Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 20 июля 2020, вопрос №24807 100₴

Законность решения суда

Здравствуйте.
Судебный приказ выдан.
У плательщика алиментов нет прописки.
Возможно обжаловать?
Законно ли?
Или как быть.

Ответы юристов (6)

    Пуха Наталія ТендерОк
    30%

    Доброго Дня

    Щодо рішення то можна переглянути заочне рішення, або подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

    Відсутність приписки не є підставою для скасування або незаконності рішення.

    До того інститут приписки скасований наявна реєстрація, та місце перебування, знаходження.

    Щодо відсутність приписки при наявності достатніх причин для скасування рішення або перегляду заочного рішення то можна послатися на неналежне повідомлення про судовий розгляд.

    По аліментах суд зазвичай встановлює суму мін встановлену законодавством.

    При наявності у вас вагомих підстав можна просити суд про зменшення розміру аліментів у звязку з...

    Успіхів

    Гончаренко Константин
    25%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По вашому питанню повідомляю:

    Відсутність реєстраціі(прописки) боржника не є підставою для скасування наказу судового.

    Стягувач може вказати останнє відоме місце проживання чи роботи боржника.

    Надалі це питання вирішується державним чи приватним виконавцем згідно процедур ЗУ Про виконавче провадження.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Віталій!

    Чинним законодавством не передбачено оскарження судових наказів в апеляційному порядку.

    Відсутність місця реєстрації не впливає на законність винесення наказу.

    Що можливо зробити:

    Згідно до вимог статті 170 Цивільного процесуального кодексу України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15

    "7. У разі видачі судового наказу відповідно до пункту 4 частини першої статті 161 цього Кодексу боржник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів.

    8. У разі видачі судового наказу відповідно до пунктів 4 і 5 частини першої статті 161 цього Кодексу, судовий наказ може бути переглянуто за нововиявленими обставинами у порядку, встановленому главою 3 розділу V цього Кодексу".

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий вечір, Віталій!

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    Стаття 160. Стягнення на підставі судового наказу

    1. Судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу.

    2. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги, а також органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

    3. Судовий наказ підлягає виконанню за правилами, встановленими для виконання судових рішень у порядку, встановленому законом.

    Стаття 169. Надіслання боржникові копії судового наказу

    1. Після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, боржникові на його офіційну електронну адресу або рекомендованим листом із повідомленням про вручення, чи цінним листом з описом вкладеного, якщо офіційної електронної адреси боржник не має.

    2. Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами.

    3. Копія (текст) судового наказу, що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, разом з додатками надсилаються фізичній особі - боржнику на адресу, зазначену в документах, передбачених частиною шостою статті 165 цього Кодексу, а боржнику - юридичній особі чи фізичній особі - підприємцю - за адресою місцезнаходження (місця проживання), зазначеній в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

    4. Днем отримання боржником копії судового наказу є день його вручення боржнику, визначений відповідно до статті 272 цього Кодексу.

    Стаття 170. Форма і зміст заяви про скасування судового наказу та строки її подання

    1. Боржник має право протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав, крім випадків видачі судового наказу відповідно до пунктів 4, 5 частини першої статті 161 цього Кодексу. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

    2. Заява про скасування судового наказу подається в суд у письмовій формі.

    3. Заява про скасування судового наказу має містити:

    1) найменування суду, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника для фізичних осіб - громадян України;

    3) ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) представника боржника, якщо заява подається представником, його місце проживання або місцезнаходження;

    4) наказ, що оспорюється;

    5) зазначення про повну або часткову необґрунтованість вимог стягувача.

    4. Заява підписується боржником або його представником.

    5. До заяви про скасування судового наказу додаються:

    1) документ, що підтверджує сплату судового збору;

    2) документ, що підтверджує повноваження представника боржника, якщо заява подається таким представником;

    3) клопотання про поновлення пропущеного строку, якщо заява подається після спливу строку, передбаченого частиною першою цієї статті.

    6. У разі подання неналежно оформленої заяви про скасування судового наказу суддя постановляє ухвалу про її повернення без розгляду не пізніше двох днів з дня її надходження до суду.

    7. У разі видачі судового наказу відповідно до пункту 4 частини першої статті 161 цього Кодексу боржник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів.

    8. У разі видачі судового наказу відповідно до пунктів 4 і 5 частини першої статті 161 цього Кодексу, судовий наказ може бути переглянуто за нововиявленими обставинами у порядку, встановленому главою 3 розділу V цього Кодексу.

    Стаття 171. Розгляд заяви про скасування судового наказу

    1. Заява про скасування судового наказу не пізніше наступного дня передається судді, визначеному у порядку, встановленому статтею 33 цього Кодексу.

    2. Заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення строку, встановленого частиною першою статті 170 цього Кодексу, повертається, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку для подання цієї заяви.

    3. У разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу, суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз’яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження. В ухвалі про скасування судового наказу суд за клопотанням боржника вирішує питання про поворот виконання судового наказу в порядку, встановленому статтею 444 цього Кодексу.

    Стаття 172. Набрання судовим наказом законної сили та видача його стягувачеві

    1. У разі ненадходження до суду заяви від боржника про скасування судового наказу протягом п’яти днів після закінчення строку на її подання судовий наказ набирає законної сили, крім випадків видачі судового наказу відповідно до пунктів 4 і 5 частини першої статті 161 цього Кодексу, коли судовий наказ набирає законної сили у день його видачі.

    2. Суд протягом п’яти днів з дня набрання судовим наказом законної сили надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого судового наказу в Єдиному державному реєстрі судових рішень та Єдиному державному реєстрі виконавчих документів, стягувачу на його офіційну електронну адресу або рекомендованим чи цінним листом у разі відсутності офіційної електронної адреси.

    Стаття 173. Виправлення помилки в судовому наказі, визнання судового наказу таким, що не підлягає виконанню, відстрочення чи розстрочення його виконання

    1. Суд може внести виправлення до судового наказу, визнати його таким, що не підлягає виконанню, або відстрочити або розстрочити виконання судового наказу в порядку, встановленому статтями 432, 435 цього Кодексу.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 20 лет опыта

    действующим законодательством не предусмотрено обжалование судебных приказов в апелляционном порядке.

    ВООБЩЕ ЕСЛИ У ВАС НЕТ РЕГИСТРАЦИИ - ТО КОНЕЧНО ДОЛЖНЫ БЫЛИ ОТКАЗАТЬ В ВЫДАЧЕ СУДЕБНОГО ПРИКАЗА и рекомендовать обратиться в суд в исковом производстве

    но имеем то что имеем -и но по сути размеры алиментов что в приказе что в решении по сути идентичны не считая если у вас есть основания для уменьшения - то тогда нужно подавать иск в суд на уменьшение или напр если ребенок не ваш и есть решение суда - то за нововыявленными обстоятельствами

    да - это определенный дискомфорт - но увы таков закон

    "нужна детальная консультация или помощь в подготовке иска - заявы - обращайтесь через сайт "

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Виталий.

    По ст. 165 ЦПК п. 9 должны были отказать в выдаче судебного приказа, если место регистрации не установлено.

    В вашем случае вы можете только подать заявление об отмене приказа с ходатайством о пропуске срока подачи в связи с тем, что не получали приказ.

    Но приказ отменяется, если вы не согласны с размером алиментов. В принципе, реально оспорить


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України