Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 11 грудня 2020, питання №34721

Матеріальне та моральне відшкодування

Кому має відшкодовуватися матеріальне відшкодування у тому випадку, коли побили 18 річного сина,а гроші на лікування повністю лягли на матір.

Відповіді юристів (1)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, 5 років досвіду

    Добрий день! у першу чергу син повинен був звернутися до поліції за фактом нанесення йому тілесних ушкоджень.

    Надалі, після проведення судово-медичних експертиз та встановлення особи , що нанесла тіслені ушкодження Вашему сину, та повідомлення такій особі про підозру. Слід пре'явити цивільний позов до підозрюваного з метою відкшодування ним майнової шкоди та/або моральної шкоди потерпілому.

    Відповідно до ст 61 КПК України

    1. Цивільним позивачем у кримінальному провадженні є фізична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової шкоди, та яка в порядку, встановленому цим Кодексом, пред’явила цивільний позов.

    2. Права та обов’язки цивільного позивача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

    3. Цивільний позивач має права та обов’язки, передбачені цим Кодексом для потерпілого, в частині, що стосуються цивільного позову, а також має право підтримувати цивільний позов або відмовитися від нього до видалення суду в нарадчу кімнату для ухвалення судового рішення. Цивільний позивач повідомляється про прийняті процесуальні рішення в кримінальному провадженні, що стосуються цивільного позову, та отримує їх копії у випадках та в порядку, встановлених цим Кодексом для інформування та надіслання копій процесуальних рішень потерпілому.

    Тому логічніше, щоб саме син звернувся в рамках досудового розслідування до слідчого з позовом про відшкодування грошових коштів на лікування


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України