Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 17 грудня 2020, питання №35080

Могу ли я быть уволена за прогулы, если руководство сказало не выходить на работу?

Здравствуйте, пожалуйста, помогите. Вчера меня заставили написать на работе заявление следующего вида: "У зв`язку з оголошенням на території України карантину та з метою запобігання поширенню коронавірусу COIVD-19 прошу надати мені відпустку без збереження заробітної плати терміном на 2 місяці з 28 грудня 2020 року по 26 лютого 2021 за сімейними обставинами. 16.12.2020".А сегодня в конце рабочего дня сказали, чтобы завтра я не выходила на работу. На мой вопрос: "Если я не выйду, то будет ли этот день считаться прогулом?", мне ответили, что это указание свыше и всё. Небольшое прояснение: на данном предприятии идёт увольнение людей. Некоторые люди согласились и подписали заявление об увольнении, а другие отказались, и им предложили написать заявление выше упомянутого образца, давая надежду, что люди смогу вернуться к работе через два месяца. Но все прекрасно понимают, что идёт увольнение людей. Вопрос: как быть, если руководство тебе сказало не выходить на работу, а значит, вполне вероятно, я могу быть уволена за прогулы?

Відповіді юристів (1)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Добрий день.

    В даному випадку, є ризик, що роботодавець звільнить якщо не буде офіційного наказу про те, що Ви не перебувєте на робочому місці у зв'яку з поважними причинами: відпустка, тимчасова непрацездатність тощо.

    Водночас модливо необзідно написати заяву в писмовій формі, в якій пояснити, що Вас не буде у відповідні календарні дні у зв'язку з вказівкою роботодавця. Так, така заява буде мати доказове значення у разі Вас звільнення в період Вашої відсутності у спорі про поновлення на роботі.

    Варто зазначити, що для встановлення факту прогулу, тобто факту відсутності особи на робочому місці більше трьох годин протягом робочого дня без поважних причин, має бути з`ясувані причини відсутності. Поважними визнаються такі причини, які виключають вину працівника.

    Обов`язок доведення вини працівника у порушенні трудової дисципліни на підприємстві покладено на роботодавця.

    Крім встановлення самого факту відсутності працівника на роботі більше трьох годин протягом робочого дня, визначальним фактором для вирішення питання про законність звільнення з роботи є з`ясування поважності причин його відсутності.

    У разі необхідності детальнішої консультації, звертайтесь через мій профіль.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України