Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 07 червня 2020, питання №21480 100₴

Помощь на погребение

2 июня умерла моя бабушка. Во вторник я буду ехать по месту ее прописки для получения пособия на погребение. В некоторых источниках указывается что сумма пособия равна 2 пенсиям которые бабушка получала при жизни. В других источниках пишут что это фиксированная сумма 4100 грн. Где правда?? И еще, знакомые говорят, что поскольку в июне бабушка пенсию не получила то и ее должны выплатить тоже. Помогите разобраться в этом вопросе.

Відповіді юристів (13)

    Ковальчук Владимир
    25%

    В соответствии со статьей 53 Закона Украины «Об общеобязательном государственном пенсионном страховании» от 9 июля 2003 года № 1058-IV (далее — Закон № 1058) в случае смерти пенсионера лицам, осуществившим его погребение, выплачивается помощь на погребение пенсионера в размере двухмесячной пенсии, которую получал пенсионер на момент смерти. При этом не суть важен возраст и вид пенсии, которую получал пенсионер, поскольку в некоторых случаях для назначения пенсии возраст лица, которому должна быть предоставлена пенсия, не учитывается (например, пенсий по инвалидности, за выслугу лет работникам образования, здравоохранения, социального обеспечения и т. д.). Кроме того, некоторым лицам сокращен пенсионный возраст (например, работникам, занятым полный рабочий день на подземных работах, на работах с особо вредными и особо тяжелыми условиями труда, водителям городского пассажирского транспорта и т. д.).

    Чтобы получить помощь на погребение пенсионера, нужно обратиться в органы Пенсионного фонда Украины по месту жительства пенсионера независимо от того, состоял он в трудовых отношениях на время наступления смерти или нет (письмо Исполнительной дирекции Фонда социального страхования по временной утрате трудоспособности от 24 марта 2008 года № 04-06/Ш-30з-43).Документы, на основании которых выплачивается помощь

    на погребение пенсионеров, в т. ч. тех, которые получают пенсию по инвалидности

    На основании заявления и документов, которые:

    • подтверждают факт смерти;
    • удостоверяют личность лица, осуществившего погребение (паспорт или другой документ, удостоверяющий личность), выплачивается пособие на погребение,.А пенсию что не получила бабушка относится к наследству.
    • Марта Клієнт 3 роки тому

      "А пенсию что не получила бабушка относится к наследству" вот это интересно. То есть, не полученную пенсию не отдадут вместе с помощью на погребение, а ее нужно оформлять как наследство через полгода??

      • Ковальчук Владимир

        А пенсию что не получила бабушка относится к наследству" вот это интересно. То есть, не полученную пенсию не отдадут вместе с помощью на погребение, а ее нужно оформлять как наследство через полгода??да

      • Савченко Олександр
        30%
        Савченко Олександр 3 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        Доброго дня.

        Вам необхідно звернутися до пенсійного органу за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини (тобто, протягом 6 місяців з моменту смерті бабусі).

        Однак, зазначені пенсійні суми Ви зможете отримати лише після спливу 6 місяців, коли будете мати на руках свідоцтво про право на спадщину.

        При цьому згідно з частиною 3 статті 32 Закон України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" допомога на поховання призначається не пізніше дня, що настає за днем звернення, і виплачується не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником страхових коштів від Фонду (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-14).

        Всього доброго.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Добрий вечір, Марта!

        Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується – по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім’ї, зазначеним у частині другій статті 36 вказаного Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим чи не проживали.

        Для виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера надається свідоцтво про смерть, документи, які підтверджують родинні стосунки. Непрацездатними членами сім’ї, зазначеними у частині другій статті 36 Закону, подаються документи, які засвідчують, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера. Члени сім’ї надають паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, довідку уповноважених органів з місця проживання, у тому числі органів місцевого самоврядування, або інші документи, які підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті.

        Виплата недоотриманої пенсії померлого здійснюється вищевказаним категоріям заявників у разі звернення протягом шести місяців з дня відкриття спадщини (часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою).

