Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 20 декабря 2020, вопрос №35190

Як подати в суд, якщо дружина не дає документи які потрібні для складання позовної?

Дружина не надає докумені: свідоцтво про укладення шлюбу, свідоцтво про народження дитини, копію паспорта. Через ценеможливо скласти позовну заяву до суду про розірвання шлюбу. Вона розлучитися хоче, але сама до суду не йде.

Ответы юристов (4)

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    Дружина не надає докумені: свідоцтво про укладення шлюбу, свідоцтво про народження дитини, копію паспорта. Через ценеможливо скласти позовну заяву до суду про розірвання шлюбу. Вона розлучитися хоче, але сама до суду не йде.

    Підіть в Рагс та без проблем отримайте повторні свідоцтва про шлюб та про народження дитини.А дружина свої нехай залишить собі на пам'ять

    Малиновский Влад
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Доброго вечора.

    Закон не пов'язує можливість звернення до суду з наявністю у позивача зазначених вами документів.

    До позовної заяви долучаються копії у разі їх наявності.

    Відповідно до пункту 8) частини 3 статті 175 ЦПК України ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text) позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

    Крім того, відповідно до статті 85 ЦПК України

    1. Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

    2. У клопотанні повинно бути зазначено:

    1) який доказ витребовується;

    2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

    3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

    4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

    3. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

    4. Суд може витребувати докази також до подання позову як захід забезпечення доказів у порядку, встановленому статтями 116-118 цього Кодексу.

    5. Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану сторону.

    6. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

    7. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов’язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п’яти днів з дня вручення ухвали.

    8. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

    9. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов’язку подати витребувані судом докази.

    10. У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з’ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

    11. У випадках, передбачених законом, апеляційний загальний суд за місцезнаходженням доказів може витребувати докази на прохання третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу або за заявою сторони (учасника) третейського (арбітражного) розгляду за згодою третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу у справі, що розглядається третейським судом (міжнародним комерційним арбітражем), у порядку, встановленому цією статтею.

    У разі задоволення відповідної заяви суд може зобов’язати особу, у якої такі докази витребовуються, надати такі докази безпосередньо третейському суду або міжнародному комерційному арбітражу або стороні, за заявою якої такі докази витребовуються, для подальшого їх подання третейському суду (міжнародному комерційному арбітражу).

    В ухвалі про витребування доказів суд вирішує питання забезпечення чи попередньої оплати витрат осіб, пов’язаних із поданням відповідних доказів.

    Вирішення вашої проблеми - це правильне складання позовної заяви та клопотань до нехї відповідно до вимог законодавства.

    Удачі вам.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Для получения дубликатов свидетельства о браке и рождении ребенка Вы можете обратиться в РАГС по месту Вашего жительства (дубликаты имеют силу оригинала).

    Отсутствие копии паспорта и кода супруги не является препятствием в подаче искового заявления. В самом тексте искового указываете все имеющиеся у Вас данные супруги: ФИО, адрес регистрации, адрес, проживания, дату рождения, ИНН, телефон, электронную почту (если каких-либо данных нет - указываете, что данной информацией не владеете).

    Также по тексту иска указываете, что не располагаете копией паспорта и ИНН супруги, поскольку оригиналы этих документов находятся у супруги,а она ограничивает к ним доступ, в связи с этим просите истребовать у нее копии таких документов.

    В случае необходимости оказания помощи в составлении искового заявления - обращайтесь (через кнопку "звернутись"). С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    Дружина не надає докумені: свідоцтво про укладення шлюбу, свідоцтво про народження дитини, копію паспорта. Через ценеможливо скласти позовну заяву до суду про розірвання шлюбу. Вона розлучитися хоче, але сама до суду не йде.

    Ви дійсно можете заявити колопотання перед судом про витребування доказів (копій актових записів про шлюб та про народження дитини) , надавши суду докази неможливості витребувати їх самостійно. Але для цього Вам потрібно буде звернутись до РАГС з відповідною заявою, на яку Вам отримаєте не відмову, а повторні свідоцтва про шлюб та про народження дитини. Тому підстави для звернення до суду з клопотанням про витребування доказів будуть відсутні. Якщо ж Ви звернетесь до РАГС з проханням надати Вам копії актових записів про шлюб та про народження, то Вам у їх видачі буде відмовлено і в такому випадку Ви можете прохати суд про їх витребування. Копія паспорту дружини не є документом, який потрібно прикладати до позовної заяви.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України