Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 06 октября 2020, вопрос №30336 100₴

Можно ли работать пилорамой без регистрации?

Можно ли квалифицировать пилораму как деревообрабатывающий станок, а не предприятие по производству пиломатериалов (так как не успели даже смонтировать пилораму как нам вежливо в налоговой предложили сделать проект за 15 000 долларов. Проект. За 15к). Какая ответственность за ведение деятельности без документов (как на пилораму, так и на древесину)? И может ли обычная полиция на месте устанавливать вину (или это только через суд делается)?

Ответы юристов (7)

    Марусяк Андрій Романович
    30%
    Марусяк Андрій Романович 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 7 лет опыта

    Доброго дня!

    існує відповідальність за здійснення підприємницької діяльності без реєстрації (відкриття ФОП)

    фізичні особи, які здійснювали підприємницьку діяльність без державної реєстрації, несуть відповідальність:

    • за діяльність без державної реєстрації як ФОП або провадження незалежної професійної діяльності без взяття на податковий облік - штраф у розмірі 340 грн (п.117.1 ст.117 ПКУ);
    • за неподання податкової звітності за періоди здійснення такої діяльності - штраф 340 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п.120.1 ст.120 ПКУ);
    • якщо за результатами перевірки контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов'язання за відповідні звітні періоди - штраф в розмірі 25% суми визначеного податкового зобов'язання, незалежно від того, сплачувала така особа податок чи ні (ст.123 ПКУ);
    • провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання або без подання повідомлення про початок здійснення господарської діяльності, якщо обов'язковість подання такого повідомлення передбачена законом, - штраф від однієї тисячі до двох тисяч НМДГ (від 17 000 грн. до 34 000 грн) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої (ст 164 КпАП);
    • дії, передбачені частиною першою ст. 164 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов'язані з отриманням доходу у великих розмірах (понад 17 000 грн),- штраф від двох тисяч до п'яти тисяч НМДГ ( від 34 000 грн. до 85 000 грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення;
    • неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов'язкову форму обліку, - попередження або штраф у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн. до 136 грн.) ст. 164 прим. 1 КпАП.

    1) По ст. 164 КУпАП постанову про притягнення до відповідальності накладають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів розглядають справи про адміністративні правопорушення. (ст. 221 КУпАП), протокол має право складати поліція, фінансові органи (ст. 255 КУпАП.)

    Якщо ви ФОП або ТОВ, то відповідальність по ст. 164 КУпАП не несете. Ліцензії на вашу діяльність не потрібно.

    2) по статтям податкового кодексу до відповідальності притягують податкові органи.

    3) Стаття 2 ЗУ "Про ліцензування видів господарської діяльності" Сфера дії Закону та повноваження органів державної влади у сфері ліцензування https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/222-19#Text. робота деревообробних підприємств у даному законі не передбачена.

    Жодних дозволів на обробку деревини ти виготовлення з неї продукції вам не потрібно. Необхідно лише зарєструватись ФОП та обрати відповідні КВЕДИ.

    4) Ви зобов'язані, аби ваші наймані працівники дотримувались норм безпеки.

    у вас можуть виникнути обов'язки перед обленерго з приводу технічних умов та перед Державною службою України з питань праці з приводу найманних працівників та безпеки робочого місця.

    5) Податкова не зможе впливати на ваш процес виробництва, перевірки податкової можуть стосуватись ваших первинних господарських документів та мають відбуватись у встановлений Податковим кодексом спосіб.

    6) якщо ви працюєте із сировиною без документів, то у вас деревину можуть вилучити, як таку, що отримана незаконним шляхом. Це може зробити слідчий за ухвалою слідчого судді. Якщо вина осіб, які вирубали деревину не буде встановлена, вам її мають повернути.

    ЗАгалом у вас мають буди первинні документи (договори купівлі - продажу сировини), що підтверджують походження деревини.

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Андрей!

    Можно.

    Пилорама — деревообрабатывающий станок, предназначенный для продольной распиловки брёвен и брусьев различных пород древесины на пиломатериалы.

    "Лісопи́льна ра́ма, пилора́мадеревообробний верстат для поздовжнього розпилювання сукупністю пил круглих лісоматеріалів (колод) і брусів на пиломатеріали потрібних розмірів і якості" :

    https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%96%D1%81...

    Если Вы не зареєстрованы, как физическое лицо-предприниматель, необходимо зарегистрироваться, то может быть привлечение к административной ответственности по статье 164 Кодекса Украины об административных правонарушениях, в виде штрафа в сумме от 17000 до 34000 грн., с конфискацией продукции, средств производства или без таковой.

    Протокол и материалы к нему составляют сотрудники полиции и передают в суд, который рассматривает дело и принимает решение о признании виновным и наложении административного взыскания.

    Лицензия на такой вид деятельности не нужна.

    Если Вы зарегистрированы, как физическое лицо-предприниматель, есть КВЕДы деятельности и осуществляете деятельность согласно закона, то ответственности по статье 164 Кодекса Украины об административных правонарушениях не будет.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Мєньков Андрій Васильович
    15%

    Добрый день Андрей! Налоговая к регистрации предпринимательской деятельности отношения не имеет. Регистрацию проводят госрегистраторы, центры админуслуг. Зарегистрируйтесь как физическое лицо-предприниматель либо создайте ООО и выберите упрощённую систему налогообложения. Размер налогообложения зависит от выбранной Вами группы плательщиков единого налога. В любом случае размер налогов не должен стать для вашего дела неподьемным. Это лучше чем платить взятки налоговикам.

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Здравствуйте.

