Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 20 травня 2020, питання №19956 100₴

отпуск без содержания

Я працюю у приватній фірмі інженером (пенсіонер вік за 60 р.), яка виробляє пакувальне обладнання та не припиняла роботу, але заказів обмаль. Сам на карантині за свій рахунок з кінця березня 2020 р. (заява по 8.05.20, у телефонному режимі продовжив по 22.05.20), відпустка не оплачується, простій теж. У зв’язку з послабленням та відновленням роботи транспорту на роботу хочу вийти 25.05.20. Керівництво хоче подовжувати карантин кожних два тижні для пенсіонерів і не хоче табелювати і платити зарплату їм пояснюючи це тим, що якщо у фіскальних органах засвітяться нарахування на пенсіонерів, то фірма отримає за це штрафи. Чи є умене перевага, щоб вийти у вказаний термін на роботу після другої хвилі послаблення не чекаючи повне його зняття - останню хвилю до 22.06.20, щоб покинути місце самоізоляції, чи керівництво фірми може на власний розсуд на цей період приймати рішення про роботу його працівників та пенсіонерів?

Відповіді юристів (9)

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Ідеальний варіант — коли період закінчення «карантинної» (як оплачуваної, так і «за свій рахунок») відпустки, яку надали працівникам, співпаде з бажаним строком дати початку відновлення роботи підприємства (ФОПа). Скажімо, відповідні заяви написали «по 11 травня 2020 року включно», а після повідомлень про намір уряду продовжити карантин, вони не писали заяв на продовження. У такому разі жодних додаткових кадрових документів щодо виходу працівників на роботу складати не потрібно.

    Складніша ситуація, коли йдеться про оплачувану щорічну відпустку, яка на бажану дату виходу на роботу ще не закінчилася і причин для переривання якої з ініціативи роботодавця нема. Або якщо працівники писали заяву на неоплачувану відпустку «до оголошення Кабінетом Міністрів України про завершення карантину». Адже карантин КМУ встановив наразі до 22 травня, інша річ, що дозволив на одинадцять днів раніше запустити частину бізнесу, нехай навіть і в масках та з дезінфекторами наперевіс.

    За таких передумов вихід для грамотного оформлення виходу на роботу все ж є. Перш за все, роботодавцю радимо забезпечити належним чином додаткове інформування працівників про можливість їм стати до роботи у зв’язку із послабленням карантинних обмежень, встановлених Постановою № 343.

    Наступний крок – працівнику та роботодавцю потрібно перервати відпустку. Однак трудовим законодавством не регламентованого такої процедури як переривання щорічної основної (додаткової) відпустки чи відпустки без збереження заробітної плати..

    Вважаємо, що якщо працівник бажає перервати свою відпустку і згоден приступити до роботи під час карантину (якщо для відповідного бізнесу запроваджено відповідне послаблення), головне — попіклуватися про належне документальне оформлення його намірів та згоди на це роботодавця. На нашу думку, в такому разі працівник має написати та надати роботодавцю заяву з проханням перервати його відпустку та дозволити стати до роботи. А роботодавець на її підставі видасть наказ про переривання щорічної відпустки, яку було надано на час карантину.

    Аналогічні дії доведеться виконати і в тому випадку, коли ще триває згідно наказу і «карантинна» відпустка без збереження заробітної плати, а роботодавець і працівник бажають її перервати. Така ситуація буде у випадку, коли, наприклад, «карантинну» відпустку за свій рахунок надали до 22 травня або до іншої, більш піздньої, дати (до завершення карантину рішенням КМУ, до відновлення освітнього процесу в закладі освіти).

    Шишкин Алексей Юрьевич
    15%
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Очень важно знать по какую конкретно дату вы находитесь в отпуске за свой счет. А в таком заявлении дата должна быть обязательно. Не может быть отпуска за свой счет бессрочного. Вы можете выйти на работу на следующий день после даты , по которую у вас отпуск. Если вы написали на срок действия карантина, то нужно понимать сферу деятельности вашего предприятия. Если вы попадете в первую волну можно выйти после 11.05. , если во вторую то после 22.05. , и так далее. Самое главное никаких санкции, о которых говорит работодатель нет.