        У разі звернення кількох членів сім’ї, які мають право на отримання суми недоотриманої пенсії, у зв’язку зі смертю пенсіонера, належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.

        У разі відсутності членів сім’ї, які мають право на отримання суми недоотриманої пенсії померлого пенсіонера, або незвернення ними за виплатою вказаної суми протягом шести місяців з дня відкриття спадщини, сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини. Документом, що підтверджує статус спадкоємця, є свідоцтво про право на спадщину.

        Всього доброго!

        Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    На сьогоднішній день держава пропонує перелік гарантій для осіб, які втрачають родичів.

    У разі смерті пенсіонера, особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання у розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті.

    Якщо померла особа одержувала пенсію як така, що перебувала на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ, Національній поліції, Службі судової охорони, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі України – членам його сім’ї або особі, яка здійснила його поховання, виплачується як компенсація за поховання допомога у розмірі тримісячної пенсії, але не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (окрім випадків, коли поховання було здійснено за рахунок держави).

    Для отримання коштів необхідно звернутися до органу Пенсійного фонду України, де пенсіонер перебував на обліку, з наступними документами: -документ, що посвідчує особу заявника;-заява про виплату допомоги на поховання;-свідоцтво про смерть;-витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера (у разі реєстрації смерті за межами України подається свідоцтво про смерть або інший документ, що підтверджує факт смерті, виданий компетентним органом іноземної держави).

    Наступним видом гарантій є виплата недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера. Відповідно, сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується – по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї (чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років, а також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні).

    Такі особи мають звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. До органу, що призначає пенсію, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, надається свідоцтво про смерть, документи, які підтверджують родинні стосунки, документ, що посвідчує особу заявника. Непрацездатними членами сім’ї подаються документи, які засвідчують, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера. Члени сім’ї надають паспорт або інші документи, які підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті. Якщо одночасно звертаються кілька членів сім’ї – сума недоотриманої пенсії ділиться між ними порівну.

    Для виплати недоотриманої пенсії, яка ввійшла до складу спадщини, у зв’язку з відсутністю членів сім’ї або в разі незвернення ними за виплатою вказаної суми протягом шести місяців з дня відкриття спадщини до органу, що призначає пенсію, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, надається документ, що посвідчує особу заявника, свідоцтво про смерть, свідоцтво про право на спадщину.

    Корисною можливістю для непрацездатних членів сім’ї померлої особи, які були на її утриманні, є можливість отримання пенсії у зв’язку із втратою годувальника.

    Необхідною умовою є наявний у годувальника на день смерті страховий стаж, який був би йому необхідний для призначення пенсії по III групі інвалідності (у разі смерті особи, яка виконала функцію донора анатомічних матеріалів людини, пенсіонера, особи з інвалідністю, яка настала у період проходження строкової військової служби або внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), у особи, яка звернулася за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року, а також у випадку смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності) – тривалість страхового стажу не враховується).

    Пенсіонери (члени сім’ї), для яких матеріальна допомога, одержувана від померлої особи, була постійним і основним джерелом засобів до існування, мають право перейти на пенсію у зв’язку із втратою годувальника.

    Розмір такої пенсії встановлюється:-на одного непрацездатного члена сім'ї – 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; -на двох та більше непрацездатних членів сім'ї – 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками;-дітям-сиротам пенсія призначається виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків.

    Період призначення пенсії – весь час непрацездатності особи, а для осіб, які досягли пенсійного віку – довічно.На всіх членів сім'ї, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, призначається одна спільна пенсія, однак на заявою члена сім'ї із загальної суми пенсії виділяється його частка, яка виплачується окремо.

    Всього доброго.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Марта!

    Для отримання допомоги на її поховання особам, які займалися організацією проводів в останню путь, необхідно звернутися до органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку.

    Відповідно до статті 53 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті.

    Якщо померла особа була з числа пенсіонерів-військовослужбовців (органів внутрішніх справ, служби безпеки України, Державної пожежної охорони та інших силових структур) і одержувала пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», то особі, яка здійснила поховання, виплачується допомога у розмірі тримісячної пенсії, але не менше п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.

