Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 15 вересня 2020, питання №28862

Могу ли я получить выплату декретных?

Здравствуйте,подскажите пожалуйста
я беременная, работаю в Украине на фирме концерн галнафтогаз,проработав пол года поменялся на работе соучредитель и пошел новый стаж. Имеет ли стаж какое-то отношения к декретным выплатам? я смогу получить декретные проработав только месяц якобы на новой фирме?
и подскажите еще влияют ли больничные на декретные выплаты?

Відповіді юристів (1)

    Рахманина Оксана Васильевна
    Рахманина Оксана Васильевна 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 18 років досвіду

    Доброго дня, Наталіє!

    Згідно ст. 26 ЗУ "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), обчисленої у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і не залежить від страхового стажу.

    Але наявність страхового стажу береться при розрахунку середньої заробітної плати, з якої обчислюються потім декретні виплати. Якщо ви маєте загальний страховий стаж не менше 6 місяців, то передбачені законодавством обмеження вас не стосуються.

    Ну і оформлення на роботі з новим керівництвом впливає лише на кількість місяців, з якого будуть обчислюватися декретні виплати. По правилам, вони рахуються за останні 12 місяців на останньому місці роботи, а якщо особа пропрацювала на роботі менше ніж 12 місяців, то беруться до уваги фактично відпрацьовані місяці.

    постанова КМУ Про обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням пункти 25-30

    Що стосуюється впливу лікарняних на декретні виплати, то впливають вони на розмір середньої заробітної плати, яка обчислюється при розрахунку декретних, так як оплата листів тимчасової непрацездатності в нашій державі здійснюється в меншому розмірі, ніж була б отримана заробітна плата за цей період. Тому, автоматично, і розмір декретних буде зменшений.

    Гарного Вам дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України