    Вам необходимо рассмотреть возможность открытия ФОП для себя это можно сделать несколькими способами:

    Вы можете отослать заявление регистратору по почте ценным письмом с описью вложения.

    Предварительно у нотариуса удостоверить подпись на заявлении.

    Также и с налоговой. В течении 10 дней с момента регистрации на адрес своей налоговой по прописке отослать Заявление на упрощённую систему, если выбрали 3-ю группу, и до конца месяца, если выбрали 2-ю. Тогда упрощенка пойдет со дня вашей регистрации.

    Вот ссылочки на формы заявлений:

    1) заява про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем (форма 10 затверджена наказом Мін’юсту України від 18.11.2016 р. № 3268/5);

    2) заява про обрання фізичною особою спрощеної системи оподаткування, форму якої затверджено наказом Мінфіну України від 20.12.2011 р. № 1675

    Отправлять отчёты в налоговую можно через Электронный кабинет плательщика. Для этого нужна будет ЭЦП (Электронная цифровая подпись), созданная в любом Центре сертификации ключей.

    Возможен ещё вариант с доверенностью, уполномочить кого-то в вашем городе, где прописаны.

    Что касается Книги учёта, да, действительно, ее можно не регистрировать пока, НО, в течение 3-х месяцев после окончания карантина ее нужно подать на регистрацию в налоговую. Но данные можно вести в любом удобном для Вас виде ( на бумаге или электронном формате)

    Регистрацию можно пройти онлайн на сайте електронных сервисов Министерства Юстиции Украины или на портале электронных гос услуг - Дия , или воспользоваться сервисом iGOV

    Можно временно проводить деятельность без ФОП.

    Щодо суми штрафу повідомляю:

    Кваліфікація зазначеного правопорушення підпадає під норми ст. 164 Кодексу про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р № 8073-X.

    Зазначена стаття передбачає накладання штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто в сумі від 17000 грн. До 34000 грн.) З конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, або без такої у разі провадження господарської діяльності без:

    • державної реєстрації як суб’єкта господарювання;
    • отримання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, яка підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування;
    • отримання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

    У той же час такі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах, тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (т. е. в сумі від 34000 грн. до 85000 грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення. Під отриманням доходу у великих розмірах для цілей зазначеної статті розуміється отримання доходу в сумі від однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    При цьому, випадки притягнення до відповідальності особи – зовсім не рідкість. До відповідальності можуть залучити і перукаря, який веде діяльність без реєстрації, і незаконного торговця, і перевізника, який везе чужий вантаж на своєму автомобілі. При цьому, в ряді випадків, фактичні обставини, які супроводжували виявлення такої діяльності не дозволяють довести відсутність в ній систематичності і підприємницького характеру.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    по вашому питанню на рахунок реєстрації пилорами розгляньте наступну схему роботи:

    1. Реєстрація ФОП (через ЦНАП або додаток Дія) або реєстрація приватного підприємства чи ТОВ (необхідно рішення, статут) реєстрація через ЦНАП реєстрація займе 24 год;

    2. Наступний етап враховуючи специфіку роботи обираєте спрощену групу оподаткування 3 групу 3 або 5 %

    3. Враховуючи те що вас існують труднощі з безпосередньо самою пилорамою- укладіть договір оренди на неї, або окремі договори на налагодження, налаштування тощо.

    4. Налаштували роботу пилорами - використовуєте як основний засіб, або орендне обладнання

    5. У разі необхідності приймаєте працівників на роботу.

    Успіху

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Андрію!

    Можно ли работать пилорамой без регистрации? - ні, це порушення законодавства. Так, пилорама є деревообробним верстатом, однак Ви використовуєте його у своїй господарській діяльності для виробництва продукції з метою отримання прибутку, а тому повинні зареєструвати цю діяльність.

    Закон України "Про підприємництво" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/698-12#Text):

    Стаття 1. Підприємництво в Україні

    Підприємництво - це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними та юридичними особами, зареєстрованими як суб'єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством.

    Господарський кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text):

    Стаття 148. Особливості правового режиму використання природних ресурсів у сфері господарювання

    5. Природні ресурси можуть надаватися суб'єктам господарювання для використання або придбаватися ними у власність лише у випадках та порядку, передбачених законом

    Стаття 151. Використання природних ресурсів на праві користування

    1. Суб'єктам господарювання для здійснення господарської діяльності надаються в користування на підставі спеціальних дозволів (рішень) уповноважених державою органів земля та інші природні ресурси (в тому числі за плату або на інших умовах).

    Суб’єкти господарювання, що отримали природні ресурси у встановлений законом спосіб, після їх заготівлі (видобутку) на підставі спеціальних дозволів, зобов’язані здійснювати бухгалтерський облік заготовленого (добутого) природного ресурсу, який набуває статусу товару. Кожне підприємство зобов’язане вести бухгалтерський облік з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів. Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи (ст. ст. 8, 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

    На відміну від деревини, що добута у законний спосіб, доля незаконно добутої деревини, що була предметом вчинення адміністративного чи кримінального правопорушення визначена законом: така деревина підлягає вилученню у встановленому законом порядку (ст. 108 Лісового кодексу України). Вилучення незаконно деревини корелюється із вимогами кримінального законодавства, а саме: право власності на деревину, що отримана в незаконний спосіб, особою не набувається.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    если вы это делаете для себя вам ничего платить не надо и никаких реистраций или лицензий не нужно

    а если вы от этой пилорамы получаете доход - тогда вам нужно открыть фоп и платить налоги или будет штраф

    лицензий не нужно

    открыть ФОП - стоимость несколько сот гривень


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України