Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 08 червня 2020, питання №21535

Вивоз ребенка за границу на ПМЖ

Жена вывезла ребенка на ПМЖ за границу,а говорила что на отдых. Сообщила что на пмж когда была уже в другой стране.

Відповіді юристів (2)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Добрий вечір.

    Чи є рішення суду або органу опіки та піклування про визначення місця проживання дитини разом з матір'ю ?

    На підставі чого Ваша дружина вивезла дитину за кордон, на підставі рішення суду чи Вашого дозволу про виїзд дитини за кордон, посвідченого нотаріально ?

    Якщо виїзд дитини відбувся на підставі рішення суду або дозволу, то мав бути зазначений термін поїздки із вказівкою на дату повернення.

    Тому, якщо Ваша дружина порушує термін повернення до країни місця проживання, Ви маєте право звертатися до суду з позовом про визнання утримання матір'ю дитини за кордоном незаконним.

    Якщо немає рішення суду або органу опіки та піклування про визначення місця проживання дитини, Ви також маєте право заявити позовну вимогу про визначення місця проживання дитини разом з Вами, якщо існує відповідне рішення на користь Вашої дружини, то можна просити суду змінити постійсне місце проживання дитини.

    Натомість, якщо є рішення суду про визначення місця проживання дитини разом з Вами, то можна звернутися в суд з позовом про відібрання дитини та повернення її за постійним місцем проживання в порядку ч. 1 ст. 162 СК України.

    Так, ч. 1 ст. 162 СК України встановлює, що якщо один з батьків або інша особа самочинно, без згоди другого з батьків чи інших осіб, з якими на підставі закону або рішення суду проживала малолітня дитина, або дитячого закладу (установи), в якому за рішенням органу опіки та піклування або суду проживала дитина, змінить її місце проживання, у тому числі способом її викрадення, суд за позовом заінтересованої особи має право негайно постановити рішення про відібрання дитини і повернення її за попереднім місцем проживання.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    По Вашему вопросу:

    "Жена вывезла ребенка на ПМЖ за границу,а говорила что на отдых. Сообщила что на пмж когда была уже в другой стране"?

    - Вы давали разрешение супруге на выезд за границу с ребёнком?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України