної дільниці. У протилежному випадку неявка буде вважатися порушенням правил військового обліку і Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності за ст. 210 КупАП "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку" (штраф від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - від 510 до 850 грн).

    Таким чином, наразі Вам загрожує лише адміністративна відповідальність, а військкомат просто Вас залякує.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    • Maxim Клієнт 3 роки тому

      Еще вопрос, могу ли я ничего не боясь вылетать за приделы Украины в таком случае? или лучше не стоит?

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 3 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        Так, можете. Відповідно до ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

        Підстави для обмеження права громадян на виїзд за кордон визначені в ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України». У Вас таких обмежень немає.

        Всього доброго!

        Щасти Вам!

      • Адвокат Евгений Александрович
        20%
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Maxim!

        Выезд за границу для призовников на срочную воинскую службу безпрепятственный, на границе проблем быть не должно.

        Со одной стороны вызов по телефону в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат), не является надлежащим вызовом как таковым, вызов должен быть по повестке врученной лично в руки под роспись.

        С другой стороны, Вы обязаны явиться в военкомат, вне зависимости от получения повестки, в течении 10 дней после объявления призыва (призыв с 01 апреля по июль текущего года включительно).

        Поэтому, Вы должны явиться в военкомат вне зависимости от вручения повестки, иначе будет административная ответственность по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 510 грн. до 850 грн..

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про військовий обов'язок і військову службу

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

        "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу...

        8. Після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову:... у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України;... ".

        "10. У разі неявки призовника без поважних причин за викликом відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на призовну комісію він несе відповідальність, установлену законом".

        "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

        перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

        смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

        Поэтому для законной неявки в военкомат необходимо иметь справку с больницы о наявном заболевании и направить её с заявлением в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) заказным письмом с уведомлением и описью вложения.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    18.8%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1. Согласно украинского законодательства, призывники, получившие повестку из военкомата, обязаны явиться на призывной участок РВК в срок, указанный в повестке. При этом в Законе говорится о том, что неполучение повестки по любым причинам не является основанием для игнорирования призыва. Как только в стране объявлено о начале нового призыва в армию, военнообязанным гражданам дается 10 дней на самостоятельную явку в военный комиссариат.

    Уважительными причинами неявки в военкомат могут считаться только форс-мажорные ситуации: стихийное бедствие, серьезная болезнь призывника, смерть близкого родственника (родителей, жены, ребенка, родных брата, сестры, дедушки, бабушки) или близкого родственника жены. Любые другие причины являются недостаточно вескими и могут быть приравнены к уклонению от армии.

    2. Уголовное дело может быть открыто по заявлению военкомата, правильно оформленному, не взирая на наличие/отсутствие оснований и документов, как таковых, подтверждающих Ваше уклонение от призыва на срочную воинскую службу, что согласно статье 214 Уголовного процессуального кодекса Украины, есть обязанностью прокурора, следователя, дознавателя.

    Но открытие уголовного дела, это не привлечение к уголовной ответственности, так как привлечение к уголовной ответственности, начинается с момента вручения сообщения о подозрении в совершении уголовного проступка.

    При открытии уголовного дела и отсутствии доказательств уклонения от призыва на срочную воинскую службу, такое дело должно быть закрыто за отсутствием состава уголовного правонарушения по п.2 ч. 1 ст.284 Уголовного процессуального кодекса Украины.

    Для привлечения к уголовной ответственности по статье 335 Уголовного кодекса Украины, необходимо подтверждение факта уклонение от призыва на срочную воинскую службу - вызовы по повесткам (два и более, одного недостаточно, должна быть системность), акты о о том, что Вы не явились на них, возможные факты привлечения к административной ответственности по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях и о том, что Вы можете быть призваны на срочную воинскую службу (результаты прохождения Вами медкомиссии военкомата).

    С 1.07.2020 года 335 статья Уголовного кодекса Украины перешла из разряда "преступлений" в уголовные проступки.

