Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 05 квітня 2020, питання №15607

Збереження середньої заробітної плати

Доброго дня! Моя мама працівник метрополітену(старший касир), у зв'язку з COVID-19, метро не працює. Я прочитала, що в трудовому кодексі чітко вказана наступне: За время простоя, когда возникла производственная ситуация, опасная для жизни или здоровья работника или для окружающих его людей, и окружающей природной среды не по его вине, за ним сохраняется средний заработок.
На що, її керівник відповів, що метрополітен працює і вона може ходити на роботу, якщо хоче отримати зп( так і роблять інші працівники, які живуть у місті...приходять на роботу і роблять там прибирання, перескладання папок і т.д.)Ми живемо в сільській місцевості і у неї немає можливості дістатися роботи. Скажіть будь-ласка на скільки правомірні їхні дії? Дякую

Відповіді юристів (1)

    Водоп'ян Тетяна
    Водоп'ян Тетяна 4 роки тому

    Адвокат, м. Рівне, 20 років досвіду

    Вітаю!

    В Кодекс законів про працю були внесені зміни Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/540-20):

    "6. У Кодексі законів про працю України ...

    4) статтю 113 викласти у такій редакції:

    "Стаття 113. Порядок оплати часу простою, а також при освоєнні нового виробництва (продукції)

    Час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу)".

    Тобто, ваша мама може написати заяву, в якій повідомити про діючий порядок оплати на час простою, вказати рішення місцевої влади про скасування регулярного транспортного сполучення. Також можна написати заяву з проханям оформити віпустку у зв"язку з простоєм та оплатою 2/3 тарифної ставки.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України