Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 19 жовтня 2020, питання №31140

На який термін суд може дати дозвіл на вивезення дитини за кордон

На який максимальний термін суд може дати матері дозвіл на перебування дитини за кордоном.і чи зможе дитина там проживати і ходити в садок,якщо термін дозволу пройде?

Відповіді юристів (1)

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Порядок вивезення дитини за кордон України

    Процедура вивезення дітей, які не досягли шістнадцяти років, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених ними, відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, здійснюється за нотаріально посвідченою довереністю другого з батьків. Документ обов'язково повинен містити маршрут прямування і тимчасові рамки даної поїздки.

    Покинути Україну без згоди батька (матері) на виїзд дитини за кордон можна в таких випадках:

    • батько є іноземцем або особою без громадянства та відсутній у пункті пропуску;
    • є підтверджена заборгованість по сплаті аліментів терміном більше чотирьох місяців;
    • в закордонному паспорті матері або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України до іншої держави чи відмітка про взяття на постійний консульський облік (Постанова Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 № 733).

    З 29 серпня 2019 року виїзд з дитиною за кордон на термін до 1 (одного) місяця можливий з тим із батьків, з яким постійно проживає дитина. При цьому обов'язковою умовою для перетину дитиною держкордону разом з матір'ю або батьком є наявність рішення суду або органу опіки та піклування про постійне проживання дитини з мамою або татом відповідно.

    Перед виїздом разом з дитиною мати або батько повинні обов'язково повідомити другого з батьків про вивезення дитини за умови, що той не ухиляється від оплати аліментів і належним чином виконує свої батьківські обов'язки. Зазначені зміни в порядок виїзду дітей з України прийняті в рамках ініціативи Мін'юсту «Чужих дітей не буває».

    Згода батька на вивезення дітей за кордон не потрібно при пред'явленні таких документів:

    • довідка про народження дитини, видана органом РАЦСу, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України;
    • довідка про наявність боргу по аліментах, видана державним або приватним виконавцем;
    • рішення суду про надання дозволу на вивезення дитини з України;
    • судове рішення про визнання другого з батьків недієздатним;
    • рішення суду про визнання батька безвісно відсутнім;
    • судове рішення про позбавлення батьківських прав;
    • свідоцтво про смерть другого з батьків.

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України