    Это означает, что расследование будет проводиться по упрощённой процедуре (в течении месяца в самом сложном случае) и должно быть направлено в суд. Расследование уголовных проступков возложено на дознавателя - уполномоченное лицо органа дознания Национальной полиции. Соответственно, в случае реальной процедуры привлечения Вас к уголовной ответственности Вас бы вызвали в орган дознания для проведения следственных действий и вручения подозрения в совершении уголовного проступка, так как сроки проведения расследования уголовных проступков очень ограничены!

    Соответственно, без надлежащей доказательной базы, которую военкомат предоставить не может (согласно Вашим данным) оснований открывать уголовное производство и привлекать Вас к ответственности нет.

    Смотря на нормы материального права, нужно учитывать процессуальное и оно однозначно не на стороне обвинения в данном случае, так как необходимо доказать именно Ваш умысел, что повторюсь непросто.

    3. Основным нормативным актом, который регулирует порядок оповещения о призыве на воинскую службу и вручение повесток (приказов) является Постановление Кабинета Министров Украины от 21 марта 2002 № 352«Об утверждении Положения про подготовку и проведение призыва граждан Украины на срочную воинскую службу и принятия призывников на военную службу по контракту».

    Пунктом 64 данного Постановления установлено, что оповещение граждан о призыве на срочную воинскую службу и их прибытия на призывные участки происходит на основании приказов районных военных комиссаров (приложение 14) и повестками (приложение 15), врученными призывникам через жилищно-эксплуатационные организации, домовладельцев, соответствующие исполнительные органы сельских, поселковых и городских советов, где нет военных комиссариатов, руководителей предприятий, учреждений, организаций, учебных заведений независимо от подчинения и формы собственности.

    Приказ районного военного комиссара рассылается жилищно-эксплуатационным организациям, домовладельцам, соответствующим исполнительным органам сельских, поселковых и городских советов, на предприятия, в учреждения и организации, учебные заведения. О проведении призыва сообщается через средства массовой информации.

    Вручение повестки совершеннолетним членам семьи приравнивается к вручении повестки Вам лично.

    Согласно ч. 2 ст. 3 Семейного кодекса Украины семью составляют лица, которые совместно проживают, связаны общим бытом, имеют взаимные права и обязанности.

    В Ваших действиях пока нет состава уголовного правонарушения, предусмотренного статьей 335 Уголовного кодекса Украины, при этом имеют место признаки административного правонарушения, предусмотренные статьей 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа.

    УДАЧИ!

    Гончаренко Константин
    16.3%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо повістка Вам не вручена особисто під підпис то Ви не повідомлені належним чином. Юридичного факту не настало , а тому приходити Ви не зобов язані немає підстав.

    Відповідальність теж не настала бо не було факту порушення.

    Згідно ч. 8 ст. 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову:

    призовники, яким надійшла і була підписана особисто повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці;

    у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України.

    Тепер розглянемо відповідальність за порушення законодавства про військовий обов'язок і військову службу:

    - за неявку на виклик до комісаріату, несвоєчасне подання відомостей про зміну місця проживання,освіти, місця роботи - передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 810 гривень;

    - за ухилення від призову на строкову службу - кримінальна відповідальність у вигляді обмеження волі до 3-х років;

    - за ухилення від призову за мобілізацією - позбавлення волі від 2-х до 5-ти років.

    Підсумовуючи викладене, робимо висновок: ви можете не приходити до комісаріату, адже належним чином не отримували повісток та не розписувалися в них. заборонити виїзд закордон Вам може тільки суд відповідним рішенням , що винесене та набрало законної сили і наявне в реестрі судових рішень. Комісаріат не має повноважень обмежувати виїзд громадян. Інших перепон немає.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Maxim!

    Выезд за границу для призовников на срочную воинскую службу безпрепятственный, на границе проблем быть не должно.

    Со одной стороны вызов по телефону в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат), не является надлежащим вызовом как таковым, вызов должен быть по повестке врученной лично в руки под роспись.