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександр.

    Згідно постанови Кабміну № 211

    самоізоляції потребують особи:

    4) особи, які досягли 60-річного віку, крім державних службовців і працівників державних органів та органів місцевого самоврядування, народних депутатів України та депутатів місцевих рад, суддів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, а також осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, які:

    провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, у сферах інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах, оборонній промисловості;

    надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема у сферах централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров’я;

    є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;

    включені до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;

    є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.

    Тому якщо ви працюєте в підприємстві, які надають послуги згідно з вказаним вище списком, ви маєте право працювати.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрй. ранок,

    На скільки я зрозумів, керівництво має на увазі обмеження щодо осіб 60-річного віку, які підлягають самоізоляції.

    Відповідно до п. 3 ПОРЯДОКУ проведення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією осіб - Особами, які потребують самоізоляції, є: особи, які досягли 60-річного віку, КРІМ державних службовців і працівників державних органів та органів місцевого самоврядування, народних депутатів України та депутатів місцевих рад, суддів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, а також осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, які: провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, у сферах інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах, оборонній промисловості; надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема у сферах централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров’я; є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню; включені до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави; є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.

    Тобто, керівництво вважає, що по відношенню до них, може бути складено протокол відповідно до Купап за порушення карантинних заходів.

    Але, така відпустка Вам може бути надана тільки за Вашою згодою (Свого часу аналогічний висновок щодо надання відповідних відпусток саме за угодою сторін робило й Мінсоцполітики у листі від 19.09.2013 р. № 416/13/116-13.) та на певний термін (потрібно дивитися, до якого числа Ви писали заяву на безоплатну відпустку). По закінченню строку наданної відпустки, Ви маєте право приступати до виконанню свої обов'язків.

    Якщо буде продовжено порушення Ваших трудових прав, Ви маєте право звернутися із скаргою до управління з питань праці в Вашому місті.

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Олександр!

    Згідно до Закону України "Про відпустки":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%...

    Стаття 25. Відпустка без збереження заробітної плати, що надається працівникові в обов'язковому порядку

    Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов'язковому порядку:...

    6) пенсіонерам за віком та особам з інвалідністю III групи - тривалістю до 30 календарних днів щорічно;...".

    "Стаття 26. Відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін

    За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

    У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною першою цієї статті".

    У свою, чергу затверджено: Порядок проведення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією осіб, за яким:

    "3. Особами, які потребують самоізоляції, є:...4) особи, які досягли 60-річного віку, крім державних службовців і працівників державних органів та органів місцевого самоврядування, народних депутатів України та депутатів місцевих рад, суддів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, а також осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, які: провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, у сферах інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах, оборонній промисловості;

    надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема у сферах централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров’я;

    є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;

    включені до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;

    є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.

    Таким чином, виходячи із наданої Вами інформації у запитанні:"Я, працюючий пенсіонер у приватній фірмі, яка працює, сам на карантині за свій рахунок з кінця березня 2020 р. У зв’язку з послабленням та відновленням роботи транспорту на роботу хочу вийти 25.05.2020 року. Керівництво хоче продовжувати карантин кожних два тижні для пенсіонерів і не хоче табелювати і платити зарплату їм пояснюючи це тим, що якщо у фіскальних органах засвітяться нарахування на пенсіонерів, то фірма отримає за це штрафи. Чи дійсно є така вказівка чи указ Кабміну для підприємств про припинення їх роботи і пенсіонерів в тому числі на період карантину і треба чекати повне його зняття до 22.06.20 та покидати місця самоізоляції, щоб офіційно працювати, чи керівництво може на власний розсуд приймати рішення про роботу підприємства, його працівників та пенсіонерів", то якщо ви підпадаєте під цей перелік, то повинні бути на самоізоляції, а якщо ні, то така відпустка можлива лише за Вашого згодою, інакше будуть мати місце порушення трудового законодавства, тоді Ви маєте право подати скаргу до Державної інспекції праці для проведення перевірки та вжиття заходів реагування до роботодавця.

