Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 27 червня 2020, питання №22986

Я хочу придбати авто б/у. Людина яка його продає немає ніяких документів виключно авто та тех. паспорт. Хозяїн авто в іншому місці. Необхідно поїхати оформити через тиждень.

Якщо я з людиною у якої авто фактично, напишу розписку нотаріус засвідчить, вразі якщо авто виявиться в угоні або законний хазяїн захоче авто назад я зможу подати до суду отримати гроші від людини якій я дав гроші

Відповіді юристів (2)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    "Якщо я з людиною у якої авто фактично, напишу розписку нотаріус засвідчить, вразі якщо авто виявиться в угоні або законний хазяїн захоче авто назад я зможу подати до суду отримати гроші від людини якій я дав гроші"

    Нет. Автомобиль продавцу не пренадлежит, соответственно сделка не законна. Исключительно на свой страх и риск

    Сергеевич Сергей  Юрко
    Сергеевич Сергей Юрко 3 роки тому

    Адвокат, м. Черкаси, 11 років досвіду

    Оформлюйте договір купівлі-продажу в сервісному центрі МВС чи у нотаріуса або договір дарування. Тільки так ви будете власником. Просто якщо ви хочете саме придбати автомобіль (тобто набути його у власність), то іншого шляху немає.

    Якщо (у нас в Україні поширена така практика) ви просто оформете довіреність на авто у нотаріуса, то власником ви не станете, навіть якщо довіреність буде "генеральною". У будь-який момент власник може продати ТЗ іншому власнику (не питаючи вас), розірвати довіреність, авто можуть забрати, оскільки воно може знахидитись в іпотеці чи куплене в кредит і т.п. Переоформити самостійно авто на себе ви теж не зможете, бо згідно ЦК повірений повинен діяти в інтересах власника. Тільки якщо власник сам погодиться переоформити.

    Розписка - це документ, який складається тим, хто отримав гроші за позикою. Посередник у якої авто "фактично" знаходиться може написати вам розписку про отримання грошей із зазначенням дати повернення грошей або без такої дати (тоді вони повертаються на першу вашу вимогу). Позовна давність по поверненні грошей по розписці - 3 роки з моменту зазначення у розписці дати повернення грошей. Але на практиці може виникнути багато проблем.

    Оформлюйте куплю-продажу або дарування щоб придбати автомобіль.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України