Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 14 березня 2020, питання №13474 150₴

Способы защиты от ложного обвинения

Здравствуйте,я уже задавала вопрос на сайте о том ,что первый муж угрожает обвинить в педофилии моего второго мужа. Год назад я ушла от мужа,развелась. Первое время мне первый муж угрожал ,что расправится над моим новым мужем. Потом все утихло. У меня двое детей от первого брака 13 и 5 лет. Старшего папа уговорил жить с ним,младший остался со мной. Младшего он забирает после садика 2 раза в неделю,в будень день. Последний раз ,когда ребенок был у него,сказал на моего второго мужа папа,случайно.Дома ребенок называет моего второго мужа по имени. И расстроился,что уходя неуспел поцеловать его. Ребенок привык уходя целовать в щеку всех близких. После этого и пошли угрозы. Что можно сделать ,если первый муж перейдет от угроз к действию?

Відповіді юристів (9)

    Токмач Галина Николаевна
    13.3%
    Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте. Для того, чтобы кого-то в чём-то обвинить, нужны доказательства. Если таковых нет, переживать не стоит

    Савченко Олександр
    13.3%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    1) Відносно можливих обвинувачень вашого чоловіка у педофілії повідомляю наступне.

    Стаття 62 Конституції України. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

    2) Якщо ваш колишній чоловік звернеться із заявою до поліції щодо обвинувачень вашого теперішнього чоловіка у педофілії (а саме із заявою про вчинення злочину за ст. 156 ККУ "розбещення неповнолоітніх"), то його самого можуть притягнути до відповідальності.

    Стаття 383. Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину (КК України - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    1. Завідомо неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому або органу досудового розслідування про вчинення злочину -

    карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

    2. Ті самі дії, поєднані з обвинуваченням особи в тяжкому чи особливо тяжкому злочині або із штучним створенням доказів обвинувачення, а також вчинені з корисливих мотивів, -

    караються обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    3) Якщо ваш колишній чоловік поширює інформацію, що ваш теперешній чоловік є педофілом та розбещує ваших дітей, Ви можете вже зараз звернутуся до суду із заявою про захист честі та гідності та просити суд стягнути з нього грошову компенсацію за завдану моральну шкоду.

    Стаття 297. Право на повагу до гідності та честі (ЦКУ - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/paran1637#n1637):

    1. Кожен має право на повагу до його гідності та честі.

    2. Гідність та честь фізичної особи є недоторканними.

    3. Фізична особа має право звернутися до суду з позовом про захист її гідності та честі.

    Стаття 23. Відшкодування моральної шкоди (ЦКУ - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/paran1637#n1637):

    1. Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

    2. Моральна шкода полягає:

    1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;

    2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;

    3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна;

    4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

    3. Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.

    Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

    4. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов'язана з розміром цього відшкодування.

    5. Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Однак пам'ятайте, що відповідно до частини третьої ст. 12 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

    Позовна заява повинна бути складена відповідно до вимог ст. 175 ЦПК України.

    Пишіть, якщо буде потрібна допомога.

    Всього Вам доброго.

    Александров Євгеній (Адвокат)
    13.3%
    Александров Євгеній (Адвокат) 4 роки тому

    Адвокат, м. Ужгород, 23 роки досвіду

    Добрый день!

    Относительно вопроса «про угрозы расправы»:

    Ни в коем случае не дожидайтесь пока перейдет от угроз к действию!

    Обязательно, обращайтесь в полицию!

    К сожалению полиция чаще всего относится с пренебрежением к подобным заявлениям. Но профилактический разговор будет! И момент обращения в полицию тоже будет зафиксирован, это может помочь если угрозы не прекратятся или начнутся снова.

    Постарайтесь собрать доказательства, чтоб подтвердить факты угрозы! Например: видео/аудио записи, переписка (смс, мессенджеры соц.сети, электронная почта), если по телефону, то попробуйте записать запись данного разговора, показания свидетелей, объяснения соседей... и т.д.

    Если в ответ на его угрозы ничего не предпринять с Вашей стороны, то он может почувствовать вседозволенность и безнаказанность. Что в дальнейшем может усугубить Вашу ситуацию. Так как Вам все равно придётся встречаться с ним, так как есть общие дети.

    Относительно вопроса, который Вы уже задавали на сайте, по поводу обвинения в педофилии моего второго мужа, есть такое понятие как, Презумпция невиновности — это один из основополагающих принципов уголовного судопроизводства, заключающийся в том, что лицо считается невиновным, пока его вина в совершенном преступлении не будет доказана в порядке, предусмотренном законом, и установлена вступившим в законную силу приговором суда.

    Основной принцип презумпции невиновности гласит: «Бремя доказывания уголовной вины лежит на обвинителе».

    И необходимо существенные доказательства, чтобы обвинить в педофилии!

    Если ответ Вам помог, отметьте его!

    Крикун Сергій  Павлович
    13.3%
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/):

    "Стаття 157. Вирішення батьками питань щодо виховання дитини...

    3. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини...".

