Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 12 травня 2020, питання №19313 150₴

Покупаю квартиру. Нюансы.

Собираюсь купить квартиру. На себя оформить нет возможности, оформить могу только на мать. На сколько я понял, для того, чтобы это сделать, нужно согласие мужа, верно ли это? Проблема в том, что отец за границей, и он не вернется ближайшее время.

Правда ли то, что нужно разрешение мужа и можно ли обойти это каким-то другим способом? И есть ли еще какие-нибудь подводные камни, о которых мне стоит знать?

Відповіді юристів (13)

    Брайко-Попельнюк Алина Владимировна
    Брайко-Попельнюк Алина Владимировна 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 19 років досвіду

    Добрый вечер, продавец может подарить квартиру вашей маме. Это все законно и оформляется у нотариуса. Разрешение принять в дар квартиру от муже не требуется.

    Если продавец не хочет дарить, то доверенность ваш отец может оформить на мать или на вас в консульстве Украины по месту его нахождения.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий вечір.

    Для укладення будь-яких угод та правочинів особами, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, необхідно отримати попередню нотаріальну згоду іншого з подружжя на підписання таких угод та правочинів.

    Отримувати Згоду НЕ ПОТРІБНО, якщо:

    (1) майно було подаровано одному з подружжя у період зареєстрованого шлюбу; та/або

    (2) якщо майно було успадковане одним з подружжя у період зареєстрованого шлюбу; та/або

    (3) майно належало одному з подружжя до реєстрації шлюбу; та/або

    (4) майно, було набуте одним з подружжя під час шлюбу, проте у відповідності до Шлюбного договору віднесено до особистої власності одного з подружжя.

    Також Ви повинні пам'ятати про податки, о необхідно буде сплатити при купівлі

    Які податки платить покупець нерухомості в 2020 році

    • суму в розмірі 1% від ціни нерухомості в Пенсійний фонд (для резидентів і нерезидентів);
    • державне мито в розмірі 1% від вартості об'єкта;
    • адміністративні збори за переоформлення права власності в Державному реєстрі речових прав.
    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Для придбання квартири дійсно потрібна згода другого з подружжя. Щоб здійснити таку операцію необхідно нотаріально засвідчити заяву про згоду подружжя на купівлю квартири.

    Навіщо потрібен такий дозвіл? - будь-яке нажите в шлюбі майно вважається спільнім майном подружжя. А для того, щоб розпоряджатися спільно, згодні повинні бути обоє.

    Однак, у даній ситуації можна обійтися і без такої згоди. Необхідно, щоб Ви подарували своїй матері кошти саме для придбання квартири.

    Такі кошти будуть приватною власністю матері, а тому квартира за них буде набуватися також у приватну власність матері, а не спільну сумісну власність подружжя.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#n315):

    Стаття 57. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

    1. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    Договір дарування можна оформти у нотаріуса. При цьому такий дарунок буде оподатковуватися за нульовою ставкою, так як Ви з мамою є родичами першого ступеня споріднення.

    Вартість об’єктів дарування оподатковується за нульовою ставкою, якщо обдаровані є членами сім’ї дарувальника першого та другого ступенів споріднення (пп. «а» пп. 174.2.1 ст. 174 ПКУ). Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері та з боку батька, онуки (пп. 14.1.263 ст. 14 ПКУ).

    Всього доброго. Сподіваюсь, що Вам допоміг.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір!

    У випадку оформлення придбання квартири за договором купівлі-продажу квартири, треба згода батька, посвідчена нотаріально, а за кордоном - у Консульстві України у державі його перебування.

    Згода має бути отримана безпосередньо перед укладенням певної угоди або правочину.

    Отримання такої згоди після укладення угоди або неотримання її зовсім може бути підставою для визнання правочину недійсним.

    Отримувати згоду не потрібно, якщо:

    1) майно було подаровано одному з подружжя у період зареєстрованого шлюбу;

    2) якщо майно було успадковане одним з подружжя у період зареєстрованого шлюбу;

    3) майно належало одному з подружжя до реєстрації шлюбу;

    4) майно, було набуте одним з подружжя під час шлюбу, проте у відповідності до шлюбного договору, віднесено до особистої власності одного з подружжя.

    В зв'язку з цим, рекомендую два варіанти:

    1) отримати згоду від батька у Консульстві України в державі його перебування;

    2) або по домовленості з продавцем, оформити придбання квартири, шляхом укладення договору дарування квартири, посвідченого нотаріально.

    Застосовуване законодавство:

    Згода подружжя на укладення договору підготовлена у відповідності до положень Цивільного кодексу, Сімейного кодексу та Наказу Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5 "Про затвердження порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України".

    Успіхів Вам!

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Добрий вечір! При купівлі квартири вимагається згода іншого з подружжя, однак можливо отримати квартиру у власність за договором дарування, тоді згода іншого з подружжя не буде потрібна.

    В разі все ж таки обрання набуття квартири у власність за договором купівлі-продажу квартири, слід, щоб батько завірив згоду у консула тієї держави де він знаходиться.

