Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 21 листопада 2020, питання №33406

С кем останутся дети после развода

Дети приписаны вместе с отцом, а мать приписана отдельно. Все в одном городе. Если родители мирно не решат с кем будут дети, то можно надеятся что суд примит решение в пользу матери?

Відповіді юристів (3)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо між батьками, які проживають окремо виникає спір про визначення місця проживання дитини, то в багатьох випадках без допомоги юриста в даних справах не обійтись. Вирішення спору між батьками щодо визначення місця проживання дитини регулюється Сімейним кодексом України та постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини».

    Згідно ст. 161 Сімейного кодексу України якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення.

    Кодексом визначено, що орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

    Не зважаючи на те, що Сімейним кодексом України передбачено, що спір може розглядатись органом опіки та піклування або судом існує судова практика відмови у розгляді позовної заяви судом, якщо батьки не звернулись до досудового способу урегулювання спору.

    Так, ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 08.10.2019 року по справі № 755/16134/19 встановлено:

    «Разом з тим, звертаючись до суду з позовною вимогою про визначення місця проживання дитини, позивачем не здійснено заходів обов`язкового досудового урегулювання спору шляхом звернення до служби у справах дітей за місцем проживання дитини для розв`язання спору та можливості його урегулювання з урахуванням прав та законних інтересів дитини, відповідно до обов`язкової процедури урегулювання таких спірних правовідносин, встановленої Порядком провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дітей, затвердженим

    Постановою Кабінету міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866, - що є обов`язковою умовою також і відповідно до частини 3

    ст. 19 Сімейного кодексу України, тобто урегулювання правовідносин щодо захисту прав органом опіки та піклування, в тому числі і прав дітей, має передувати урегулюванню спору щодо таких правовідносин у судовому порядку.»

    Тобто процедура визначення місця проживання дитини має три етапи:

    Усні переговори між батьками та розгляд варіанту досягнення компромісу усно або фіксація умов виховання дитини у письмовому договорі.

    Звернення із заявою для розв’язання спору до органів опіки та піклування.

    Якщо рішення органів опіки та піклування не задовільняє одного з батьків, він має право на звернення до суду.

    Переважно суд приходить висновку , щодо залишення дитини з мамою , якщо немає підстав , що унеможливлюють проживання з мамою описаних вище, якщо дитині виповнилося 7 років то суд враховує особисту думку дитини, щодо її проживання з одним з батьків.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Определяйте через суд место жительства ребенка.При решении Суда учитываются следующие факторы:

    - Мнение детей.

    - Место проживания детей в настоящее время.

    - Наличие жилья.

    - Наличие доходов.

    - Образ жизни отца и матери.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Добрий день.

    В даному випадку Ви маєте право звернутися до суду про визначення місця проживання дитини. Окрім цього, перед звернення до суду Ви маєте право звернутися до органу опіки та піклування для вирішення наведеного питання, оскільки їх рішення є обов'язкове до виконання.

    При визначенні місця проживання дитини одним з батьків, суд враховуває матеріальне забезпечення батьків, місце роботи, наявність житла, стан здоров'я, наявність нової сім'ї та інших обставин.

    В даному випадку необхідно довести, що наявні всі умови для того, щоб забезпечити найкращі інтереси дитини.

    Для отримання детальнішої консультації, звертайтесь через мій профіль.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України