    Данное положение следует применять не только в прямом изложении, но и от обратного - тот из родителей, с которым проживает ребенок, вправе отказывать тому из родителей, кто проживает отдельно, в общении и воспитании ребенка, если это вредит развитию ребенка, что имеет место, как я считаю, в Вашем случае. Ребенок может дезинформироваться, настраиваться против людей, с которыми он проживает, убеждаться в ошибочности, вредности правил поведения дома. Неизвестно, каким решением установлен порядок общения отца с ребенком (Вами добровольно, решением органа опеки, решением суда), но, как представляется, отце злоупотребляет предоставленным правом и вредит развитию ребенка - Вы вправе отказать или ограничить встречи отца с ребенком (установить более редкие или при Вашем присутствии). Немаловажным (если не решающим) является желание ребенка на эти встречи (возраст уже позволяет принимать во внимание решение ребенка).

    Кроме того, Ваша местная Служба по делам детей вправе по Вашему обращению (жалобе) вызвать отца и предупредить о недопустимости как злоупотребления своим положением, так и надуманных угроз. Правда, как вытекает из практики по таким вопросам, специалисты указанной Службы действуют наоборот - предвзято к маме, безучастно к ребенку и потакая нерадивому отцу.

    Елена Клієнт 4 роки тому

    Уважаемые юристы благодарю Вас за ответы,они очень помогли.

    Гончаренко Константин
    13.3%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    1. Будь -які звинувачення потрібно доводити доказами, краще за все документально підтвердженими( все інше то просто слова.)

    2. Якщо недай боже Ваш чоловік перейде до реальних погроз,

    необхідно написати заяву до поліції, з долученням доказів таких погроз (скріншоти повідомлень , записи дзвінків, фото - фіксація). Керуватися ст. 214 КПК України - Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Для захисту інтересів дитини:

    Сімейне право встановлює принцип рівності прав і обов'язків як батька, так і матері, передбачає здійснення батьківських прав та обов'язків відповідно до інтересів дітей.

    Відповідно до ст. 141 Сімейного кодексу України мати і батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

    Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини.

    Право на спілкування з дитиною та участь у її вихованні того з батьків, хто проживає окремо від дитини, покладає обов'язок на того, з ким проживає дитина, не перешкоджати у здійсненні свого права.

    Існують правові способи виходу із ситуації, коли чоловік перешкоджають спілкуванню з дитиною другого з батьків, а саме:

    1.Заключеніе договору щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    2.Отримання рішення органів опіки та піклування про визначення способів участі у вихованні дитини. У разі, якщо батьки не можуть дійти згоди щодо участі одного з них, який проживає окремо, у вихованні дитини, порядок такої участі визначається органами опіки та піклування (службою у справах дітей) за участю батьків, виходячи з інтересів дитини.

    3.Полученіе відповідного рішення суду. Відповідно до ст. 159 СК України якщо той з батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, другий з батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування, з урахуванням віку, стану здоров'я, поведінки батьків, а також інших обставин, що мають істотне значення.

    4. Визначити місце проживання дитини з Вами в судовому порядку. Відповідно до статті 160 Цивільного кодексу України місце проживання дитини, яка не досягла 10 років, визначається за згодою батьків. Однак відповідно до статті 161 Цивільного кодексу України, якщо мати і батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Сергеев Артем
    6.7%
    Сергеев Артем 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Здравствуйте. Обстоятельства изложены скорее всего "на эмоциях", сумбурно...

    Нужно детально проанализировать все факты и обстоятельства, и потом выстраивать алгоритм поведения. . Если нужна помощь - обращайтесь.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    13.3%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий вечір.

    На скільки я зрозумів, то у Вашом випадку наявні погрози. Отже:

    1. Вам потрібно звернутися із заявою до поліції.

    Відповідно до ст. 214 КПК - Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Отже, Ви повині написати заяву (2 екз.) один сдати в канцелярію до поліції, на 2 екз. До заяви додаєте всі докази, якщо наявні. Вам ставлять відмітку про те, що така заява була прийнята. З цього моменту, слідчй протягом 24 годин зобов'язанний внести відомості до ЄРДР та ще через 24 години надати Вам витяг з ЄРДР.

    Але, дуже часто, це слідчі не роблять, через що - потрібно оскаржувати таку бездіяльність до слідчого судді.

    Згідно з ст 303-304 КПК - у Вас є 10 днів, що йдуть після 24 годин, що надаються для внесення відомостей до ЄРДР, щоб оскаржити бездіяльність до слідчого судді місцевого суду. У скаргі на бездіяльність Ви повині визнати бездіяльність протиправною, зобов'язати слідчого внести відомості та надати Вам витяг.

    Після позивтиного рішення суду, поліції повина буде внести відомості до ЄРДР та надати Вам витяг.

    Після відкриття справи, слідчий буде проводити слідчі дії. Потрібно буде постійно з ним контактувати та цікавитися рухом справи!

    2. Якщо будуть погрози в бік дітей, загроза їх життю - можете пробувати позбавляти батька батьківських прав в сдовому порядку. Але, Вам також потрібно буде додавати відповідні докази.

    Якщо надана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкраща відповідь. Дякую.

    Адвокат Евгений Александрович
    13.3%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Если он обратиться с заявлением в полицию о педофилии, то Ваш супруг должен будет подать также заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о даче заведомо неправдивого заявления в совершении преступления по ст.383 УК Украины.

    Кроме того, можно подавать заявление в полицию на угрозы, а если будет иметь место угроза убийством, то заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела по ст.129 УК Украины.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    Удачи.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України