    Ковальчук Владимир

    Статья 369. Осуществление права общей совместной собственностиСделки относительно распоряжения общим имуществом, совершенные одним из совладельцев, могут быть признаны судом недействительным по иску другого совладельца в случае отсутствия у совладельца, совершившего сделку, необходимых полномочий. Согласие он может заверить в консульстве Украины в другой стране.Если говорить по дарственной там сделка не выгодна платить 6.5% налога.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 20 років досвіду

    проще всего если продавец квартиру вашей маме подарит

    или согласие ее мужа или нотариальное или оформленное в посольстве \консульстве

    или вы можете купить и сразу маме подарить - но есть оплата лишних налогов

    или напр ваша мама вам дарит деньги по договора и вы покупаете квартиру - и тогда она делиться не будет

    уточните ситуацию почему вы не хотите оформлять на себя - жена? кредиты? долги и т.д и тогда будет проще подобрать для вас вариант

    • Владислав Клієнт 4 роки тому

      Но если продавец подарит ей квартиру, с этого же будет вытекать комиссия в 6.5%, верно? Это довольно таки много. Нельзя, чтобы на мне было имущество, в личных целях

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Доброї ночі, Владислав!

        До оплати за оформлення договору дарування входить:

        -вартістьпослуг нотаріуса;

        -держмито (1% від вартості квартири);

        -військовий збір (1,5% від вартості житла);

        -податок на доходи фізичних осіб (5% від вартості подарунка).

        Останні два збори не оплачуються, якщо нерухомість дарується родичам першого ступеня споріднення (чоловік / дружина, діти, батьки). Ставка податку на дохід фізичних осіб піднімається до 18%, якщо дарувальник - нерезидент України.

        Згідно з п. 163.1 ст. 163 Кодексу об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом ІV Кодексу (п.п. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).

        Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку як дарунок (або в результаті укладення договору дарування) від фізичних осіб встановлено п. 174.6 ст. 174 розділу IV Кодексу, згідно з яким кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини.Так, за ставкою 5 відс., визначеною п 167.2 ст. 167 Кодексу, оподатковується вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого або другого ступеня споріднення (п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Кодексу). Крім того, відповідно до п.п. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.Ставка військового збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу (п.п. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).Враховуючи зазначене, у разі отримання фізичною особою – резидентом, яка не є членом сім'ї спадкодавця першого або другого ступеня споріднення, доходу у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, такий дохід є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс. та військовим збором 1,5 відсотка.

        Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є обдаровані, які отримали подарунок.

        Отже, платник податку, який отримав дохід у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, може сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір до нотаріального посвідчення договору дарування нерухомого майна за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

        Якщо ж до нотаріального посвідчення податки не було сплачено, платник податку зобов'язаний до 1 травня року, що настає за звітним подати податкову декларацію до податкової інспекції за місцем проживання, та самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій податковій декларації.

        При оформленні купівлі-продажу квартири:

        Продавець оплачує:

        -якщо він володіє нерухомістю більше ніж три роки і це його перша продаж нерухомостіпротягом календарного року, то розмір мита становитиме 1% від ціни об’єкта, зазначеної в договорі, але не нижче його оціночної вартості;

        -якщо ввн володіє нерухомістю менше трьох років, йому доведеться оплатити: держмито (1% від ціни об’єкта, зазначеної в договорі, але не нижче його оціночної вартості); податок на дохід (5% від вартості нерухомості) і військовий збір (1,5% від вартості нерухомості).

        Покупець нерухомості зобов’язаний оплатити:

        -суму в розмірі 1% від ціни нерухомості в Пенсійний фонд (для резидентів і нерезидентів);

        -державне мито в розмірі 1% від вартості об’єкта;

        -адміністративні збори за переоформлення права власності в Державному реєстрі речових прав.

        • Владислав Клієнт 4 роки тому

          Интересно..То есть, я правильно понял, что я могу оформить на себя квартиру и сразу же подарить её маме, оплатив только нотариуса и госпошлину в виду 1%?

        • Владислав Клієнт 4 роки тому

          Тогда и имущества на мне не будет, и мне не придется переплачивать?

          • Адвокат Евгений Александрович
            100%
            Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

            Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

            Владислав!

            Ви все вірно зрозуміли!

            З питань сплати податку обдарованою особою слід зазначити, що законом звільняється від обкладання податком на доходи фізичних осіб вартість дарунків, отриманих від дарувальника членами його сім’ї першого та другого ступеня споріднення.

            Ви можете оформити на себе квартиру, після чого поларувгхї матері, сплативши послуги нотаріуса та 1% держмита.

            Таким чином, майна на Вас не буде та не потрібно буде переплачувати! Всього доброго! Успіхів Вам!

      • Костромина Виктория
        Костромина Виктория 4 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 20 років досвіду

        ну если не хотите чтоб имущество числилось на Вас - выбирайте варианты описанные мной и моими коллегами


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України