    Допомога на поховання не виплачується, якщо поховання пенсіонера здійснено за рахунок держави.

    Особа, яка звертається за допомогою на поховання, подає заяву про виплату допомоги, оригінал і копію свідоцтва про смерть та довідку про смерть пенсіонера або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання в оригіналі.

    З приводу отримання пенсії за червень 2020 року, то Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується – по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім’ї, зазначеним у частині другій статті 36 вказаного Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим чи не проживали.

    Для виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера надається свідоцтво про смерть, документи, які підтверджують родинні стосунки. Непрацездатними членами сім’ї, зазначеними у частині другій статті 36 Закону, подаються документи, які засвідчують, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера. Члени сім’ї надають паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, довідку уповноважених органів з місця проживання, у тому числі органів місцевого самоврядування, або інші документи, які підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті.

    Виплата недоотриманої пенсії померлого здійснюється вищевказаним категоріям заявників у разі звернення протягом шести місяців з дня відкриття спадщини (часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою).

    У разі звернення кількох членів сім’ї, які мають право на отримання суми недоотриманої пенсії, у зв’язку зі смертю пенсіонера, належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.

    У разі відсутності членів сім’ї, які мають право на отримання суми недоотриманої пенсії померлого пенсіонера, або незвернення ними за виплатою вказаної суми протягом шести місяців з дня відкриття спадщини, сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини. Документом, що підтверджує статус спадкоємця, є свідоцтво про право на спадщину.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 20 років досвіду

    У разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті, за винятком випадків, коли пенсіонер одержував пенсію відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб”.

    Для оформлення допомоги на поховання необхідно надати до органу Пенсійного фонду за місцем перебування на обліку померлого пенсіонера документи:

    – заяву про виплату допомоги на поховання;

    – паспорт заявника або інший документ, що посвідчує особу, та його копія;

    – довідку про смерть пенсіонера або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання.

    Відповідно до частини першої статті 52 Закону сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, зокрема непрацездатним членам сім’ї, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом із померлим пенсіонером чи ні. Звернення за недоотриманою пенсією має бути протягом шести місяців після смерті.

    https://www.pfu.gov.ua/od/867-shhodo-vyplaty-dopom...

    Гончаренко Константин
    25%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!По Вашому питанню повідомляю::Допомога на поховання виплачується на підставі заяви та документів, які:1підтверджують факт смерті безробітного чи особи, яка перебувала на його утриманні (довідка про смерть);2засвідчують особу, яка здійснила поховання (паспорт або інший документ, що посвідчує особу).Залежно від статусу померлого визначається орган державної влади який уповноважений здійснити виплату допомоги на поховання.№СтатусРозмір допомогиМісце отримання допомогиНормативно-правовий акт1.Пенсіонериу розмірі двомісячної пенсії померлогорайонні відділення Пенсійного фонду УкраїниЗакон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”2.Пенсіонери-військовослужбовці (ОВС, СБУ, ДПО, та ін. силових органів)у розмірі тримісячної пенсії, але не менше п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.районні відділення Пенсійного фонду України абоВійськовим комісаріатом містаЗакон України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”3.Працездатні особи, які перебували у трудових відносинах з підприємством, установою, організацієювизначається Фондом соціального страхування на кожен рік. останнє місце роботи померлої особи; Звертатися за призначенням допомоги необхідно до роботодавця.Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” 4.Безробітні громадянивизначається Державним центром зайнятостірайонні центри зайнятості м. Києва (за місцем перебування особи на обліку)Наказ Міністерства соціальної політики "Про порядок надання матеріальної допомоги по безробіттю, одноразової матеріальної допомогибезробітному та непрацездатним особам, які перебувають на його утриманні, допомоги на поховання у разі смерті безробітного або особи, яка перебувала на його утриманні"5.Інші окремі категорії громадянвизначається та виділяється за розпорядженням РДА залежно від наявності фінансуваннярайонні управління праці та соціального захистуПостанова Кабінету Міністрів " Про затвердження Порядку надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов'язалася поховати померлого

    Не отримана сума пенсій включається у загальну спадкову масу(включається у свідоцтво про право на спадщину і отримується за окремою заявою у ПФУ спадкоємцями згідно свідоцтва про спадщину(копія подається в ПФУ разом з заявою.)

