Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 27 серпня 2020, питання №27466 350₴

Отсрочка от армии по учёбе после перепоступления

Здравствуйте, даётся ли отсрочка от армии по учёбе, в случае, когда человек поступает после 20 лет и до этого приходили повестки в военкомат? (бросил 1-е обучение и хочет перепоступить) Что его ожидает, в случае явки в военкомат со справкой с ВУЗа? Спасибо

Відповіді юристів (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, пане Романе!!

    «Что его ожидает, в случае явки в военкомат со справкой с ВУЗа»?

    Нічого не очікує! Просто принесіть із Вашого Вузу у військкомат довідку про те, що ви здобуваєте освіту за денною формою навчання, і Вам буде надано відстрочку на весь період здобуття освіти відповідно до статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Правда кожного року до 01 жовтня ви маєте приносити відповідні довідки повторно !!!

    Адвокат Евгений Александрович
    28.6%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Роман!

    Если будет иметь место восстановление в том же ВУЗе и обучение дневной форме обучения или восстановление в том же ВУЗе и перевод в другой ВУЗ для обучения на дневной форме обучения - будет отсрочка от призыва на срочную воинскую службу, при прибытии в военкомат и предоставлении соответственно справок с ВУЗов.

    Если же в военкомате есть данные о том, что Вы были отчислены и Вы прийдете со справкой с нового ВУЗа, то отсрочки в связи с учёбой не будет.

    Смотрите Закон Украины "О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:... у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;...

    11. Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

    12. У разі переведення призовників, які навчаються у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, для навчання в інший вищий навчальний заклад із зазначеною формою навчання право на відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачається".

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    • Роман Клієнт 3 роки тому

      Благодарю за оперативный ответ"Если же в военкомате есть данные о том, что Вы были отчислены и Вы прийдете со справкой с нового ВУЗа, то отсрочки в связи с учёбой не будет." - имеет место поступление именно в новый ВУЗ на дневное обучение, но до этого отсрочка не получалась, первый раз поступал на заочное и уход был по собственному желанию, вряд ли военкомат что-то об этом знает, в руки повестки не получались. Можно ли расчитывать на получение отсрочки в таком случае исходя из 17 статьи закона Про військовий обов'язок і військову службу или могут отказать из-за призывного возраста

      ? Спасибо

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Роман!

        Пожалуйста!

        Это конечно же меняет дело.

        В таком случае у Вас есть возможность и все основания для получения отсрочки в связи с учебой.

        Вам необходимо прибыть в военкомат и предоставить справку о том, что Вы студент дневного обучения в таком-то ВУЗе.

        Такую справку необходимо будет каждый год предоставлять до 01 октября, для подтверждения факта обучения.

        Вам должны предоставить отсрочку от призыва на срочную воинскую службу.

        По поводу повесток, если поинтересуются, то скажите, что не получали.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

        • Роман Клієнт 3 роки тому
          Спасибо за помощь!
    Савченко Олександр
    21.4%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Роман!

    Что его ожидает, в случае явки в военкомат со справкой с ВУЗа? - якщо на момент призову він вже навчатиметься (буде зарахований до вузу), то повинні будуть надати відстрочку.

    Указом Президента України визначені такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу у 2020 році (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/13/2020#Text):

    1) травень - липень;

    2) жовтень - грудень.

    ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

    у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Раніше в ч. 10 ст.17 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" було прописано, що відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти надається один раз за період навчання, і громадяни призовного віку, відраховані з навчальних закладів за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення умов контракту або недисциплінованість втрачають право на відстрочку від призову на строкову військову службу незалежно від їх повторного зарахування до того чи іншого вищого навчального закладу або поновлення у вищому навчальному закладі.

    Однак, наразі частину десяту статті 17 виключено на підставі Закону № 2145-VIII від 05.09.2017}. А тому Ви можете скористатися правом на відстрочку, головне - факт навчання під час призову.

    У військкоматі говоріть, що повісток не отримували (їх повинні вручати під особистий підпис) та не знали, що повинні з'явитися до військового комісаріату.

    Для отримання відстрочки необхідно скласти заяву на ім’я голови районної (міської) призовної комісії про надання відстрочки від призову на строкову військову службу, з описом підстав для надання відстрочки, а також додати всі наявні письмові докази, що підтверджують дані підстави (наприклад, довідку з ВУЗу).

    Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

    Заяву необхідно складати у 2-х екземплярах, один з яких, із позначкою про реєстрацію, набрати собі. Дана заява буде розглядатись на зібранні членів районної (міської призовної комісії), за результатами чого, районна призовна комісія виносить і оголошує одне з рішень, яке заноситься до облікової картки призовника та до книги протоколів засідань призовної комісії, про:

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Роман!

    Если повестки не вручались лично в руки под роспись, а просто были брошены в почтовый ящик, приходили по почте без подтверждения их вручения, ответственности за неявку по повестках не будет.

    Если были вручены и Вы не являлись, то может быть административная ответственность по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в сумме от 85 до 119 грн..

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Ковальчук Владимир
    21.4%

    Отсрочка от призыва на срочную военную службу для получения образования предоставляется один раз за период обучения, и граждане призывного возраста, отчисленные из учебных заведений по собственному желанию, за невыполнение учебного плана, нарушение условий контракта или недисциплинированность теряют право на отсрочку от призыва на срочную военную службу независимо от их повторного зачисления в то или иное высшее учебное заведение или восстановление в высшем учебном заведении.

    Граждане призывного возраста, которые прервали обучение в связи с получением академического отпуска по состоянию здоровья или семейным обстоятельствам, по уходу за близкими родственниками, указанными в абзаце третьем части одиннадцатой статьи 15 настоящего Закона, право на предоставленную отсрочку от призыва на срочную военную службу не теряют.

    В случае перевода призывников, обучающихся в высших учебных заведениях с дневной формой обучения, для обучения в другое высшее учебное заведение с указанной формой обучения право на отсрочку от призыва на срочную военную службу не теряется.В случаях, не предусмотренных настоящим Законом, отсрочка от призыва на срочную военную службу может быть предоставлена призывникам согласно решениям призывной комиссии Автономной Республики Крым, областных и Киевской городской призывных комиссий по представлению районных (городских) призывных комиссий.Призывники, которые потеряли основания для предоставления отсрочки от призыва на срочную военную службу, а также лица, не имеющие права на отсрочку или оснований для освобождения от призыва на срочную военную службу, предусмотренных статьями 17 и 18 настоящего Закона, и не призванные с разным причинам на срочную военную службу в установленные сроки, должны быть призваны во время осуществления очередного призыва.

    Гончаренко Константин
    28.6%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    Військовий обов'язок передбачений для громадян України ( згідно до ст. 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу")

    Разом з тим, згідно до ч.8 ст.17 Закону, Ви маєте право на відстрочення від строкової служби в армії на весь час навчання в вищому навчальному закладі (за умови денної форми навчання).

    Згідно до ст. 17 Закону, Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    Якщо у військоматі відсутні дані про те, що вас відраховано, то просто подайте копію наказу чи довідку про зарахування навчання , іншого повідомляти не потрібно це не має значення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Роман Клієнт 3 роки тому

    Спасибо за оперативный отклик


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України