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/530-20):

    "I. Внести зміни до таких законодавчих актів України:

    1. Статтю 84 Кодексу законів про працю України (Відомості Верховної Ради УРСР, 1971 р., додаток до № 50, ст. 375) доповнити частиною четвертою такого змісту:

    "У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною другою цієї статті". -

    йдеться про продовження відпустки без збереження заробітної плати, яка надається за бажанням та/або за згодою працівника;

    "II. Прикінцеві положення...

    2. Установити, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19):

    1) роботодавець може доручити працівникові, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома, а також надавати працівнику, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, за його згодою відпустку;..." -

    тобто, по закінченню періоду наданої відпустки працівник має право і зобов'язаний стати до роботи, при цьому адміністрація не має права і підстав забороняти працівнику ставати до роботи; при цьому, відповідно до наведеної тут норми працівнику може й надалі надаватись відпустка без збереження заробітної плати, при цьому, за згодою на це працівника.

    Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/540-20):

    "I. Внести зміни до таких законодавчих актів України:...

    6. У Кодексі законів про працю України (Відомості Верховної Ради УРСР, 1971 р., додаток до № 50, ст. 375):...

    3) статтю 60 викласти у такій редакції:

    "Стаття 60. Гнучкий режим робочого часу

    За погодженням між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом для працівника може встановлюватися гнучкий режим робочого часу на визначений строк або безстроково як при прийнятті на роботу, так і згодом.

    На час загрози поширення епідемії, пандемії та/або на час загрози військового, техногенного, природного чи іншого характеру умова про дистанційну (надомну) роботу та гнучкий режим робочого часу може встановлюватися у наказі (розпорядженні) власника або уповноваженого ним органу без обов’язкового укладення у письмовій формі трудового договору про дистанційну (надомну) роботу.

    Гнучкий режим робочого часу - це форма організації праці, якою допускається встановлення режиму роботи, що є відмінним від визначеного правилами внутрішнього трудового розпорядку, за умови дотримання встановленої денної, тижневої чи на певний обліковий період (два тижні, місяць тощо) норми тривалості робочого часу.

    Гнучкий режим робочого часу може передбачати:

    1) фіксований час, протягом якого працівник обов’язково повинен бути присутнім на робочому місці та виконувати свої посадові обов’язки; при цьому може передбачатися поділ робочого дня на частини;

    2) змінний час, протягом якого працівник на власний розсуд визначає періоди роботи в межах встановленої норми тривалості робочого часу;

    3) час перерви для відпочинку і харчування.

    Облік робочого часу забезпечується власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом.

    Гнучкий режим робочого часу, як правило, не застосовується на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, при багатозмінній організації роботи, а також в інших випадках, обумовлених специфікою діяльності, коли виконання обов’язків працівником потребує його присутності в чітко визначені правилами внутрішнього трудового розпорядку години роботи (торгівля, побутове обслуговування населення, вантажно-розвантажувальні роботи, робота транспорту тощо) або коли такий режим є несумісним з вимогами щодо безпечних умов праці.

    У разі виробничо-технічної необхідності та/або для виконання невідкладних чи непередбачуваних завдань власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган може тимчасово (на термін до одного місяця протягом календарного року) застосовувати до працівників, яким установлено гнучкий режим робочого часу, загальновстановлений на підприємстві, в установі, організації графік роботи. При цьому норми частини третьої статті 32 цього Кодексу не застосовуються.

    У разі відрядження на працівника поширюється режим робочого часу того підприємства (установи, організації), до якого (якої) його відряджено.

    Застосування гнучкого режиму робочого часу не тягне за собою змін в нормуванні, оплаті праці та не впливає на обсяг трудових прав працівників.

    Дистанційна (надомна) робота - це така форма організації праці, коли робота виконується працівником за місцем його проживання чи в іншому місці за його вибором, у тому числі за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, але поза приміщенням роботодавця.

