Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 11 березня 2020, питання №13181 300₴

Должны ли платить штраф?

Здравствуйте. Подскажите, пожалуйста, по такой ситуации. Человек в караоке роняет микрофон, у него сотрудники берут номер телефона и говорят, что с ним свяжутся по оплате штрафа. Только через три дня звонит хозяйка заведения и требует 3500грн., аргументируя тем, что система с двух микрофонов стоит 7000. Микрофон уронили в субботу, она утверждает, что в воскресенье пришлось работать с одним, т.к. этот полностью нерабочий - "издает какие-то свисты", хотя после урона он "не свистел". Требует деньги, она же в свою очередь вернёт нерабочий микрофон. В свою очередь, поступает информация от тех, кто отдыхал в караоке в воскресенье - было 2 микрофона! На просьбу скинуть документ на микрофон, скинули скрин с интернета.

Відповіді юристів (11)

    Хандрыга Татьяна Вадимовна
    50%
    Хандрыга Татьяна Вадимовна 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 7 років досвіду

    Я Вам советую просто так никому ничего не оплачивать. Во - первых, если и был факт повреждения имущества Вами он должен быть зафиксирован. Актом, свидетелями, видео наблюдением, и т.д. Более того, должен быть оценен ущерб , не просто на вскидку , и не по цене которой он стоил. А именно техниками , экспертами, поскольку микрофон мог уже не работать, более того, он явно не в новом состоянии.

    Естественно никакие скрины не являются подтверждением , что Вы должны что то платить, и именно ту сумму, которую она требует.

    Требуйте с их стороны всей документации , подтверждающий , что Вы роняли микрофон и размер ущерба. А потом уже будете договариваться.

    • Marina Stoliarova Клієнт 4 роки тому

      Подскажите, пожалуйста, а есть вообще установленные сроки для предъявления "штрафа"?

      • Хандрыга Татьяна Вадимовна
        Хандрыга Татьяна Вадимовна 4 роки тому

        Юрист, м. Дніпро, 7 років досвіду

        Вообще, эти отношения подпадают под "відшкодування шкоди " . Общий срок исковой давности - три года с момента когда человек узнал о своем нарушенном праве.

      • Хандрыга Татьяна Вадимовна
        6.7%
        Хандрыга Татьяна Вадимовна 4 роки тому

        Юрист, м. Дніпро, 7 років досвіду

        Но опять же, это если у них будут основания обращаться в суд.

      • Беликов Олег  Александрович
        3.3%
        Беликов Олег Александрович 4 роки тому

        Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

        Как я понял, данный факт нигде не зафиксирован и не запротоколирован. Если у них есть доказательства вашей вины, оценена сумма ущерба, то в течении трех лет они имеют право обратиться в суд.

    Гончаренко Константин
    6.7%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По ВАШОМУ ПИТАННЮ ПОВІДОМЛЯЮ НАСТУПНЕ:

    Спочатку документальне підтвердження факту псування майна з боку закладу( складений акт обстеження та визначення несправності і його ступеня, висновок експерта про це, встановленої форми , записи з камер спостереження того дня, де зафіксовано цей факт.

    І лише на основі цих документів можливо домовитись про відшкодування на рахунок закладу з підтвердженням оплати у вигляді чеку чи квитанції.

    у іншому разі немає жодного юридичного факту , провини, а є вимагання за Кримінальним Кодексом України з боку власника закладу.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Сергеев Артем
    6.7%
    Сергеев Артем 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Здравствуйте. Учитывая что данный факт подпадает по гражданско-правовые отношения, и в случае разногласий решается в суде, очень маловероятно что обратятся в суд.

    + ко всему факт нанесения ущерба не зафиксирован.

    Могут обратиться в полицию, но кроме "бумаготворчества" никакого результата это не принесет.

    Если есть желание оплатить - потребуйте заключение сервисного центра.

    А так Вам решать.

    Если есть вопросы - обращайтесь.

    Беликов Олег  Александрович
    6.7%
    Беликов Олег Александрович 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый день. Вам должны были предъявить акт о причинении вреда имущества, потерю внешнего вида микрофона и др. нюансы. Во всяком случае, даже при получении такого акта, не оплачивайте. Есть суд, у хозяйки караоке есть право туда обратиться и предъявить доказательства. У вас же есть право возражать на иск, и предъявлять свои доказательства. Телефонные переговоры здесь не уместны. Никому ничего не платите. Как альтернатива - вы можете предложить свои услуги по ремонту микрофона за свои деньги.