    С другой стороны, Вы обязаны явиться в военкомат, вне зависимости от получения повестки, в течении 10 дней после объявления призыва (призыв с 01 апреля по июль текущего года включительно).

    Поэтому, Вы должны явиться в военкомат вне зависимости от вручения повестки, иначе будет административная ответственность по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 510 грн. до 850 грн..

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу...

    8. Після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову:... у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України;... ".

    "10. У разі неявки призовника без поважних причин за викликом відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на призовну комісію він несе відповідальність, установлену законом".

    "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    Поэтому для законной неявки в военкомат необходимо иметь справку с больницы о наявном заболевании и направить её с заявлением в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) заказным письмом с уведомлением и описью вложения.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    7.5%

    Доброго дня, Максиме!

    Звичайно, телефонний дзвінок - не що більше, ніж метод психологічного впливу на Вас, аби дійсно Ви прибули до військкомату і Вам вручили повістку.

    Передати справу до правоохоронних органів вони дійсно можуть. Останнім часом це практика набуває все більшого поширення. Однак не думаю, що це можливо у Вашому випадку. Адже особисто Ви повісток не отримували, тобто вона вручалася Вам не належним способом (адже залишення повістки під дверима, в почтовому ящику, передавання одному із членів сім'ї не є належним врученням повістки).

    Тим не менше, потрібно бути обережним. Але повторюсь, у Вашому випадку це скоріше метод психологічного впливу.

    Всього найкращого!

    Крикун Сергій  Павлович
    12.5%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Повторю свой ответ на аналогичный вопрос (https://uristy.ua/ua/question/41800) в части обязанности явки призывника в Центр комплектования (военкомат) без вручения (получения) повестки:

    Закон Украины "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу...

    8. Після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову:

    призовники, яким надійшла повістка відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці;

    у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України;...".

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

    Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками..."

    Пост. ВСУ "Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя " (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0009700-96):

    "2. Оскільки Конституція України, як зазначено в її ст.8, має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії, суди при розгляді конкретних справ мають оцінювати зміст будь-якого закону чи іншого нормативно-правового акта з точки зору його відповідності Конституції і в усіх необхідних випадках застосовувати Конституцію як акт прямої дії. Судові рішення мають грунтуватись на Конституції, а також на чинному законодавстві, яке не суперечить їй.

    У разі невизначеності в питанні про те, чи відповідає Конституції України застосований закон або закон, який підлягає застосуванню в конкретній справі, суд за клопотанням учасників процесу або за власною ініціативою зупиняє розгляд справи і звертається з мотивованою ухвалою (постановою) до Верховного Суду України, який відповідно до ст.150 Конституції може порушувати перед Конституційним Судом України питання про відповідність Конституції законів та інших нормативно-правових актів. Таке рішення може прийняти суд першої, касаційної чи наглядової інстанції в будь-якій стадії розгляду справи.

    Суд безпосередньо застосовує Конституцію у разі:

    1) коли зі змісту норм Конституції не випливає необхідність додаткової регламентації її положень законом;

    2) коли закон, який був чинним до введення в дію Конституції чи прийнятий після цього, суперечить їй;...

    4) коли укази Президента України, які внаслідок їх нормативно-правового характеру підлягають застосуванню судами при вирішенні конкретних судових справ, суперечать Конституції України.

    Якщо зі змісту конституційної норми випливає необхідність додаткової регламентації її положень законом, суд при розгляді справи повинен застосувати тільки той закон, який грунтується на Конституції і не суперечить їй...".

    Другими словами, положение абз. третьего ст.15 Закона о воинской службе (об обязательной явке граждан, не получившим повестки, в призывной участок в 10-дневный срок) противоречит положению ст.15 Конституции о равенстве граждан, в данном случае, в отношении граждан, получившим такие повестки. В любом случае (необходимости или отсутствии регламентации нормы Конституции законом, о чем мною выделено) применению подлежит норма Конституции Украины.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України