    При дистанційній (надомній) роботі працівники розподіляють робочий час на свій розсуд, на них не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо інше не передбачено у трудовому договорі. При цьому загальна тривалість робочого часу не може перевищувати норм, передбачених статтями 50 і 51 цього Кодексу.

    Виконання дистанційної (надомної) роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

    При цьому, якщо працівник і роботодавець письмово не домовились про інше, дистанційна (надомна) робота передбачає оплату праці в повному обсязі та в строки, визначені діючим трудовим договором";

    4) статтю 113 викласти у такій редакції:

    "Стаття 113. Порядок оплати часу простою, а також при освоєнні нового виробництва (продукції)

    Час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу)..." -

    тобто, або працівнику може бути запропонована дистаційна, можлива за умовами виробництва, робота, або адмінстрація має своїм наказом оголосити, запровадити на час дії карантину простій з оплатою "не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу)".

    Стосовно можливого накладення фіскальним органом штрафу за допуск пенсіонера до роботи. По-перше, функції фіскального органу обмежуються контролем сплати податків платником податків і до питань правомірності застосування праці пенсіонерів роботодавцем повноважень не має. По-друге, фіскальний орган має дотримуватись вимоги ст.19 Конституції України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80):

    "...Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України." -

    або мовою спеціального дозвільного принципу для осіб публічного права: "Заборонено все, що прямо не дозводено законом.".

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Постанова Кабінету Міністрів України "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 11 березня 2020 р. № 211 із змінами (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/211-2020-%D0%BF):

    Відповідно до статті 29 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - COVID-19), з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 р. Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Установити з 12 березня 2020 р. до 22 травня 2020 р. на всій території України карантин.

    Отже, законодавчо карантин установлений лише по 22 травня 2020 року. Саме цією датою обмежується ваша відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін.

    А тому, Ви маєте законне право вийти на роботу 25 травня 2020 року. Якщо роботодавець Вас не допустить, раджу Вам відразу подати на нього скаргу Держпраці України.

    Керівництво хоче подовжувати карантин кожних два тижні для пенсіонерів і не хоче табелювати і платити зарплату їм пояснюючи це тим, що якщо у фіскальних органах засвітяться нарахування на пенсіонерів, то фірма отримає за це штрафи - це все вигадки вашого керівництва, щоб не платити Вам заробітну плату.

    Наразі не прийнято жодних змін, якими було б продовжено карантин після 22 травня. Навіть, якщо такі зміни будуть, продовжити Вам відпустку автоматично роботодавець не має права. Необхідно буде, щоб Ви написали нову заяву про надання Вам відпустки, а роботодавець видав новий наказ про надання Вам відпустки на період продовження карантину згідно прийнятого урядом нормативного акту, тобто з 25 травня по ...

    Всього доброго.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю нступне:

    дійсно відповідно до постанови КМУ від 2 квітня 2020 р. № 255 встановлено необхідність особам, котрі досягли 60-ти річного віку і більше перебувати на самоізоляції , але якщо такі особи проживають самостійно без родичів та є нагальна потреба для задоволення життево важливих функцій для життя і здоров я таких осіб , вони можуть скористатися послугами волонтерів, для доставки продуктів з магазину, аптеки, також мають право покинути житло для надання медичної допомоги та догляду домашніх тварин не більше 30 хв. двічі в день в межах одного місця проживання в населеному пункті.

    На даний час карантинні обмеження встановлено до 22 травня 2020 року тому згідно закону Ви можете вийти на роботу з 25 травня 2020 року.

    Але під час брифінгу головного державного санітарного лікаря України В. Ляшка було озвучено можливість подовження карантинних заходів до 22 червня.

    Якщо вказане рішення буде прийнято то Вам мають продовжити відпустку без збереження заробітної плати на новий термін до завершення карантину, або ж Ви можете скористатися правом на щорічну основну (тарифну відпустку на підприємстві , згідно ЗУ Про відпустки.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір!

    Така відпустка можлива лише за Вашого згодою, інакше будуть мати місце порушення трудового законодавства, тоді Ви маєте право подати скаргу до Державної інспекції праці для проведення перевірки та вжиття заходів реагування до роботодавця.

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України