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    закон Украины "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15):

    "Стаття 52. Виплата недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера

    1. Сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

    2. Члени сім'ї, зазначені в частині першій цієї статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

    У разі звернення кількох членів сім'ї, які мають право на отримання суми пенсії, зазначеної у частині першій цієї статті, належна їм відповідно до цієї статті сума пенсії ділиться між ними порівну.

    3. У разі відсутності членів сім'ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі незвернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини.

    Стаття 53. Розмір допомоги на поховання пенсіонера

    У разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті."

    "ПОРЯДОК подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0895-14):

    "1.5...Заява про виплату недоотриманої пенсії у зв’язку зі сметрю пенсіонера подається особою до органу, що призначає пенсію, в якому померлий пенсіонер перебував на обліку як одержувач пенсії...

    1.7...Днем звернення за перерахунком пенсії, переведенням з одного виду пенсії на інший, поновленням виплати пенсії, виплатою недоотриманої пенсії у зв’язку зі сметрю вважається день прийняття органом, що призначає пенсію, заяви з усіма необхідними документами...

    2.26. Для виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера до органу, що призначає пенсію, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, надається свідоцтво про смерть, документи, які підтверджують родинні стосунки...

    Члени сім’ї надають паспорт або інші документи, які підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті.

    Для виплати недоотриманої пенсії, яка ввійшла до складу спадщини, у зв’язку з відсутністю членів сім’ї або в разі незвернення ними за виплатою вказаної суми протягом шести місяців з дня відкриття спадщини надається свідоцтво про право на спадщину.".

    "ПОРЯДОК надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов'язалася поховати померлого" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/99-2007-%D0%BF):

    "3. Допомога на поховання надається в день звернення за нею протягом шести місяців після смерті особи у розмірі, встановленому на день смерті...".

    Приведенные документы однозначно предусматривают: выплату недополученной пенсии пенсионера в связи с его смертью - в течение 6 месяцев со дня смерти; в случае отсутствия членов семьи или необращения о выплате в течение этих 6 месяцев данная сумма включается в состав наследства; выплату на погребение - в день обращения в течение 6 месяцев со дня смерти пенсионера.

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті
    Здравствуйте, Марта. 2 пенсии и недополученная также.Ст. 53 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" Стаття 53. Розмір допомоги на поховання пенсіонераУ разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті."
    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий ранок.

    Відповідно до статті 53 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, у разі смерті пенсіонера допомога на поховання виплачується у розмірі двомісячної пенсії померлого тим особам, які здійснили поховання.

    Для отримання допомоги на поховання необхідно звернутися до органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку.

    Особа, яка звертається по допомогу на поховання, подає документ, що посвідчує особу заявника, заяву про виплату допомоги на поховання та витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання (додаток 14 до Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 24 липня 2008 року № 1269/5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 25 липня 2008 року за № 691/15382) або довідку про смерть пенсіонера.

    Також, прошу Вас звернути увагу, що Ви маєте право отримати недоотриману пенсію померлого пенсіонера.

    Це може зробити або особа яка проживала з пенсіонером (шляхом подачі заяви до Пенсійного фонду) або інші особи: шляхом відкриття спадщини та отримання недоотриманої пенсії як спадщину.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Добрий день!

    Ви можете отримати допомогу на поховання в розмірі двох пенсій, у розмірі, який отримувала ваша бабуся.

    Якщо якась частина пенсії нею не була отримана, Вам слід звернутися до Пенсійного фонду України з заявою про її виплату у 6-місячний термін. Після спливу 6-місячного терміну, Ви зможете отримати виплату пенсії.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України