Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 10 червня 2020, питання №21639

Квартира після смерті бабусі

Добрий день.залишилася квартира після смерті бабусі яка проживала на момент смерті сама .померла 3 місяці назад .заповіта нема ,є купля продаж, вона була перша власниця кв.батьків та чоловіка в неї нема.на момент смерті був приписаний в її квартирі мій батько ,але він після смерті бабусі помер через 2 тижня(проживав в іншому місті.в бабушки та тата був ще земельний пай.в батька залишилася жінка від 2 шлюбу дітей в них нема,також є ще тітка дочка помершої .в тітки є інвалідність проживає в іншому місті.
Ми діти від 1 шлюбу батька.були приписані в кв.17 років ,але 9 місяців назад всі виписалися.Мій брат хоче квартиру повністю собі,сестра свою частину відписала в його користь ,ще одна сестра не претендує.
А я хочу ,щоб все ділилося і на мене.
Скажіть які я маю права як дочка помершого?які права в кожного?дякую!

Відповіді юристів (1)

    Антонова Татьяна Евгеньевна
    Антонова Татьяна Евгеньевна 3 роки тому

    Нотаріус, м. Дніпро, 14 років досвіду

    Добрий день. В даному випадку Ви маєте право подати заяву про прийняття спадщини та отримати належну Вам частку.

    В бабусі було 2 спадкоємці: син та дочка (Ваша тітка). Тобто спадщина бабусі (квартира та пай (не злозуміла цілий чи на половину) ділиться між ними на двох. Якщо тітка не подасть заяву про прийняття спадщини до спливу 6 місяців з дати смерті, вона вважатиметься такою що її не прийняла. В такому випадку уся спадщина бабусі буде ділитися між спадкоємцями Вашого батька, які подадуть заяви про прийняття спадщини до спливу 6 місяців з дати смерті бабусі. А подати заяви мають право:

    1) дружина,

    2) син,

    3) дочка 1,

    4) дочка 2,

    5) дочка 3.

    Тобто спадщина ділиться на 5 частин. Якщо одна сестра відмовилась на користь брата, його частка буду не 1/5, а 2/5.

    Щодо майна батька треба також подавати заяву про прийняття спадщини. це дві різні спадкові справи.

    Сподіваюсь, що допомогла


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України