    Савченко Олександр
    6.7%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    По-перше, Ви не повинні оплачувати повну вартість мікрофона (максимум його ремонт). Та і взагалі цю вартість повинні були б підтвердити чеком або ыншим розрахунковим документом, а не знімком з інтернету.

    Адже невідомо, коли цей мікрофон купили, і скільки він коштував на той час.

    По-друге, навіть якби факт пошкодження був зафіксований, то це не доводить, що саме з вашої вини перестав працювати мікрофон.

    Адже для настання відповідальності повинен бути причинно-наслідковий зв'язок, тобто власниця караоке повинна довести, що саме те, що Ви випустили з рук мікрофон і він впав, стало причиною того, що мікрофон тепер зовсім не працює.

    Тому нічого не платіть.

    Нехай в суді спробують доказати вашу винуватість та вартість пошкодження.

    Адже відповідно до частини третьої ст. 12 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

    Всього Вам доброго.

    Десятник  Володимир  Олексійович
    6.7%
    Десятник Володимир Олексійович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 50 років досвіду

    Штраф та його сплата може бути передбачена договором.

    В цьому випадку договір відсутній, тобто виник позадоговірний спір про відшкодування шкоди - ст. 1166 Цивільного кодексу України.

    Для застосування цієї норми потерпілий має звернутись з позовом до суду та ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ доказувати: (1) протиправність дій відповідача; (2) розмір заподіяної шкоди; (3) причинний зв'язок між (1) та (2). При цьому, розмір шкоди має бути визначений незалежним експертом, призначеним судом, за клопотанням позивача за його рахунок, якщо відповідач буде заперечувати вказаний позивачем розмір шкоди.

    Відповідач ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ доказувати відсутність своєї вини в заподіянні шкоди.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    6.7%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий вечір.

    Для початку - нічого поки що платити не потрібно, оскільки у другої сторони немає жодних доказів завдання їм шкоди.

    За загальним правилом - у Цивільному кодексі України зазначено: коли ви приходите у ресторан/кафе/бар, то автоматично укладаєте публічний договір з власником і приймаєте правила цього закладу. Тож власник має право вимагати від вас відшкодування завданих вами збитків. Інше питання, що вас як клієнта мали ознайомити з умовами договору. Якщо цього не зробили, ви можете не платити.

    Як Вас повині попередити?

    Через меню. У ньому, зазвичай на останній сторінці, повинна бути інформація з розцінками. Причому цю сторінку обов’язково має завірити власник закладу та бухгалтер — підписом та печаткою.

    Якщо прейскуранта у меню не було, то угоди про відшкодування збитків теж не укладено. Юридично це звучить так: вас втягли у публічний договір обманним шляхом, а така угода, відповідно до Цивільного кодексу, недійсна. І ви нікому нічого не винні.

    Також, Вам повині були принести або чек, щодо розбитого мікрафону (якщо у меню, наприклад, є ціна відшкодування шкоди за таке) або, наприклад, скласти певний акт, де Ви поставили би свій підпис.

    Але, цього не було зроблено. Отже, документально це не було жодним чином оформленно.

    Відповідно до ст. 1166 ЦКУ - Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини. Шкода, завдана каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи внаслідок непереборної сили, відшкодовується у випадках, встановлених законом. Шкода, завдана правомірними діями, відшкодовується у випадках, встановлених цим Кодексом та іншим законом.

    Тобто, дане підприємство зможе Вас зобов'язати сплатити таку шкоду тільки в СУДОВОМУ порядку. І тільки тоді - якщо вони нададуть відповідні докази цього. Але, наскільки поки відомо, жодних належних доказів у них немає.

    Також, можете зараз або Ви або хтось інший, нехай відвідає той заклад та подивиться, чи вказано в меню порядок відшкодування шкоди? Якщо цього немає, то в них навіть немає підстав з Вас вимагати гроші.

    Якщо надана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкраща відповідь. Дякую.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України