Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 21 июля 2020, вопрос №24898

Призначення пенсій по втраті годувальника

Доброго вечора. В мене таке питання
В мене маленька дитина 3,5роки, я не працюю(часто хворіє дитинка), муж помер (точніше колишній муж), ми тільки розвелися. Чи маю я право на пенсію по втраті годувальника, на дитину та на себе до досягнення дитиною 8 річного віку?

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня! Уточніть будь-ласка, коли Ви розлучилися. Це грає важливе правове значення з огляду на норми Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (Ваше питання регулюється статтею 36 даного Закону України). Дякую!

    Силкина  Евгения  Алексеевна

    Доброго дня! Безперечно, маєте таке право і воно не залежить від того, чи ви розлучені.

    Право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" мають:непрацездатні члени сім’ї померлого годувальника, які були на повному його утриманні та одержували від нього допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування:

    Особи

    Умови

    чоловік (дружина), батько, мати

    якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку та мають необхідний страховий стаж, визначені статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

    діти померлого годувальника (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника)

    до виповнення ними 18 років або старшим цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років

    Незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника право на пенсію по втраті годувальника мають:

    – рідні діти годувальника;

    – усиновлені діти;

    – пасинок і падчерка (за умови, що вони не одержували аліментів від батьків).

    Незалежно від кількості членів сім’ї, їм призначається одна спільна пенсія і розподіляється між ними рівними частками.

    Однак на вимогу члена сім’ї із загальної суми пенсії виділяється його частка, яка виплачується йому окремо.

    До заяви про призначення пенсії надається пакет документів, перелік яких визначено Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 р. за № 1566/11846 (далі – Порядок):

    1. Документи померлого годувальника, перелічені в підпунктах 2, 3 пункту 2.1 Порядку, а саме:

    – за періоди до 01.01.2004 – документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637, а також підтверджуючі документи про стаж за періоди роботи за кордоном, за період роботи до 01.01.1991 року на Крайній Півночі чи в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього СРСР, а також на острові Шпіцберген.

    За період роботи, починаючи з 01.01.2004 року, використовується інформація, наявна в структурному підрозділі Пенсійного фонду, відповідальний за ведення персоніфікованого обліку (далі – відділ персоніфікованого обліку).

    – для підтвердження заробітної плати відділом персоніфікованого обліку надаються індивідуальні відомості про застраховану особу за період з 01.07.2000 року (додатки 1, 3 до Положення).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України